Türkiyenin İlk Tünel Akvaryumu ( Ankara A.O.Ç.H.B


f-a-t-i-hÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 429
f-a-t-i-hÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2009 13:49
Amerikan filmlerinde gördüğümüz, içinde köpek balıklarından okyanusun en değişik hayvanlarına kadar yüzlerce canlının sergilendiği tünel akvaryum artık Türkiye'de.
 
Tünel akvaryum şimdiden kendisinden söz ettirmeye başladı. 600 bin litre su kapasiteli, 22 metre uzunluğunda 10 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde balina görünümlü tünel akvaryum daha yapım aşamasında ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Hayvanat Bahçesi'nin mevcut akvaryumuna bağlantılı olarak tasarlanan tünel akvaryumun toplam uzunluğu 100 metre civarında olacak. Okyanus suyu ile doldurulacak akvaryum içinde köpek balığı gibi tehlikeli balıkların yanı sıra batık gemi Titanik ve kayıp şehir Atlantis de sergilenecek. Ziyaretçilerin yürüdükleri zemin ise deniz taşları ve kumu ile kaplı cam kaplama olacak.
Öte yandan, tünel akvaryumun yaklaşık maliyeti 1.5 trilyon lira olmasına rağmen, AOÇ yetkilileri kendi olanakları ile bu rakamı 300 milyar liraya düşürdü. Yapım maliyeti AOÇ'nin gelirleriyle karşılanan Tünel akvaryumun dış görüntüsü ise insanlara büyük bir balinanın içinde geziyormuş hissi verecek şekilde dizayn edilecek.
Tünel akvaryum ile ilgili İHA'ya açıklama yapan Atatürk Orman Çiftliği Müdürü Hasan Muhammet Güldaş, tünel akvaryumun Türkiye'de bir ilk olması açısından önemli olduğunu belirterek, 'İnsanlarımızın bugüne kadar Amerika, Barselona ya da filmlerde görme şansı bulduğu tünel akvaryumu artık isteyen herkes Ankara'da görebilecek' dedi.
Akvaryumda özellikle büyük köpek balıklarının ve okyanus canlılarının sergileneceğini ifade eden Güldaş, bunların yanı sıra batık gemi titanik ve kayıp şehir Atlantis'in de maketlerinin bulunacağını söyledi. 'İnsanları son derece zengin görsel bir güzelliğin içine çekeceğiz' diyen Güldaş, ayrıca tünel akvaryumun girişinde yapılacak açık bir havuzun içinde stinger balıklarının sergileneceğini ve ziyarete gelen insanların bu balıklara dokunarak iletişim kurabileceklerini söyledi. Güldaş akvaryumun içerisinin şelale ve deniz taşları ile doğal bir ortam haline getirileceğini belirterek, hayvanat bahçesini daha çok insanın ziyaret etmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Atatürk Orman Çiftliğinin Sitesinde Verilen Konuyla İlgili Yazılar.
 
Türkiye'de ilk olarak yapılmakta olan tünel akvaryum, mevcut akvaryum binasının devamı şeklinde düşünülerek projelendirilmiştir.

22 metre uzunluğunda, 11 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde olan tünel akvaryum 600 bin litre su kapasitesine sahiptir. Ziyaretçilerin gördükleri kısmın dışında da yaklaşık bir bu kadar daha alan kaplayan bölümde deniz suyunun biyolojik şartlarını sağlamak amacıyla mekanik filtrasyon için 8 adet 1600'lük kum filtresi, 25 metreküplük biyolojik filtrasyon ünitesi, 350 metreküp/saat kapasiteli ultraviole sterilizasyon ünitesi, 2 adet 50 metreküp/saat kapasiteli protein skimmer ve 60 gram/saat kapasiteli ozonizatör bulunmaktadır. Yüksek teknolojiye sahip tünel akvaryumun çalışması tamamen bilgisayar otomasyonu ile sağlanacaktır.

Türkiye'de ilk olduğu gibi benzerleri içerisinde de Avrupa'daki en büyük tünel akvaryumdur.

İçerisine konulacak balıklar, akvaryum ortasından geçen akrilik bir tünelin içinden seyredilecektir. Akrilik, plastik benzeri bir polimer madde olup, cama göre çok daha geçirgen, daha hafif ve daha dayanıklı olması gibi özelliklere sahiptir. Bu nedenle Dünya 'daki diğer en son örneklerinde olduğu gibi bizde akrilik'i tercih ettik.

Tünel akvaryum dev bir köpek balığının içinde olup bu özelliği ile Dünya'da bir başka benzeri bulunmamaktadır.
Atatürk Orman Çiftliği Akvaryumlarında şu anda 97 türden toplam 479 adet balık vardır.
 
Örnek tünel akvaryumu resimleri için
 
 
Farklı sitelerden alıntıdır.
f-a-t-i-h2009-06-03 13:52:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biyolog42Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2008
İl: Konya
Mesaj: 1506
biyolog42Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2009 13:53

Geçen sene gittim o köpek balığının içinden geçtim.Yapılınca çok güzel olacağına inanıyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir