Suda Ki Garip Durum Ve Balık Ölümleri


Selçuk16Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2017
İl: Bursa
Mesaj: 94
Selçuk16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2019 20:47
Öncelikle tankım 200 litre içinde lepistes, plati, çöpçü, vatoz balıkları ve 1 adet anubias bitkisi var balık sayısı 25i geçmediği(şu anda 7 adet balık var) için haftada 1 kez %20 civarı şu değişimini yeterli görüyorum yem olarak tetra nın protein ve bitkisel yemini kullanıyorum filtrasyon için 1 adet küçük iç filtre(hem suyun dönmesi hem suya oksijen katması için kullanıyorum?) 1 adet 500L/H askı filtre var. Gelelim soruna fotoğrafta görünen şekilde su üzerinde yağlanma benzeri bir birikime oluyor su da değişsem sadece su üstündeki birikmeyi de alsam ertesi gün tekrarlıyor ve su da iplik gibi ince uzun beyaz kurtlar oluşuyordu geçen haftaya kadar o kesildi ancak su üzerinde birikime devam ediyor ve tüm balıklarım önce karında yanlardan ezilmiş gibi bir çökme sonra delirmiş gibi aptal aptal sağa sola dönerek yüzme ile birkaç gün geçirip ölüyorlar dı ki birkaç gündür ölümler kesildi vatoz ve çöpçü balıklarına hiç zarar gelmezken 2 adet lepistes 1 adet plati kalana kadar 20 ye yakın balık öldü şuanda onlar da sağlıklı gözüküyor ancak ileri de ne olur bilmiyorum ve bu sorunun sebebini bulup kökten çözmek istiyorum bilgi sahibi olanlar yorum yaparsa sevinirim arkadaşlar uzun bir zamandır bu sorun var ve hiçbir akvaryumcu da çözüm bulamadım kafayı yicem balıklarımın ölmesini seyretmekten [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200199/301220192045091.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kalsedonÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 569
kalsedonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2019 12:11
Sorunun kaynağı, filtrasyon yetersizliği bundan emin olabilirsiniz. Yüz litre ve üzeri akvaryumların temizliğini dış filtre ile yapmalısınız. Kullandığınız filtrelerin içinde; zeolit,elyaf,biyolojik sünger,lav taşı,seramik halka var mı ? varsa kaç gram var ? Bu malzemelerle yararlı bakterileri akvaryumda oluşturuyoruz, sağlıklı ortam bu şekilde oluyor. Kısaca yararlı bakteri kültürünüzü artırmanız lazım buda dış filtre almaktan geçiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SplendorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1901
SplendorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2019 12:30
Öncelikle baktığınız canlılara uygun ortam sağlamalısınız. Lepistes, plati, çöpçü, vatoz balıkları için bitkili bir akvaryum olmalı. Tek anubiasla olacak iş değil. Mangrow ya da yati kökleri kullanmalı (su yumuşaklığı ve dekor için) ve sık bitkilendirmeniz gerekiyor. 200 litre için dış filtre olmalı. Zaten çabuk üreyen bir tür mevcut tankta, nitrifikasyon için zorunlu. Haftalık %20-30 arası su değişimi yeterli.

- Kum taban yüksekliği bitkiler için minimum 5-6 cm yüksekliğinde olsun. Dere kumu, bazalt kum ya da vitasand markasının kumlarını kullanabilirsiniz.
- En azından arka plana, çınar, gül, limon, tütün, ön plana subulata, su üstüne natans ya da pistia gibi kolay bakılan bitkiler ekleyin.
- Orta planda tankınıza uygun tek parça büyük ya da 2 parça orta-küçük mangrow kökler kullanın.
- Saatte ortalama 800-1000 litre çevirecek bir dış filtre edinin. Mevcut sayıda 600lük de uygun olur ama lepistesler hızlı üreyeceklerdir.
- Dış filtre, dizilimi ve materyallerin kalitelerini araştırın ve buna uygun kaliteli malzemelerle donatılmış güzel bir filtre kurun.

Problemin kabaca reçetesi bu. Böyle bir tank dizayn ederseniz %95 problem yaşamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Selçuk16Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2017
İl: Bursa
Mesaj: 94
Selçuk16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2019 22:11
Arkadaşlar ben bu akvaryumu 2 yıldır bu şekilde kullanılıyorum değişen tek birşey olmadı ve kolay kolay hiç balığım ölmedi hatta o kadar çok ürediler ki 6 ay öncesine kadar her ay 150 TL ve üzeri balık satıyordum petshop a yani dedikleriniz akvaryum için olmazsa olmaz değil filtrasyon gayet yeterli çünkü akvaryumun dibinde lav kırığı var ve filtre de az olsa bile ona bakteri bolca tutunuyor kaba pislik de askı filtre de kalıyor ve orada olan bakteriler onları temizlemeye yetiyor zaten bitkiye gelince akvaryumcular da aylarca yıllarca ne bitki ne kum olmadan yaşayıp bir sürü yavru veren balık var benim tankım da aynı 2 senedir bitki yok ama hiç böyle bir sorun çıkmamıştı kısacası dediğiniz filtre konusu olsa sorun balıkların midesinde çökme falan değil kuyruklarında yırtılma kopma vs olarak başlayıp ölümler öyle gerçekleşir bitki olayı zaten tamamen sizin göz zevkiniz balıklara sadece kavga edip saklanmak istediği yada doğan balığın saklanması için gerekli onun dışında bitkinin ve filtrenin yaptığı her işi taklit edebiliyorsunuz zaten ve sorunun sebebini de buldum akvaryuma su koymak için suyu dinlendirdiğim bidonlardan biri daha önceden bir şeyde kullanılmış kullanmadan önce kontrol ettim ailme sordum ama temiz sadece su koyuldu dediler ancak binada iç merdiven ile bizim kat arasında bir bölüm var ve oraya bu tarz şeyler koyuluyor her halde orada pis ve temiz karıştı ki ilk su koyduğum zaman hiç sorun yoktu ancak şimdi kokuyor ve o bidona su koyduğum da aynı yağlanma onda da oluyor ancak diğerine koyduğumda yok suyu çektim o bidonu kullanmadan yenisini doldurdum 2 gündür ter temiz böyle de gider umarım

Sorun bidonlarda da değilmiş arkadaşlar birkaç gün gözükmedi ancak şimdi gene oluşmaya başladı bugün bir akvaryumcu suya salınım yapan bir kimyasal vardır dedi ancak akvaryuma hiç birşey eklemedim olan şeyler salınım yapsa 2 senedir çoktan yapmalıydı yanlış mı düşünüyorum?
Birde akvaryumun üstü açık ve mutfağa çok yakın acaba pişen yemek buharindan kaynaklı olabilir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir