Yeni Eklenen Balık Ölümleri (pseudomugil Furcatus)


YusufOktayTzcnÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 16
YusufOktayTzcnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2017 09:58

Hastalık Belirtileri: Sadece Furcatuslarım Ölüyor. Hasta balık gücünü yitirmişçesine (sudaki yaprak gibi) akıntıya kapılıyor normal pozisyonda duramıyor, dibe çöküyor. Sonra tekrar yukarıya çıkıyor, dik bir konumda nefes almaya çalışıyor. Sonra Tekrar dibe çöküyor ve uzun bir süre sonra (2-3 saat) ölüyor, bugün birtanesi de köşede titrer gibi hareketler yapıyordu. İşin garip yanı kiraz karideslerimi de bir bir kaybetmeye başladım. Akvaryuma asıl partiyi eklemeden önce de balıklar vardı ve sorunsuz yaşıyorlardı. Balık cesetlerinde yara,şişme,mantar enfeksiyonu vs gözükmüyor. Sadece renkleri soluk. Birde ölen balıklar diğerlerine göre oldukça çelimsiz gözüküyor.

Şu anda diğer furcatuslarım ise hep su üstünde, aslında orta-üst bölgede olan balıklar ama bu kadar üstte olmalı normal mi ? Nefes alma hareketi yapmıyorlar ama.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 150 LT, Yoğun bitkili bir akvaryum.
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Zebra Danio (x.8), Bronz Cory (x6), Otocinclus (x5), Kırmızı Burun Tetra (x6), Kardinal Tetra (x6), Kiraz Karides, Pseudomugil Furcatus (x10), Toplam=(41, Ort Boy 3,5 Cm)
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 7,2 PH, 26 Sıcaklık
Filitrasyon: Eheim Dış filtre 450L/Saat, Hava motoru ölümlerden beri sürekli çalışıyor.
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Sıvı Macro ve Micro Element Gübresi, Azoo Balık Vitamini, Düzenli CO2 kullanıyorum.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.):

* Akvaryuma 3. ayında balıkları ekledim. Önceden karides ve otocinsluslar ile bitkiler vardı.
* Balıkları eklemeden 4 gün önce hydra problemim sebebiyle suya forumda belirtilen ölçülerde "Andazol Şurup" kullanmıştım. Ancak balıkları eklemeden önce ne olur ne olmaz diye bakteri kültürü ekledim [:?]
* Balıkları akvaryuma eklemeden önce 30 sn - 60 Sn arası , Bactopur ve Permasol çözeltili suda banyo yaptırmıştım (tariflere uygun ölçülerde) [:?]
* Balıkları akvaryuma direkt atmadım, ayrı poşetleri ayrı kaplara alıp 30 dk kadar akvaryum suyunu kaba 5 dk da bir çay bardağı ile ekleyerek sonra akvaryuma aldım. [:?]
* Diğer balıklar daha erişkin gibi idi ancak Furcatuslar daha yavruya yakındı [:?][:?]
* Balıklar alışana kadar 3 gün ışıkları kapatıp az yemleme yaptım.
* Balıkları eklemeden 1 hafta önce filtre hortumlarını akvaryum tuzu ile temizledim ancak iyice yıkadım ve duruladım. [:?]
* Akvaryumda 4 günden beri yanık plastik kokusu vardı ancak dün geçti, ısıtıcı, priz ve armatürleri kontrol ettiğimde sorun yoktu ve koku oralardan gelmiyordu [:?]

Acaba nitrat miktarım mı çok fazla [:?] Yoksa adaptasyon sorunu mu ?[:?]

Bundan sonrasında ne yapmalıyım ?

Teşekkür ederim [EDIT]YusufOktayTzcn,2017-07-05 10:25:31[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmyyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 2656
EmyyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2017 10:44
Aklıma ilk gelen şey sayıca fazla olan balıkları bir anda tanka eklemeniz oldu. Forum yöneticilerinden Engin Sağlam'ın verdiği örneği hiç unutmam: Her gün işe elinizde bir çanta ile gittiğinizi düşünün. Uzun süre bu tek çanta ile gidip geliyorsunuz. Sonra bir gün diğer elinize de bir çanta daha alıyorsunuz. İlk günlerde ağırlık size çok gelecektir ve zorlanacaksınız. Akvaryum suyu ve içinde bu yükü taşıyan bakteriler de aynıdır demişti. Mevcut yükü taşımaya alışkın olan mikroorganizmaların sırtına sen bir anda taşıyamayacağı kadar yükü yüklersen kaldıramazlar. Muhtemelen suda bir anda artışa geçen amonyak salınımı (koku da yapar) önce minik ve kısmen daha az dirençli balıklarınızı etkilemiş. Sık su değişimi yapmanız aklıma gelen ilk çıkar yol. Çok geçmiş olsun..

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]196544,YusufOktayTzcn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]196544,YusufOktayTzcn[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2017 11:45
Yusuf Bey, geçmiş olsun.
Emine Hanım'ın yazdıklarına katılıyorum.
Hastalık belirtisi görülmüyorsa, suda konsantrasyonu artan bir bileşik, balıklarınızı zehirliyordur. Akıntıya karşı ve su üzerinde yüzmeye çalışmaları da, solungaç mukozasındaki tahrişin belirtileridir.
Yazınızdan tahmin ettiğim olası şüpheliler:
1. Nitrit ya da Nitrat zehirlenmesi.
2. CO2'nin konsantrasyonu artması sonucu, pH düşüşü.
3. Bitki besinlerinin içeriğindeki bir ya da daha fazla bileşiğin balıklar üzerinde zehirleyici etki yapması.
4. Kullandığınız ilaç ve tuz kalıntılarının suya karışarak bakteri populasyonunu öldürmesi ve / veya balıklara toksik etki oluşturması.
5. Akvaryuma balık eklerken kullanılan bactopur ve permasolün konsantrasyonunun furcatus gibi küçük türler için yüksek dozajda olması. Pek çok büyük balığın tolere edebileceği ilaç konsantrasyonu, küçük balıklar için yüksek doz olabilir. Balığın vücut hacmi küçük olduğundan, solungaçlardaki kılcal damarlar yoluyla emilimi yapılarak kana karışan ilaç, 10 - 15cm. boyundaki balıklar için tolere edilebilir dozajda iken; 2.5cm.'lik bir balık için ölümcül olabilir. Bu yüzden küçük balıklara ilaç ile banyo yaptırırken, dozajı (Çözeltideki ilaç miktarını), normalden düşük tutmakta fayda var.
Yukarıdaki faktörlerden biri ya da birkaçı etken olabilir. Sisteminizi bu doğrultuda gözden geçirmeniz, faydalı olacaktır.
Çözüm, günlük %25 - 50 su değişimi ve olumsuz unsurların ortadan kaldırılmasıdır.
Bu süreçte, akvaryumunuza, balık eklenmemelidir.
Şahsi görüşüm, balık ve omurgasız canlıların, low tech akvaryumlarda beslenmesi gerektiğidir. CO2 ve gübre, sadece bitki yetiştirilen high tech akvaryumlarda kullanılmalıdır. Ki sadece bitki yetiştirilen muhteşem high tech tank tasarımları da mevcuttur.
Balıklarınız düzelene kadar, suya CO2 ve gübre vermemenizi öneririm. Evimde balık ve omurgasız beslediğim hiçbir akvaryumda, CO2 ve gübre kullanmıyorum. Hepsinde de low tech bitkiler var.
Özellikle gece, CO2 verilmemelidir. Gece verilen CO2, bitkiler tarafından kullanılamayacak ve pH, sinsi bir şekilde düşecektir. Pek çok gökkuşağı balığı türü, hafif alkali sularda yaşamaktadır. Ani pH düşüşü, furcatus'larınızın solungaç ve deri mukozasını tahriş edecektir.
Yukarıda, olası durumları sıraladım.
Bu can sıkıcı süreci, en kısa sürede atlatarak; sağlıklı ve mutlu balıklarınızı keyifle izleyeceğiniz günler dilerim.

Beğenenler: [T]196544,YusufOktayTzcn[/T][T]186475,Emyy[/T]
Teşekkür Edenler: [T]196544,YusufOktayTzcn[/T]
+1: [T]186475,Emyy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YusufOktayTzcnÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 16
YusufOktayTzcnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2017 11:54
Emine Hn., Emre Bey değerli geri bildirimleriniz için çok teşekkür ederim.


Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186475,Emyy[/T][T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bydekogamerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2018
İl: KKTC
Mesaj: 4
bydekogamerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2018 15:27
BURADAN BU KONU HAKKINDA BİLGİ ALABİLİRSİNİZ
http://link.tl/1F4Pm
İYİ HOBİLER DİLERİM

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir