SAÇ YOSUNU


Eser ERTÜRKÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 85
Eser ERTÜRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2012 13:28
Merhaba, 100 lt net su, 30 rasbora + neon, co2 tüp (saniyede 1 damla 10 saat), 96 watt ışık (8 saat kesintisiz), (TUNÇ BEY) 3 x 1 gün makro + 3 x 1 gün mikro besin (toplam 6 gün)farklı günlerde, son gün yüzde 50 su değişimi, ve bu saç yosunu gibi oluşum gitmedi. 1 günde oluştu ve gitmiyor. TOM BARR fazla gübre (estimated ...) tekniği yaptım, ışığı kıstım, gübreyi azalttım, yüksek ışık ve co2 yaptım. Yine de gitmiyor. Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar. En önemlisi bu saç yosunu mu, staghorn mu yoksa başka bir şey mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2012 10:35
Maşallah Saç, Sakal, Diatom ve arkada da Spot yosun, ciddi bir sorununuz var.

1- Telleri ve üzerindeki mossları atın
2- Excel gübresi temin edin, ilk kullanımda 25cc sonra günlük 10 cc olarak 1 hafta devam edin.
3- Akvaryumun genel bir görüntüsü lazım sebeb olabilecek şeyleri gözlemlememiz için.
4- Gübre vermeyi tamamen kesin
5- 3 Günde 1 %20 su değişimi (yaklaşık bir damacana)
6- Yemlemenizi azaltın ve attığınız yem 1,5-2 dakikada tükenecek şekilde ayarlayın. Mümkünse 1 hafta boyunca günde 1 kez yemleyin.
7- Işığı bitki yoğunluğunuzu göremediğim için bişey diyemiyorum ama şimdilik 4açık+4kapalı+4açık şeklinde değiştirin.

Yukarıdakilere harfiyen uyarsanız gözle görülür temizlenme olacaktır.Aynı kurallarla devam ettiğinizde hepsinden kurtulursunuz.

Teşekkür Edenler: [T]207392,JuGgLeR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 14:06
Işıklar kapalı olduğu zaman akvaryuma ışık girmeyi tamamen engelleyecek bir düzenek yapmanız lazım. Ben aynı saç yosunlarından şöyle kurtulmuştum:
 
- Siyah kartondan (kırtasiyelerden temin edebilirsiniz) akvaryumun hem önünü hemde yanlarını kapatacak şekilde bir kaplama yaptım ve akvaryumun önünü kapattım.
- Stem bitkiler aldım, gül ve limon gibi.
- CO2'yi gece gündüz kesintisiz verdim.
- Haftada 2 gün %30 su değişimi yaptım.
- Işığı 4 saat açık 3 saat kapalı 4 saat açık olacak şekilde zamanlayıcıyı ayarladım.
-Yemlemeyi azalttım, hatta 2 günde 1 yemleme yaptım.
 
 Bunları uyguladıktan sonra 6 gün içinde saç yosunu kendiliğinden eriyip gitti.
 
 
 

Teşekkür Edenler: [T]96706,mfcmfc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 14:37
Beyaz pamuksu oluşumu söylüyorsanız bence onlar saç yosunu değiller.
Saç yosunu böyle birşey;

http://www.karidesforum.com/spirogyra-devami96.htm#.UL3uSIYY3Zg

sinanistanbul2012-12-04 14:38:10

Teşekkür Edenler: [T]207392,JuGgLeR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eser ERTÜRKÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 85
Eser ERTÜRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2012 23:39
Akvaryumu kartonla kapatmak çok mantıklı, sayın üyelerimizin önerilerini dikkate aldım. Aynen karışık bir yosunlanma oldu ve ben de fosfat testi alıp yaptım. 2 gün önce fosfat 1,2-1,6 arası bir şey çıktı (jbl test). Çok şaşırdım (%50 su değişimi sonrası idi çünkü) bugün yine su değişimi yaptım şimdi de demir ve fosfat sıfır çıktı. Su değişimlerini 2 gün dinlenmiş çeşme suyu ile yapıyorum. Ayrıca bugün bitkileri de bir güzel budadım. Akşam saatlerinde kalan yosunlar ile bitkiler cayır cayır fotosentez yaptı. Şu an için 4 gündür hiç gübre vermiyorum sadece bitkiler için dip gübresi koydum. Işık kesintisiz 8 saat devam ediyor. CO2 tüpten vermeye devam ediyorum.

Yarın daha belirgin olur gidişat.

Şimdiki planım pazar günü yine su değişimi sonra mikro gübre başlayacağım. Elimde tüm makro besinler var. Pazar su değişimi, pazartesi mikro gübre (Tunç bey), salı bolca potasyum deneyeceğim. Tabi yosun giderse. Niye gübre ve rutinden vazgeçmediğime gelince. Amacım haftasonuna kadar bitki ve yosunlar şu besinleri bir güzel tüketsin, yosunlar iyice kaybolsun. Sonra fosfat ve nitrat hariç gübreler ile bitkilerimi güçlendirip, yosunlarım yok olsun.

Nasıl plan?


Nedeni kesinlikle fosfat olarak görüyorum. Yeşil nokta yosunu yok etmek için (green spot) ilk defa fosfat kullandım, ayrıca haftada 2 kez verdiğim gübreleri normal doz 3 sefere çıkardım. Akvaryum patladı. Haklı mıyım?

Sayın Fzkdevil, kızmayın lütfen ama o tellere çok emek verdim, şu an çıkarmak istemiyorum :) yeni fotolar :

Moss ağacım ile ilgili uzman görüş ve öneri alabilirim. Tam istediğim gibi değil, ilk denemem.
fatih.fatih292012-12-07 00:04:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2012 09:23
Öncelikle ben testlere güvenmiyorum. Stabil değerler vermiyorlar. Su değişiminden sonra demirin sıfır çıkması imkansıza yakın birşey. Neredeyse her şebeke suyunda bir miktar demir bulunur ve demir akvaryuma girer girmez tüketilecek bir besin değildir.  Ben gözlemi en doğru yöntem olarak kabul ederim. 
 
Söylediklerinizden ve fotoğraflardan anladığım kadarı ile CO2 seviyeniz 100 litre net akvaryuma göre düşük. Bitkilere dengesiz bir şekilde gübreleme yapıyorsunuz. Gübreleri bir kenara koyun ve hatta kilitleyin. Bitkiler için su değişimi bile asgari oranda besin için yeterlidir. Yosun sorununu aştıktan sonra gübre eklemediğiniz sürece yosunları alt etmeniz mümkün değil. 
 
Su değişimi de her zaman çözüm değildir. Şebeke suyu akvaryumunuza uygun olmayabilir. Mesela bulunduğum şehrin şebeke suyu demir içeriğinden zengin olduğundan saç yosunu ile mücadelemde su değişimleri işe yaramadı hatta zararı oldu. Ama bunun da şebeke suyunun saç yosuna oluşturur demek olmadığını da belirteyim. Saç yosunu olmayan bir akvaryum için şebeke  suyu yosunu tetikleyici olmayabilir, ama saç yosunu olan bir akvaryum için şebeke suyu yosunlara besin vermek anlamına da gelebilir.
 
Ben akvaryumdaki besin miktarını minimuma çekerek öncelikle yosunların tükenmesini bekler, daha sonra gübrelemeden sadece su değişimleri ile besin ekleyerek bitkilerde kontrollü bir büyüme elde etmeye çalışırım.
 
Mesela ben diatom, spot ve saç yosunu bir arada olan 130 lt akvaryumum için 25 litre şebeke 25 litre RO suyu ile değişim yapıp, co2'yi saniyede 3 kabarcığa aydınlatmayı da 8 saate çıkararak mücade ettim ve kazandım. Hiçbir gübre kullanmadım. Akvaryumdaki bitkiler iyice oturmadan da kullanmam.
 
Bitkiler iyice geliştiğinde mantar v.s. için kullandığım permasol yani potasyum permanganat'ın bile içerisindeki potasyum nedeni ile 2 tabletinin dahi iki saat içinde akvaryumda tüketildiğini, mosmor akvaryumun 2 saatte berraklaştığını,  NPK gübrelerinden tutunda %25 potasyum gübresinin bile yosunlanmaya sebebiyet vermediğini biliyorum.
 
Yani, bahsettiğiniz süreç öyle 2 günde sudaki besinler bitsin, 3. gün gübre vereyim 4. gün düzelsin değil.  Bence çok yanlış uygulamalar yapıyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eser ERTÜRKÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 85
Eser ERTÜRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2012 13:03
O zaman pazr günü de su değişimi yapmayacağım. Besinler tamamen bitecek. Bu arada co2 saniyede 2 kabarcık yapacağım. Sonra sadece su değişimleri yapacağım daha sonra gübre vermeye başlayacağım. Zaten bitkiler çoğalınca gübre sorun olmuyor? ayrıca demir sıfır dediğim (azoo test) tabloya kadar 0.02 kadar mı ne beyaz olması normal diyor bu da çeşme suyunda beyaz bile olsa 0.02 ml civarı demir olma ihtimalini göster miyor mu? yani demir var da ihmal edilebilir (çeşme suyu için).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2012 15:08
[QUOTE=fatih.fatih29]O zaman pazr günü de su değişimi yapmayacağım. Besinler tamamen bitecek. Bu arada co2 saniyede 2 kabarcık yapacağım. Sonra sadece su değişimleri yapacağım daha sonra gübre vermeye başlayacağım. Zaten bitkiler çoğalınca gübre sorun olmuyor? ayrıca demir sıfır dediğim (azoo test) tabloya kadar 0.02 kadar mı ne beyaz olması normal diyor bu da çeşme suyunda beyaz bile olsa 0.02 ml civarı demir olma ihtimalini göster miyor mu? yani demir var da ihmal edilebilir (çeşme suyu için). [/QUOTE]
 
Tank içerisindeki suyun şu anki durumu nedir bilmiyoruz. Gübreleme yaptığınızı yazdığınızdan, muhtemelen dengesiz besinlerle dolu bir şekilde.  İçeriğini bilmediğiniz bu dengesiz sudan kurtulmakla başlayın, yani öncelikle su değişimi yapın.  Daha sonra besin eklemeden CO2 yi yükseltin, ışıklar normal aydınlatmanızda kalsın. 3-5 gün gözlemleyin. Moss türü olduğundan oksijenli su öneremiyorum. Mossları çıkarırsanız oksijenli su ile yosunların ölmesine yardımcı olabilirsiniz. Yemlemeyi fazla yapmayın.
 
Bu 3-5 günlük gözlem içerisinde yosunlar bir yükseliş sergileyebilir, telaş edip tanka müdahale etmeyin. Tank içerisindeki mücadeleyi bir tarafın kazanması gerek. Yosunların pili bitince zaten hepsi eriyip yine bitkilerinize besin olacak. Bitkileriniz her zaman bu savaştan galip çıkabilir. En azından yosun türleri arasındaki besin savaşından bir galip çıkar. Tek yosun türünüz kalır. Daha sonra onunla mucadele ederiz.
 
Bu süreç içerisinde fotosentezi gözlemleyin. Muhtemelen 3-5 gün sonra düşmeye başlayacaktır. Bu esnada da zaten yosunlar ölmeye başlayacaktır. Yosunlar öldü diye besin eklemeyin. Dilerseniz su ekleyebilirsiniz ama aşırıya kaçmayın. Bitkilerinize akvaryum içerisindeki yemler v.s. asgari seviyede yeterli olacaktır. Kesinlikle ve kesinlikle tankınızın suyu iyice oturmadan besin eklemeyin.  
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eser ERTÜRKÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 85
Eser ERTÜRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2012 19:23
Yok 4 gündür besin yok 2 kez su değişimi yaptım. Bugün co2 saniyede 2 damla yaptım. Bekliyorum dediğiniz gibi. Fotosentez bu akşam durmuş gibi. Hem bitki hem de yosunda fotosentez yok gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eser ERTÜRKÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 85
Eser ERTÜRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2012 17:58
Bugün bir test yaptım;

10lt dinlendirilmiş çeşme suyuna fosfat gübresinini oranlayıp ekledim ve ölçüm yaptım. Herşey hesap ettiğim gibi çıktı (JBL TEST). :)

TUNÇ beyin gübresine göre 1 ml fosfat + 10 lt su = 0.5 ppm çıktı.
fatih.fatih292012-12-09 17:59:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 14:13
Son durum nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eser ERTÜRKÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 85
Eser ERTÜRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2012 12:37


Son durum; tüm gülleri çıkardım çünkü çok kirliliğe neden oluyorlardı. 3 günde bir % 50 su değişimi yaptım fakat co2 sn/2 kabarcık + 8 saat kesintisiz aydınlatma nedeniyle midir nedir 3 gün içinde yosunlar yine oluşuyordu hatta cam komple yosun oldu. Hepsini sildim, sonra nitrat hep sıfır seviyelerde dolaştığı için eledoa da çıkarttım. Şimdi sadece 5-6 kök çınar  + zeytin + anubiaslar var ve en önemlisi moss ağacım yerli yerinde. CO2 tüp problem olduğu için mağazaya gönderdim yaklaşık 5 gün co2 olmayacak ondan ötürü aydınlatmayı günde 5 saat akşamları olacak şekilde ayarladım. Mosslar ölmesin diye aydınlatma kesmedim tamamen. Besin hiç kullanmıyorum yaklaşık 2 haftadır. Anubiaslar zayıf düştü kötü yaprakları budadım. Son halin fotosunu bugün ekleyeceğim. Akvaryum kelaynak gibi kaldı ama amacım cuba + moss akvaryumu ondan ötürü şimdilik 10 kök kadar yosun mücadelesi kapsamında çınar alıp, yavaş yavaş sn/2 kabarcık co2 + kesintisiz 8 saat aydınlatma + besinleri için de yazılı değerin yarısı oranında gübreleme ve ölçüm yapacağım. Oturunca da cubalar gelecek.

NOT: Sadece dip gübresi verdim (Tunç Bey), bunlar şimdilik kökler ve birazcık dikmiş olduğum hemianthus (cuba değil diğeri) + bir miktar da parvulam için , hayata tutunsun istedim.

NOT2: 15 adet balık azaltımına gittim. Sonuçta 11 adet neon + 6 rasbora + 6 ateş ağız kaldı akvaryumda.
fatih.fatih292012-12-18 13:15:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2012 02:33
Son durum çok başarılı.  Excell kullanmadınızmı hiç? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eser ERTÜRKÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 85
Eser ERTÜRKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2012 13:29
[QUOTE=Bayram]Son durum çok başarılı.  Excell kullanmadınızmı hiç? [/QUOTE]

Hayır, excell hiç kullanmadım. Elle camları sildim, gülleri çıkardım, hortum ile dip çekimi esanasında yosunlarım sağlam diye süpürge gibi içlerine kadar soktum :) pisliği aldım. Kopan yosun olmadı :) 3 gün ara ile %50 su değişimi yaptım. Nasıl bir illet ise halen mevcut alg (kahverengi saç) var. Şimdi hafif gübrelemeye başladım, aydınlatma fasıla ile. Tek eksiğim co2 kafasında problem çıktığı için co2 veremiyorum. Haftasonu o da çözülecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir