Ph değerini yükseltmek


wessemethÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1280
wessemethÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 20:31
Öyle diyorsanız öyle olsun.Polemik yaratma niyetinde değilim.Sadece bir hata yapmıştınız bende yanlış bilgilendirme olmasın diye düzelttim.Onuda saygılı bir yolla yaptığımı düşünüyorum.Bu tarz yaklaşımlarla konu amacından sapmakta ve genel olarak konuya ilgi azalmaktadır.Ayrıca forum kuralları gereği yaptığımız alıntı ve kopyala yapıştırların kaynağını bildirmeliyiz.
Vikipedi değilmi?
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 20:39
Polemik yapmayalım ama sonunda da bir cümle söylemeden etmiyelim güzel Big%20smile yanıldınız wikipedi değildi bu yazdıklarım... herhangi bir sitenin herhangi bir köşesi, orada PH ın ne ifade ettiği yazılı, yani birine ait bir görüş yada bir bilgi değil bilimsel bir gerçek.Mesela Pi sayısı , bunun ne anlama geldiğini anlatmak için bir kaynak belirtmeye gerek var mıdır?Bu bilimsel bir gerçektir, birinin düşüncesi yada özeli değil,PH almanya da ne anlam ifade ediyosa japonya da da aynı, siz düşünce ile bilimsel gerçekleri karıştırdınız sanırım...Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wessemethÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1280
wessemethÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 20:43
Basit bir hatanızı gösterdim diye bukadar gocunacağınızı bilseydim göstermezdim gerçekten.Benim hatam.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 20:57
Siz bana yanlışsınız dediniz bende tam bilimsel  açıklamasını yaptım.Ama buda hoşunuza gitmedi ve nerden yapıştırdınız da aldınız diye küçümser tavırla yaklaştınız.Basit anlatınca yanlış, bilimseli yazınca KOPYALA YAPIŞTIR MI? oluyo???Peki biz bu insalara nasıl anlatacaz bu konuları, sizin anlattığınız yöntemle herşey açıklığa mı kavuştu sizce,Basit bir dille anlatmaya çalıştım ve anlatırken de herşeyin sadece PH a bağlı olmadığını söyledim,bunu söylediğim halde ve sizde polemik yaratmak istemiyorum dediğiniz halde neden yorumunuzu insanların kafasını karıştırıcı bir şekle soktuğunuzu ve polemiğe sebep olduğunuzu söyleyebilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 21:29
[QUOTE=shark26] [QUOTE=wessemeth] [QUOTE=shark26]Hakan kardeşim PH suyun sertliği yada yumuşaklığı ile ilgili bir tabirdir.Derecesi 1 den 14 e kadardır.7 olan derece nötürdür.7 den yukarısı sert su yada bir başka bir değişle alkalidir.7 den aşağısı yumuşak yada bir başka değişle çürük sudur.Sert olan suda minarel miktarı yüksektir.Yumuşak suda ise minarel miktarı zayıftır.PH bir çok balık ve bitki türlerini dolaylı olarak etkiler. Örnek olarak , Ben kendi akvaryumumda katkı maddeleri ile PH ı düşürdüğümde bitkilerimde çürümeler gördüm.Tabii ki PH tek başına bir anlam ifade etmez KH GH vb. etmenler İle etkileşim içersindedir.
Benim sana tavsiyem PH üzerine internette ve forumda geniş çaplı bir araştırma yapman ve yazılanları okuman, bu şekilde PH konusunda detaylı bilgiye sahip olabilirsin.Kolay gelsin. [/QUOTE]

Yanlış anlaşılma olmasın ama pH ile sertlik derecesi farklı şeylerdir.pH söylediğiniz gibi 1-14 arasıdır.Ancak sertlik için bir çok birim bulunmaktadır.Bunların başında Alman sertlik derecesi, Fransız sertlik derecesi gibi bazı kriterler gelmektedir.Ama genel olarak bakıldığında(en azından akvaryum için) pH yüksek ise genellikle sert su oluyor.
Söylediğiniz gibi pH canlılar için azami önem taşımakta.Bildiğim kadarıyla insan kanı +- 0.4 pH değiştiğinde ölüyoruz.Artık siz düşünün...
[/QUOTE]
Örnek: Suyu yumuşatmak istiyorum yada suyu sertleştirmem lazım,sert sulardan hoşlanan balıklar, yada ymuşak su seven balıklar vb...Bu cümleler size yabancı gelmemiştir.Bu konuda bahsettiğimiz şey suyun yumuşatılması yada sertleştirilmesi,zaten şu dediğimle sizin demek istediğnizi anlatmak istedim 'Tabii ki PH tek başına bir anlam ifade etmez KH GH vb. etmenler İle etkileşim içersindedir.'Bu sebeple yeni başlayan ve konu hakkında henüz bilgisi olmayan bir kişiyi aşırı bilimsel cümleler ile boğmamızın bir anlamı yok,anlayacağı dilde sıkmadan yavaş yavaş öğrenmesini sağlamak,zaten merak saldığında belki bizden daha çok şey öğrenecektir, saygılarımla...
[/QUOTE]


"Hakan kardeşim PH suyun sertliği yada yumuşaklığı ile ilgili bir tabirdir.Derecesi 1 den 14 e kadardır.7 olan derece nötürdür.7 den yukarısı sert su yada bir başka bir değişle alkalidir.7 den aşağısı yumuşak yada bir başka değişle çürük sudur.Sert olan suda minarel miktarı yüksektir.Yumuşak suda ise minarel miktarı zayıftır." 

Hocam ne dersen de ama bu cümle baştan aşağı yanlış. Tamam bu konu hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar için basite indirgemeni anlayışla karşılıyorum ama tabir tamamen yanlış. ph ın sertlikle yada yumuşaklıkla alakası yok. Pekala ben sertliği sıfır derecede olan bir suyu ister ph 1 de tutarım istersem ph 14 te.  Ayrıca sert suyun alkali ile de alakası yok bu üç kavram tamamen birbirinden farklı. Sudaki sertlik oluşturan tek şey başta Ca ve Mg olmak üzere çeşitli elementlerin sudaki çözünürlüğüdür.  Ki biz sertliği hesaplarken sadece Ca ve Mg değerlerini alırız. Bütün piyasa da aynı şekilde sertlik tayini yapar. Yumuşak suda bu mineraller eksik olabilir ama diğer minareller  çoktur. Bu durum sertliği bağlamaz. Yani yumuşak su minarelce zayıftır da denilemez. Çözünmüş Ca ve Mg iyonlarının değeri litre başına kaç mg ise ona göre sertlik derecesi ile adlandırılır. Suyun sertliğini yükseltmek ile sularda zamana bağlı tamponlama ve suyun phında yükselmeler olur evet ama bunun sebebi bu maddelerin suda tuz formu halinde iyonlarına ayrışmış vaziyette bulunmasından ileri gelir. yani suya karbonat gibi bileşenler de eklenmelidir. ki bu şekilde  ph arttırmak her zaman geçerli bir durum değildir. Yani her sertliği artan su zamanla phı yükseltmez. Örneğin ph 6 iken sertlik 20F olduğu bir durumda pekala kararlı kılınabilir aynı şekilde ph 8 iken sertlik 20F olduğu bir durumda.  Atıyorum 8 ph taki bir suyu sertleştiriyim ki phım 8 buçuk olsun diyemezsiniz. Kimya bu matematik gibi 2 + 2 = 4 diyemezsiniz. Sizin yazdıklarınızı okuyan biri sertliğin Ca tabanlı olduğunu da öğrenirse ph arttırmak için suya kalsiyum ekler ve bu durum sadece yüksek sertlik değeri ile balıkların ölümüne yol açar.  Çok net bir şekilde bir kişi eğerki Ph Kh Gh kavramlarını ayrıntılı bir şekilde biliyor ise suya kimyasal yoldan mudahale etmesi doğrudur. Onun dışında zaten konu yeterince baside indirgenmiş durumda ya git buffer al yok olmaz diyorsan mercan kırığı yada midye kırığı kullan. Mercan kırığı ve midye kırığı suyun phını maksimum 8 dolaylarına çıkartır. o yüzden güvenlidir. ( mercan kırığı daha etkilidir. ) ama konuya yeni başlayan arkadaşlar için olayı basite indirgemek adına 7 den yukarı sert aşağısı yumuşak gibi ph kavramına zıt bir ifade kullanırsak sadece yanlış bilgilendirmiş oluruz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 21:42
[QUOTE=shark26]PH bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir.

0'dan 14'e kadar olan bir skalada ölçülür. pH teriminde p; eksi logaritmanın matematiksel sembolünden, ve H ise hidrojenin kimyasal formülünden türetilmişlerdir. pH tanımı, hidrojen konsantrasyonunun eksi logaritması olarak verilebilir:

pH = −log[H+]

pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan niceliksel bilgiyi sağlar. Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksil iyonunun [OH−] derişimlerinin oranına direk bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH− derişiminden fazla ise çözelti asidik; yani pH değeri 7 den düşüktür. Eğer OH− derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7 den büyüktür. Eğer OH− ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcutsa, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötrdür.

Asit ve bazlar herbiri serbest hidrojen ve hidroksil iyonlarına sahiptirler. Belli koşullarda ve belli bir çözeltide hidrojen ve hidroksil iyonlarının ilişkileri sabit olduğu için, birini tesbit etmek diğerini bilmek ile mümkündür. Bu anlamda, pH, tanımsal açıdan hidrojen iyonu aktivitesinin seçici bir ölçümü olsa da, hem alkalinlik hem de asitliğin bir ölçüsüdür. pH logaritmik bir fonksiyon olması açısından, pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on-katlık değişime karşılık gelir.

O ZAMAN BU ŞEKİLDE ÖĞRENMESİ EN DOĞRU YOLKarizma ANLAYANA TABİİ Kİ...Sikkin
[/QUOTE]

Burada PH ın açıklaması var...Ve yazdım öğrenmek için en doğru yol diye ama tabii ki anlayana...Midye kırığı suyu sertleştirir diyen bir kişiye nasıl anlatacaksınız sizin dediğiniz şekilde mi?Yada şöyle bir ortam düşünün akvaryumcudasınız ve tanımadığınız insanlar var çevrenizde yarım yamalak bilgiler biliyor yada yanlış öğretiler, konu açıldı ve konuşmaya başladınız, direk yukarıdaki tabirle başlasak nasıl anlayabilir konuyu, zaten suyun yumuşaklığı veya  sertliği mango köklerine bağlanmış bir ortamda bırakın PH ı, Ca ve Mg'nın ne anlama geldiğini bilmeyen kişiye ki siz açılımını bile yazmadan simgesel ifade etmişsiniz, nasıl anlatacaksınız bu durumları,siz sap ile samanı karıştırıyorsunuz sanırım.Polemik yapmayalım ama kafa karıştıralım bu en güzel yol bence ...

Anlattıklarınız karşınızdakinin anladığı kadardır.” Mevlana.
shark262011-03-15 21:50:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 22:02
Yahu anlatmaya çalıştığım şey de zaten bu durum. bir kişi bu kavramları o yukarıda yazdığınız alıntı yazıyı ayrıntılı bir şekilde anlamıyorsa o kadar konuya hakim değil ise suyun kimyasına karışmaması en doğru olanı. Ben akvaryumcu olsam bunu derim sadece.  Onun dışında  daha önce de dediğim gibi zaten konu yeterince baside indirgenmiş durumda ya git buffer al yok olmaz diyorsan mercan kırığı yada midye kırığı kullan. Mercan kırığı ve midye kırığı suyun phını maksimum 8 dolaylarına çıkartır. o yüzden güvenlidir. ( mercan kırığı daha etkilidir. ) bu kadar basit. 

Ha diyelim ki sordular nedir bu ph nedir bu sertlik üzgünüm ama en baside indirgenmiş hali forumda makale olarak mevcut. 
http://www.akvaryum.com/akvaryum_ve_su_kimyasi_makaler_21_183.asp 

Daha basiti ne yazıkki mümkün değil. Kusura bakmayın ama ph Gh ve Kh o sizin anlattığınız şekilde baside indirgenebilecek kavramlar değil. Hele hele eğer ki akvaryumcu olsaydım ve baside indirgemek adına 7 üstü bol mineral sert su 7 altı az mineral yumuşak su. Doldur minerali ph artsın azalt minerali azalsın gibi bir bilgi verseydim. burdan yola çıkıp kendi mantığı doğrultusunda suyun kimyasına müdahale edip balık kaybeden birinin ahını almak  hiç te mesleğe yakışır değil. 

Kısacası konu zaten karışık daha basite de inmez. Üstelik basite insin diye yanlış bilgi vermek sadece kafa karıştırır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 22:07
Konunun açılış şeklini soruları ve tabirleri baştan okursanız ne demek istediğimi anlarsınız.Ben PH ın  BİLİMSEL TARİFİNİ  zaten verdim  ,neden hala başka şeylere yönlendirip insanların anlamıyacağı dilden konuşalım, işte bu kafa karıştırmaktır...
Şimdi burada ca nedir nasıl oluşur ne işe yarar diye biri sorsa ne yapacaksınız? ca sadece akvaryum biliminde olan bir kavram mıdır?Bakın bende ca dedim biri neden ca dediniz?Ca ne diye sorsa ne diyeceğiz.Sanırım bu cümlelerden sonra kafanızda bir ışık belirmiştir.Kolay gelsin...
shark262011-03-15 22:13:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 22:35
Buraya kadar bu gereksiz polemiği okuyan arkadaşlar için...

 Kimya bölümü son sınıf öğrencisi olarak diyebileceğim tek bir şey var. Akvaryum sahiplerinin çok azı suyun kimyasına doğrudan müdahale eder Çoğunluk güvenli olanı buffer ve mercan kırığı kullanır. ph kh ve gh kavramlarını anlayacağım diyorsanız ne yazıkki baya bir çalışmanız gerekir.  Konu çok karışıktır. Hata yapma olasılığınız çok yüksektir .  Onun dışında sudaki ph ve kh ani değişirse balıklarınız topyekün ölürler. O yüzden aman dikkat. En temizi ya mercan kırığı kullanın ya buffer alın. Yada iyi bir buffer tarifi edinin aşama aşama ne yazıyorsa harfiyen yapın.  Yapmanız da zorunlu değil her zaman canlı için en iyi olanı sabit değerlerdir yani düzenli suyunuz yeterli geliyorsa hiç dokunmayın derim. Bırakın sabit sabit kalsın. Kaş yapayım derken göz çıkartmayın..

Su kimyası üzerine kitap yazılacak kadar geniş bir konudur. Ve bu geniş konunun akvaryumda 100 200 litre su içerisinde gerçekleşen olaylarda her bir sayfasından örnekler vardır.  Nasıl ki boğazımız ağrıdığında hemen antibiyotik alıyım şunu kullanıyım diyemiyoruz üzerine yıllarca tıp  okumuş bir doktora gitmemiz gerekiyorsa aynı durum burda da var ph gh ve kh üzerine fazlaca bilgi edinmeden kurcalanmamalıdır.  Yanlış seçilen ilaç adam öldürebilir boyuttayken baktın başın dönüyo git şunu al yada baktın karın ağrın var şunu iç geçer kalbin mi sıkıştı su iç geçer demek  basite indirgemek mi olur takdirinize bırakıyorum. Aynı şekilde 7 nin altında mineral yok yumuşak o üstünde serttir mineral de boldur gibi düz mantık basite indirgemek mi onuda takdirinize bırakıyorum.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 22:39
[QUOTE=fearless_3327]Buraya kadar bu gereksiz polemiği okuyan arkadaşlar için...

 Kimya bölümü son sınıf öğrencisi olarak diyebileceğim tek bir şey var. Akvaryum sahiplerinin çok azı suyun kimyasına doğrudan müdahale eder Çoğunluk güvenli olanı buffer ve mercan kırığı kullanır. ph kh ve gh kavramlarını anlayacağım diyorsanız ne yazıkki baya bir çalışmanız gerekir.  Konu çok karışıktır. Hata yapma olasılığınız çok yüksektir .  Onun dışında sudaki ph ve kh ani değişirse balıklarınız topyekün ölürler. O yüzden aman dikkat. En temizi ya mercan kırığı kullanın ya buffer alın. Yada iyi bir buffer tarifi edinin aşama aşama ne yazıyorsa harfiyen yapın.  Yapmanız da zorunlu değil her zaman canlı için en iyi olanı sabit değerlerdir yani düzenli suyunuz yeterli geliyorsa hiç dokunmayın derim. Bırakın sabit sabit kalsın. Kaş yapayım derken göz çıkartmayın..

Su kimyası üzerine kitap yazılacak kadar geniş bir konudur. Ve bu geniş konunun akvaryumda 100 200 litre su içerisinde gerçekleşen olaylarda her bir sayfasından örnekler vardır.  Nasıl ki boğazımız ağrıdığında hemen antibiyotik alıyım şunu kullanıyım diyemiyoruz üzerine yıllarca tıp  okumuş bir doktora gitmemiz gerekiyorsa aynı durum burda da var ph gh ve kh üzerine fazlaca bilgi edinmeden kurcalanmamalıdır.  Yanlış seçilen ilaç adam öldürebilir boyuttayken baktın başın dönüyo git şunu al yada baktın karın ağrın var şunu iç geçer kalbin mi sıkıştı su iç geçer demek  basite indirgemek mi olur takdirinize bırakıyorum. Aynı şekilde 7 nin altında mineral yok yumuşak o üstünde serttir mineral de boldur gibi düz mantık basite indirgemek mi onuda takdirinize bırakıyorum.. [/QUOTE]

Şimdi ne demek istediğimi anlamışsınız , ilginiz için teşekkürler.Demek istediklerim yazınızın içinde ve derinliklerinde mevcut yeter ki düz mantıkla olaya bakmayalım...Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AntisayKoÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2011
İl: Denizli
Mesaj: 90
AntisayKoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 12:02
[QUOTE=wessemeth]Ben sadece bir uyarıda bulunmak istedim.Yanlış anlamayın beni.Bende bu açıdan son cümlemde bazı şeyleri bağlamak istedim.Daha sonra yanlış öğrenilen bir şeyi doğruya cevirmek genel olarak zordur.
Saygılar...
[/QUOTE]



       O kadarda değil kardeşim tamam belki yanlış düzeltmek için cevap yazıyorsunuz ama yuh derim artık.. Ben yeni yetme bir akvarist değilim sizin bilginiz kadar benimde tecrübelerim var benim anlatmak istediğim Midye sertleştiriyor olsa neden tropheus türü besleyen arkadaşlarımız bende dahil mercan kırığı kullanıyoruz..? Midye kırığı daha ucuz ve her yerden temin edilebilen bir kumdur.. Ayrıca 1 bardak  kaya tuzu muhabbetini açan ben değilim ben zararlı olduğunu yazdım iyi okuyup cevap yazarsanız iyi olur bilmediklerimi öğrenmek hatalarımı görmek iyi bir şey ama bu şekilde cahil yerine koyulmak apayrı bir şey.. Cevaplama yaparken lütfen paylaşım mesajlarını iyi okuyun.. ben midye kırığının suyu yumuşattığını okudum ve duydum bu şekilde düşüncemi paylaştım.. Profesör değilim elime midye kırığı alıp testler yapacak ve gözlemlerimi paylaşacak değilim.. Ayrıca kulaktan dolma bilgiler diyen arkadaşlarımız bu bilgileri nereden öğreniyorlar hepsi fenci mi, kimyacı mı yoksa profesör mü... Lütfen yazdığınız yazıları dikkatli yazın kimse kimseyi ne rencide etmeye nede terslemede bulunamaz.. Burası bir paylaşım forumudur her kez bildiğini öğrendiğini okuduğunu ve tecrübelerini paylaşır amaç yardımcı olmaksa lütfen yazdığınız yazılara dikkat edin...


      shark26 nikli kardeşim  sizin bilginiz kadar benimde bilgim var burada tartışılan konu ph dereceleri değildir 1 den 14 deymiş sana bunu söyle diyen yok ayrıca  0 dan 14 e kadardır bu şekildeki bilgileri uzun zaman akvaristlik yapan arkadaşlarımız bilir yazdığınız yorumladığınız yazılara dikkat edin.. Sizin paylaşımınız Matematik dersinde şiir okumaya benziyor.. Madem cevaplama yapıyorsunuz birebir yazılarımın cevabını yazın üstüne çok bilmişlik yapıp fazla bilgiden bir şey olmaz havasıyla yazılar yazmanıza gerek yok tartışılan konu midye kırığı suyu sertleştirir mi yumuşatır mı.? sadece buna cevap veriniz...
AntisayKo2011-03-17 12:17:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 12:28
Hakan bey, size kulaktan dolma bilgi paylaştığınızı söyleyen bendim.
Çoğu zaman konulara moderatör sıfatıyla değil, hobici olarak yazıyorum. Yazdıklarınıza dikkat edin şeklinde bir uyarı hoş olmamış. Siz sizin bildiklerinizi, ben de kendi bildiklerimi paylaşıyoruz. Bana göre sizin okuduğunuz veya duyduğunuz bilgi kulaktan dolma ise, bunu da belirtme hakkım var. Dediğiniz gibi burası bir bilgi paylaşımı platformudur, dolayısıyla benim de her üye kadar bilgi paylaşma özgürlüğüm var.

Bir şeyin doğrusunu bilmek için o alanda uzmanlaşmış olmaya, sizin deyiminizle fenci, kimyacı olmaya gerek yok. Ayrıca bir şeyi 10 kişinin ya da 1000 kişinin yapıyor olması demek onun doğruluğunu göstermez.

Bakınız, hala midye kırığı kumun, suyu yumuşattığını nerede okuduğunuzu eklemediniz.

Son olarak; herkesin bildiğini gördüğünü tecrübe ettiğini paylaşma hakkı var ancak, bunları kesin doğru olarak kabullenip, 'ben bunu okudum arkadaş gerisi vız gelir' tarzı yaklaşım, gelişime kapalı olmak demektir. Bu da bizi ileri götürmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 19:33
Hakan Bey başta olmak üzere diğer yorum yapan ve benimle karşı fikirde olan arkadaşlardan özür dilerim.Amacım bildiklerimi aktarmaktı.Ayrıca Arman beye de olumlu , yapıcı ve sağ duyulu  konuşmalarından dolayı özel olarak teşekkür ederim.Ben bu konudan kendimi çektim, bir daha da konu ile ilgili yorum yapmıyacağım.Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wessemethÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1280
wessemethÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 19:44
[QUOTE=AntisayKo] [QUOTE=wessemeth]Ben sadece bir uyarıda bulunmak istedim.Yanlış anlamayın beni.Bende bu açıdan son cümlemde bazı şeyleri bağlamak istedim.Daha sonra yanlış öğrenilen bir şeyi doğruya cevirmek genel olarak zordur.
Saygılar...
[/QUOTE]



       O kadarda değil kardeşim tamam belki yanlış düzeltmek için cevap yazıyorsunuz ama yuh derim artık.. Ben yeni yetme bir akvarist değilim sizin bilginiz kadar benimde tecrübelerim var benim anlatmak istediğim Midye sertleştiriyor olsa neden tropheus türü besleyen arkadaşlarımız bende dahil mercan kırığı kullanıyoruz..? Midye kırığı daha ucuz ve her yerden temin edilebilen bir kumdur.. Ayrıca 1 bardak  kaya tuzu muhabbetini açan ben değilim ben zararlı olduğunu yazdım iyi okuyup cevap yazarsanız iyi olur bilmediklerimi öğrenmek hatalarımı görmek iyi bir şey ama bu şekilde cahil yerine koyulmak apayrı bir şey.. Cevaplama yaparken lütfen paylaşım mesajlarını iyi okuyun.. ben midye kırığının suyu yumuşattığını okudum ve duydum bu şekilde düşüncemi paylaştım.. Profesör değilim elime midye kırığı alıp testler yapacak ve gözlemlerimi paylaşacak değilim.. Ayrıca kulaktan dolma bilgiler diyen arkadaşlarımız bu bilgileri nereden öğreniyorlar hepsi fenci mi, kimyacı mı yoksa profesör mü... Lütfen yazdığınız yazıları dikkatli yazın kimse kimseyi ne rencide etmeye nede terslemede bulunamaz.. Burası bir paylaşım forumudur her kez bildiğini öğrendiğini okuduğunu ve tecrübelerini paylaşır amaç yardımcı olmaksa lütfen yazdığınız yazılara dikkat edin...


      shark26 nikli kardeşim  sizin bilginiz kadar benimde bilgim var burada tartışılan konu ph dereceleri değildir 1 den 14 deymiş sana bunu söyle diyen yok ayrıca  0 dan 14 e kadardır bu şekildeki bilgileri uzun zaman akvaristlik yapan arkadaşlarımız bilir yazdığınız yorumladığınız yazılara dikkat edin.. Sizin paylaşımınız Matematik dersinde şiir okumaya benziyor.. Madem cevaplama yapıyorsunuz birebir yazılarımın cevabını yazın üstüne çok bilmişlik yapıp fazla bilgiden bir şey olmaz havasıyla yazılar yazmanıza gerek yok tartışılan konu midye kırığı suyu sertleştirir mi yumuşatır mı.? sadece buna cevap veriniz...
[/QUOTE]


Tanımadığınız(yani ben) bir kişiye "kardeşim" olarak hitap etmek veya bana öyle hitap edilmesi hoşuma gitmez.
Siz midye kırığı ile ilgili bazı bilgileri bilmiyor olabilirsiniz.Ancak burada sizin bildiğiniz doğru olacaka diye bir şey yok.Ayrıca bu forumda bilimle, fen ile ilgili çok konu konuşuldu.Bazılarını ağzım açık okudum.Bilimin zararlı olacağı bir konu olacağını sanmıyorum.Siz kaynağınızı gösterin bu konuda ardından biz gerekirse gerekli şekilde kanıtlamalar yaparız...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir