Sürekli Ölümler
Ertesi gün sabah 1 adet "pangasus" ve 2 adet "kılıç" kaybettim; tedaviye devam ettim; bazı balıklar üzerinde leke varken bazılarında ise hiç yoktu. Sonraki gün 1 "pangasus" 4 "kılıç" 2 "neon" kaybım oldu. Balıklar bitkilere takılmış halde dipte ölü olarak duruyorlardı; bazıları ise orta seviyelerde duruyorlardı.
İzleyen gün 5 "lepistes" aynı anda öldü; kalan balıklar arasında hepsi sağlam gözüüyor artık.
Dün 2 adet "cüce vatoz" ile 2 adet "çöpçü" ve 2 adet "moli" yi kaybettim.
Bugün itibarı ile 1 adet "vatoz"; 2 adet "kuhli"; 2 adet "moli" ve 2 adet "kılıç" balığım var. Ne yapmalıyım? Kalanlar yaşarsa yeni balık alabilir miyim? En sevdiğim balıklarım teker teker ölüyorlar ve moralim çok bozuk, bu hobiyi bırakmak istemiyorum ama ya suçlu ben isem diye de çekiniyorum.
Bana yanlışımı ve yapmam gerekenleri lütfen bildirir misininz? Yardımlar için şimdien teşekkür eder; sağlıklı balıklar dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Öncelikle geçmiş olsun epey bi balık kaybınız olmuş..Yeni balık almayın derim ben..Akvaryumda hastalık varsa yeni balıklara da geçebilir..Şu an akvaryumdaki balıkların durumunu bekleyin..Düzelme iyileşme görürseniz yeni balıklar almaya başlarsınız..SAygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ölen balıklarınızın hepsi mantarmıydı? eğer öyle ise temiz oturmuş suyu olan karantina akvaryumuna balıklarınızı alın. 3 gün boyunca contra detavisi uygulayın. 3 günlük sürede ana tankınızı tamamen bolaştıp, kum ve varsa kayalarınızı kaynatın. Akvaryumunuzu bol tuzlu su ile yıkayın. Diğer ekipmanlarınızı bol tuzlu suda kova içerinde 1 gün bekletin. Akvaryumunuza suyu ekipmanları yerleştirin ve suyunuzu doldurun. Varsa aqua safe kullanın. Tedbir mahiyetinde contra prospektüsünde yazan hastalık koruması için lt.başına damla adeti yazacaktır uygulayın.
Eğer 3 gün tedavi ettiğiniz balıklarda mantar var ise ortadan kalkmış olacaktır. Kullandığınız yemlerin ve ilaçların son kullanma tarihine dikkat edin. Tarihi geçmiş olanlar balıklarınızı hasta ve rahatsız edecektir.
Uygulanması gereken farklı yöntemler var ise forumdaki arkadaşlardan eklemeler veya düzeltmeler yapmalarını rica ederim.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Farazi konuşuyoruz ama bence hastalık beyaz benek değil. Belirtisi balık üzerinde beyazlık olmayan kaç hastalık var ki bu alemde?.. Beyazlık(lar) nokta mı, pamuksu mu, alan mı, yama mı, kırmızılık da var mı, cikinti mi vesaire vesaire...
Uzman olduğum için demiyorum ama başlangıç seviyesinde bir mantar veya bakteriyel enfeksiyon ile beyaz beneği %80 yeni hobici bence karıştırır. Balık kadrosuna bakıyorum, eğer sorun beyaz benek olsaydı, bence ilk kurbanlar 2 kuhli olmazdı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tecrübem de bilgim de az. Ama ana tankınız büyük sayılır, bu boyutta tankta bakteri veya başka bir şey tedavisi mantıklı olmasa gerek. Hem tedavi için çok miktarda ilaç kullanmanız gerekecek, hem tedavi sürecinde 1/3 civarında sıkça yapmanız gerekecek değişimler sizi çok zorlayacaktır. Zaten baştaki kadroya göre büyük oranda balık kaybetmişsiniz.
Bence akvaryumunuz önce dezenfekte edilmeli sonra da tekrar kurulmalı... Bu herhalde yeni suyun oturması falan 1 hafta kadar sürecektir. Bu esnada içindeki balıkları geçici bir platfoma taşıyınca(bu nasıl olacak bilemiyorum, belki 15 litrelik bir kova, kafası kesilmiş bir damacana, varsa atıl bir akvaryum, tabi ki ısıtıcı, hava motoru ve filtreli, ana tankın cihazlarını sanırım kullanabilirsiniz, ilk onları dezenfekte ettikten sonra) sağlıklı olup olmadıklarını da göreceksiniz, kaybetmezseniz yeniden kurulmuş tanka eklersiniz. Ben öyle yapardım gibi geliyor.
Yani daha teşhisi bile koyulamamış hastalığı tedavi etme çabası yerine, hastalıktan balıkları kaçırıp, ana tanka format atmaya yoğunlaşın derim tecrübesiz bir görüş olarak.
Sağlık ve mutluluklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir