Taktiri ilahi hastalık hikayesi


tamerkarakanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2009
İl: Gaziantep
Mesaj: 79
tamerkarakanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2009 11:16
Beyaz benekden kurtulma mücadelesi esnasında çok acayip bir durum yaşadım. İş yerim poliklinik olduğu(yani bana ait olmadığı için) ve odamdaki boş yer sıkıntısıdan dolayı karanti akvaryumum yoktu. Ana tanka sera costapur uyguluyordum. Her şey normaldi. Fakat şansızlık eseri ısıtıcımın fişi temasızlık yapınca ertesi sabah ısı 22 derece idi. Tabii beyaz beneğinde keyfi yerindeydi. Her neyse dayanamadım gittim kutu kadar bir akvaryum aldım (~10LT). Hazır almışken potasyum permanganatı (PP) denemek istedim. Çünkü ana tankdaki costapurla karışmaması gerekiyordu. Dereceyi 30 derece yaptım. Yabancı kaynaklara göre araştırdım ve 2mg/lt olarak uyguladım. Fakat 12 saat den önce renk sarıya döndü. Her ne kadar yeni su kullanmış bile olsam da balıkları transfer ederken beraber gelen az miktardaki suda bulunan organok artıklar buna neden oldu. Dile kolay 6 gündür rahmetli olmuş biyolojik filtre yokluğu söz konusu. Efendim bende PP solüsyonunu tazeledim. Fakat Panda çöpcü kötüleşince panikledim. Oksijenli su ile durumu dengelemek istedim. Anti parantez aynı gün ayak baş parmağımdan tırnak batması yüzünden küçük bir ameliyat olmuştum. Zaten acıdan şaşkın durumdayken ki kolay kolay canım acımaz bi sakarlık oksijenli su dolu barkdak akvaryumun içine. Akvaryum zaten ters bir yerde duruyor. Neyse anında menekşe-pembe renk kahverengi oldu. Başladı akvaryumun çeşitli yerlerinden kabarcık çıkmaya. Balıklar zıp zıp zıplıyor. Tam bir felaket. Neye yaparsın. Tabiki tıpcı mantığı. Eğer hasta kesin ölüme gidiyorsa ve gerekli tıbbi müdehale imkanı yoksa hastayı kurtarmak için her türlü yol mübahtır mantığı. Bu özellikle deprem gibi herşeyin yetersiz
 olduğu durumlarda normaldir. Bizimkisi de bir deprem. En azından balıklar için mahşer gibi birşey. Gene durumu dengeleyeceğim diye PP tablet attım (250mg). Tablet eriyor ama boşuna hala Oksijenli su baskın. Koş tamer koş. Allahdan klinikde reverse osmozis su sebili var. Hemen sürahiye doldur. Çay ocağından kaynamış su ile aynı dereceye getir. Suyun %90'ını boşalt. Yerine bu suyu ekle. Yetmedi tekrar. Bir de kliniğin kapanma saati artık yapacak bir şey yok eve gittim. Hanıma anlattım üzüldü. Gitti zavallı balıklar dedi.

İşte şimdi taktiri ilahi kısma geldik. Balıklar gayet sağlamlar. Hatta kıpır kıpırlar. Yemlerin üzerine atlıyorlar. Fazla oksijen yaramış. Beyaz benekden eser yok.

Hikayenin sonunda sizden ricam lütfen sen ne yaptığını sanıyorsun v.s. gibi şeyler yazmayın. Ben balıklarımı çok seviyorum. Onlar için en iyisini isterim. Zaten akvaryum bir tutku işi. Eşimin dediği gibi: "Eline fırsat geçse bütün bir odayı akvaryum yapar onlarla yatar onlarla kalkarsın." Aslında güzel fantazi. Kahkaha

Bu arada eşimin şu fikri bende biraz şüpe uyandırdı. Daha önce samsunda okurken balıklarım beyaz benek oldu. Onları kurtardım. Ancak bazıları yine oldu onlar öldüler diğerlerinin başına bir çok talihsizlik geldi. Onları hiç anlatmıyorum. Ancak defalarca ani ısı değişimi uygunsuz koşullar kısacası stresin en babasını yaşadılar. Ancak onlar yani beyaz benekden kurtulanlar hiç beyaz benek olmadılar. Acaba bazı türler için bağışıklık söz konuşu olabilir mi? Alsana bir emeklilik zamanı deneyi daha:Beyaz benek bağışıklık geliştirme projesi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f-a-t-i-hÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 429
f-a-t-i-hÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2009 11:24
Sizin balıkların başına gelende pişmiş tavuğa gelmemiştir heralde Tamer Bey :D Ama mutlu sona kayıpsız ulaşmak en güzel yanı olmuş.Belki önceden beyaz benek olan balıklarınızın mukozası biraz daha güçlendiği için diğer seferde hasta olmamış olabilir.Benim nacizane fikrim.Bundan sonraki hobi hayatınızda kazasız belasız sağlıklı balıklar dileğimle :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2009 11:28
Tamer Bey ; öncelikle başınıza gelen kötü olaylardan dolayı geçmiş olsun.Sanırım bu olaylar biraz aceleden meydana gelmiş yoksa bu kadar terslik arka arkaya zor gerçekleşir.Sevindirici olan balıkların kurtulmuş olmasıdır.Tavsiyem akvaryum için üretilmiş özel ilaçlar harici kesinlikle tıbbi ilaçlar kullanmayın .Bildiğiniz üzere bu ilaçların dozajları insanlar için ayarlanıyor bunların suda çözünmesi ve balıklara tesiri ile ilgili bilimsel bir çalışma yapılmadığı için sonuçlarını kestirebilmek mümkün olmuyor.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TESLAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/09/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 456
TESLAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2009 11:28
Geçmiş olsun.Balıklar iyi dayanmış hakkaten.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamerkarakanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2009
İl: Gaziantep
Mesaj: 79
tamerkarakanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2009 11:49
[QUOTE=rheme]Tamer Bey ; öncelikle başınıza gelen kötü olaylardan dolayı geçmiş olsun.Sanırım bu olaylar biraz aceleden meydana gelmiş yoksa bu kadar terslik arka arkaya zor gerçekleşir.Sevindirici olan balıkların kurtulmuş olmasıdır.Tavsiyem akvaryum için üretilmiş özel ilaçlar harici kesinlikle tıbbi ilaçlar kullanmayın .Bildiğiniz üzere bu ilaçların dozajları insanlar için ayarlanıyor bunların suda çözünmesi ve balıklara tesiri ile ilgili bilimsel bir çalışma yapılmadığı için sonuçlarını kestirebilmek mümkün olmuyor.

Saygılar.
[/QUOTE]

Haklısınız aslında. Ancak http://edis.ifas.ufl.edu/FA006 bağlantısındaki ve daha bir çok sitedeki kaynaklar PP'nin daha güvenli olduğunu gösteriyor. Benim aceleci davrandığım doğru tespit. Aslında mesele tek bir balığı bile kaybetmekten korkuyor olmaktan kaynaklanıyor. Ölmek üzere olan balığın durumunun biraz daha kötüleşmiş olması diğerlerinde hiç bir kötüleşme olmamasına rağmen sanki hepsine olcakmış gibi algılamama yol açtı. Halbuki balığın durumu zaten kötüydü. Bu durum tesadüf olabilir. Ben zaten obsesif bir insanın (hastalık düzeyinde değilim tabiki ama etkiside yok değil. Sabırsız hastaları hep kızdırmışımdır.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir