Triops Nano Akvaryum


K_CanSAHINÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 83
K_CanSAHINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 17:03
Merhaba Arkadaşlar,

Yaşayan fosil(300 milyon yıldır değişmediği söylenir.) olarakta bilinen Notostraca takımından kabukluların ortak adı Triops 'tur. Geçenlerde yurtdışından yumurta getirttim. Malum sıcaklar nedeni ve ilk deneme sebebiyle 1 adet Longicaudatus Prehistoric türü Triops'um büyütebildim. Resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Yumurtadan çıkartma biraz zahmetli ama güzel bir hayvan bu zahmete değdi. Yumurtadan çıktıktan sonra, bakımı ve beslenmesi ise zahmetsiz. Tekrar yumurta siparişi vereceğim. Yeni gelen yumurtalardan çıkan yavru sayısınaki başarıya gore uyguladığım metodu bu başlık altında paylaşmayı düşünüyorum. Benim gibi meraklı arkadaşlar varsa buradan fikir alışerişinde bulunabiliriz.

Resimler:






Not: Fanusu bile nano akvaryum yaptım. Artık bundan sonrasını bende merak ediyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H@K@NÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1123
H@K@NÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 00:24
İlgiç bi canlı ne işe yarıyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yılmazbaşÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 1222
yılmazbaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 01:06
Çok güzel kendiniz üretebiliyor musunuz? Ayrıca hangi canlılarla uyumlu yaşar?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

K_CanSAHINÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 83
K_CanSAHINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 11:10
Merhaba Arkadaşlar,

Hakan Bey, bu canlılar Triopsidae ailesinden, Triops cinsine ait alt türdür. Ayrıca Lepidurus cinside mevcuttur. Gün içinde Triopsidae ailesi ile ilgili bir başlık açmaya çalışacağım oradan bu canlılara ilişkin daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yılmaz'ım, bu canlılar yaşayan fosil, dinazor karides gibi adlandırılıyorlar. Ama üretimleri cinsten cinse biraz farklılık gösteriyor. Misal, Kırmızı (Kiraz) karides üreten biri nasıl tüm karidesler konusunda uzman olamayacaksa bu türde aynı değişken zorluk değerlerine sahiptir. Kimi cinsler hızlı ve kolay ürerken kimisi baya zahmetli oluyor.

Başka bir örnekle konuyu detaylandırayım, salyangoz üretiminde Elma salyangozu üretimi ne kadar kolay olsa da, nerite üretimi bir o kadar zordur. Yumurta alırsın ama acı su ihtiyacı nedeniyle yumurtalar açılmaz. Baktığında ikiside salyangozdur. Aynı sorun Triopsidae ailesi içinde geçerli. Peki hangi tür hızlı ürer diye sorarsan en kolay yolu google üzerinden "Triops eggs" diye arat. Orada çıkan kitlerde hangi yumurtalar veriliyorsa o türlere odaklan. Bu tür kitler ticari kaygılar nedeniyle en kolay üreyebilen cins yumurtaları ile satılır. Anlayacağın içme suyunda bile yumurtalar açılır gibi bir genelleme yapmak sağlıklı olmayacaktır. İlk temin ettiğin yumurtalardan aldığın canlıları büyütür ve onlardan yumurta alabilirsen, senin hazırladığın su değerlerindeki yeni ortama hemen adapte olacaklardır. Sıkıntı ilk temin ettiğin yumurtalarda olacaktır. Mümkünse bilinen bir yerden yumurta temin edersen sağlıklı sonuç alırsın. Temin ettiğin yer ciddi bir yerse, seni yönlendirecektir.

Biraz uzun oldu ama bu aile ile ilgili yanlış bilinen 1-2 konuya yüzeysel değinmeden geçmeyeyim. Bu canlılarda dişi erkek bireyler görülmesine ragmen biseksüel özellik gösterirler. Örnek, 100 bireylik bir kolonide sadece 1 erkek görülebilir. Dişiler yumurtaları kendi kendine dölleme özelliğine sahiptir. Her ne kadar yumurtadan çıkma süreçleri biraz çetrefilli olsada; bu, o canlıların bir nevi savunma mekanizmasıdır. Yumurtaların susuz bir ortamda 27 yıl kadar dayanabildiği söyleniyor. Ama yumurtadan çıktıktan sonra çok hızlı büyürler ömürleri 60 gün ile 140 gün arasında cinse gore farklılık gösterir.

Kullanım alanları,

-Amerika'da bazı bölgelerde sivrisinekle mücadele için biyolojik ajan olarak kullanılmaktadır.
-Özellikle Güney Asya'da pirinç tarlalarında ekilen pirinç fidelerini yerinden söktükleri için pek sevilmezler.
-Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA)uzay programlarında, yer çekimsiz ortamda bu canlıları gözlemlemiştir. Adaptasyon yetenekleri, yer çekimsiz ortamda test edilmiştir.
-Akvaryum dünyasında ise, cichlid türü balıklar için yem olarak tüketilmektedir.
-Özellikle alternatif tür beslemek isteyen ve sabırsız akvaryum severlere kit halinde satılmaktadır. Çok hızlı büyürler, yukarıdaki resimler 1 haftalık canlı resmidir.


Besleme konusunda ise tavsiyem, Nano veya micro akvaryum içerisinde tek beslemektir. Ama karma akvaryumarda da beslendiğini bu canlı ile ilgili hazırlanmış sitelerde gördüm. Karidesler gibi kabuk değiştirirler. Aç kalırlarsa birbirlerinide yerler. Gökküşağı alabalığı gibi tatlı ve tuzlu suya alıştırılabilirler. Tabi geçiş sürecini bilgisi olan biri yaparsa başarı elde edilir. Yem ayırt etmiyorlar. Her türlü organik mataryali tüketiyor. Çevre şartlarına hemen adapte olabiliyorlar. Bu nedenle 300 milyon yıldır varlığını sürdürebilmiş değişik bir canlıdır.

Ben nasıl bulaştım sorusuna cevap ise, arkadaş kazığı diyebilirim. Yer darlığından yumurta temin etmiyordum. Arkadaşım yumurta getirtmiş bana da verdi. Sanırım 10 ila 25 arası yumurta vardı. Emin değilim. 1 lt kaba garanti olsun diye dehidrasyonlu su ve gazı alınmış maden suyu ile hazırlanmış karışım yaptım. (Oranlarını ilerleyen günlerde vereceğim.) Bu canlıların kimyasallara karşı hassasiyeti olduğunu duymuştum. Bu nedenle klorlu su kulanıp yumurtaları riske atmadım. Nede olsa ilk uygulamamdı.Ayrıca teorik bilgi ile prtaik her zaman örtüşmüyor. ;) Acı su karışımı ilk başta 6 kadar yavru çıktı nedense sonra yok oldular sadece bu hayatta kalmış.

Uzun olduysa affola, keyifli hobiler...


Beğenenler: [T]208684,Mtndgn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dbasolÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 40
dbasolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 23:40
İnanılmaz ilginç, eğer yurtdışından yumurta siparişi verecekseniz lütfen özel mesaj atın, gerekli ücreti size havale olarak yollayım boşuna uğraşmayalım ayrı ayrı.

Yahu kötü oldu bu konuyu açmanız, nano da olsa kafaya koydum bu sevimli hayvanlar için bir sistem kurmaya:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

K_CanSAHINÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 83
K_CanSAHINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 23:50
Doğa Bey Merhaba,

Getirtmek sıkıntı değil ama yer sıkıntım var. O nedenle kendime yumurta temin etmeye niyetim yok. Bu canlıları beslemeyi uzun zamandır düşünüyordum. Arkadaş kazığı olmasa hala düşünce aşamasında olacaktı. :)

Size hak vermeden de geçemiyeceğim. Çok hareketli bir canlı su içinde takla atıyor. Özellikle yosunları kemiriyor. Sürekli hareket halinde anlayacağınız...

Bu arada eBay ve PayPal hesabınız varsa sizi yönlendirebilirim. Olmadı sizin adınıza benim hesabımdan gönderim de yaptırabilirim. Öncelikle uygun satıcı için bir araştırma yaparım.

Yada şöyle yapabiliriz. Benim ufaklık yumurtlarsa, çıkan yavrulardan da verebilirim. En azından yumurta derdi ile uğraşmazsınız. Ama dediğim gibi 1 tane var. Yumurtlama süreci biraz riskli. :(

Keyifli hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kutalÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2015
Mesaj: 1
kutalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2015 06:16

Triops adındaki bu canlılara yaşayan fosil adı adltında 35-40 lira civarında sahip olabiliuorsunuz yanlız bu ilginç canlı hakkında çok kısıtlı bir bilgi var benim merakım şu yönde bu canlı hangi canlılarla aynı ortamda yaşayabiliyor. Ben cüce kerevit ve karides akvaryumu yapmak için hazırlanırken bu ilginç canlı dikkatimi çekti karides ve ya kerevitle aynı ortamda yaşayabilirmi bana bu konu hakkında bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir