Tetrazon (Barbus Tetrazona)


coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2035
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2010 10:30

TETRAZON

 

(Barbus Tetrazona)

 

Üzerinde enine 4 adet siyah hat bulunan,hareketli ve çok sevilen bir balıktır.Çok hızlı ve neşeli bir halde  yüzerek akvaryuma renk katarlar.Ülkemizde de çok popülerdirler.Yavaş yüzen balıkların kuyruklarını didikleyerek zarar verebilirler.Özellikle beta gibi uzun kuyruklu balıkların bulunduğu akvaryuma konulmamalıdırlar.Bu balıklar 8-10 cm.ye kadar büyüyebilirler.Çok büyükleri pek sevilmez,genellikle akvaryumlarda 4-6 cm. dolaylarında olanları bulunur ve bunlardan yavru sağlanır.Oldukça iştahlıdırlar.Bitkisel ve hayvansal orijinli her türlü yemi alırlar.Ayrıca akvaryum içerisinde bulunan her türlü çöp olabilecek çürümeye yüz tutmuş artıkları da yerler.Bu yararlı bir yönleridir.Çünkü bir çok balık bu tür yemleri pek yemek istemezler.Yemlenmelerinde dikkat edilmesi ve devamlı bir yemleme yapılması yararlı olur.İyi yemlenmezler ise döl almak zorlaşır.

            İyi bir akvaryum balığıdırlar.Oldukça dayanıklıdırlar.Renklerinin güzelliği ile her zaman akvaryuma bir canlılık verirler.Sırt yüzgeçleri siyah renklidir.Erkekler özellikle üreme döneminde kırmızı yüzgeçlere sahip olurlar.Erkeklerde pembe olan burun özellikle üreme zamanında kızıl bir  renk alır.

            50-60 litrelik akvaryumlarda iyi yaşarlar.Tabanın siyah ve karanlık olması ve akvaryumda bol bitki bulunması hallerinde çok rahat bir yaşam bulurlar.Akvaryumlara bir miktar güneş ışığın her gün az bir süre için gelir ise akvaryumda yosunlar oluşur ve balıklar bunu yiyerek iyi bir yaşama gösterirler.Ayrıca balıkların bu algleri yemesi onların renklerinin parlak ve göz alıcı olmasını sağlar.Akvaryumlar iyi havalandırılmalıdır,yalnız bu havalandırma akvaryumu bulandırmamalıdır.Çünkü bu balıklar kirliliğe ve bulanıklığa çok hassastırlar.

            Suyun çok az asit olması iyi olur.Bu balıklar için ideal sıcaklık 25-26 derecedir.Üreme için ısının 26-27 dereceye çıkarılması gerekir.

            Yetiştirilmesi gerekli koşullar sağlanır ise kolay olur.Kullanılan suyun dinlendirilmiş(3-4 gün)olması esastır.Balıklar yumurtaya yatırılmadan önce bol olarak yemlenmelidir.Erkek ve dişiler kolayca ayırt edilebilir.Erkekler üreme döneminde,kızıl bir burna sahip olurlar,dişiler ise daha ağır,koyuca ve ence daha iridirler.Karında şişkince olur.

            Yumurtlatmak için erkek ve dişi akşam üzeri akvaryuma alınır.Akvaryum içerisinde bol bitki olması yararlı olur.Söğüt kökü de dezenfekte edildikten sonra kullanılabilir.Bitkiler arasında balıkların girip çıkabilecekleri yerler bulunması yararlıdır.Bunun için söğüt kökleri birkaç çakıl ile gölge yapacak yuvalar haline getirilebilir.Sıcaklık 27 derece  dolaylarında ise gelecek sabah balığın yumurtlamış olduğu görülebilir.Bazen yumurtlamanın 1-2 gün geciktiği olur.Yumurtlama döneminde dişiyi erkek balık kovalar.Erkek dişi balığın karnına doğru darbeler vurur.Bu darbelerin dişi balığı ölüme kadar sürüklediği görülebilir.Erkeğin kovalamaları sonucu dişi yorulmuş gibi durur ve erkeğin başı ile dokunmasını bekler.Erkek ve dişi yan yana dururlar ve bu sırada dişi yumurtlar,İlk bırakılan yumurtaların sayısı azdır.Bu yumurtalar erkek tarafından hemen döllenir.Bu aralar devam eder.İlk önceleri az olan aralar uzamaya başlar ve bir süre sonra son bulur.Balıkalr yumurtlar yumurtlamaz hemen akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.Çünkü yumurtlamayı bitiren balıklar bir süre sonra yumurtalarını arayarak bulurlar ve yemeye başlarlar.

            Su sıcaklığı 27 derecede tutulduğunda 48 saatte yumurtalardan  yavrular çıkar.Yumurtadan çıkan yavrular cam kenarlarına,bitkilere ve çakıllara asılı dururlar.İlk günleri çok küçük olan yavrular eğer yerleri geniş ve yem durumları iyi ise süratle gelişirler.Eğer akvaryum çok küçük ise gelişmeleri pek iyi olmaz ve ilerde de iyi gelişmezler.

Başlangıçta infusaria ideal bir yemdir.Çok az yumurta sarısı da verilebilir.Bir haftalık olunca Artemia salina larvası verilmelidir.Daha sonra bilinen diğer yemlere geçilebilir.

Yazar: Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.

Yayın: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.

Sayfa:97,98,99.

Kitap hakkında bilgi için: http://www.aalpbaz.com/akvaran.htm
            Not::Hocamızın izni ile alınmıştır.
shark2010-03-20 10:31:42

Beğenenler: [T]185970,msert26[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İsmailCanÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 150
İsmailCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2012 21:42
Bana inanılmaz yararı oldu paylaşım için sana ve hocamıza çok çok teşekkürler. Çok yararlı oldu gerçekten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackredÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2012
İl: Adana
Mesaj: 13
blackredÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2012 23:05
Bende yaklaşık 20 tane var,ve içlerinde 5-6 gebe tetrazon mevcut kimisi tiger kimisi green kimisi albino..boylarıda 5 cm den küçük değil.. burda denildiği gibi 1 çifti ayırdım, fakat değil beslenmek akvaryumun içinde 2 gün boyunca dört döndüler bende ana akvaryuma geri koydum.

Açıklığa kavuşturulması gereken bence birkaç konu var ;
1.yumurta alınması planlanan balıklar iyi beslenmeli deniyor makalede,bu iyi beslenme nasıl olmalı? neyle olmalı? gunde 5 kez beslersek iyi beslemiş mi oluruz? ya da 10 kez?
2. ayrılacak çiftler ayrıldıktan sonramı iyi beslenmeli yoksa ayrılmadan önce mi?
3.çiftlerin alınacağı akvaryum en az ne kadar büyük olmalı?
4.hangi çift alınmalı? birbirine kur yapan çiftler mi? yoksa aynı renkten herhangi bir çift mi? bu balıklarda kimin kime kur yaptığı pek belli olmuyor o yuzden bu sorum.
5.çiftlerin alınacağı akvaryumda bitki olması elzem midir? bitki olmasa da yumurta alınabilir mi?
6.renkleri farklı erkekler ve dişiler birbirleriyle çiftleşebilir mi? yani green albinoyla yada tiger greenlerle çiftleşirmi?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackredÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2012
İl: Adana
Mesaj: 13
blackredÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2012 15:11
Bu ne talihsiz balıkmış yahu,besleyip yavru alan yok heralde

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Habil AdemÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 99
Habil AdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2015 08:31
Selam arkadaşlar...
Barbus tetrazona balığına hangi sebzeleri verilebilir ve sebzeleri çiğ halinde yoksa, haşlanmış olsun?
=Önceden teşekkür ediyorum.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/126022/barbus-mutant.jpg[/IMG][EDIT]Habil Adem,2015-12-16 09:03:46[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Habil AdemÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 99
Habil AdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2015 12:34
Neden soruma cevap yazan yok du?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir