Paludaryum kurarken adım adım


bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2013 13:16
ellerinize sağlık hocam paludaryum açısından güzel bir çalışma olmuş lakin birkaç düzeltme yapmak isterim.paludaryumların devamlılıgı için kurmaya çalıştıgınız dizaynın türünü belirlemeniz gerekiyor yani söyle karasal ilkim-egzotik iklim sucul iklim ekvotoral iklim gibi birçok iklim kuşakları var.burad seçmen greken biyotop iklimleri daha küçük arealara ait bitkileri toparlamalısın. örneğin. bir göl kenarı oluşturacaksan. göl ve topraklı alan oluşturup bitkilerini göl kenarında yetişen iklim şartları aynı olan göllerden toplaman lazım. göl içinde su bitkileri içinde aynısı geçerli. dağ ekotipi yapıyorsanda o iklime sıcaklıga soguga aynı şartlara maruz kalmış bitkiler koymalısın. örnegin amazon biyotopu yapıyorsanız amaon bitkileri koymanız ve buna bağlı olarak yağmur veya nem sistemiyapmanız gerekli dere kenarı ise akıntı olmalı.
 
bu kadar şeyi neden anlattım sebebim şu hocam resimlerine ve topladıgın bitkilerine baktım.seçtiklerin hep güzel görünen bitkiler. ama birbiri ile uyumları sıfır.
 
etli o sütlegengilerden aldıgın bitki kurakçıl bitki ve taşlık alanı sever çim ise düzhumuaslu toprak sever. çam kabukları ve ibreleri kozalagı tanenece zengin zehir etkisi gösteren birçok özelliğe sahiptir. çamgıllerden her ağacın altında dikkat edin bitki yetişmez sebebi kabuklar ibreler zehir etkisi yapar diger bitkilerine ilk aşamada olmassada zarar verecektir.
 
kara yosunları nemli ortamları sever nemli ve temiz hava bulunan bölgelerde çıldırır gibi büyürler bu nedenle ortamın biraz nemli olması lazım. ama bu çam parçalarının çürümesine topraga karışmasını hızlandırır zehir hızını arttırır.çimenlerde bol suyu sever buda bataklık oluşmasına neden olur çünkü ortamın küçük ve buharlaşma hızın az olacaktır. sen suladıkça çorak olacak doğada toprak suyu her yere dağıtıyor.
 
arkadaşlar dağ kekiği filan önermiş gösteriş açısından çok güzel ama dag bitkileri düşük basınç temiz hava sever zamanla bu bitkiler şekil ve formasyon ve koku açısından değişiklik gösterecektir.
 
sarmaşık türevi bitkiler tırmanacak gövde isterler. bunun için alan olursa bunlarda ekilir ama bunlar da orta kararda su sever çok suda çürürler.dag kekiği bonsai dediğiniz bitki de kurakçı bitkidir dallarının çok sert olmasınını sebebi gövdede az su tutar sebebi yüksekte rüzgar ve soguk değişimleri ani olur ve bitkideki su donarak genişler ve bitkiyi öldürür bu nedenle bitki suyu gövdede tutmaz sevmez.ona göre adaptasyon sağlamıstır senin ekecegin ortam sulu olursa bitkin çürür.o bitki o kestigin boya gelmesi için yıllara ihtiyaç duyar. bir dag bitkisi yani bonsai kültürü dediğiniz olay bir bitki yılda 1 cm yol alır.ama ovada başka bitki 1 metre yol alır gibi.
 
su sazı da aynı sekilde bol suyu sever ve biraz da çürüme çorak bataklık sever. vs vs.vs.vs bu böyle gider...
 
gibi bitkilerin kendine has kuralları özellikleri ve ihtiyaçları var. sonuçta sizin amacınız paludaryum hobisini sevdirmek amaçlamak aşılamak. benim söylemek istediğim bazı ufak kurallar ile harikalar yaratılır ve tadından yenmez.konuşmalarımı yanlış anlamanızı istemem sistemin devamlılıgı açısından önemli ve emekleriniz boşa gitmemeli. yurt dışında bu sistemler ile yıllarca bakılan paludaryumlar var bizde olmadı yıkılsın istemem.
 


[QUOTE=arda_deniz][QUOTE=ömernadir]Abi yanlış bilmiyorsam bulduğun bu bitkinin sütü suya damladığında sudaki oksijeni bloke ediyor.[/QUOTE]

ewet hatta bu şekilde küçük gollerin kıyılarında balık avlanıyor onlatrı bayıltarak
[/QUOTE]
 
 
bu bitkiler Sütleğengiller familyasına aittir. sütleri zehirlidir.temasından kaçnmak gerekir ama bazı türlerinden ilaç yapılıp satıldıgı biliniyor.
 
sizin söylediğiniz balık tutulan bitki ise saponin içieren sabun ağacı bitkisidir. suya salınarak balıkların sabundan ölmesini nefes alamasını sağlarlar o deredeki tüm canlıları öldürdüğü için yasaktır. yerli kabileler bunu yılda 1 veya 2 kere belli bölgelere yaprlar onlar bile bilir devamlı yaparsa balık alamayacaklarını.yıl max 2 gün yaparlar. bizdede saponin üreten çok bitki var.ama bu onlardan değil ve o amazonlarda kullanılıyor:)mümkünsede kimse kullanmasın zaten.


[QUOTE=reverse]Nihat bey devamını merakla bekliyorum.
Ben kuracağım paludaryum için hep minyatür bitkiler araştırıyorum.
Bir ara Koçtaş'ta oldukça küçük yapraklı bir sarmaşık vardı. Geçen gün gittim eleman kalmadı dedi. İsmi de hedera'ymış sanırım. Ama bu isimle aradım ve fotoğraflarda gördüklerim sanki biraz daha büyük yapraklıydı. Bulursam öyle bir şey hoş olabilir. Paludaryumda sarmaşık iyi bir fikir gibi geliyor bana.
Aynı şekilde su içinde de minyatür bitkilere yönelmek lazım diye düşünüyorum.
Siz nasıl yapacaksınız bilmiyorum ancak benim su yüksekliği 30-32cm arası olacak sanırm.
[/QUOTE]
 
sarmaşıkarın bir grubuda hederalardır. etrafta duvarlarda gördüğünüz çogu bitki hedera helix dir. sizin kültür ve yabancı kökenli olanını bulmanıoz geekir.


[QUOTE=nihatakinal]Aslında  Burada Ormanda Gördüğüm Dağ Kekiklerinden Tutturabilirsem Onlardan Dikmeyi Planlıyorum :))

Canlı Olarak Bulabilirsem Gecko Türleri Düşünüyorum...

[/QUOTE]
 
geckolar dogada soyları tükenme tehlikesi altındaki türlerdir.tavsiyem bu hobide onları en sona bırakmanızdır.işi tam öğrendikten sonra bakarsanızdaha iyi olur. çünkü geckolar karasal ve nemli bölgeleri sevenleri vardır.


[QUOTE=volkanserezli] Paludaryumlar da kireçleme sorununu nasıl çözüyorsunuz acaba camlar pırıl pırıl valla.[/QUOTE]
 
ben kendi akvaryum camlarımı sirkeyle pamukla siliyorum.ilk günkü gibi oluyor hocam.tavsiye ederim.


tabiki arkdaşlar sütlegen ile bu bitki farklı ama familyası aynı etli bitkilerden sukkulent sütlegengilerden.
 
deginmediğim bir konuda ışık konusu.
 
karayosunları çok ışıgı sevmezler nemi seven bitkiler çok ışıgı sevmez. sucul bitkiler sever dağ bitkileri bir kısmı sevmez buna bağlı olarakda yine bitki seçimi önemli bir konu...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nihatakinalÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 162
nihatakinalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2013 15:50
Hocam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için keşke herkes eleştirmek yerine sizin gibi bilgilendirici yorumlar yapsa bir kez daha teşekkür ederim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerfarukgunesÇevrim Dışı

[B]9941,1[/B] [B]9464,2[/B]
Kayıt: 13/01/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 547
omerfarukgunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 11:06
Çok ilginç bir çalışma. Takipteyim kesinlikle

Teşekkür Edenler: [T]222668,mehmetnurimutlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 12:58
sonuçta bilgi paylaştıkça güzelleşiyor. böylece sende birsey öğreniyorsun bende öğreniyorum. yada bildiğimin bildiklerimizin doğru olup olmadıgını anlıyoruz. böyle çalışmalara arkadaşlar gibi hepimiz açığız.o yüzden asıl ben teşekkür ederim. yıllarca okudugumuz bilgilerin çöpe gitmesini engelliyorsun.
 
bu mevzu babamın bana oglum bu okulu okuyunca ne olacaksın ne çıkacaksın demesine dönüyor.ne tarif edilir ne anlatılır. öğretmen olacam baba değil işte ben bu bilgileri ömür boyu kullanıcam:) ömür boyu öğrenicez öğreticez:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Merttt.AliiiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 223
Merttt.AliiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 14:25
Valla bende daha önceden kaplumbağa için bir paludaryum yapmıştım (60*25*30) ölçülerinde ve yaklaşık iki yıl onunla ilgilendikten sonra akvaryum büyüttüm ve balık aldım ama bu resimleri görünce paludaryumlara tekrar merak sardım.Sözün özü çok hoş mantıklı ve başarılı bir çalışmaya benziyor.Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feycedallÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 47
feycedallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 15:34
Yeni resimlerinizi ne zaman paylaşacaksınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nihatakinalÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 162
nihatakinalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 20:42
Arkadaşlar şu anda Gaziantepte aşırı bir soğuk var bazı çalışmalarıda evi kirletmeden yapmak istediğim için havaların biraz toparlamasını beklliyorum ben de sizler gibi sabırsızlanıyorum sabrın sonu selamettir... :)

+1: [T]154469,badlizard[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 23:33
Arkadaşlar şu anda benim de kurduğum bir paludaryum projem var.
Kurulum bitti, gelişme dönemine geçmeden önceki bekleme aşamasındayız.
O konuya da beklerim.

Sonra Nihat bey paludaryumunu kurduğunda hep birlikte buraya döneriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aysel T.Çevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2013
İl: Ankara
Mesaj: 102
Aysel T.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 00:11
[QUOTE=nihatakinal]

Ormanda Bulduğum Koca Mantar



Tabiki Koleksiyonuma Eklemeden Olamazdı :D Ancak Bu Mantarın Çeşidini ve Ne ile Yetiştiğini Araştırıp Bulmak Lazım...


aşağıdaki forumdaki arkadaşlardan eminin yardımcı olacak birileri vardır: 




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nihatakinalÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 162
nihatakinalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 19:47




Bitkiler Kışı Geçirdikten sonra çiçek açıp tohum verdiler arkadaşlar tohumlardan yeni sürgünler çıkarsa isteyenlere yollayabilirim :) 

Hadi Kuruluma devam edelim :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuzey97Çevrim Dışı

[B]9726,2[/B]
Kayıt: 24/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 130
kuzey97Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2014 21:36
Gördüğüm en yavaş tank kuran kişi sizsiniz sanırım :D Bu kadar beklemeye umarım güzel birşeyler çıkar. Deniz akvaryumu kurmayı düşündüğümde ertesi gün 30lt nano kurmuştum :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nihatakinalÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 162
nihatakinalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 02:31
Arkadaşım Paludaryum kuruyorum ve doğadan topladığım bitki ve malzemeler ile kuruyorum o yüzdendir belkide git bana 1000000000 lt bi deniz akvaryumu kur istersen ben bu tankı kurana kadar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuzey97Çevrim Dışı

[B]9726,2[/B]
Kayıt: 24/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 130
kuzey97Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2014 14:59
Eee ? Iptal galiba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HunnicKhanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 444
HunnicKhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2018 21:14
Ustam hala düşünüyormusun kurmak için😄😄

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir