Yeni Başlayacağım Önerileriniz Lazım


yuksell06Çevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1
yuksell06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 02:07
Herkese merhaba arkadaşlar,

Hayvanlarla ilgilenmeyi çok seviyorum. Daha önce 3 tane köpek ve 2 kedi besledim ancak büyüdüklerinde onlarla vedalaşmak zorunda kaldım. Daha sakin ve daha dinlendirici olan balık hobisi ile ilgilenmeye karar verdim. Bu bağlamda bana aşağıdaki konularda yardım ve fikirleriniz gerekli.

1) Nasıl bir akvaryum almalıyım ?
2) Akvaryum içerisinde neler kullanmalıyım ( bitki, süs, taş v.s )
3) Hangi tür balık beslemeliyim? ( genel olarak cikletleri seviyorum )
4) Birkaç arkadaşım damızlık balık al dediler bu konudaki fikirleriniz nelerdir, nasıl balık almalıyım?
5) Önereceğiniz balık türüne uygun yem hangisi?
6) Önereceğiniz akvaryum, süs, balık ve yemlerin fiyatlarını biliyorsanız eklerseniz sevinirim.


Bu konularda bana yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.
yuksell062013-04-12 02:07:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 08:35
*İlk önce akvaryum işini aceleye getirmemek gerekir.
* Akvaryumculuk konusunda,balık seçimi konusunda bilgi altyapınızı geliştirmelisiniz.
*Saglıklı balık seçmeyi,almayı gerekiyorsa gerçek  hobicilerden veya yarı hobicilerden balık alın. Balıkların yüzüş şekli,duruş şekilleri,üst yüzgecinin ve diger yüzgeçlerin açıklıgı,mantar,beyaz benek hastalıgı vb. iyice ögrenmeli,gözlemlemeli,ayırt etmelisiniz.
*Bu işin temeli saglıklı balık ve bitkileri bulmaktan geçer.
*Akvaryumu kurun,suyunu,taşını,motorunu koyun ama balık eklemeyin. 1-2 ay bekleyin bu arada da bilgi seviyenizi geliştirin.
*  Forumlarda  balık videolarını izleyin. Saglıklı balıkların yüzüş vb. özelliklerini gözlemleyin. Akvaryumcuları gezin gözlemleyin,sorun araştırın.
* Taban için maliyetli olur ama HAGEN KUM+ SEACHEM FLOURIT RED TOPRAK+TERRALİT KARIŞIMI İYİDİR. maliyeti düşük tutmak için dere kumu+çakıl taşları da olur.
* iLK ÖNCE  3-4 TANE ÇÖP balıgı koyabilirsiniz.
*Canlı doguran kılıç,plati türleriyle bu işe başlamak dogrudur.
*Yeşil su temin edebilirseniz akavryuma koyun. Ya da evinde uzun süredir balık besleyen bir kişinin akvaryum suyunda 1 litre kendi ve 1 avuç kum kendi  akvaryumunuza ekleyin.
Ama dedigim gibi bu akvaryum TAM SAGLIKLI akvaryum olmalı. Akvaryumcuların sularına her çeşit hastalıklı sayısız balık girdigi için akvaryumcu  akavryum suları sorunludur.
*İlinizde akvaryumcu dernegi varsa  BU AKVARYUMCU DERNEGİYLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.
BİTKİ işini sona bırakın.
*  Sonuç olarak akvaryuma balık koyma konusunda ACELE ETMEYİN.
* Büyük akvaryum olursa daha iyi olur ama ugraşması biraz zordur. 80*40*40 civarı ve ya 100*50*50 civarı olan akvaryumlar.
* İlk önce balık seçimi,saglıklı,hasta balıklar nasıl olur forumdan videoları izleyin,gözlemleyin,ayırt edin..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2013 23:32
Tolga bey gereken herşeyi yazmış zaten, siz herşeyden önce akvaryum ve balıklar hakkındaki bilgi ağcınızı genişletin ve acele etmeyin. Hayırlı olsun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TLG_35Çevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 9
TLG_35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2013 02:47
İsmail bey bende sizin gibi bu hobiye yeni başlıyacağım.Uzun süredir bu forumu takip ediyorum her konuda bilgiler bulabilirsiniz.Sizin bu sorunuzla beraber tolga bey'in cevabı benide bilgilendirmiş oldu.

1)Bence yeriniz genişse büyük bir akvaryum kurun ileriye dönük olsun.Çünkü çoğu hobici akvaryumunu ilerde büyültmek isdiyor.Tolga beyin verdiği 100*50*50 akvaryum ölçüsü iyi bi başlangıç bence.Yandan görünümü kare bazı hobiciler beyenmiyor.Size bağlı 100*40*50 yapabilirsiniz.Yada 120*50*60 benim başlamak isdediğim akvaryum boyutu.

Araştırmama göre,
2.)Balıkların yavrulaması veya saklanması için ufak mağaralar oluşturmalısın kayalardan.süs bitkileri isdersen koyabilirsin.Kum veya çakıl dibe koymalısın baktığın balık türüne bağlı.

3.)Balık konusu tamamen sana kalmış bişey zevkler ve renkler tartışılmaz.Ama tropheus türleri güzeldir yukarda belirtilen akvaryum boyutlarına güzel bir koloni oluşturulabilir.Yada biraz daha büyük boyda ve cana yakın balık beslemek isderim dersen.Flower horn hem güzel hemde cana yakındır.
Burdan hangi türler hangi türlerle uyumlu bakabilirsiniz.
http://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp

Burdan balık türlerini inceleyip seçiminizi yapabilirsiniz.
http://www.akvaryum.com/Tatlisu/

yeni başlayanlar için;
Refet bey'in hangi balığı beslemeliyim konusundan alıntıdır.

*Amerikan Zebra da sık kullanılan bir başlangıç balığıdır. Su şartlarına tolere olsun, geldiği boyut olsun yeni başlayan balığı olmak için çok idealdir. Ancak ne yazık ki özellikle küçük akvaryumlarda çok ciddi kavga ve ölümlere sebebiyet verip yeni hobicileri hobiden soğutabilir. Bu bağlamda uyumlu bir çift almak çok önemlidir. Kimi zaman çiftler arasında dahi ciddi kavgalar yaşanabilmektedir.

*Melekler dayanıklılık, su şartlarına tolere ve sertlik bakımından ideal olmasa da, iyi bir yeni başlayan hobici balığıdır. Dikkat edilmesi gerkeen husus hızlı büyüdüğünden ve yüksekliğinden dolayı hacimli ve yüksek akvaryumlar gerektirdikleridir.

*Malawi Cichlidleri; kötü su şartlarına ve hastalıklara dayanıklı olmaları nedeniyle cazip görünse de büyük boyutları ve saldırganlıkları nedeniyle can sıkıcı olabilirler. 1 erkek 4 dişi 8cm civarında Sarı Prenses 120 litre akvaryum için çok uygun olacaktır. Ancak cinsiyet seçimi konusunda işi bilen birilerinden yardım alınmalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri Malawiler'den 2'şer 3'er toplam 8-10 yavru alıp küçük bir akvaryuma koymaktır. Yavru balıklar doğada sürü halinde gezip beslendikleri için az sayıda bir de küçük akvaryumda strese girip hastalıklara yenik düşeceklerdir. 6 cm'den küçük malawi almak yeni başlayanlar için uygun değildir. Bu konuda genelleme yapılıp yeni başlayanlara hiçbir balığın yavrusunu almamalarını öneririm.

*Tanganyika Cichlidleri Malawiler'den daha çeşitlidir. Fazla büyüyen pek çok tür zaten yeni başlayanları fiyatlarıyla da cezbetmeyecektir. Bununla beraber iri boyutlara gelip saldırgan olurlar. Tanganyika cichlidleri'nin hepsi suya hassastır. Belirli derecelerde tolere edebilen olsa da özellikle klora tolereleri Malawiler'den çok daha azdır (En hassaslardan birisi Calvus'dur). Malawi'den geçiş yapmak düşünülürse genç veya yetişkin 4cm'den küçük olmayan Brichardiler iyi seçim olacaktır. Uyumlu balık seçilirse; üreme dönemlerinde kavga etmeleri bir yana, kardeşler küçük kardeşlerinin bakımına, yuva korumasına bile yardım ederler.

4.)Damızlık balık alabilirsiniz.Ama yavrusunu alıp çoğaltmak derdinde damızlık düşünürseniz bence hata yaparsınız.Eğer hiç tecrübeniz yok ise yavruları kurtarıp,büyütmek zor.Yeni başlayanlar için en son düşünmeleri gereken üretim diye okumuştum.

Zaten çoğu şeyi Tolga bey yazmış umarım iyi başlangıç yapıp gönlünüze göre bir akvaryum kurarsınız.Hayırlısı olsun..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir