Sisli/bulutumsu Beyazlık


nzfszrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 40
nzfszrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2021 12:14
[K]Fotoğraf:[/K] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/228982/090320211207291.jpg[/IMG]

[K]Hastalık Belirtileri:[/K] Tankın tabanında bulut şeklinde biriken beyazlık ve suda bulanıklık. Koku yok.
[K]Akvaryum Kapasitesi:[/K] 45x30x35h
[K]Akvaryumdaki Diğer Canlılar:[/K] Canlı yok. Bitkiler: Cabomba, Limon, Bacopa, Subulata
[K]Bilinen Tüm Su Değerleri:[/K] Sıcaklık 25C, diğer değerler bilinmiyor.
[K]Filitrasyon:[/K] Yok.
[K]İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:[/K] İlaç yok. Yalnızca su değişimlerinde DeepFix AntiClor kullandım.
[K]Diğer Genel Bilgiler:[/K] Haftada bir/iki su değişimi.
[K]Aydınlatma:[/K] AquaLed Full Plant Spectrum 6500 Kelvin

Selamlar.

Yaklaşık 20 gün önce kurduğum Walstad tankında son bir haftadır tabanda beyaz bulut benzeri görüntü oluşmaya başladı. Dün en son yaptığım su değişimi esnasında bu beyaz oluşuma dokunmamla beraber dağıldı. Suyun genelini sisli bir görüntü sardı. Ardından yeniden dibe çöktü. Walstad yöntemini deneme amaçlı kurduğum için herhangi bir filtrasyon bulunmuyor. Bu görüntüyle karşılaştıktan hemen sonra Aquawing AQF380 Slim Şelale Filtre 3,5W 380L/H sipariş ettim. Muhtemelen bugün gün içerisinde elime ulaşacaktır.

Biraz forumda araştırınca bakteri patlaması olabileceği sonucuna vardım. Ancak emin değilim. Aramızda bu konuda bilgisini paylaşabilecek deneyimli arkadaşlar varsa çok sevinirim.

[EDIT]nzfszr,2021-03-09 14:08:30[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İtidalÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 158
İtidalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2021 10:44
Merhaba, zeminde ne kullandınız ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaseSsÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 134
MaseSsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2021 11:13
Işık kaç saat açık?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nzfszrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 40
nzfszrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2021 11:34
[QUOTE=İtidal]Merhaba, zeminde ne kullandınız ?[/QUOTE]

Zemin 3cm saksı toprağı üzerine akvaryumcudan dökme aldığım siyah kuvars kum.
Siyah kuvarsı iki parti halinde aldım, ilk parti sıfır paketteydi. O az gelince gidip sonradan 5 kilo daha aldım. İkinci aldığım parti muhtemelen ikinci eldi. Kumun içinden ölü salyangoz kabukları çıktı. Bazı kum tanelerinde kahverengilik gözlemledim. Ancak bu beyazlık sorunu ikinci parti kumun eklenmesinden yaklaşık 18-20 gün sonra başladı. Bir alakası var mıdır bilmiyorum.

[QUOTE= MaseSs]Işık kaç saat açık?[/QUOTE]

Hocam ışık günde toplam 9 saat açık. Sabah 4 saat. Akşam 5 saat şeklinde. Arada öğleyin 4 saat kapalı kalıyor.


Son durumda, şelale filtreyi takmamla beraber zemindeki bulutsu beyazlık dağıldı. Su tamamen beyaz olmuş durumda.


[K]Son durum fotoğrafı:[/K]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/228982/100320211133241.jpg[/IMG]



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zafer3490Çevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 178
zafer3490Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2021 19:06
Bende yakın zamanda Walstad kurulumu yapacağım, birkaç aydır konu üzerine araştırmalar yapıyorum. Benim anladığım kadarıyla tabanla yani torf ile alakalı bir sorun var. Sanırım tercih edilen torf doğal değil ve kimyasal karışımlı olabilir. (Hoş organik denilenlerin tamamı ne kadar organik orası şaibeli tabi) fakat olabildiğince doğalını bulmak mümkün. Haftada 2 su değişimi yapınız ve dip çekim yaparak suyu değiştirmenizi iyi olacaktır. Doğal filtrasyona giderseniz iyi bir sonuç alabileceğinizi düşünüyorum. Su mercimeği ve yanına ek olarak şanslı bambu dikebilirsiniz. (Bambu diğer bitkilerin gelişimini yavaşlatabilir)

Filtre takmak çare mi bilmiyorum. Bu önerilerimin dahi kesin çözüm olup olmadığını bilmiyorum. Bu arada siyah kumunuz orijinal hagen değilse bu bile neden olabilir. Bir şeylerin salınım yaptığı aşikar. Elbet sistem oturacaktır mücadeleye devam. Daha bilgili arkadaşlarımızdan gelecek tavsiyeler mutlaka sorunuzu çözmenize yardımcı olacaktır. [:nazar:]

Teşekkür Edenler: [T]228982,nzfszr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nzfszrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 40
nzfszrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2021 19:40
[QUOTE=zafer3490]Bende yakın zamanda Walstad kurulumu yapacağım, birkaç aydır konu üzerine araştırmalar yapıyorum. Benim anladığım kadarıyla tabanla yani torf ile alakalı bir sorun var. Sanırım tercih edilen torf doğal değil ve kimyasal karışımlı olabilir. (Hoş organik denilenlerin tamamı ne kadar organik orası şaibeli tabi) fakat olabildiğince doğalını bulmak mümkün. Haftada 2 su değişimi yapınız ve dip çekim yaparak suyu değiştirmenizi iyi olacaktır. Doğal filtrasyona giderseniz iyi bir sonuç alabileceğinizi düşünüyorum. Su mercimeği ve yanına ek olarak şanslı bambu dikebilirsiniz. (Bambu diğer bitkilerin gelişimini yavaşlatabilir)

Filtre takmak çare mi bilmiyorum. Bu önerilerimin dahi kesin çözüm olup olmadığını bilmiyorum. Bu arada siyah kumunuz orijinal hagen değilse bu bile neden olabilir. Bir şeylerin salınım yaptığı aşikar. Elbet sistem oturacaktır mücadeleye devam. Daha bilgili arkadaşlarımızdan gelecek tavsiyeler mutlaka sorunuzu çözmenize yardımcı olacaktır. [:nazar:][/QUOTE]

Çok teşekkür ederim. Evet salınım da bir güçlü ihtimal gibi duruyor...
Sadece merak ettiğim şey, 20 günlük bir tankta son iki üç gündür bu problemi yaşıyorum. Zemin malzemesi kaynaklı bir salınım olsa daha önce başlamış olması gerekmez miydi acaba?

Ben yine de her ihtimale karşı şelale filtre çalıştırmaya devam edeyim diyorum. Şanslı bambu ve su mercimeği önerinizi de uygulayacağım. Dediğiniz gibi güzel filtrasyon sağlayabilir. Hem dekorasyon anlamında da kulağa hoş geliyor.

Beğenenler: [T]173617,zafer3490[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zafer3490Çevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 178
zafer3490Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2021 21:13
Kendi adıma konuşmak gerekirse benim başıma böyle bir şey gelseydi ben filtre çalıştırmazdım. Öncesinde o kalın tabakayı dip çekimle elektrik süpürgesi edasıyla temizlemeye ve daha sonra olacaklara bakardım. Filtre, tabakayı dağıtarak her yere yaymış. Filtreyi bence durdurun, bakın bakalım o beyaz tabaka tekrar tabana çökecek mi? Keza çökerse temizlemesi daha kolay olacaktır. Bence ilk güne dönmekte büyük bir hamle olabilir %90 veya 80 su değişimi... Bu arada, suya salınım yapılmasıyla alakalı zamanlarda farklılık olabilir, atıyorum bir dal veya kök parçasının etkisi 1 haftada ortaya çıkabilirken, taban elementlerinin salınımı 3 gün sürebilir... Zaman ve süreleri tamamen sallıyorum ama demek istediğim, hemen olacak diye bir kural yok. Canlı girmeden önce bu şekilde salınım bile en azından bir tecrübe... Bakıldığı zaman çözülmeyecek bir sorun yok gibi duruyor ki, bu tabloyu görmenin bize faydası oldu. Keza sizin içinde öyle :) Walstad'ın temeli tamamen doğala yakın olmakla alakalı. Yosun sorunu mu var? Ekolojide yosun, doğal olarak nasıl gider? Yosun yiyenlerle :) Fazla mı istilacı böcek var? O böcekleri hangi türler yiyebilir? İşin temeline bakıldığı zaman metodu en eğlenceli kısmı burası sanırım; otoburları yiyenler olmasıydı her yer kurak olurdu, etoburlar fazla olsaydı her yer sık orman olurdu vb. gibi düşünmek lazım. Ekolojik bir sistemi manuel olarak oluşturuyorsunuz, bu bir şekilde harika bir his ve mücadele... Bence gayretinizle her şey güzel olacak. [;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lokmansaglamÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 78
lokmansaglamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2021 21:19
Tabanda ne kullandığınız, torf mu yoksa bitki toprağımı
Ayrıca toprak ile kumun yüksekliği ne kadar. Resimde toprak daha fazla gibi. Walstad da 2,5/2,5 gibi öneriliyor. Sizin torf yada toprak fazla gibi. Üstteki kum az konulmuş gibi [EDIT]lokmansaglam,2021-03-10 21:23:38[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nzfszrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 40
nzfszrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2021 00:20
[QUOTE=zafer3490]Kendi adıma konuşmak gerekirse benim başıma böyle bir şey gelseydi ben filtre çalıştırmazdım. Öncesinde o kalın tabakayı dip çekimle elektrik süpürgesi edasıyla temizlemeye ve daha sonra olacaklara bakardım. Filtre, tabakayı dağıtarak her yere yaymış. Filtreyi bence durdurun, bakın bakalım o beyaz tabaka tekrar tabana çökecek mi? Keza çökerse temizlemesi daha kolay olacaktır. Bence ilk güne dönmekte büyük bir hamle olabilir %90 veya 80 su değişimi... Bu arada, suya salınım yapılmasıyla alakalı zamanlarda farklılık olabilir, atıyorum bir dal veya kök parçasının etkisi 1 haftada ortaya çıkabilirken, taban elementlerinin salınımı 3 gün sürebilir... Zaman ve süreleri tamamen sallıyorum ama demek istediğim, hemen olacak diye bir kural yok. Canlı girmeden önce bu şekilde salınım bile en azından bir tecrübe... Bakıldığı zaman çözülmeyecek bir sorun yok gibi duruyor ki, bu tabloyu görmenin bize faydası oldu. Keza sizin içinde öyle :) Walstad'ın temeli tamamen doğala yakın olmakla alakalı. Yosun sorunu mu var? Ekolojide yosun, doğal olarak nasıl gider? Yosun yiyenlerle :) Fazla mı istilacı böcek var? O böcekleri hangi türler yiyebilir? İşin temeline bakıldığı zaman metodu en eğlenceli kısmı burası sanırım; otoburları yiyenler olmasıydı her yer kurak olurdu, etoburlar fazla olsaydı her yer sık orman olurdu vb. gibi düşünmek lazım. Ekolojik bir sistemi manuel olarak oluşturuyorsunuz, bu bir şekilde harika bir his ve mücadele... Bence gayretinizle her şey güzel olacak. [;)][/QUOTE]

Haklısınız. Sanırım ben biraz aceleci davranıp hemen filtreyi çalıştırdım. Şimdi kapatıp tekrar dibe çökecek mi bakacağım. Sabır isteyen bi süreç olacağa benziyor, ama dediğiniz gibi işin zevki de orada. Dediğiniz gibi komple su değişimini de düşünebilirim.

[QUOTE= lokmansaglam]Tabanda ne kullandığınız, torf mu yoksa bitki toprağımı
Ayrıca toprak ile kumun yüksekliği ne kadar. Resimde toprak daha fazla gibi. Walstad da 2,5/2,5 gibi öneriliyor. Sizin torf yada toprak fazla gibi. Üstteki kum az konulmuş gibi[/QUOTE]

Tabanda Filiz marka organik iç mekan bitki torfu kullandım. Ölçü biraz kaçtı, 3/2,5 diyebiliriz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nzfszrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 40
nzfszrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2021 12:06
[B][K]Güncelleme: Sorun çözülmüştür.[/K][/B]

Üç günde bir yapılan dip çekimleri ve %70 kadar su değişimleriyle suyun bulanıklığını biraz giderdim. Ardından Sera Nitrivec eklemesi yaptım. Son olarak Şelale filtrenin içine karbon&zeolit karışımıyla beraber elyaf ekleyerek suda tamamen berraklığı sağlamış bulunmaktayım. İlerde benzer sorunu yaşayıp, forumda çözüm arayanlar için bu güncellemeyi yapıyorum. Benzer adımları izleyerek belki sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.


Beğenenler: [T]228875,mentalixx[/T]
+1: [T]228875,mentalixx[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir