Yeni Akvaryumum (Bilgi ve Destek İstiyorum)


mavigitarÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 113
mavigitarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 03:24


Kapasite (litre): 50 Litre
Canlılar: Toplam 11 Adet (4 adetJapon balığı, 2 adet Pangasus, 1 adet Vatos, 2 adet Cüce Gurami, 1 adet Velifera, Diğerinin adını bilmiyorum)

Malzemeler: Filtre, Isıtıcı, Süs Bitkiler

Akvaryum Bakımı: 15 günde bir su değişimi, Haftada bir Filtre temizliği

Kullanılan Yemler: Akvaryumcularda satılan koyu kırmızı ve kahverengiye çalan boncuk gibi gözüken yemler. (Dip yemi deniyor galiba)

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Aquasana isimli dezenfektan.



Akvaryumumu yeni kurdum. Daha doğrusu akvaryumum eskidende kuruluydu ama o zamanlar sıklıkla balıkların ölmesi üzerine başa çıkamamıştım. Uzun bir süreden sonra tekrar kurdum. Amacımtek bir tür beslemek değil. Özellikle pengasuslara karşı ayrı bir sempatim var. Renkli bir görüntüsü olması amacım. Balıkların türlerini yazdım ama bir iki tanesinin türünden emin değilim alırkende sordum ama unuttum =) Neyse akvaryum konusunda deneyimli arkadaşlardan bir kaç öneri ve bilgi almak isterim.

. İlk önce suyun sürekli berrak kalmasını nasıl sağlayabilirim? Daha ilk günden su hemen bulanıklaşmaya başlıyor. Kullandığım yemide ona göre aldım. Fazla renk tortu bırakmayan cinsten. Akvaryum suyum nasıl temiz ve berrak kalabilir?

. Vatos balığımın nasıl yemlendiğini internetten okuğum yazılardan yada yorumlardan az çok anladım. Çoğu kişi özel olarak yemlemene gerek yok o bir şekilde karnını doyuruyor diyor. Ve kafama takılan bir şeyde vatoslar aç kaldığında diğer balıklara yapışıp öldürür yazmılar ne kadar doğru öğrenmek isterim? Ve hıyar yediklerimi doğru mudur?

. Herhangi bir balığın hastalanması yada hastalandığından şüphelendiğimde ne gibi tedbirler almalıyım?

. Akvaryumun su değişimi nasıl olmalı? Her temizlik esnasında suyu sıfırdan değiştirmek mi? Yoksa suyun yarısını alıp yeni su eklemek mi?

Sorularımı cevaplarsınız minnettar olurum =) ve Bi kaç fotoğraf çektim yorum ve fikirlerinizi söylerseniz mutlu olurum... teşekkürler

mavigitar2010-06-29 11:23:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chevalierÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2010
İl: Içel
Mesaj: 1105
chevalierÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 04:09
Salih bey çok yanlış bir başlangıç yapmışsınız.
Japon tek başına beslenir. Yanında başka tür beslenmemelidir.Ya japonları çıkarmalısınız ya da diğerlerini.

Vatoz artık yemleri ve camdaki yosunları yer. Endişe etmenize gerek yok.

Motorunuzun bir kısmı suyun dışında. Tamamı suyun içinde olmalı. Sünger kısmı biraz daha küçük olsa sorun kalmaz diye düşünüyorum
Ayrıca o motorla balıklar savrulur gibi geliyor. Debisi fazla olur. Debiyi azaltma yöntemleri kullanınız.
Ama öncelikle japon konusunu çözmelisiniz bence.

Suyun berraklığı bir süre sonra oturur. Yararlı bakterilerin üremesiyle su berraklaşır.

Berraklaşmazsa hızlı su berraklaştırma diye forumda aratırsanız belirli yöntemler mevcut.

Hastalık konusunda ise dışkılarını takip edin. Herzamankinden farklı dışkılama bir sorunun sinyalini verir.Örneğin uzun ,anüste kalan ve beyaz renkli dışkı iç paraziti anlatır.

Balıkların üstünde beyaz noktalar beyaz beneği anlatır.
Pamuksu lekeler mantarı gösterir.
Bu gibi hastalıklar bazı noktalarda farklılık göstererek başka hastalıkların belirtisi oluyor. Herhangi bi anormal durumda hastalıklar bölümüne fotoğraflarla birlikte konu açarsanız benden daha donanımlı üyeler yardımcı olacaktır.

Haftada 1 kez dip çekimi yaparak suyunuzun %30 a yakın kısmını alınız ve yerine dinlenmiş su ekleyiniz. Suyu birden dökmeyip ağır ağır dökün. Birden dökerseniz balıklar savrulur dengede durmak için hava keselerini zorlarlar zedelerler. Bu da balığın dengesini kaybedip ter - yan yüzme gibi şeylere sebep olur.
Su değişimi yaparken hep aynı su kaynağını kullanmaya dikkat edin.Bir değişimde damacana su kullanıp diğer değişimde çeşme suyu kullanmayın. Fakat suyu mutlak suretle ağzı açık bir şekilde en az 3 gün bekletin.

Son olarak balık sayınız hacime göre fazla. Ben 2 japon besliyorum 80 litrede. Suyun kalitesi içinde barındırdığı balık sayısı ile ters orantılı. Balık sayısı artarsa su kalitesi çabuk düşer.

Foruma hoşgeldiniz.

deno062010-06-29 10:50:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mavigitarÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 113
mavigitarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 11:33
Öncelikle zahmet edip yorum yazdığın için çok teşekkür ederim 'chevalier'. Şu anda akvaryumda bulunan balıkların hepsi birbiri ile sorunsuz yaşabilenlerdir. O şekilde seçim yaptım. Bir kaç yere daha danıştım almadan önce sorun yok dediler. Ne japonlar diğer balıklara ne de diğerleri japonlara saldırmıyor yada bir sorun çıkartmıyor. Ki öle diyorsanız illa bir deneyiminiz olmuştur. Ama şu anda bir sorun gözükmüyor. Dediğim gibi renkli bir akvaryum olması amacım. Şükür şu anda balıklar arasında bir uyuşmazlık olmadı.

Bu arada verdiğiniz bilgiler için teşekkürle. Dikkatlice uymaya çalışacağım. ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chevalierÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2010
İl: Içel
Mesaj: 1105
chevalierÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 12:02
Şu an için bi uyum sözkonusu olabilir balıklar arasında ama gerek büyüme hızları gerek yem ihtiyaçları göz önüne alınırsa  ilerki zamanlarda bi uyumsuzluk ççıkacaktır.

Tabi ki son karar sizin olacak ama sorun yaşamamanız temennimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ombudsman32Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2009
İl: Aydin
Mesaj: 149
ombudsman32Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 12:08
chevalier doğru söylüyor. 50 litre gibi küçük bir hacimde bu balıklar yaşamaz. Birbirlerine saldıracak diye bir şey yok. Sorun var demek saldırı var demek değildir. Ama pengasus 1 metreye kadar büyüyebilen ve çok çabuk strese girip beyaz benekten ölen bir balıktır. Yemleme konusunda da sıkıntı çekebilirsin. Zira pengasusun gözleri görmez, attığın yemi japonlar havada kapar ve pengasus muhtemelen aç kalır. Akvaryumunda olacakları söylemek gerekirse, önce pengasus ölür, sonra gurami japonları tiftiklemeye başlar. Bir kaç tane de japonun ölür.Sonra valifera.  En sona vatos ve gurami kalır. Sen de daha önce balık ölümleriyle biten tecrübelerine yenisini eklemiş olursun. Kim dediyse olur diye elindeki balıkları satmak için demiş sana...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2010 12:22

Sorup bilgi aldığınız kişiler akvaryumcu yada sizin gibi değişik türleri bir arada besleyip içindeki balıklar yaşıyor mu, tamam sorun değil diyen kişilerse hepsi yanlış, bu bir. Akvaryumcular balık satmak için her şeyi söyleyebilir. İşi bilmeyen hobicilerse baktığı balığın ne kadar sağlıklı olduğunu anlayamayacak kadar deneyimsizse zaten size bir haydaları olmaz.

Akvaryumdaki balıklar direk birbirlerini öldürecek türler değil, amacınız ölmeden yaşasınlarsa tamam sorun değil ozaman. Ama genel olarak ele alınırsa beraber bakılmaması gereken türler. Siyah tetralar ve gramiler benzer balıklar, yem ihtiyaçları ve yemlenme şekilleri aynı. Canlı doğuran çok alakasız olmuş, pangasusda öyle, zaten hiç sağlıklı görünmüyorlar. Pangasus uysal olabilir ama deli fişek gibi gezinir ve çok ürkektir, geceleri yemlenmeyi severler. Yem ihtiyaçlarnı karşılayacam diye japonları fazla besleyip kabızlıktan ölmelerine neden olmanız muhtemel. Pangasuslar dev tanklarda bakılması gerekir ayrıca. Siz küvette yüzebilirmisiniz aynı şey.
Vatozunuz cüce mi normal mi bilemiyorum ama bu ebattaki bir akvaryumda yeterli beslemez ise japonları rahatsız eder. En iyisi japonları verip siyah tetra sayısını arttırın. Tetralar ve guramiler sürü balığıdır en az 5-6 adet bakılırsa rahat ederler ve beraber yüzüşleri sizin daha çok hoşunuza gidecektir. Farklı renkleride mevcut.
Ve en sonuncu olarak, 50 litre japon beslemek için ideal değil, belki tüm türleri çıkarıp, dekoru sadeleştirip daha az akıntı yapan bir filtre ile 2 japon bakılabilir. Bunun dışında japonlara eziyet olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mavigitarÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 113
mavigitarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2010 12:02
avsiyelerinizi biraz değerlendirip. Japon, tetra ve velifera yı verip daha sade hale getirdim. Dediğim gibi pangasuslara karşı ayrı bir ilgim olduğu için onlardan akvaryumumda olmasını istiyorum. Ne kadar büyüdüklerinide biliyorum ve gördüm de. Akvaryumun şu anda ki hali 3 adet cüce gurami 3 adet pangasus ve 1 adet vatoz. Eğer ölmeden büyümelerini sağlarsam özellikle pangasusların büyüdükleri vakit onları verip tekrar akvaryuma uygun büyüklüklerinde olanları ile değiştireceğim. Şu andaki görüntülerini fotoğrafladım. Dediğiniz gibi ne yem atsam japon balıkları silip süpürüyordu pangasusları besleyemedim. Hemen acil bir şekilde onları götürüp böyle bir düzenleme yaptım. Şu anda yemlemeleride sorun olmuyor.




mavigitar2010-07-01 12:46:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2010 02:10
Salih merhaba, pangasusların bazı fotoları ve guramilerin son fotosu çok şey anlatıyor. Ben buradan bile görebiliyorum akıntının aşırı şiddetli olduğunu, balıklar filtre kenarlarında akıntı az olduğu için bulunuyorlar. Filtrenin ayarı varsa kısmalısın veya filtreyi arka cama köşeye yapıştırıp akıntısının ön cama vurmasını sağlamalısın. Böylece akvaryum içinde daha az akıntı olur. Aksi takdirde balıkların suda sabit kalmak için aşırı çaba sarfederler ve keyifli ve ömürlü olmazlar.

Sonraki aşama için sana şelale filtre öneririm, biyolojik olarak da daha fazla bakteri barındırabilir (zaten önemli olan budur) ve suyu cam gibi yapar, akıntısı da böyle delifişek olmaz. Güzel günlerde büyütmen dileğiyle. Sevgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir