Ölen Silver Shark, Çıkartılacak Dersler


delikan76Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2007
Mesaj: 139
delikan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 11:24

Fotoğraf: YOK

Canlıdaki Belirtiler: Çok az sayıda Beyaz Lekeler

Akvaryum Kapasitesi (litre): 80 litre - sonradan karantina 4,5*2 litrelik 2 bölmeli.

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Ana tank karma 8 tür var, bitkisiz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Ölçmüyorum şimdilik.

Filitrasyon: Ana tankta iç filtre, karantinada şelale.

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Prospektüs miktarlarında sera costapur ve sera omnipur.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Akvaryumumda yavru bir silver shark vardı, sadece ışık altında görülebilen çok az sayıda beyaz benekvari noktalardan sonra(sırt yüzgeci vücut bağlantısında ve kuyruğa yakın deride, kuyruk yüzgecinde değil, yüzgeçlerinde benek hiçbir zaman görmedim) hemen karantinaya alıp, sera costapur tedavisine başladım. Ana tank sıcaklığı 27, karantinada kademeli 29'a çektim. Filtre, ışık kapalı. Standart uygulama ama tuzum yoktu kullanamadım.

2 günde iyileşme başladı. Ya da bana öyle geldi. Ama benekler(hala emin değilim, tam beyaz benek miydiler) sıfırlanmadı, ya da silver sharkın kendi renginden dolayı bana öyle geldi, bu anlamda silver shark benek azken gözlem için kötü bir balık. Pullarının birleşim yerleri beyaz görünebiliyor çok dikkat edince. Balık komple açık gri üzerine renk oyunu bir canlı çünkü. Emin olamadığım için ana tanka almadım. İyileşmediğine dair en şüphelendiğim konu da balığın yemlenmemesiydi. İyileşiyor sandığım dönemde de ya hiç yemlenmiyor ya da az yiyiyordu, sonraları tamamen sıfırlandı yemlenmesi. Dip veya granül yem hiçbir şey yemiyor, akşam gelince dipte yemlerin kendi kendine mantarlandığını(büyüyüp rengi açılmış yem tanesi, çevresinde pamuksu tabaka) görüyordum.

Ölmeden önce, kafası neredeyse tam yukarı bakacak şekilde, hava kabarciklarinin içinde veya yanında, sabit yüzüyordu, kuyruk vuruyordu titrek titrek, ama hissedilir biçimde zayıflamıştı, karnı biraz çekilmişti, gözleri vücudunda büyük kalmıştı(şişme değil). Ölmeden önce son gözlemimde kuyruk yüzgecinde çok olmak kaydıyla yüzgeçlerinde başlayan tüllenmeler, parçalanmalardı. Kuyruğunda en başından beri hiç benek görmedim. Ana tankta olsa bir başka balıktan şüphelenirdim, saldırdı mı diye.

Artık kurtaramayacağımı anlayınca doz miktarında ümitsizce sera omnipur kullandım, belki bu işe yarar, benek teşhisim yanlıştır diye. Balık 4-5 saat içinde öldü. Ölüm sonrası gözlemimde karnında siyahlaşma vardı, genel rengi de matlaşmıştı. Bu ölüm sonrası gözlemin pek değeri olmasa gerek.

Konu baştan beri galiba hatalı teşhisti. Ya da tuz kullanmamam hayati bir eksikti.

Derdim ne olmuş burada demek değil, ölen öldü, ileride tecrübemi artırmak adına hikayeyi aşağıdaki sorularıma sizlerden gelebilecek yanıtlara faydası olabilir diye yazdım. Yoksa beyaz nokta, gri nokta, sarı nokta semptomları bakteri, mantar, beyaz benek hastalığı semptomlarında geçen şeyler hep, teşhis kolay bir olay değil, bilgi tecrübe ve galiba ne yazık ki mazide bayağı bir sayıda balık ölümü gerektiriyor:

1) Balığın kafası tam yukarıda kalacak şekilde sabit yüzmesi, durması genel hastalık hali dışında spesifik bir hastalığa işaret eder mi? Yani balık aslında devamlı hareket halinde ama yerinde sabit.

2) Beyaz benek, mantar ile karıştırılabilir mi? En önemlisi benekler beyaz benekte tam bembeyaz mı olmalı her zaman, hafif kirli beyaz, sarımtırak ise mantar ve/veya bakteri olmasını da mı değerlendirmeliyiz? Ya da bir balık aynı anda hem beyaz benek, hem mantar hastalığına yakalanabilir mi? Yada başka 2'li 3'lü kombinasyonda birden çok hastalığa?

3) Kuyruk erimesi beyaz beneğin ilerleyen safhalarında olabiliyor sanırım, daha önce beyaz benekli bir japonumda karşılaştı idim. Burada teşhis ve tedavi baştan beri yanlış, hastalık mantar veya kuyruk erimesi olabilir mi?

4) Ve en aptalca soru, acemiyiz ya, balık uzun uzun saatlerce hiç çıkmadan, sadece hava kabarcıklarının içinde hareketsiz kalırsa, kuyruğu zedelenip, eriyebilir, parçalanabilir mi? Düz mühendis mantığı bana bunu da ihtimal olarak akla getirdi, balık hep hava kabarcıklarının yakınında, içinde takılıyordu çünkü son zamanlarında...

delikan762007-2-27 14:40:7

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 16:15
aynısı benimkinede oluyordu.ama tuz kullanmak kesinlikle bir çok hastalığı engelliyor.keşke kullansaydınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

archi79Çevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
İl: Usak
Mesaj: 2
archi79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2007 16:37
ben aynı durumdaki silvershark ıma tuz uyguladım. hiç bir faydası olmadı, erime devam etti ve öldü. sonradan araştırdımki silver shark tuzu sevmeyen bir cinsmiş, tuza basıp öldürdüm diye vicdan azabı çektim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

molymanÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 3
molymanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2007 19:27

bunlar tatlı su balıgı arkadaşlar ben daha yeniyim ama kesinlikle 30luk tankta 1-1.5 avuçtan fazla olması hastalıgı ilerletiyo ben çok acısını çektim ögrenmeden


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir