Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi


rottÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2006
İl: Izmir
Mesaj: 684
rottÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 08:17
Açıkçası 3.sınıfı bitirmiş mühendis adayı 3 arkadaştan daha özel bir proje beklerdim.Projenin yazılım ve elektronik kısmına birşey söylemek haddime düşmez,gerçi bu devreleri elektronik okuyan yada meraklı olan arkadaşlarımız yapmışlardı.Bu forum bir paylaşım ortamı,unutmayın ki sizlerde bu fikirleri kendiniz bulmadınız,buralarda paylaşımda bulunan arkadaşlar sayesinde,fikirlerinizi geliştirdiniz.Tank bana biraz acemi işi gibi geldi.Yinede emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RcALTINÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 245
RcALTINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 12:46
 
Son mesajda yazdığım gibi diğer bir versiyonununda en az ulaşacağı hedefler burada..
 
Öncelikle böyle bir projeye girişmenizi kutluyorum ama,
ben elektronikçi değilim hobi olarak elektronikle ilgilenen bilgisayar programcısıyım ama yanlış görmüyorsam cihazınız benim koyduğum hedeflere bile pekde ulaşamamış veya çok yakın özelliklere sahip.. 3 mühendis 1 yıl emek veripte yemleme mekanizması dahi tamamlanmamış olan bu cihazımı çıkartabiliyor ortaya? Şahsen benim elektronik ile ilgili bir eğitimim olmamasına ve yazılımcı olmama rağmen beni donanım hiç bir şekilde zorlamazken sizi mühendislik seviyesinde eğitimini almışken nasıl bu kadar zorluyor?Şuan girişmiş olsam en geç 2 - 3 ay sonunda cihaz yazılımı dahil hazır olurdu.(cihaz mikroişlemci tabanlı sonuçta ne kadar zorlayabilirki).. Üstelik sormadan geçemiyorum, o kontrol paneli için 2cm lik sunta dışında daha güzel ve estetik bir kasa yapılamazmıydı, ve yazılım dili neden güzel dilimiz Türkçe duruken İngilizce?(yazılımın hazır olmadığını umudediyorum..)
 
Açıkçası ilgi ile girdiğim bu konudan beklediğim sonucu alamadım, eleştirilerimi hoş görünüz.Kolay gelsin..
RcALTIN2008-09-05 12:49:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A.A.C.S.Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 7
A.A.C.S.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 01:03
Bu konuyu tartışma ortamına çevirmek istemezdik fakat eleştirilerinize cevap hakkı doğdu.

Daha öncede belirttiğimiz gibi burası bir akvaryum forumu. Tankın güzelliği, dekorasyon, kutunun dış görünüşü gibi şeyler  tabiki sizlerin daha iyi anladığı ve  ilk etapta gözünüze çarpan noktalar. Fakat bizim amacımız bu değildi.Biz sadece sistemin çalısabilirliğini test için bir tank ve kutu yaptık.
Zaten mühendisin yapması gereken sistemin elektronik ve yazılım kısmının tasarımıdır. Bizim projede övündüğümüz ve savundugumuz kısımda o zaten. Dış görünüş bizim için önemli değil bunlar uğraş ve biraz el becerisi gerektiren tekniker detayları.

Malesef üzülerek belirtiyoruz ki, sistemle ilgili yazılanlar bile tam okunmamış.  Sistem 2 ayda bitirildi. Yani üzerinde 1 yıl uğraşılmadı. Sadece 1 yıl süreyi sistemle ilgili kendi aramızda konuştuğumuz "buda olsun sunuda koyalım" gibi konuşmalar oluşturuyordu. İşe başlangıç ve bitirme zamanı soğutucuda dahil 2 aydır. Sistemimizdekilerin hepsini 400ytlye mal ettik. Daha ucuza daha iyisini yapabilcek biri varsa kesinlikle en içten dileklerimizle tanışmak istiyoruz.

Yazılım dilide sadece ingilizce degil, türkçe dil secenegide var menüden secebiliyorsunuz. Bu noktayıda kaçırmış olabilirisiniz. 2 dil seceneginin olması sistemin bir eksisi olamaz. Büyük düşündügünüzde Türkçe ile hem kendi ülkenize hemde evrenselliği bir kişi dısında herkes tarafından kabul edilmiş İngilizce ile başka ülkelerede hitap edebilmeli.

Ayrıca bir genel mantık varki onu anlamak cok güç. Burada olan bazı projelerden esinlendigimiz çok dogru fakat bu durum minnet borcumuzu "hadi bakalım bütün kodlar devre şemaları sizin" diyerek ödenmez.
Sistem yapanındır ve tüm hakları saklıdır. Gönül isterki denildiği 2 ay gibi sürede sizlerde böyle bir proje cıkartın ve o yiğitliği gösterip projenizin tüm detaylarını açın. Keske bizim gibi bir kaç kişi daha böyle bir projeye başlasada takıldıgı yerde yardımcı olsak. Bizde onlardan yardım alsak. Paylaşma ortamı böyle olur. Mesela siz fon yapan birini gördüğünüzde, sizde yapmak istiyorsanız gidip o emek çeken arkadaşa diyormusunuzki, "malzemeleri ben alayım sen banada aynısından yap, yapım aşamasında karşılastıgın sorunlar beni ilgilendirmez". İşte bu sömürme zihniyetinden başka bir şey degildir. Hangi straforu hangi derzi kullandınız, havyaylamı eritiyoruz straforu kaşığı ısıtıp mı? Kaç kat boya sürmek gerekir gibi sorunlardan tamamen soyutlamış oluyorsunuz kendinizi. Bu örnegi bu konuya uyarlayın, malesef istenilende aynen bu.

Bu noktadan sonra umuyoruzki, hani lafla peynir gemisinin yürümediği gibi, belkide artık yapılan işle cevap vermenin daha manedar oldugu anlasılır. Kim bilir belki, fon yapmakta olduğu gibi, sarı prenses yavrulatmak gibi rekabet ortamı doğar. Bizde eksiklerimizi uygulamalı görerek daha iyi şeyler ortaya koyabiliriz.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 01:35
Öncelikle tebrik ediyorum aldığınız derece ve gerçekleştirdiğiniz proje için. Bende makine mühendisliği öğrencisiyim anlatmak istediklerinizi anlayabiliyorum "emek verdiğimiz projeyi neden paylaşalım" konusunda. Sırf şu son mesajınız ilgimi çektiği için yazıyorum bunları. Tankınız konusunda bişey demiyeceğim çünkü amacı deneysel bi çalışma, kaç ayda bitirdiğiniz kaç liraya mal ettiğinizde çok önemli değil benim için açıkçası. Buradaki anlayamadığınız mantık şu burada birbiriyle projelerini yarıştıran kişiler değiliz kimsede derece almıyor zaten 200*200*160 tank yapan arkadaşlara da cevep yazılıyo iyi kötü 40*20*20 tank yapanada elimizden geldiğince birbirimize yardım edip bişeyler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu demek değil ki siz bu uğraşıp yazdığınız kodları burada yayınlayın. Ancak çok az kişi programlama dillerini biliyor bense hiç bilmiyorum. Bahsettiğimiz şey bu siz bunları açıklasanız bile bir çok kişinin işine yaramayacak onlarca mesaj gelecek size şu nasıl bu nasıl diye. Umarım anlatmak istediklerimi bir nebze anlatabilmişimdir. Birde strafor arka fon yapımını gayet açıklayan sayfalarca yazı var o yüzden pek sorun çekmiyoruz sağolsun yapan arkadaşlar. Peki siz programlama konusunda bir makale yazmayı düşündünüzmü madem niyetiniz yardımda bulunmak?




Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

axu2Çevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2008
Mesaj: 90
axu2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 11:22

Su seviyesini izleme işi nasıl gerçekleştiriliyor? Ne tarz bir sensör kullandınız?

axu22008-09-06 11:23:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A.A.C.S.Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 7
A.A.C.S.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 11:49
Programlama konusu çok uzun yazılar ve bir çok uygulama şeklinde ele alınmalı. Kullandığımız C dilini malesef internetten makalelerle öğretemeyiz.
Elbetteki bu alanda bir makale ile sizlere fayda sağlamak isteriz fakat bu tip paylaşımlar için farklı forum siteleri mevcut bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz.
Elbetteki bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip olan arkadaşlar bu tip bir sistemin tasarımını yapmaya karar verdiğinde bir çok sorunla karşılaşacaktır.  Bizde ozaman elimizden geldiğince yardım ederiz. Birileri bu konuda gayret etmeliki bizde o gayreti görüp bilgimizi paylaşalım.

Bahadır Bey, sizin sorunuza gelince, su seviyesi sensörü olarak resimlerde de görebileceğiniz gibi sistemin kutusunun yanında siyah bir çubuk var. O çubugun üzerindeki iletken noktalar bize su seviyesi ile ilgili analog bir değer üretiyor. Bizde bunu dijitale çevirip kullanıyoruz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erengoktas7070Çevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2007
İl: Karaman
Mesaj: 291
erengoktas7070Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 12:12
Haklısınız C makalelerle öğretilmez,yaptğınız çalışma takdir edilecek türden.C her yönüyle çok geniş bir entegrasyon programlıyabilme dilidir.2 sene kursuna gittim C olsun Basic olsun Assemble olsun.Fakat şuan için geçerli olan genellikle kullanılan C.Başarılar dilerim sizlere çalışmanızda.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 15:43

Çok güzel bir çalışma olmuş.Elinize sağlık.Buna benzer hazır sistemler var zaten ama siz hepsini tek çatı altında toplamışsınız.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir