Tepe Filtre Yapımı - Tavsiye


seralexÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2012
İl: Denizli
Mesaj: 19
seralexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2019 15:18
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128084/291120191430021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/128084/291120191430031.jpg[/IMG]

Merhaba arkadaşlar, 2011 yılında akvaryumlu tv ünitesi yaptırmıştım. Akvaryumum 80x45x45 ölçülerinde. Akvaryumu ünitenin içine koyup üzerinede buhar camı koyuyorum mobilya ile cam arasında 5 cm kadar boşluk kalıyor. Dış filtre takamıyorum çünkü zemin seviyesinde akvaryum zaten koyacak yerde yok. İç filtrede yetersiz kalıyor ayrıca çıkarıp temizlemek te çok zahmetli. Bi 5 6 yıl tek astranot besledim bu akvaryumda iç filtre idare etti. Ancak şimdi akvaryumu yeniden kuracağım ve bu defa içine küçük türlerden 10 20 arası balık koymayı düşünüyorum.

Akvaryumu temizledim kumları taşları falan temizledim sıra geldi filtreleme olayına. Birkaç gündür filtreleme ile ilgili videolar bakıyorum, ben amatörüm acemiyim bu konuda ilk defa tepe filtresi diye birşey gördüm aklıma da yattı.

Resimlerde gördüğünüz tepe filtresini tasarladım. Akvaryumun üst bölümünde yer alan iki atkı camının üzerine demir plastik vb. sağlam bir ızgara yapıp üzerine bu tasarladığım filtreyi koyacağım. Buhar camı ile akvaryum su yüzeyi arasında tahmini 4-6 cm boşluk kalıyor o yüzden bu filtreyi 2 cm tutmak zorunda kaldım.

Bu filtre pileksiden yapılacak ve üzerine fiiltreleme malzemeleri koyup çıkarabilmek için açılıp kapanabilen bir kapak olacak. 2 cm yükseklik, 10 cm en, 20 cm boyunda, içinde 2x5x10 cm ölçülerinde 4 göz olacak, her bir göz aralığında resimde ki gibi delikler veya çizgi şeklinde ızgara olacak su geçişleri için. Her bir göze karbon sünger ince sünger elyaf ve seramik taş gibi şeyler koyacağım. En sonunda da filtreden geçen su akvaryuma dökülecek. Bu tepe filtresine gelen su iç filtredeki karbon sünger seramik taş vb. aşamalardan geçecek ve motorun su çıkışından bir hortum vasıtasıyla bu tepe filtresine ulaşacak. Bu nedenle tepe filtresinin çok kısa sürede pislikten tıkanması söz konusu olmayacağını düşünüyorum.

Burada benim sizlere sormak istediğim birkaç konu var.

-Birincisi bu sistem çalışır mı, 1500 lt'lik motordan çıkan su o 2x10x20 ebatındaki kapalı bir kutudan rahat bir şekilde geçip motoru yormadan çıkarmı yoksa çok malzeme olduğundan ve dar bir alan olduğundan yeteri kadar su çıkışı olmaz ve tıkanır mı?

-İkincisi diyelimki sistem çalıştı hiçbir sorun yok su gayet rahat dönüyor, ancak o ölçülerde içinde 1500 lt'lik motoru olan ve maksimum 15 20 küçük balıklar olacak bir akvaryum için çok da gerekli değil mi, yani uğraştığıma değecek kadar bir faydası olmaz yapmaya gerek yok mu dersiniz.

-Son sorum sesten dolayı hava motoru kullanmayacağım, motordan çıkan su da bu tepeye gideceği için akvaryumda herhangi bir oksijen hava baloncukları oluşmayacak. Ancak bu yapacağım tepe filtresinden geçen su 2 3 cm'den suya dökülecek, bu dökülen suyun verdiği oksijen akvaryuma yeterli olurmu.

Akşam eve gidince akvaryumu tv ünitesinin içindeyken resmini çekip atayım. Belki yeni fikirler üretebiliriz.

Kısacası sizlerin her türlü fikir öneri ve eleştirilerine açığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2019 15:31
Bir nevi üstten sump olacak yani, tek farkı emme taşma olacak anladığım kadarı ile, farklı bir proje deneyip görmek gerek diyorum ben. Hamburg tarzı birşey düşündünüz mü hiç? Yada ithal akvaryumlarda köşe filtreler oluyor onlardan baktınız mı? [EDIT]GirayKaan,2019-11-29 15:37:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seralexÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2012
İl: Denizli
Mesaj: 19
seralexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2019 15:40
Hamburg tarzı derken neyi kastettiğinizi bilmiyorum, köşelerde filtre derken camdan yapılmış bölümler ise daha önce akvaryumcuya götürüp yaptırmıştım. Camdan 3 bölüm yaptılar en son bölmede motorun kafası vardı süzülen suyu bir hortumla tekrar akvaryuma veriyordu. Suyu iyi temizliyordu ancak onda da şöyle bir sorun oldu, yukarıda da belirttiğim gibi akvaryumun üstünde hareket alanı çok az olduğu için içindeki malzemeleri çıkartmak çok zor oluyordu ayrıca bir müddet sonra o cam bölmelerde çok aşırı derecede pislik birikiyor ve temizlenemiyor da bende 4 yıl önce evi taşırken akvaryumu çıkarttığımda gördüm. Akvaryumu yılda en az bir defa çıkartıp o bölmelerin içini güzelce temizlemek lazım o da çok zor o yüzden bir müddet sonra faydasından çok zararı oluyor bende hazır akvaryumu boşaltmışken o bölmeleri kırmıştım.

Şimdi hamburg tarzı filtrelemeye baktımda banim kırdığım bölümde bundanmış, hatta benimkisi 3 bölümden oluşuyordu daha profosyonelceydi ama dediğim gibi hareket alanı olmadığından sonradan zararı oluyor temizleyemiyorum.[EDIT]seralex,2019-11-29 15:44:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]208559,GirayKaan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2019 15:54
[QUOTE=seralex]Hamburg tarzı derken neyi kastettiğinizi bilmiyorum, köşelerde filtre derken camdan yapılmış bölümler ise daha önce akvaryumcuya götürüp yaptırmıştım. Camdan 3 bölüm yaptılar en son bölmede motorun kafası vardı süzülen suyu bir hortumla tekrar akvaryuma veriyordu. Suyu iyi temizliyordu ancak onda da şöyle bir sorun oldu, yukarıda da belirttiğim gibi akvaryumun üstünde hareket alanı çok az olduğu için içindeki malzemeleri çıkartmak çok zor oluyordu ayrıca bir müddet sonra o cam bölmelerde çok aşırı derecede pislik birikiyor ve temizlenemiyor da bende 4 yıl önce evi taşırken akvaryumu çıkarttığımda gördüm. Akvaryumu yılda en az bir defa çıkartıp o bölmelerin içini güzelce temizlemek lazım o da çok zor o yüzden bir müddet sonra faydasından çok zararı oluyor bende hazır akvaryumu boşaltmışken o bölmeleri kırmıştım.

Şimdi hamburg tarzı filtrelemeye baktımda banim kırdığım bölümde bundanmış, hatta benimkisi 3 bölümden oluşuyordu daha profosyonelceydi ama dediğim gibi hareket alanı olmadığından sonradan zararı oluyor temizleyemiyorum.[/QUOTE]

Sizin ki sump'dır hamburg çok farklı bir olay bio süngerle yapılıyor ve sık temizlik gerektiren bir sistem değil. Köşe sistemi ise sağ en dip köşeye dikdörtgen şekilde olan ve içinde çeşitli malzemeler olan bir sistem aynı iç filtre prensibi ile çalışıyor, alttan emip üstten akıtıyor.

Sıkıntınızı anladım zorluk yaşamanız üzücü bir durum, sizin proje çalışırmı bilmiyorum ama muhtemelen çalışır. Hacim yüksek verimli olur mu o tartışılır.

Yapacağınız zaman üst kapağı raylı sistem geçmeli değil de oturmalı yapın böylece conta kullanabilirsiniz herhangi su sızdırma durumu yaşamazsınız ve içeride genleşme olursa su debisi yüksek olur sirkülasyona da fayda sağlar. [EDIT]GirayKaan,2019-11-29 15:56:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir