Üçgen akvaryumda kurulum tasarım


250ltÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 9
250ltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 00:10
Herkese merhaba. Herşey yaklaşık 1 ay kadar önce arkadaşım yeni bir ev almasıyla başladı. Aldığı evin eski sahibi içindeki eşyalarıda bıraktı giderken. Evin içindeki akvaryumu arkadaşım uğraşamayacağı için direk bana bıraktı. Önce içinde chiclid beslemeye karar verdim ve forumun bu kısımlarını hatmetmeye başladım fakat sonradan bu fikrimden vazgeçip yıllar önce babamla birlikte beslediğimiz canlıdoğuran çeşitlerini beslemeye karar verdim ve başladım bitkili akvaryumlar kısmını okumaya(hala da devam ediyorum bitecek gibi durmuyorBig%20smile).
Akvaryum aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi




 
 
son resim aşağıda anlattıklarım ve akvaryumun boyutları hakkında fikir vermesi için elde çizip tarattım(çizimim oldum olası kötüdür kusuruma bakmayın)
 
Üçgen olması aydınlatma açısında çok sorun yaratıcak gibi duruyor ama laminant parkeden bir kapak kestirip içini 1 mm ince galvenizli saç ile kaplatıp bu saçın üzerine florasanları, balastları monte etmeyi düşünüyorum. Saç konusunda hala kararsızım acaba kararma,paslanma vs yapar mı diye. Florasanların yerleşimine gelince önden arkaya doğru 3 tane 60cm t8, 2 tane 45cm t8, 1 tane 36cm t8 yerleştirmeyi düşündüm. Işık biraz yetersiz gibi geldi ama akvaryumun üzerindeki ahşap tacı bu kadar florasana izin veriyor.
 
Taban olarak en alta(ortadaki beyaz yol hariç) 1 cm kalınlığında hindistan cevizi torfu(üstüne evdeki ince gözenekli eski tül perdeyi gerip kenarlarından akvaryumun kenarlarına silikonlanacak), üstüne 3-4cm kalınlığında aquaclay veya dazs soil, en üstede hagen siyah kum, ara katmanlarada misket gübre kullanmayı düşünüyorum.
 
Tasarım olarak akvaryumun üçgen oluşunu derinlik hissi açısından lehime çevirip arkadan dar olarak başlayan ve öne doğru genişleyen beyaz quartz kumdan bir yol ve yolun kenarlarına sadece tepe kısımları gözükecek şekilde minik taşlar döşemeyi düşündüm. Sol ve sağ tarafı önden arkaya doğru kademeli olarak(özellikle bitki geçişlerinde) yükseltmeyi düşünüyorum(ayrıca ortadaki yoldan da kademeli olarak kenarlara doğru yükselecek). Oluşabilecek kaymaları önlemek ve bazı bitkilerin tutunmasını sağlamak için aralara daha büyük kayalar yerleştirmeyi düşündüm(Büyük X ile işaretli olanlar).
 
Bitkilere gelince arkaya uzunca bir kök ve kökün üzerine doğal görünüm sağlamak için moss, önüne ise birkaç kök limon dikmeyi düşünüyorum. Kökün arkasına dış filtrenin hortumu ve ısıtıcıyı saklamayı düşündüm. Kökün yanlarına gül ve elodealar dikmeyi, bunların önüne çınar, çınarların önüne monselenium tenerum ve saggitaria subulata, en öne de belkide beni en çok zorlayacak olan glossolardan geniş çimenlik gibi bir alan oluşturmayı düşündüm. Bitkileri başlangıç olarak glosso harici almayı düşünüyorum glossoları ise tankı oturttuktan sonra alacağım. Ortadaki beyaz yolun sonundaki adaya ise glossolar dikmeyi düşünüyorum. Akvaryumun sağ kısmı sol tarafından biraz geniş olduğu için buraya uygun bir kökü kesip yaklaşık 10-15 cm yüksekliğinde üzerine java moss tutturarak küçük bir ağaç yapı böylece sağ tarafıda görsel açıdan daha dolgun yapmayı hedefliyorum.
Gübreyi Tunç beyden temin edeceğim gibi gözüküyor. Akvaryumu oturtmak içinse Mustafa Erdoğar'ın yazdığı yeni başlayanlar burayadaki 42 günlük çizelgeyi takip edeceğim.
 
Yorumlarınızı eksik etmezsiniz umarım.Mesela şu şöyle olmaz şunu şöyle yapsan dah iyi olur şeklindeki yorumları özellikle.
 Herkese sağlıklı balıklar. 
250lt2009-06-11 00:21:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 14:11

Elinizdeki malzemenin artılarını ve eksilerini belirlemişsiniz, ne istediğinizi ne olabileceğinin de farkındasınız, bu durumda bize sadece araştırarak ve planlı bir şekilde ilerlediğiniz için tebrik edip ilerleyen aşamaları görmeyi beklemekten başka bir şey kalmıyor.TebessümYinede küçük bir tavsiyede bulunmak isterim;

Birincisi torfu daha ince bir tabaka halinde kullanmanız ve dekordaki yol kaya gibi üzerinde bitki olmayacak yerlerde kullanmamanız.İkincisi Aqua clay'in bu katmanda bir fonksiyonu olmayacaktır, daz soil daha ideal.Son olarak tül perde uzun süre suyun içinde ve torfun üzerinde  nasıl bir tepkime gösterir bilemiyorum, ya denemiş arkadaşların onayını alarak kullanmanızı yada hiç risk almadan çokça tecrübe edilmiş sineklik teline başvurmanızı öneririm.Şimdiden kolay gelsin, gelişmeleri bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

921129Çevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 43
921129Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 15:47
Hindistan cevizi torfunu kullanmanızı tavsiye etmiyorum.Balıklarınızın sağlığı bir yana,bir süre sora koku patlaması yaşıyabilirsiniz.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

250ltÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 9
250ltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2009 20:45
Biraz geç oldu (epey bir süredir gün aşırı nöbet tutuyorum) SAyın Murat ve Alper beyler yorumlarınız için teşekkür ederim. Alper bey torfu biraz daha araştırdım sizin dedikleriniz üzerine ve daha ince bir tabaka şeklinde kullanmaya karar verdim sadece bitki kökleri için uygun tutunabilecek bir alan oluşturabilmek için.
Bu arada boş durmadım ve en elzem malzeme olan dış filtreyi temin ettim musluklu Ekol 17 olarak.
Yalnız başlamadan kafama takılan büyük bir sorun var. Çizdiğim şekildeki florasanların toplamı  104-105 watt ediyor(litre başına 0,4 watt gibi bir değer yakalıyor), 250 lt'lik düşündüğüm gibi bitkilendireceğim bir akvaryuma bu miktarda ışık yeterli olacak mı? Bir diğer sorumsa difüzör kullanılan mayalı bir sistem yeterli olur mu? Eğer bu ikisi yeterli olmayacaksa bitkili canlı doğuran akvaryumu yerine başka seçenekleri düşünmeye başlayacağım. (Akvaryumun şeklinden dolayı en fazla bu kadar ışıklandırma yapabiliyorum maalesef) Yorum yazanlara ve yazacaklara tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackravenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 236
blackravenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2009 12:45
T8 floresan yerine T5 kullanırsanız daha kaliteli ve yüksek watt ışık elde edebilirsiniz.T5'lerin 39w ve 54w olanları mevcut,İstanbulda yaşıyorsanız bulma konusunda sorununuz olmaz.4 adet 39w T5 yeterli olur sanırım  buda 156 watt yapar.Buda bitki yetiştirme konusunda sıkıntı yaratmaz gibime geliyor.Tabii daha iyi bilen arkadaşlarda fikirlerini yazarsa iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2009 14:26
Burak Bey hayırlı olsun diyelim. Oldukça güzel bir hazırlık yapmışsınız. Farklı şekle sahip tankınızda oluşacak dizaynda farklı ve güzel olacak gibi.

Fotoğraflardan tahmin ettiğim kadarıyla tankınızın yüksekliği 60 cm kadar var. Glossostigma konusunda ısrarcı değilseniz mevcut düşündüğünüz ışıklandırma yeterli olur gözüküyor. Glosso vb. taban bitkisi yetiştirmeyi düşündüğünüz taktirde T5 tipi forasanların yüksek ışık gücüne sahip olanları (HO) daha uygun bir seçim olur. Ayrıca bu florasanlar ince olduğundan daha fazla sayıda koyma şansınız var. Böylece ışıklandırmanızın toplam gücünü tahminen 1,5 kat kadar arttırmanız mümkün olabilir. Belki biliyorsunuzdur ama piyasada bulabileceğiniz T5 çeşitleri, uzunlukları ve güçleri ile ilgili bir fikir oluşması için şu linki vereyim:

http://www.otuz.com/akvaryum-ve-baliklar_tatl-su-fresh-water_ayd-nlatma-armat-r-ve-lambalar2_ayd-nlatma-ekipmanlar_yedek-lambalar2_t5-lambalar.html

Lambaların içinde aynı uzunlukta düşük güçte olanlarıda verilmiş. Bunları tercih etmemeniz gerekiyor.

Bu arada inşallah ekol konusunda sorun yaşamayan kısma dahil olursunuz :)
mustafaerdogar2009-06-27 16:34:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir