Ramirezi Cichlidlerde ki yuvarlak nesneler


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2015 15:14
Önceden paylaşmıştım, ölmeyen bir balığım kalmıştı, 20lt kovada bırakıp bir hafta kadar şehir dışına çıkmıştım.
Filtre hava motoru vesair çalıştırmadan, sumptan elyaftaki bakterileri kovada bir çalkalamıştım, ancak döndüğümde yaşıyor olma ihtimalini pek düşünmüyordum.
Döndüğümde baktım balık yaşıyor, yem verdim baktım yiyor, hemen DRONCİT temin ettim,
Kedi köpeklerle pek ilgili bir arkadaşım vardı, ona rica ettim Silivri de veteriner ilaçları satan bir eczane varmış, oradan alıp getirdi. Aniprazol ve formalin de istemiştim, onları da eczacı getirecekmiş bakalım.

Bu droncit denen ilaç kedi köpek parazitleri için ancak anladığım kadarıyla kedi köpek hayatı ülkemizde değerli olduğu için ilacın fiyatı biraz ilginç tutmuşlar, 10ml ilaç 120tl.
Dediğim gibi ilaç 10ml lik bir ilaç ancak 1ml ilaç 56mg, prazikuentel içeriyor, yani 0,1ml ile 10lt suya 0,56mg/l ilaç uygulayabiliyorsunuz, bu hesapla 100 günlük bir tedavi uygulanabiliyor. (balıklar için)

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/6_image.jpg[/IMG]

İki gündür ilacı, yaşayan tek balık üzerinde deniyordum. Koray beyin paylaştığı ve makalelerde paylaşılan oranlara yakın bir ilaç kullanımında bulunmuş olsam da, makalelerde genelde bu ilaç 6-12 saat banyolar şekilnde uygulandığına rastlamış olsam da, hele bir görelim dedim, zaten balığın başında nöbet de bekleyemezdim, kısacası 24 saat ilaçlı suda bekleyen balığın akşam suyunu değişip tekrar ilaçlama yaptım. Yine şöyle bir şey de yaptım, mesela 5 lt ye 0,1 kattım birkaç saat öyle bırakıp üzerine su ekleyerek ilacı biraz seyreltmiş oldum. Kısacası biraz dozaşımı yapmış ve balığı uzun süreler ilaçlı suya maruz bırakmış oldum. (bu parazitte kısa banyolarla uzun günler tedavi gerekiyor)

Dün akşam eve gittiğimde balığı ölü buldum. Öleli bayağı olmuştu, muhtmelen sabah vakitleri ölmüş, hayli yumuşamış ve kokuşmaya başlamıştı.
Bir not daha ekleyeyim, dinlenmiş suyum olmadığından ve ilacın etkisi azalır vesair düşüncelerle arıtmadan yani safa yakın bir su kullanmıştım.
Bu ayrıntıyı belirttim çünkü, balığın ölüsünün üzrindeki kanlanma diğer ölümlere nazaran biraz farklı bir görüntü veriyordu.
Belki ölüm üzerinden bir süre geçtiği için de olabilir veya saf suyun etkisi veya ilacın etkisi de olabilir.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/7_image.jpg[/IMG]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/8_image.jpg[/IMG]

Kan otumuş bölgelere bıçakla ufak bir sondaj yaptım, parazit yaşıyor mu ne olmuş bakım dedim.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/9_image.jpg[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/10_image.jpg[/IMG]

Bu balık görünürde en az pariztli gibi görünen balıktı. Kafaya yakın bölgeden 3 tane ve gövdeden 1 tane parazit çıkardım. ( daha fazla da olabilir balığın sadece iki noktasından bunlar çıktı.)
Parazitleri ilk çıkardığımda bunların daha başka bir şey olduğunu düşündüm, çünkü bunlar yuvarlak kist şeklinde ve kıkırdak sertliğinde bir yapıdaydılar.
Büyütecim olmadığından tam net anlayamıyordum, bıçakla üstten biraz bastırmaya falan çalıştım sağa sola biraz oynadım, sonra da fotolarını çektim, fotolardan anladım ki aynı parazit.
Fakat bu çıkardıklarım daha içine kıvrılmış, daha kist imsi bir yapıda idi. Canlılık belirtisi veya hareket gözlemleyemedim. (balığın her tarafını kontrol de etmedim acaba canlı bir parazit varmıdır diye de şimdi düşünüyorum ancak insan iğereniyor da yani tam bir inceleme yapamadım.)
Birkaç şey düşündüm, ya ilaç dolayısıyla adeta kuruyarak ölmüşlerdi, ya da henüz larva aşamasında olup (metacercaria oluyor galiba) faaliyete geçmemişlerdi.
Tahminin, bunlar balığım vücudunda daha zararsız bir formda belli bir süre kaldıktan sonra faaliyete geçiyorlar, zaten tam faaliyete geçerse balık ölüyor, ölü balığı kuş yiyor vesaire.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_2070.JPG[/IMG]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_2059.JPG[/IMG]

Sonuç bu ilaç erken aşamada balık fazla gücünü yitirmediği ve parazitlerin henüz tam faaliyete geçmemiş olduğu bir dönemde düşük dozajlarla 15-20 günlük tedavilerle sonuç verecek gibi görünüyor.
Ancak eğer ben bu balığı dozaşımı nedeniyle öldürdüysem, bu çıkardığım parazitler ilk ölen balılardan çıkardığım hareket eden parazitin, henüz erken safhasında olan parazitler de olabilirler yai canlı da olabilirler, yukarıda cansız derken hareket yok anlamında bahsettim.

Şöyle bir şey de aklıma geliyor, acaba osmos su nedeniyle bu parazitler su kaybetmiş olabilir mi. (gerçi tuz kaybetmesi lazım ama ne bileyim işte)
Bir şey daha ekleyeyim, suyu döktüğümde kovanın dibinde de 3 adet daha parazite rastladım, onlarda bu konuda bahsettiğim yapıda idiler.
Balık ya dışkılama ile ya da deri üstünden bir şekilde bunları dökmüş olmalı, solungaç içinden de düşmüş olabilirler. Balıklardan rastlarsam tekrar alıcam, bu sefer daha dikkatli olurum ancak iyi bir büyüteç edinmek de gerekiyor.[EDIT]ringo,2015-08-13 17:14:35[/EDIT]

Beğenenler: [T]160920,BabySoul[/T][T]62734,ELPRESACANARİO[/T][T]96896,Koray Balcı[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4186
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2015 17:42
Topkim tenukir 50 tablet ilacı 58 tl her tablet 250mg prazikuentel içeriyor. Bence burda en önemli sorun, tarım bakanlığı onay vermeden nasıl canlı hayvan satılamıyorsa, ithalatçının bu tür balıkları ithal ettikten sonra tarım bakanlığından nasıl izin alıp bu balıkları piyasaya sürdüğüdür.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2015 17:56
İlyas bey, bence aynı parazitler ve ilacın etkisiyle ölmüşlerdir diye düşündüm, ama balıkta ölmüş birdahakine ilacın dozunun bence beki yarıya kadar düşürmek belki daha fazla balığa dokunmayacak ama parazitleri öldürecek bir dozu yakalamaya çalışmak gerekecek gibi düşünüyorum. Balıklar deridende emilim yapıyor böylece parazitler ölür balık ölmezse olay çözülmüş olabilir.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]41753,ringo[/T][T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2015 16:06
Savaş bey,
belirttiğiniz gibi fiyat açısından tenikur daha mantıklı gözüküyor. Eğer hap şeklinde ise 0,65-0,70 mg/lt ayarlamak biraz zor olsa da aşağı yukarı bir kullanım sağlanabilir. Belki saf 25ml suda çözülse ve öyle kullanılırsa ( ilaç bozulmuyorsa) daha dengeli kullanım mümkün olabilir.
Yine belirttiğiniz gibi bu parazitli balıkların pervasızca satışı en önemli nokta, bu konuda gerekeni yapıcam ancak iki ihtimal sözkonusu birincisi il-ilçe tarımlarda genç idealist arkadaşlar gördüm, gerçekten konunun ehemmiyetini görüp ilgilenebilirler veya ikincisi de olabilir, gidip iki yere yüzer lira ceza kesip dönebilirlerde.

Mesut bey,
esasen ben de sizin gibi ilacın etkisi olduğunu düşünüyorum, ancak binde bir ihtimal olsa da bazı farklılıklara değindim, hem kimseyi yanıltmamak adına hem de bilimsellik bunu gerektirdiği için sonuca etki edebilecek kimi farklılıklara da değinmek istedim.
Hem kovanın dibinde parazit bulmam hem de çıkardığım parazitlerin hiçbirinde hareket olmaması ilacın gerçekten etkili olduğunu gösteriyor.
İlacı 0,70- 0,80 mg/l civarında kullandım, esasen bu doz pek fazla saylılmazdı, ancak Koray beyin de paylaştığı 2-4 saatlik banyo kısmının önemini pek anlamamıştım. Rastladığım makalelerde de hep banyo şeklinde bir uygulama vardı.
Biraz akademisyenler illaki bir güvenlik payı bırakmışlardır gibisinden düşününce, biraz da iki damla ilaçtan ne olur gibisinden düşününce ve akşamdan akşama vakit ayırınca böyle olmuş oldu.
Bir dahaki uygulamayı 0,60- 0,70mg/l civarında ilk birkaç gün 3-4 saatlik banyoların ardından sonraki günlerde 6 saate kadar banyo şeklinde uygulamayı düşünüyorum. (Tabii balıklardan bulursam)
Koray beyin de paylaştığı uygulamada 0,65mg/l artı balığın kilo başına 15mg öneriliyor, bizim balık (ramireziler) çok küçük olduğu için gramajını hesaba katmaya gerek yok.
Ancak tedavi edilen diğer balıkla ramirezi arasında fark da olabilir, ram ler biraz hassas oluyor malum. Ancak benim yaptığım uygulamada bu dozajlarda 36 saate kadar hayatta kalabildiğine göre, biraz önce değindiğim uygulama gayet güvenli olacaktır.
Kaldıki bende ki balık önceki tedaviler nedeniyle baya bir hırpalanmış durumdaydı son bir hafta evde bulunmaman nedeniyle yem yememişti, yani daha sağlıklı bir balık daha da fazla dayanabilecektir.
Diğer taraftan ilacın paraziti etkisiz hale getirdiğini gördüğüm için her gün ilaçlamaktan ziyade diğer taraftan balığa paraziti vücudundan atabilmesi için biraz süre tanımanın iyi olabileceğini de düşünüyorum.
Yani parazit vücut içinde etkisiz hale gelmişse artık ilaç kullanmaktan ziyade balığın bunu üzerinden atabilmesi için bir süreye ihtiyaç duyuyor olabilir. Çünkü bazı parazitler adeta dokunun içinde oluyorlar.

Gelelim, ne anladık bu işten;
yıllardır makalelerde rastlarız, balığı alınca önce bir karantinaya al, orada bir gözlemle tedavi et sonra ana tanka al der bu makaleler. Tabii zahmetli bir iş, diğer taraftan bilsek de pek uygulamayız böyle şeyleri.
Ben uzun seneler balık değişmeden hep aynı balıklara baktığım için hastalıklarla pek aram olmadı. Ne zaman ki biraz sıkıldım, 3 akaryumu orta boy tek akvaryuma düşürüp sıkıldıkça balık değişir oldum bu hususun önemi ortaya çıktı.
Altı ayda herşeyi öğrenen hobiciler gibi ben balığı direk atıyorum sıkıntı yok gibisinden yazmadan, hakikaten tecrübe ne diyor iyi anlamak lazım. Kısacası mutlaka bir karantina tankı bulundurmak lazım.
Tabii bu durum, bu konuda olduğu gibi satıcılara aleni parazitli balıklıları getirip bize satmaları hakkını da tanımaz.
Ben deneme amacıyla satın alacak olsam da , konuya rastlayan hobiciler uzunca bir süre ramirezi görünce çok çok dikkatli olsunlar, üreticisinden, balıkların parazitsiz olduğundan emin olmadan önce satın almasınlar.
Burada sıradan basit bir parazit gibi yazsak da, aslında gerçekten tehlikeli bir parazit, düşünün mide asidinden etkilenmiyor üstelik orada çoğalıyor. Ben insanlara bulaşmadığına dair bir yazıya rastlamadım, ancak insanlar için öldürücü olmadığı şeklinde bir ifade okudum. Yellow gurb kurtçuklarından konudaki marginatumun çok benzeri complamatum için insanlarla ilgili bir sürü makale var.
Kısacası tedbirli olmakta ramirezilerden bir dönem uzak durmakta fayda var.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]160920,BabySoul[/T][T]171391,ilbars[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 09:03
Aman aman belli olmaz dokunduktan sonra bu balıklara ellerinizi iyece sabunla en az 3 dakika yıkamakta fayda var. Belli olmaz deri altına larvası şusu busu bir şekilde geçer sonra kötü sonuçlar çıkmasın. Yahut bu parazitli balıkları doktor eldivenimi ne deniyorda ondan takıp ele almakta fayda var gibi.[EDIT]mesutok,2015-08-17 09:04:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]160920,BabySoul[/T][T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 11:23

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/IMG_2070.JPG[/IMG]

İlyas Bey uğraşmış resmen otopsi yapmış. Burada deri altı (subkutan) kistik formalar görünmekte. Bu formlar deri altında kalarak muhtemelen enfeksiyonu devam ettirecek olan formlar. Yani kuşa geçip daha sonra midede açılacak olan saatli bombalar. Yani tanıyı koyduk, tedavi ise görüldüğü üzere zor ve meşakkatli. Erken tanı hatta enfeksiyon gelişmeden gerekli önlemleri almak şart. Bunun için de denetimleri düzgün yapıp bu balıkları akvaryumculara ve piyasaya sokmamak lazım. Saygılar.

Beğenenler: [T]160920,BabySoul[/T][T]41753,ringo[/T][T]171391,ilbars[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4186
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 14:34
Ben maalesef bu parazitleri ilk olarak tümör sandığımdan elle temas etmiştim, tabi onların lavabo kenarında kıpraştıklarını gördükten sonra zaten tiksinmiştim.

Bu balıklar ithal edildikten sonra, bir şekilde denetimden geçtiği gibi piyasaya sürülmesine onay almış ki piyasaya sürülüp, tüketiciye kadar ulaşmış. Sorumlu ithal eden kadar, bu balıklara onay veren tarım bakanlığında ki memurdur. İthalatçı karantinada tutmamış, tutsa bunları farkedecek, tarım bakanlığının memuru ise nasıl bir denetleme yaptıysa onay vermiş. Akvaryumcular ise hiç farketmeden bunları müşterilere satmış.

Ben bu balıkları petshopcu arkadasımdan sipariş vererek, balıklar geldiğinde ise geldiği torbayla birlikte alıp eve götürmüştüm. Açıkçası akvaryumdan görerek almadığımdan, bu nesneleri eve gidip akvaryuma balıkları akvaryuma koyana kadar farketmedim.
Denetim diyoruz ama ne karantinada tutulmuş, ne satılmaması için devletin bakanlığı herhangi bir yaptırım uygulamış. Şimdi elinde 1 tane bile bu balıktan kalmamış ithalatçı kime, nasıl şikayet edilir, edilse bile şu aşamadan sonra ne olur, bana pek pozitif bir sonuç çıkacakmış gibi gelmiyor.

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 14:42
Sağlık kontrolü yok, denetim yok, bilgisizlik derken olan bu gariban canlılara balıklara oluyor düşünsenize derinizin altında yumruk gibi bir parazit etinizi yiyor bu şekilde yaşıyorsunuz, işte biz insanların hayvanlara hobi ugruna zevk ugruna yaşattıklarımız, oysa o acıları çeken ölümleri yaşayan bir canlı, malesef üreticiden hobiciye kadar birçoğumuz bunun bilincinde olmadan hobiyi yapabiliyoruz bir canlıyı barındırdığımızın farkında bile olmaya biliyoruz özellikle akvaryum balıklarında, kedi köpek veterinerliği gelişmiş ama, bu akvaryum hobisindeki balıklar canlılar oldukça şanssız bu konuda gelişmiş bir hizmet sektörüde bildiğim kadar poliklinik anlamında yok varsada bilinçsiz yetersiz gibi sanki.

Beğenenler: [T]177626,joker123[/T][T]171391,ilbars[/T][T]182183,Magma[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilbarsÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2015
İl: Ankara
Mesaj: 8
ilbarsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2016 21:18
Acaba benim balığımın yanağında aynı parazit mi var?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/171391/ram3.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/171391/ram1.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4186
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2016 23:28
Gördüğüm kadarıyla aynı durum sizin balıkta da var. Parazit beyinde olmadığı sürece ölmüyorlar, tedavi için ise praziquantel içeren tenikur, tenisil gibi ilaçlar hariç başka bir ilaç fayda etmiyor. Sera ve Jbl'in praziquantel içerikli ilaçları var fakat Türkiye'de satışı yasak olduğundan bulunmuyor.

Teşekkür Edenler: [T]101090,darkaura[/T][T]171391,ilbars[/T][T]62734,ELPRESACANARİO[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilbarsÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2015
İl: Ankara
Mesaj: 8
ilbarsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2016 00:32
[QUOTE=BabySoul]Gördüğüm kadarıyla aynı durum sizin balıkta da var. Parazit beyinde olmadığı sürece ölmüyorlar, tedavi için ise praziquantel içeren tenikur, tenisil gibi ilaçlar hariç başka bir ilaç fayda etmiyor. Sera ve Jbl'in praziquantel içerikli ilaçları var fakat Türkiye'de satışı yasak olduğundan bulunmuyor. [/QUOTE]

O zaman iş yine akvaristlerin çoğunlukla yaşadığı paradoksa geliyor. O da şu; tenikur, tenisil gibi ilaçlar oldukça pahalı. Bir balık için bu kadar bütçe ayırmak da herkesin harcı değil. Yanlış anlaşılmasın, daha önce 2 liralık nice balıklar için ilaçlara 200 tl harcayan biri olarak yazıyorum bunu. Ancak bu durum da dediğim gibi tuhaf bir paradoks. Canlı beslemenin hem maddi hem manevi sorumluluğunun farkındayım ancak bazı ilaçların fiyatı da dudak uçuklatıyor resmen...

Peki bu balığı ana tankta kendi halinde bıraksam ve tedavi etmesem, parazitin diğer balıklara bulaşma ihtimali var mı? Karantina akvaryumum var ama Ram'leri karantina akvaryumuna aldığımda bu sefer de stresten veya su koşullarının çabuk bozulmasında dolayı ölüyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2016 00:56
Ben cüce cichlid dışındaki diğer balıklarımda böyle bir sorun ile karşılaşmadım. Özellikle ramirezilerde gözüküyor. Diğer balıklarıma bulaşmadı. Tabi balığı çok iyi gözlemleyip, son dönemlerinde başka akvaryuma ayırdığım için de bulaşmamış olabilir. Belki balık akvaryumda ölse ve diğer balıklar yese idi, onlara da bulaşabilirdi.

Teşekkür Edenler: [T]171391,ilbars[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2016 01:50
Tunahan bey,
parazit ölümcül bir noktada olmadığından muhtemelen işinin ehli birisi ufak bir cerrahi operasyonla onu oradan alabilir.
Ancak, muhtemelen siz göremesenizde solungaç içlerinde vesair başkaca parazitler bulunabilir. Yukarıda değinmiştim ilaç kullandığımda kovanın dibinde 3-4 parazit daha bulmuştum.
Balıkları alırken çok dikkat etmek gerekiyor ve maalesef neredeyse çözümsüz gibi bir parazit ve ancak parazikuentel biraz işe yarıyor. Kullanırsanız kesin olarak çözüm olur demek de zor. Parazitin döngüsü gereği yaşayan balıkların birbirleri arasında direk geçişleri pek mümkün değil gibi, parazit balığı öldürüp veya balığı su üstüne çıkarıp bir kuşa yem etmeden yaşam döngüsünü tamamlayamıyor. (bazı durumlarda kısa bir döngü oluşturabilir mi bilmiyorum) . Ancak tedbirli olmakta fayda vardır. Parazit balığı öldürmüşse, muhtemelen geçiş yapıp üreyecek biryer arıyordur.

Teşekkür Edenler: [T]171391,ilbars[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemoguzÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12655,2[/B]
Kayıt: 07/11/2015
İl: Düzce
Mesaj: 2295
erdemoguzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2016 09:12
Bu parazitten kurtulamayıp bütün ramirezilerimi kaybetmiştim. Sanırım o parazitlerden el ile müdahele etmeden kurtulmak mümkün değil. Mikrofish, metilen, hafif tuz banyosu gibi herşeyi denedim ama olmadı. Yukarıda bahsi geçen ilaçları denemedim yanlız onuda belirteyim. Keyifli hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir