Yavrular neden albino doğdu?


ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 15:28
 Burak Bey, bendeki koloni henüz son boylarını almadılar, daha genç sayılırlar. Erkekler 11 cm civarı.
 Bende iki erkek olması dolayısıyla ikiside sürekli birbirlerinin renklerini bastırmaya çalışıyorlar. Daha da canlı renkler gösterdikleri de oluyor. Bakın başka bir kare, burada oldukça sade renklere sahip.
 
 
 
Sizinde bildiğiniz gibi bazen de, daha çok stres durumunda, çizgiler tamamen kaybolur. Sapsarı olur erkekler. Bu gibi değişiklikler ruh hallerini yansıtır bir anlamda.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozankoseÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 44
ozankoseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 16:42
Benim 5 aylık Mavi prenseslerimin, babası mavi, annesi ise dişi. 5 aylık Mavi p. yumurta tutmuştu, geçen gün baktım yumurtalardan yavrular çıkmış, yavrular annenin ağzında dönüp duruyor. Hemen diğer tankıma aldım dişiyi. Bir de ne göreyim 16 yavrunun 6'sı beyaz, 8'i mavi.
Bu gibi bir durum olabilir mi acaba sizinki de.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 16:51
[QUOTE=ozankose]Benim 5 aylık Mavi prenseslerimin, babası mavi, annesi ise dişi. 5 aylık Mavi p. yumurta tutmuştu, geçen gün baktım yumurtalardan yavrular çıkmış, yavrular annenin ağzında dönüp duruyor. Hemen diğer tankıma aldım dişiyi. Bir de ne göreyim 16 yavrunun 6'sı beyaz, 8'i mavi.
Bu gibi bir durum olabilir mi acaba sizinki de. [/QUOTE]
Öncelikle zaten dişi balıklar anne olabilmekteler. Bir diğer konuda yavru sayısında. Eksik olan 2 yavrunun ne olduğunu merak ettim.
Sorunuza gelince, snow prenses olarak bilinen balık zaten mavi prensesin albinosudur. Sizin yaşadığınız gibi durumlar mavi prenseslerde normaldir. Yani snow prensesle mavi prenses aslında aynı balıktır. Ama snow prenses albinodur. Çoğu mavi prensesten snow prenses çıkma ihtimali vardır.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 19:35


  Şimdi tekrar biraz düşündüm de. Elimdeki bu balıklara ekleme de yapsam kan bağı olmayan ve tamamı albino bir koloni üretmem çok zor.

 Çünkü örneğin bu yavrulardan iki albino erkeği tutsam, ihtiyacım olan şey bu erkeklerle hiçbir kan bağı bulunmayan albino dişiler. Hatta mümkünse birbirleriyle de kardeş olmayan albino dişiler. Piyasada da böyle balıklar olmadığı için iş çıkmaza giriyor gibi.

 Mesela bu damızlık dişi yada erkeği, başka bir kana sahip karşı cinsle üretmeye kalksam, o yeni kanda da pasif albinoluk olması gerekiyor, yoksa yavrular albino olmayacak. En iyi ihtimal bu albino özellikleri taşıyan erkeğin, tanktaki başka bir dişiyle olacak yavrularından da albino yavrular doğması, ki bu durumda da albino yavrular veren iki dişinin kardeş olma ihtimali ağırlık kazanacak. Hadi onlar kardeş olmadıkları halde albino yavrular verdiler diyelim, yine de babaları aynı olacağı için yeni yavrular kardeş sayılacak.

 Yani bu albino yavruların ancak bana hayrı olur gibi duruyor. İçlerinden erkek yada dişi olanları tutarım. Koloninin diğer cinsiyetini ise piyasadan toplayacağım normal renklerdeki bireylerden oluştururum. Böylece ilk nesil yavrular gen bakımından (nispeten) sağlıklı olurlar. Fakat albino olma şansları zor, yani büyük olasılıkla yavruların hepsi normal renkli, çekinik albino geni taşıyan yavrular olurlar. Bu durum da zaten beni başa döndürür, çünkü şu an tankımdaki bir erkek ve bir dişi zaten böyle normal renkli fakat pasif albinoluk özelliği gösteren balıklar.

 Eğer olur da ekleyeceğim yeni kanda da pasif albinoluk çıkarsa (kan bağı olmadan bunun çıkma şansı yüzde kaçtır acaba) o durumda yavruların yarısı albino olur ve hepside kan bakımından sağlıklıdırlar diyebilirim. Ama bunların yavruları ileride yine farklı bir kanla kırılarak üretilmeli...

 
 Mesajda kaç kere "albino" yazdığımı sayamadım açıkçası, ama umarım anlatabilmişimdir.  Tebessüm
ahbeabi2009-10-08 19:37:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir