Ucuza Mineral Katkılar ve Su Hazırlayıcı Yapımı


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2016 20:07
Sadece low tech bitkili bir akvaryumda bahsi geçen gübrelere gerek olduğunu sanmıyorum, en azından ben kullanmıyorum. Gerekli olduğuna eminseniz potasyum sülfatı tek başına kullanabilirsiniz.

Low tech akvaryumlarda gübre kullanımı hakkında daha önce yazdığım görüşlerimi buraya da ekleyeyim, umarım faydalı olur.
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Bitkili akvaryumlar için 3 kriterde her daim bir denge olmalı, birisi dengeyi bozuyorsa sonuç yosun olur. Bu kriterler ışık / co2 ve besindir, eğer bunlardan birisi diğerlerinden fazla ise yosun kaçınılmazdır. Örneğin oturmamış bir akvaryumda (veya gelişi güzel su değiştirilen bir akvaryumda) amonyak devamlı pik yapar. Bakteriler ve bitkiler hızla çeviremediği için bu durum en çok saç yosunu, sakal yosunu, geyik boynuzu gibi yosun türlerine yarar. Bu su değişim işi kesilip, denge sağlanmadıkça bu sorun devam eder.

Daha net anlaşılması için :
* Co2 vermediğiniz akvaryuma bol ışık veremezsiniz. Yosun oluşur
* Gübre vermediğiniz akvaryuma bol ışık ve co2 veremezsiniz. Yosun oluşur
* Işık ve gübreyi verip co2 veremezseniz de yine yosun oluşur.
* Hiç su değiştirmediğiniz bir akvaryuma da bol ışık, co2 ve gübre veremezsiniz. Yine yosun oluşur, arada mineralleri yenilemeniz gerek

Tüm bunların hepsi için bir denge, orta yol bulmalısınız...
Bitki bakımında başarılı olan kişilerin başarısı aslında dengeyi tutturabilmelerinde yatıyor.[/QUOTE]

Sağlıklı hobiler....

Beğenenler: [T]171221,wellbutrin[/T][T]167786,Ahesya[/T]
Teşekkür Edenler: [T]171221,wellbutrin[/T]
+1: [T]158546,holyse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoğanTÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Bursa
Mesaj: 190
DoğanTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2016 17:32
Ulvi Bey,

Açtığınız bütün konuları tekrar tekrar okudum.Tecrübelerinizi ve bilgilerinizi bize aktarmak için verdiğiniz emekten ötürü ben de çok teşekkür ederim.Sizin anlattıklarınız ve yine faydalı makaleler ve kendi bilgi ve tecrübelerimi rehber alarak hobimi gerçekleştiriyorum.Kafama takılan birkaç husus oldu,onları sormak istiyorum cevaplarsanız mutlu olurum.



-Purigen yenileme işleminde katkısız çamaşır suyu bulamaz isek,marketlerde satılan standart ace,domestos benzeri ürünlerle gerçekleştirirsek sonrasında nasıl bir işlem yapmak gerekir?
-Çamaşır suyunu tamamen arıtmak için karbon veya zeolit gibi ürünler kullanmak yeterli olur mu ?

[EDIT]DoğanT,2016-05-17 18:21:05[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2016 19:45
Teşekkürler Doğan Bey, faydalı olduysa ne mutlu
1-) Katkılı çamaşır suları parfüm yanında (uçucu) kimyasal ekstra sökücüler de içeriyor sanırım. Bu uygulama ile bunlardan arındıramazsınız. Bir ihtimal çok fazla durularsanız olabilir ama ben kimseye bunu öneremem. (Durulama için kafa motoru tavsiye etmiştim, mesajlarımda var...)
2-) Discusla ilgili açtığım başlıklarda ilgili yerlerde yazarsanız okuyacak kişiler için de faydalı olabilir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2016 18:18
[B]Purigen yenilemesi hakkında güncelleme[/B]
Sodyum tiyosülfat internetten dahi satın alabileceğiniz kolay ulaşılabilir ve ucuz bir malzemedir.
Örn : [URL]http://magaza.hammaddeler.com/Zag-Sodyum-Tiyosulfat-Teknik-Tip-1-kg,PR-10778.html[/URL]
14 liraya tonlarca klor giderici hazırlanabilir.

Çeşme suyunda beslenen çoğu balık türünde sadece çamaşır suyuyla rejenere yapmak sıkıntı çıkarmayabilir. Bu doğru olduğu için değil, o şartlar bunu tolere edebildiği içindir. En basitinden biyolojik döngüye zarar vermek gibi yan etkileri olacaktır.
Düşük ph'lı bir suda, yeni akvaryumlarda veya hassas türlerde bu öneriler uygulayıcısına ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle bu tür tavsiyelerden kaçınmakta fayda var, üreticisinin tavsiye ettiği şekilde uygulamak en doğrusu.

Sodyum ts kullanılamayacaksa purigeni bolca duruladıktan sonra kurutma yoluna gidebilirsiniz, böylece klor uçar. Karidesler, hassas türler ve düşük ph canlılarında anlatılan işlemlerin hiç birini atlamadan uygulamanız sorunların önüne geçmek için tavsiyemdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2016 23:05
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Çok teşekkürler, faydalı olduysa ne mutlu.div
/divdivBu vesile ile güncel gh mineral içeriğini de paylaşayım, pek çok kişiye denemeleri için ücretsiz gönderdim, kendim de halen kullanıyorum./divdiv
/divdiv4 çay kaşığı Kalsiyum sülfat/divdiv4 çay kaşığı Kalsiyum klorür/divdiv2 çay kaşığı Magnezyum sülfat/divdiv1 çay kaşığı Potasyum sülfat/divdivYarım çay kaşığı Deniz tuzu/divdivBulursanız 1 çay kaşığı civarında montmorillonit tozu veya sıvı montmorillonit (opsiyonel)/divdiv
/divdivBu karışım 2 litre osmos suyunda çözülerek minerallendirilecek suya dozlanır. Takribi 1000 litre osmos suyu minerallendiriyor. (200-250 mikrosiemens aralığında)/divdiv
/divdivEk olarak az miktarlarda mikro element gübresi dozlayabilirsiniz (gh minerallerde bulunmaz, karides ürünleri üreten firmalar ayrıca trace element katkısı vb diye satıyorlar.) Ben jbl'in 625 ml'liğinden aldım, kullanıyorum./divdiv
/divdiv-------------/divdiv
/divdivbDİSCUS/b/divdiv
/divdivYine bu minerali discus trace element olarak üretim tanklarını minerallendirmek için kullanabilirsiniz. (sadece üretimde çeşme suyu aşılamak yerine, böylece ph'ı arttırmamış olursunuz) Yine bir miktar (yarım puan kadar) ph düşürür (sülfat nedeniyle)/divdiv
/divdivKeyifli hobiler..../div
editededitIDUlvi Özuğur/editIDeditDate2015-04-17 16:23:06/editDate/edited[/QUOTE]

Ulvi abi kafama takılan bir nokta var. Burdan sorayım hem arkadaşlarda bilgilensin istedim. Ortalama 1 çay kaşığı 6gram desek senin tarif ettiğin ölçekler yaklaşık 75 grama tekabül ediyor. Firmaların ürettiği gh+ lara baktığımda genelde 1000lt için 150gram bir karışım kullanmak gerekiyor senin karışımın nerdeyse 2 katı madde miktarı kullanıyorlar. Bu fazla olan maddeler sizce neler içeriyor olabilir illa aklınıza gelmiştir bu soru. [EDIT]BuRAK,2016-11-08 23:06:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2016 23:45
Burak kullanılan malzemelerin özgül ağırlıkları farklı, verdiğim ölçüler gram değil hacimce. 6 gr kabul edip hesaplarsan yanlış olur.
Mesela 1 çay kaşığı potasyum sülfat veya kalsiyum klorür, 1 çay kaşığı kalsiyum sülfat'tan çok daha ağır. Hazırladığım mineralin salty shrimple özgül ağırlıklıkları hemen hemen aynı, yine 20 litrede benzer artışlar sağlıyorlar.

----------

Yeri gelmişken gh mineral tecrübelerimi aktarayım, kullanmaya başlamamın üzerinden neredeyse 2 sene geçti.

Farkları gözlemlemek için piyasada satılan diğer gh mineralleri de alarak kullandım. Ne üreme verimi ne de canlıların sağlıkları ve renklenmelerinde fark edebildiğim bir değişiklik olmadı. Formülü bir kaç kez güncelledim. Stronsiyum, montmorillonit ve mikro elementleri de ayrıca kullanmaya devam ediyorum.

Yine son dönemde dennerle'nin mineralini de aldım, salty ve benimkinden çok farklı. İkisinde de çözünmeyen (zor çözünen) bazı kalemleri kullanmamış gibiler. Kalsiyum ve magnezyumu birlikte klorür olarak kullandıklarını düşünüyorum çünkü ele temas ettiğinde çok fena yakıyor ve suya atıldığı gibi çözünüyor. Bunun dezavantajları olur mu diye ciddi endişelerim var, cevaplarlar mı emin değilim ama firma ile iletişime geçip sormayı düşünüyorum.

Sonuç olarak hazırladığım mineralde bir sorun gözlemlemedim, kullanmaya da devam ediyorum.

---------

Bir hobici arkadaşımın ricası üzerine vatozlarda kullanılacak bir mineral daha hazırladım. 15-20 gündür osmos suya karıştırarak kullanıyor, çok memnun olduğunu balıkların canlandığını söyledi. Onun da formülünü bir ara yazarım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 11:07
Ulvi abi peki tariflerinin yanına gram olarakta yazman mümkün mü ben elimin ayarına pek güvenmiyorumda tartı ile kullanmak istiyorum açıkcası :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemlikÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 126
CemlikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 15:14
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Evet kaya ucuz ve etkili.divSıvı montmorilloniti kendim de kullanmaya başladım, sodyum bi karbonatı da araştırmanızı öneririm, her gün 1 çay kaşığı karbonat vücutta biriken asitleri sökerek kanser ve pek çok hastalığa iyi geliyor[/QUOTE]
Hocam konu eski fakat fikrimi beyan etmek isterim. Karidesler üzerindeki birikiminize değilde insan için olan bu kısma bir ekleme yapayım, yani yanlış bilinen bir konu. Vücutta asit olmalı. Vücuttaki asitler kanser hücreleriyle savaşır. Hatta limon yemek, suyunu içmek bu açıdan faydalıdır. Yani daha bilimsel cevaplar elbet olacaktır. Onkolog değilim ancak kanser üzerine aşırı bi araştırma eğilimim var.
Kanser yapısı gereği önce zayıflayan sonrada esasen mutasyona uğrayan hücreler olduğundan doğal asitler bu konuyla savaşımda hünerlidirler.

Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 20:53
Burak önemli olan oranları, yani 3 ondansa 1 ondan koyabilirsin, bunun kaç çay kaşığı ya da kaç gram olduğu önemli değil. Oran dahilinde tartı kullanabilirsin.
----
Cengiz hocam elbette "doğal" asitlerin önemli işlevleri ve faydaları var, yazdığım daha çok vücut asiditesi ile ilgili. (Vücudun ph dengesi)
Mesele sadece karbonat değil aslında sorun daha genel, o sadece birikmiş asitleri sökmede yardımcı oluyor, doktorlar da reçeteye yazıyorlar. Düşük ph'lı su içmek çok zararlıdır mesela. Alkali diyet, alkali beslenme vs. olarak araştırılabilir.
Bu arada limon en yüksek alkali etkiye sahip gıdaların başında geliyor [:iyi:][EDIT]Ulvi Özuğur,2016-11-09 21:06:04[/EDIT]

Beğenenler: [T]175206,Cemlik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemlikÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 126
CemlikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 23:30
Katılıyorum hocam. Bizim tw lerde düşük php kullanma sebebimiz asidik olması nedeniyle kabukların daha rahat değiştirilmesi. Yaşadığım bir örnek; çeşme suyunda tw besliyordum. Aslında kabuk değiştiriyordu ama bir keresinde değiştiremedi ve ölmüş gibi ters duruyordu hareketsiz. Hemen tanklardan birine attım. Daha önceden o tanka deneme için çay koymuştum. Umutsuzca işlerim için çıktım. Karidesi öldü farzediyordum. Ancak akşam geldiğimde kabuğunu atmış çok tatlı tatlı yüzüyordu :)yani yumuşak su kabuklarını değiştirmelerinde etkili onun harici bi etkisi varmıdır açıkçası bilemiyorum. Bu tarifi uygun bi zamanda yapmak istiyorum uzun zamandır.

Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2016 13:58
Ulvi abi gerekli olan malzemeleri almaya kalktığımda sitelerde gezinirken teknik tip,gıda tip gibi ibareler gördüm bunların arasında ne gibi farklar oluyor.
Mesela ben Bursa'da bahçe gübresi satan bir fırmadan çuvaldan bölme olarak 1 kg potasyum sülfatı 5 tl ye alıyorum nette baktım mesela zag diye bir firmanınkinin kg si 20 TL. Aralarında ne gibi farklar var acaba, şimdiden teşekkürler.

Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2016 20:37
Burak güzel bir soru, yapmayı düşünenler için de önemli bir hususu tekrar belirtme fırsatı oldu.
Evet fiyat farkları kalite ile ilgili olabiliyor ama çuval hesabı olduğu zaman illaki fiyatları ucuzluyor. Mümkün olduğu kadar kullanılacak malzemeler gıda tipi, yüksek saflıkta olmalı, potasyum sülfat gibi bazı katkıların ise gıda tipleri yok ama bu sefer de yüksek saflıkta olanları tercih etmek gerek. Eğer potasyum sülfatın saflığından emin olamıyorsanız potasyum klorür'ün gıda tipi bulunmakta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_tcÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 224
serkan_tcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2016 21:15
Ulvi bey em yani bukasi toplarının faydasını gördünüz mü sıvı olarak akvaryumda nasıl kullana biliriz yemlerine damlatsak faydası olur mu ve ne kadar damlatmamız lazım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2016 19:04
Evet Serkan Bey faydasını gördüm, bu vesile ile bir kaç video paylaşayım. Daha önce de yazdığım gibi gölleri ve kirli suları ıslah etmek / temizlemek için kullanılıyor bukashi topları.
[VID]https://youtu.be/oKUGvEysKdM[/VID]
Çamur topu olarak ta geçiyor
[VID]https://youtu.be/ecnRQ8Q5A3U[/VID]

Burada belki dikkat edilebilecek bir kaç nokta var, topun daha efektif olması için karbon kaynakları eklenmekte eğer doz ayarlanamazsa kullanılan karbon kaynakları fazla veya az gelebilir. Şeker, pekmez, sirke vb gibi eklenen içerikler yerine hazırlarken ilk videoda olduğu gibi buğday kepeği dışında bir şey eklememek gerekir. (bazı tariflerde şeker, sirke vs ekleniyor)
Eğer daha önce linkini verdiğim yerden em edinirseniz zaten içerisinde bu kaynaklar bulunuyor.

-------

Karbon kaynakları demişken faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç bilgi daha ekleyeyim.

Deniz akvaryumlarında da uygulanan votka, şeker, sirke vb eklemelerini duymuşsunuzdur. Bunlar aslında bakterilerin kullanması için eklenen karbon kaynaklarıdır. Doğru dozlandığında akvaryumdaki nitratı sıfırlarlar. Fakat bir denge halinde eklenmesi gerekiyor, nitrat - fosfat ve karbon kaynaklarının dengeli bulunması / eklenmesi gerek. Biri diğerinden fazla olduğunda iş görmüyor.

Örneğin nitrat olmayan bir akvaryuma fosfat ve karbon kaynakları ya da bukashi topu eklerseniz bir fayda göremeyebilirsiniz. Ya da tam tersi.
Standart balık yükü olan bir tankta ise yemlerden fosfat döngüden ise nitrat geleceği için sadece karbon kaynaklarını uygun dozda ekleyerek bu faydayı sağlayabilirsiniz.
Önemli not : Testlerle ölçerek uygun dozajı bulmanız gerek, rastgele yapılacak işlemler değiller, sıkıntı çıkarabilir. Nitrat sıfırlanacak diye suya bir şeyler atmaya kalkmasın kimse :)

Yine reefflowers markasına ait bioclean 1 - 2 ve 3 ürünlerinden örnek vereyim. İncelerseniz bu 3 ürünün kullanım talimatında birbirini takiben eklenmesi gerektiğini okuyabilirsiniz. Tahminim bioclean 1 karbon kaynağı, bioclean 2 nitrat, bioclean 3 fosfat. Yine aynı markanın bacteria feeder ürünü de bakteriler için karbon kaynaklarını barındırmakta (bioclean 1 ile aynı içerik olabilir)...

Yöntem bakterilerin nitrojenleri parçalamakta kullandıkları karbon kaynaklarını ekleyip çoğalmalarını sağlayarak suyu temizlemek esasına dayanıyor.

Bukaşi topu da burada bir nevi benzer işlev görür. Farklı olarak bakterileri bünyesinde çoğaltıp suya veriyor, sistemde ne kadar besin varsa (nitrat, fosfat) o kadar üreme oluyor. Bokashi ball bir nevi karbon kaynaklı bakteri topu diyebiliriz. Göl ve atık suları böylece temizliyorlar.
Yine bukaşi topunun da bir dozajı var ama metrekare başına ve kirliliğe göre ayarlanıyor..
Daha fazla detaya girmeyeyim merak edenler biraz araştırma yapsın...

----------

Yemlerine EM ekliyorum fakat karides beslediğim için, balıklar için yeme eklemenin bir faydası olacağını sanmam. Suya ise bakteri kültürü ekler gibi ekleyebilirsiniz. Belli bir dozajım yok fakat yeni kurulumlarda ve su değişimlerinde 100 litreye 5 ml civarı ekliyorum.

Bir başka video daha
[VID]https://youtu.be/91393XQHFYY[/VID]

Em nerelerde kullanılır? Sorusuna cevaben
[VID]https://youtu.be/OEAKeUi-f_s[/VID]
İneklerin üzerine de sıkılıyormuş :)

Beğenenler: [T]199996,kptma[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir