Yeni Bir Başlangıç


HknTktyÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 8
HknTktyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2020 10:10
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223393/090520200932051.jpg[/IMG]

Herkese selamlar,

Fotoğrafta gördüğünüz akvaryumu 2.el olarak bu haliyle iki gün önce satın aldım ve çocukluğumda bilinçsizce besle(yeme)diğim balıkları saymazsak bu hobiye yeni başlıyorum.Bilgi ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum [:)]

Öncelikle akvaryumun durumu hakkında bilgi vermem gerekirse;

Akvaryum yaklaşık 55lt (55*35*28) ve içerisinde 10d/10e (boylarının ortalaması 3cm civarı) şeklinde lepistes ve 1 adet çöpçü balığı var.İç filtre üzerinde yazdığına göre 8w 650l/h debili bir motor.Isıtıcı da çin malı 100w lık bir ürün.

Sorularıma gelince;

1.Lepistes için mevcut oranın hem okuduklarım hem de gördüklerimden sonra pek de uygun olmadığını düşünüyorum.Erkeklerden 4-5 tanesini birine hediye etsem o balıklara haksızlık mı etmiş olurum?çünkü vereceğim insanlar sadece bu erkek balıkları alıp o şekilde bakabilirler ve öyle bir durumda bu balıkların akıbeti ne olur bir bilgim yok.Ayrıca akvaryuma biraz da plati eklemek istiyorum.Forumdaki hesaplamayı kullandığımda bu boydaki balıklardan bu hacimde 30 adet bakabileceğim gibi bir sonuç çıktı.bu sayıya çıkmam sorun olurmu?

2.Arka alandaki kablo,priz vb görüntüyü fonla değil de bitkiyle kapatmak istiyorum.Bununla ilgili ne tür bitki kullanmam gerekir?Veya bu bitkiler de sonuçta bir hacim kaplayacağı için mevcut nüfusla beraber uygun olmaz mı?

3.Akvaryumun mevcut durumunda hoşuma giden tek şey 3 renkli minik çakıl taşları.Bunlar canlı bitki için uygunmu yoksa bitki koyabilmek için altına kum vs yapmam mı gerekir?

Kafa şişirdiysem yada saçma şeyler sorduysam kusura bakmayın [:D]

Cevap ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler.Sorduklarıma ilave olarak vereceğiniz fikir ve tavsiyelere de pek tabii ki açığım


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkayBÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2019
İl: Izmir
Mesaj: 209
BerkayBÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2020 13:00
Hobiye biraz araştırarak başlamanız iyi olmuş en azından kendi bilgi tecrübem kadar yardımcı olmaya çalışayım.

1- Canlı doğuran türleri her 20-28 günde bir yavru verir ve burdan anlaşılacağı gibi lepistesleri minimum düzeyde tutmakta fayda var.Tavsiyem 1 e 3 dişi bırakmanız veya 2 d 6 dişi ama bu oran bence fazla akvaryum hacmini düşünecek olursak ilerisi için sıkıntı oluşturur akvaryumu büyütme gibi imkanınız yoksa.

2-Yine bence her ne kadar bitkiyle arka fon oluşturulsa da aralardan o kabloların görülmesi olası. Düz bir fon almanız koyu veya açık renk iyi olur.Fon almamaktan yana kullanacaksanız saz.,eledoa,bacopa,tilki kuyruğu yüksek uzunluğa ulaşan bitkiler kullanabilirsiniz.
3- 1. Sorunuz bu olmalıydı aslında [:)]kumu kesinlikle değiştirmeniz gerekiyor. Siyah bazalt kum,dere kumu,lav kırığı ( lav kırığını tek taban olarak kullanmanız attığınız yemlerin arasına kaçıp nitratı yükseltme olasılığına karşı üstüne yine belirttiğim siyah bazalt kum veya dere kumu eklemeniz hem bitkiler hemde sizin için faydalı olur.)
4- Aa 4 yokmuş kaptırmışım bende.[:)]Basit olarak bunları yaparsanız akvaryumunuzda başlangıç olarak bir problem ile karşılaşmazsınız ve araştırmaya devam etmelisiniz[:)]

Beğenenler: [T]208569,Beta_balik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223393,HknTkty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2020 13:10
Merhabalar,

1. Lepisteslerin oranı sizin de dediğiniz gibi yanlış olmuş. 1e 3d şeklinde olmalıydı. Ayrıca lepistesler hızlı üreyen bir türdür. İlk başta bu kadar fazla balık almanız birkaç aya akvaryumun dolması demektir. Üredikleri zaman bu sayıya (yani yirmiye) ulaşmaları daha sağlıklı olurdu. Bu yüzden sadece erkekleri değil dişileri de satmanız iyi olur. Akvaryumda şimdilik sadece 1e3d kalsın.
Düşündüğünüz gibi haksızlık olacağını da düşünüyorum ben. Sizin gibi oranı yanlış kurmuş, balığı ölmüş vb. olanlar da alabilir bunları sonuçta. Zaten sadece erkek bakanlar var. Küçük akvaryumlarda üreme olmaması açısından sadece erkek beslenebiliyor.
Platiyi bu akvaryuma koymanızı tavsiye etmem. Kendisi 50 litre isteyen bir tür, o da canlı doğuran gurubunda olduğu için hızlı üretecektir. Buda akvaryumun daha çok dolmasına neden olur. Onun yerine çöpçü sayısını arttırın. Çöpçüler sürü balıklarıdır. Yani tek yada az sayıda beslenmeleri doğru değil, balık strese girer ve hasta olabilir. Plati eklemesi yapmak yerine çöpçü sayısını altıya çıkarmanız daha doğru olur.
(Bu arada hesaplama bölümünün pek doğru çalıştığı söylenemez. Hacim hesaplanırken sadece boyuta değil davranışlara vb. şeylerede bakılır. Hesaplama bölümü sadece boyuta baktığı için uygun olmuyor, bu hacime en fazla 10 tane plati olur bence.)

2. Bitkinin yanı sıra bir de fon aralardan gözükmeyi önler, ben görsek açıdan öneririm. Bitki olarak sessiliflora, cabomba, gül, bacopa, zeytin, çınar, tütün, tilki kuyruğu, saz, limon vb. arka plan bitkisi kullanabilirsiniz. Sürgün verdikçe budayıp yanlara dikerseniz kısa zamanda arka planı kaplarlar. Bitkiler hacimi fazla daraltmaz. Hem benim de dediğim gibi sayıyı azaltırsanız da rahat olur.

3. Bitki için uygun büyüklükte bitki kumlarını tercih edin. Elinizdeki kum yapay ile karıştırılmış bitki kumudur büyük ihtimalle. Ama yapay şeyleri akvaryumda bulundurmamalısınız. Salınım yapma riski vardır her zaman, buda balıkları zehirleyebilir. Bu yüzden maddi durumunuza göre bir kum tercih edip almanız daha uygun olur. Jbl manado yada dere kumu tavsiye ederim ben. Bu ikisinin yanında kuvars, bazalt yada lav kırığı da kullanılabilir.

Kendim eklemek istediğim bir iki şey var. Öncelikle iç filtrenin debisi mevcut akvaryum için fazla olmuş. Şelale aparatını takmışsınız zaten, balıklar o bölgeye gelince hala savruluyorlarsa suyun çıkışını cama verin. Ayrıca içindeki malzemeler yetersiz olabilir, hem yararlı bakterilerin tutunması için hem de suyu daha iyi temizlemesi için bir miktar elyaf koymanızı öneririm.
Çin malına güven olmaz. Isıtıcı yanlış çalıştığında balık kaybına neden olabilir. Bu yüzden de imanınız varsa ısıtıcıyı daha güvenilir markalar ile değiştirin. (Jbl, atman, smart vb.) Değilse bile bir termometre alıp suyun sıcaklığını sürekli kontrol edin.
Görsellik açısından filtreyi ve ısıtıcıyı aynı yere koymanızı öneririm. Bitk aldığınız zaman ikisini de kapatack şekilde konumlandırabilirsiniz.
Akvaryumun ortasındaki dekor nedir bilmem ama o da kum ile aynı riski taşıyor. Daha doğal şeyler kullanmanız iyi olacaktır. Hem onu hem de deniz kabuğunu çıkartıp lav kayası, makarna kayası, drogon kayası yada dereden, gölden topladığınız doğal kayalar ile dekor yapabilirsiniz. Aynı şekilde yati kökü yada asma dalı da hoş durur.

Teşekkür Edenler: [T]223393,HknTkty[/T]
+1: [T]219542,BerkayB[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HknTktyÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 8
HknTktyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2020 14:08
[:)]Tekrardan selamlar,

@BerkayB ve @Beta_balik yanıt ve önerileriniz için teşekkürler.bahsettiğiniz ürünlerle ilgili araştırmalara başladım.zeminini siyah bazalt ve lav kırığını karıştırarak yapmayı düşünüyorum.yalnız balıkları bahsettiğiniz sayılara düşürmem pek mümkün değil çocuklar azaldıklarını görürlerse üzülürler ve hesap sorarlar [:)] birkaç erkeği hediye edip nüfus arttıkça azaltmak daha iyi olacak o yüzden.akvaryumu aldığım kişi tahminimce epeydir ilgilenmemiş ve doğum/ölümler sonucunda denge bozulmuş o da pek önemsememiş zaten resimden de belli olduğu gibi epey bi bakımsız bırakmış.Çöpçüler hakkında uyarınız için de ayrıca teşekkürler ben bunu bilmiyordum hangi akvaryumu görsem genelde hep tek en fazla çift kullanıyorlardı sayılarını en kısa zamanda arttıracağım.Platiler şimdilik askıda beklesinler belki sonradan ayarlayarak 3-4 tane ilave ederim.

ısıtıcı için çin malı demiştim ama sizin söylediğiniz smart markaymış made in china yazdığı için ben basit birşey zannetmiştim onu ellemiyorum o yüzden.iç filtre siparişimi konuyu açarken vermiştim ve elime ulaştı (eheim 2008) hayvanlar şimdi daha rahat süzülüyorlar [:)]

Bitkileri de araştırıyorum okuduğum yorumlarda bakımının biraz zahmetli olduğunu gördüm o yüzden biraz daha seyrek kullanacağım sanırım.Tamamladıktan sonra bitmiş hali ile buradan fotoğrafını paylaşırım.

Tekrardan teşekkürler,iyi pazarlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir