Yeni Tank Sorunları Ve İlk Balık Kaybı


BerkayCÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2021
İl: Adana
Mesaj: 8
BerkayCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2021 01:57
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230842/180420210136351.jpg[/IMG]

Selamlar arkadaşlar,

6 hafta kadar önce kurduğum 30 litrelik tankımla ilgili bazı sorunlar yaşıyorum. Başlangıçta her şeyi okuduğum ve öğrendiğim gibi doğru yapmaya çalıştım, su balık girmeden bir hafta dinlendi beraberinde Sera Nitrivec kullandım 1 hafta sonunda da 5 tetrazon koydum. Tetrazonlardan 10 gün kadar sonra da 2 cüce vatoz ekledim. Akvaryumda Anubias ve doğal taşlar var salınım yapacak bir dekorum yok. Tepe filtre ve filtre malzemesi olarak elyaf kullanıyorum. Her hafta %30 dip çekimi yapıyorum. Akvaryum sabit 23 derece, su değişimlerinde de dikkat ediyorum son olarak da direkt güneş almıyor.

Son bir haftaya kadar her şey yolunda gidiyordu, 5 tane içinde diğerlerine göre biraz daha ufak tefek olanı dışlıyorlardı o gariban bir kenarda tek takılıyordu (genelde motorun üzerinde yüzeye yakın) ama arada bir de bir araya geldiklerini görüyordum. Bugün işten eve geldiğimde tek takılan zavallıyı görmedim, önce bi kapağı açıp baktım sonra taşları vs kaldırdım balık resmen yok olmuş. Ölü balığı akvaryumdan çıkartmam gerektiğini biliyorum ama gerçekten bulamadım tüm dekoru kaldırıp kumu filan mı eşelemeliyim? Tetrazonların agresif balıklar olduğunu biliyorum ama kendi sürülerinin içinde de bu kadar saldırganlar mı?

Tankta farkettiğim iki anormallik var. Birincisi bir haftadır dipteki taşlarım sararmaya başladı, internetten okuduğum kadarıyla yosun oluşumu diye düşündüm (fotoğraf ekledim) Pazartesi su değişimi yaparken taşları karıştırıp sararmışları altta ışık görmeyecek şekilde bırakmayı düşünüyordum. Bunun bir etkisi olabilir mi? İkincisi de bugün cüce vatozlarımın dışkılarının normalden çok daha uzun ve şeffaf olduğunu farkettim. Acaba parazitten mi şüphelenmeliyim yoksa yedikleri arkadaşları bu şekilde mi çıkıyor?

Diğer balıklarda hiç bir tuhaflık gözlemlemiyorum, hareketleri ve enerjileri yerinde ve yem yemelerinde bir sorun yok. Ölen arkadaşın da yem yemesinde bir sorun yoktu. Acaba atladığım yanlış yaptığım bir nokta mı var ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Beğenenler: [T]230748,kucukkarabalik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hasan117Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/06/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 358
Hasan117Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2021 05:01
Öncelikle hayırlı olsun, kayıp baliginizi akvaryumun etrafında odada arayın akvaryumdan atlamış olabilir, akvaryumun icinde olsa en azından kılçıkları kalırdı digerleri yese bile, cok mu kucuktu filtre cekmistir belki de öldükten sonra. Öldügünü varsayarak konusacak olursak dışlanmıştı diyorsunuz bu strese sokup hayvani öldürmüş olabilir yada hayvan zayıf ve güçsüz zaten ölecek oldugu icin sürüden dislanmis da olabilir, bakteri döngüsü icin gerek suyu dinlendirip bekletmeniz gerek sera nitrivec kullanmaniz cok iyi olmus orda bir sorun oldugunu sanmiyorum haftalik dip cekimlerini de yapiyormussunuz zaten, bence ölüm o zayif baliga özel birseydir baska ölümler yasayacaginizi sanmiyorum bu sıralar, vatozlarin dışkısı icin de hemen parazit demeyelim birkac foto atarsaniz hastaliklar konusunda daha tecrubeli arkadaslar yardimci olabilir, yosun olusumlarini cok da takmayin ışıgınızla alakalidir biraz azaltin gecer zaten vatozlar da yer yosunlari onlara da besin olur, tetrazonlar pek yemek artigi birakan hayvanlar degil ben de tetrazon besliyorum yere dusunleri bile topluyorlar her zaman, cok protein agirlikli degil de bitkisel agirlikli besleyin, haftada 1haslanmis bezelye verin kabugunu soyup, tetrazonlar da bayılır haslanmis bezelyeye, simdilik benden bu kadar genel bir yorum yapip yardimci olmak istedim ben de 10ay once bir tetrazon akvaryumu kurarak basladim yasadigim tetrazon ölümleri sadece akvaryumdan atlayanlarla oldu, bazen buhar caminin ic kisminda yem yapismis oluyo onlari almak icin zipliyorlar ama akvaryumun tamami kapali olmadigi icin disari kacabiliyorlar.

Beğenenler: [T]230842,BerkayC[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230842,BerkayC[/T]
+1: [T]230260,Denizs[/T][T]230842,BerkayC[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2021 15:38
Her şeyi çok güzel yapmışsınız, araştırmışsınız güzel de o balıkların 30 litrede bakılmayacağını atlamışsınız. Cidden hiç araştırmadan balık aldınız galiba.
Tetrazon agresif bir türdür, 70-80 litreden düşük 8 taneden az bakılmamalıdır.
Cüce vatoz da 30 litrelik bir akvaryumda beslenmeye uygun değil bana kalırsa.
Ölen balığı muhtemelen diğer balıklar yemiştir. Akvaryumdan alamadıysa ölü balığı veya çok hasta balığı yiyebilir tetrazon ile vatozlar. Asıl neden öldüğünü bulmanız lazım. Ki 30 litrede olmaları ile ilgisi vardır muhakkak.
Kumun üstündeki oluşum dediğiniz gibi yosun muhtemelen. Işık ile ilgili bir problem olabilir. Kumu karıştırsanız dahi tekrar kumun üstünde oluşur.

Beğenenler: [T]230842,BerkayC[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230842,BerkayC[/T]
+1: [T]230842,BerkayC[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3051
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2021 15:52
Merhaba,
Filtrede sadece elyaf mı kullanıyorsunuz ?
Işığı azaltmak için su üstü bitkileri (pistia,salvinia natans,limnobium leavigatum vb) ekleyebilirsiniz ,hemde anubiasa da gölge alan sağlamış olur .

Beğenenler: [T]230842,BerkayC[/T][T]205902,arifhbsaquatics[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230842,BerkayC[/T]
+1: [T]230842,BerkayC[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkayCÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2021
İl: Adana
Mesaj: 8
BerkayCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2021 00:14
[QUOTE=Hasan117]Öncelikle hayırlı olsun, kayıp baliginizi akvaryumun etrafında odada arayın akvaryumdan atlamış olabilir, akvaryumun icinde olsa en azından kılçıkları kalırdı digerleri yese bile, cok mu kucuktu filtre cekmistir belki de öldükten sonra. Öldügünü varsayarak konusacak olursak dışlanmıştı diyorsunuz bu strese sokup hayvani öldürmüş olabilir yada hayvan zayıf ve güçsüz zaten ölecek oldugu icin sürüden dislanmis da olabilir, bakteri döngüsü icin gerek suyu dinlendirip bekletmeniz gerek sera nitrivec kullanmaniz cok iyi olmus orda bir sorun oldugunu sanmiyorum haftalik dip cekimlerini de yapiyormussunuz zaten, bence ölüm o zayif baliga özel birseydir baska ölümler yasayacaginizi sanmiyorum bu sıralar, vatozlarin dışkısı icin de hemen parazit demeyelim birkac foto atarsaniz hastaliklar konusunda daha tecrubeli arkadaslar yardimci olabilir, yosun olusumlarini cok da takmayin ışıgınızla alakalidir biraz azaltin gecer zaten vatozlar da yer yosunlari onlara da besin olur, tetrazonlar pek yemek artigi birakan hayvanlar degil ben de tetrazon besliyorum yere dusunleri bile topluyorlar her zaman, cok protein agirlikli degil de bitkisel agirlikli besleyin, haftada 1haslanmis bezelye verin kabugunu soyup, tetrazonlar da bayılır haslanmis bezelyeye, simdilik benden bu kadar genel bir yorum yapip yardimci olmak istedim ben de 10ay once bir tetrazon akvaryumu kurarak basladim yasadigim tetrazon ölümleri sadece akvaryumdan atlayanlarla oldu, bazen buhar caminin ic kisminda yem yapismis oluyo onlari almak icin zipliyorlar ama akvaryumun tamami kapali olmadigi icin disari kacabiliyorlar. [/QUOTE]

Cevabınız için teşekkür ederim, bezelye konusunu duymuştum ama hiç yapmamıştım mutlaka deneyeceğim yarın. Dün ve bugün dip yemi attım vatozların dışkı da düzeldi şimdilik her şey iyi gözüküyor. Biraz kumu eşeleyince ölen yavrucaktan arta kalanları buldum bugün çıkarttım. Umarım dediğiniz gibi başka ölüm olmaz.



[QUOTE=Beta_balik]Her şeyi çok güzel yapmışsınız, araştırmışsınız güzel de o balıkların 30 litrede bakılmayacağını atlamışsınız. Cidden hiç araştırmadan balık aldınız galiba.
Tetrazon agresif bir türdür, 70-80 litreden düşük 8 taneden az bakılmamalıdır.
Cüce vatoz da 30 litrelik bir akvaryumda beslenmeye uygun değil bana kalırsa.
Ölen balığı muhtemelen diğer balıklar yemiştir. Akvaryumdan alamadıysa ölü balığı veya çok hasta balığı yiyebilir tetrazon ile vatozlar. Asıl neden öldüğünü bulmanız lazım. Ki 30 litrede olmaları ile ilgisi vardır muhakkak.
Kumun üstündeki oluşum dediğiniz gibi yosun muhtemelen. Işık ile ilgili bir problem olabilir. Kumu karıştırsanız dahi tekrar kumun üstünde oluşur. [/QUOTE]

Aslında Tetrazon araştırarak ve isteyerek aldığım bir türdü. En başından hedefim 3 akvaryum kurmaktı özellikle istediğim türler için ancak evde yer açmak ve biraz tecrübe kazanmak için zaman gerekiyordu. Konusu geçen 30lt yi bir betta için düşünmüştüm, yine şu an kurulu olan ve içinde geçici olarak bir hayalet ve 2 melek olan 80lt yi Tetrazon akvaryumu, henüz yer açıp kurmaya fırsatım olmayan 500 lt yi de melek+discus+hayalet olarak düşündüm. Ne yazık ki bu süreçte de ilk kayıp yaşandı sanırım biraz hızlansam iyi olacak.

[QUOTE=Nursun]Merhaba,
Filtrede sadece elyaf mı kullanıyorsunuz ?
Işığı azaltmak için su üstü bitkileri (pistia,salvinia natans,limnobium leavigatum vb) ekleyebilirsiniz ,hemde anubiasa da gölge alan sağlamış olur . [/QUOTE]

Evet sadece elyaf var 2 tankta da. 80lt olana bir de pipo ekledim destek için. Aslında okuduğum kadarıyla elyaf ile biyolojik sünger ve mermer kullanan arkadaşlar çok iyi sonuç almış hem temizlik hem bakteri tutunması açısından. Ne yazık ki 5-6 akvaryumcu gezmeme rağmen filtre malzemesi bulamadım geçen hafta bu hafta tekrar bakınıcam olmadı internetten sipariş. Sizin filtreyle ilgili bir öneriniz var mı? Ayrıca canlı bitki çok ilgimi çeken ancak hiç bilgimin olmadığı bir konu. Anladığım kadarıyla anubias gibi bazı bitkileri taşa vs bağlamak yetiyor ancak bazılarını zemine ekmek gerekiyor. Sizin saydığınız türler için durum nedir? Zemin malzemesini değiştirmeme gerek var mı? Ya da yeni kurulacak bitkili akvaryumlar için özellikle tercih edilmesi gereken bir zemin malzemesi var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.


Son olarak kimi arkadaşlar elyafın akvaryum suyunda temizlenip bir kaç kez kullanılabileceğini kimileri de atılıp yerine yeni elyaf konması gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri/tecrübesi ne yönde acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3051
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2021 00:53
[QUOTE=BerkayC]
Evet sadece elyaf var 2 tankta da. 80lt olana bir de pipo ekledim destek için. Aslında okuduğum kadarıyla elyaf ile biyolojik sünger ve mermer kullanan arkadaşlar çok iyi sonuç almış hem temizlik hem bakteri tutunması açısından. Ne yazık ki 5-6 akvaryumcu gezmeme rağmen filtre malzemesi bulamadım geçen hafta bu hafta tekrar bakınıcam olmadı internetten sipariş. Sizin filtreyle ilgili bir öneriniz var mı? Ayrıca canlı bitki çok ilgimi çeken ancak hiç bilgimin olmadığı bir konu. Anladığım kadarıyla anubias gibi bazı bitkileri taşa vs bağlamak yetiyor ancak bazılarını zemine ekmek gerekiyor. Sizin saydığınız türler için durum nedir? Zemin malzemesini değiştirmeme gerek var mı? Ya da yeni kurulacak bitkili akvaryumlar için özellikle tercih edilmesi gereken bir zemin malzemesi var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.
Son olarak kimi arkadaşlar elyafın akvaryum suyunda temizlenip bir kaç kez kullanılabileceğini kimileri de atılıp yerine yeni elyaf konması gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri/tecrübesi ne yönde acaba?[/QUOTE]
Sorun filtrede sadece elyaf kullanmanızdan kaynaklanıyor olabilir çünkü elyaf mekanik temizlik yapar , akvaryumdaki amonyak gibi zararlı maddeleri zararsız hale getirecek bakterileri yeterli sayıda barındıramaz .
https://www.akvaryum.com/Forum/tum_filtre_malzemeleri_k479747.asp
https://www.akvaryum.com/Forum/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_k877167.asp
İnternetten biyolojik filtreleme yapacak malzemeyi temin edebilirsiniz (seachem matrix,eheim substrat pro ,sera siporax) .
Önerdiğim bitkiler su üstü bitkileridir ve oldukça kolaydır , sadece aydınlatma olması yeterli kumu değiştirmenize gerek kalmaz .
Bunlar haricinde bitkili akvaryum çok ayrıntılı bir konu bolca araştırmalısınız .

Beğenenler: [T]230842,BerkayC[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230842,BerkayC[/T]
+1: [T]230842,BerkayC[/T][T]205902,arifhbsaquatics[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZeYNeLÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2018
İl: Aksaray
Mesaj: 31
ZeYNeLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2021 23:21
Yemi fazla verme döngü tama oturmamış olabilir çok fazla müdahele etme istersen bırak zamanla herşey düzelecektir bu hobinin başında sonusa sabırdır tanbikide kurallara uyduğun sürece

Beğenenler: [T]230842,BerkayC[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230842,BerkayC[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkayCÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2021
İl: Adana
Mesaj: 8
BerkayCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2021 02:30
[QUOTE=ZeYNeL]Yemi fazla verme döngü tama oturmamış olabilir çok fazla müdahele etme istersen bırak zamanla herşey düzelecektir bu hobinin başında sonusa sabırdır tanbikide kurallara uyduğun sürece[/QUOTE]

Sağolun Zeynel bey, evet hala bir sıkıntı yok sanırım o balığa has bir durumdu. Yine de gözüm korktu ufak bir pipo filtre ekledim destek için ve yemlemeyi azalttım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AnilKclÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 112
AnilKclÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2021 13:33
Donanımlı ve güzel bir tank. Emek sarf etmişsiniz, hobi adına teşekkür ederim.
Hacim konusunu bilemiyorum, belki de uygundur. Daha önce beslediğim balıklar değil bahsettikleriniz.

Ben daha ziyade filtre düzenlemesi ile ilgili birkaç şey söyleyebilirim. Ben de tepe filtre kullanıyorum.

Öncelikle, sadece elyaf kullanmak yeterli değil. Azot döngüsü tamamen biyolojik filtrasyonla ilgili ve elyaf size bunu sağlamaz.
Elyafı haftalık dip çekimlerinde akvaryumdan çektiğim suda temizleyip geri koyarım. Birkaç seferden sonra atmayı ve yeni elyaf koymayı tercih ediyorum.
Dolayısıyla, atıp yenisini koydugunuz birşey size bakteri kulturu anlamında hiçbirşey sağlamaz.

Biyolojik filtrasyon amaçlı olarak filtremde başka unsurlar da var ve düzenleri şöyle:

Suyun girişinde, en üstte biyolojik sünger. Bunu hiç değiştirmeniz gerek yok. Temizlemek yeterli.
Hemen altında sera siporax ve seramik halka karışımı.
Onların altında ayda 1 tazeledigim elyaf.
Onların altında yine seramik halkalar.
Suyun çıkışında da 1 top sera crystal clear.

Yeriniz dar olacak bunların hepsi için muhtemelen. Siporax mini kullanabilirsiniz, yerden kazanırsınız.

Sorununuz filtrasyon kaynaklı da olabilir bir ihtimal. Diger baliklari gozlemlemek lazim.

Diskinin parazit olduğunu pek sanmıyorum. Tabi fotoğraf görmek gerek ama stres, kabızlık, kirlilik gibi etmenler daha olası. parazitte yem yememe ve karında çöküklük gibi başka şeyler de aramak lazım. Dışkının da jel kıvamında ve ipliksi olması gerek tabi. Şeffaf, uzun dışkıda ilk akla gelen parazit olmamalı. Parazit yokken parazit tedavisi uygulamak daha kötü şeylere sebep olabilir.[EDIT]AnilKcl,2021-04-21 14:37:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]230842,BerkayC[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230842,BerkayC[/T]
+1: [T]230842,BerkayC[/T][T]209906,ZeYNeL[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkayCÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2021
İl: Adana
Mesaj: 8
BerkayCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2021 23:19
[QUOTE=AnilKcl]Donanımlı ve güzel bir tank. Emek sarf etmişsiniz, hobi adına teşekkür ederim.
Hacim konusunu bilemiyorum, belki de uygundur. Daha önce beslediğim balıklar değil bahsettikleriniz.

Ben daha ziyade filtre düzenlemesi ile ilgili birkaç şey söyleyebilirim. Ben de tepe filtre kullanıyorum.

Öncelikle, sadece elyaf kullanmak yeterli değil. Azot döngüsü tamamen biyolojik filtrasyonla ilgili ve elyaf size bunu sağlamaz.
Elyafı haftalık dip çekimlerinde akvaryumdan çektiğim suda temizleyip geri koyarım. Birkaç seferden sonra atmayı ve yeni elyaf koymayı tercih ediyorum.
Dolayısıyla, atıp yenisini koydugunuz birşey size bakteri kulturu anlamında hiçbirşey sağlamaz.

Biyolojik filtrasyon amaçlı olarak filtremde başka unsurlar da var ve düzenleri şöyle:

Suyun girişinde, en üstte biyolojik sünger. Bunu hiç değiştirmeniz gerek yok. Temizlemek yeterli.
Hemen altında sera siporax ve seramik halka karışımı.
Onların altında ayda 1 tazeledigim elyaf.
Onların altında yine seramik halkalar.
Suyun çıkışında da 1 top sera crystal clear.

Yeriniz dar olacak bunların hepsi için muhtemelen. Siporax mini kullanabilirsiniz, yerden kazanırsınız.

Sorununuz filtrasyon kaynaklı da olabilir bir ihtimal. Diger baliklari gozlemlemek lazim.

Diskinin parazit olduğunu pek sanmıyorum. Tabi fotoğraf görmek gerek ama stres, kabızlık, kirlilik gibi etmenler daha olası. parazitte yem yememe ve karında çöküklük gibi başka şeyler de aramak lazım. Dışkının da jel kıvamında ve ipliksi olması gerek tabi. Şeffaf, uzun dışkıda ilk akla gelen parazit olmamalı. Parazit yokken parazit tedavisi uygulamak daha kötü şeylere sebep olabilir.[/QUOTE]

Yorumunuz ve yanıtınız için çok teşekkür ederim Anıl bey. İlk defa filtre ile ilgili bu kadar detaylı bir kullanıcı deneyimi okudum, ben de daha önce okuduklarımdan elyafın tek başına yeterli olmayacağına kanaat getirip bir küçük pipo filtreyle desteklemiştim ama bu sefer de zaten küçük olan akvaryumun hacminden gitti. Mutlaka söylediğiniz malzemeleri edinip kurulum yapacağım, en azından pipoyu kaldırıp yerden kazanırım.

Balıklar şu an gayet iyi, vatozların dışkısı da düzeldi çok şükür. Yine de canlı yükünü bir miktar azaltmak için vatozlardan birini diğer tankıma aldım. Umarım evimi düzenleyip akvaryumları büyütene kadar başka kayıp yaşamam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZeYNeLÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2018
İl: Aksaray
Mesaj: 31
ZeYNeLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2021 05:17
[QUOTE=AnilKcl]Donanımlı ve güzel bir tank. Emek sarf etmişsiniz, hobi adına teşekkür ederim.
Hacim konusunu bilemiyorum, belki de uygundur. Daha önce beslediğim balıklar değil bahsettikleriniz.

Ben daha ziyade filtre düzenlemesi ile ilgili birkaç şey söyleyebilirim. Ben de tepe filtre kullanıyorum.

Öncelikle, sadece elyaf kullanmak yeterli değil. Azot döngüsü tamamen biyolojik filtrasyonla ilgili ve elyaf size bunu sağlamaz.
Elyafı haftalık dip çekimlerinde akvaryumdan çektiğim suda temizleyip geri koyarım. Birkaç seferden sonra atmayı ve yeni elyaf koymayı tercih ediyorum.
Dolayısıyla, atıp yenisini koydugunuz birşey size bakteri kulturu anlamında hiçbirşey sağlamaz.

Biyolojik filtrasyon amaçlı olarak filtremde başka unsurlar da var ve düzenleri şöyle:

Suyun girişinde, en üstte biyolojik sünger. Bunu hiç değiştirmeniz gerek yok. Temizlemek yeterli.
Hemen altında sera siporax ve seramik halka karışımı.
Onların altında ayda 1 tazeledigim elyaf.
Onların altında yine seramik halkalar.
Suyun çıkışında da 1 top sera crystal clear.

Yeriniz dar olacak bunların hepsi için muhtemelen. Siporax mini kullanabilirsiniz, yerden kazanırsınız.

Sorununuz filtrasyon kaynaklı da olabilir bir ihtimal. Diger baliklari gozlemlemek lazim.

Diskinin parazit olduğunu pek sanmıyorum. Tabi fotoğraf görmek gerek ama stres, kabızlık, kirlilik gibi etmenler daha olası. parazitte yem yememe ve karında çöküklük gibi başka şeyler de aramak lazım. Dışkının da jel kıvamında ve ipliksi olması gerek tabi. Şeffaf, uzun dışkıda ilk akla gelen parazit olmamalı. Parazit yokken parazit tedavisi uygulamak daha kötü şeylere sebep olabilir.[/QUOTE]



Güzel bilgiler fakat tepe filtre var bu ak gayet yeterli bence bakteri sadece filtre oluşmaz hocam tepe filtreyle onlarca balık bitki vs yetişdşrdim bence düzenli su değişimi fazla yemleme yapmayıp sabırla yoluna devam etmesi 🤗

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir