Nitratı ve Fosfatı Yenme Öyküsü


bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 19:25
Bildiğimiz gibi akvaryumlarda kirliliğin ölçütü nitrat ve fosfattır. Bu iki değeri aşağı çekmek özellikle bitki ve deniz akvaryumlarında son derece önemlidir zira bunların fazla veya dengesiz oluşu yosun problemlerinin yanı sıra bitki ve mercanlarda büyümeyi durdurma hatta öldürme etkisi göstermektedir.

Nitrat ve fosfatı kullanan bakterileri yemlemek için eskiden vodka kullanılırdı, şimdi ise bu amaçla yeni ürünler çıktı. Ben Reeflower'ın bacteria feederını kullandım. Tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Başta nitrat ve fosfatım oldukça yüksekti. Ben Ankara'dayken 2 adet percula ölmüş ve zaten 50 lt olan küçük hacimli tankta değerler oldukça kötüleşmişti. %30 bir su değişiminin ardından sistem toparladı. Sonra ölçüm yaptım ve nitratı 10 ppm civarı fosfatı ise 0.18 ppm ölçtüm. Reef akvaryumu için oldukça yüksek değerler.



Ardından bakteri feedera başladım, bir gün sonra nitrat 1-5 ppm arası, fosfat ise 0.02 ppm'e düştü.


Devam ettim, nitrat aynı kaldı, fosfat ise sıfırlandı.
Bu durumdan sonra istediğiniz kadar bacteria feeder atın, fosfat 0 olduğu için nitratı düşüremiyorsunuz, bu nedenle suya Seachem Flourish Phosphorus attım. 50 litre akvaryuma şırınga ile 0.5 ml ekledim, ölçtüm ve fosfat 0.10 ppm olmuştu. Reef için ideali 0.02, yani fazla eklemişim, bir dahaki sefere fosfat sıfırlanırsa 0.1 ml ekleyeceğim ki 0.02 ppm olsun.
Bu sefer 0.10 ppm fosfat ve 1-5 ppm arası nitratlı sistemi bakteriledik. Bugünkü ölçümlerde nitrat 0 çıktı fosfat ise 0.02 ppm. Ürünü kullanmayı azaltıp, nitratın 2 ppm'e gelmesini sağlayacağım. Eğer nitrat 0, fosfat 0.20 ppm gibi bir değer olsaydı, suya kalsiyum nitrat ekleyerek fosfatın harcanmasını sağlayacaktım.

Ölçümleri JBL nitrat testi ve Hanna HI 713 fotometre ile yaptım.

Saygılar,

Beğenenler: [T]151275,Nefer[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]177766,Exedra[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]7262,tolgasüren[/T][T]214029,Csumer[/T][T]69574,fantastik3[/T][T]224430,FatihSan[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]136202,Panzerfaust[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]7262,tolgasüren[/T][T]224430,FatihSan[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]235004,BeReal[/T]
+1: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OcellatusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 846
OcellatusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 23:07
Yani mercan, balık besleyeceğine bakteri mi besliyorsun? Ben öyle anladım. :)

Hesabı deneme yanılma ile yapmadığını sanıyorum. Demek ki fosfat / nitrat ilişkisinin bir oranı var. Ve anladığım kadarı ile (muhtemelen yanlış anlamışımdır.) bu oran yaklaşık olarak 1 birim nitrat için 0,02 birim fosfat'a tekabül ediyor. Ya da diğer bir tabirle 1 birim fosfatın varsa 50 birim nitratı sıfırlayabilmek için bakterileri beslemeye devam. 

Beğenenler: [T]178426,Chtt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 17:30
Refet bey , tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Yazınızda demişsiniz ki ;

"Ürünü kullanmayı azaltıp, nitratın 2 ppm'e gelmesini sağlayacağım. Eğer nitrat 0, fosfat 0.20 ppm gibi bir değer olsaydı, suya kalsiyum nitrat ekleyerek fosfatın harcanmasını sağlayacaktım."

1-Bunun için hangi ürünü kullanacaktınız ? Ondan sonraki işleminiz ne olacaktı .

2-Nitratı ve fosfatı yenme öykünüzde , baştan sona , tatlı su akvaryumlarında bu değerler çıktığında , dediğiniz ürünlerle dediğiniz uygulamalarla kullanmak sıkıntı verir mi ? Dediğiniz "Seachem Flourish Phosphorus " ürününü de akvaryumumuzda bitki olmadan kullanmak sıkıntılı olur mu ?

3-Dediğiniz gibi , votka veya etil alkol veya kuru maya kullanırlardı.Dediğiniz üründe "reeflowers bacteria feeder" de içerikde bunlar var mıdır ?

Şimdiden teşekkür ederim.Selam ve saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2013 16:01
Merhaba Mehmet Bey,

Kusura bakmayın bugün görebildim mesajınızı.

Kimyacılardan kalsiyum nitrat alacaktım, ondan sonraki işlemim nitrat 2, fosfat 0.2 ppm'de sabit bırakacak şekilde ürün kullanımını azaltmak olacaktı.

Hayır sıkıntı olmaz ancak tatlı suda, özellikle bitkili tankta kalsiyum nitrat yerine, postasyum nitrat kullanmak daha iyi olur. Açıkçası belki seachem nitrogen gübresi de aynı işi görebilir, koyup ölçüm yapmak lazım. Bitki olmadan ürünü kullanmak sakıncalı olmaz.

İçeriğini açıkçası bilmiyorum, bir tür şeker türevi olduğu belli amma, döktüğüm masa yapış yapış oldu.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2013 20:09
Tahmin ettiğim kadarıyla ürün fosfatı tutan bakterileri artırıyor.
Yani asıl işi fosfatı gidermek. 
Bu tür bakteriler artınca da denitrifikasyon hızlanıyor ve nitrat da gideriliyor. 
Kısacası nitratın giderilebilmesi için mutlaka fosfat bulunmalı.

Tabii herşeyden önemlisi akvaryumda bu bakterilerin gelişebilmesi için uygun bir ortam, iyi bir biyolojik filtrasyon ile denitrifikasyona elverişli bir ortam bulunması gerekmekte. Tabi sonsuz bir tutuş olamayacağından belli sürelerde bu bakterileri de deşarj etmek yani akvaryumdan uzaklaştırmak gerekir diye düşünüyorum.

Refet bey,
Ürünü ve işletim mantığını bilmediğimden tahminen yazdım. Farklı bir fosfat ve nitrat giderme mantığı varsa paylaşırsanız sevinirim.

Sadece nitrat olsaydı no3 teki oksijen bağı birşekilde koparılıp nitrat N2 azot gazına çevriliyor diye düşünülebilinir. Ancak fosfor veya fosfatın gaz formuna dönüştürülmediği düşüncesi ile kısacası bakterilerce tutulan fosfatın bir şekilde uzaklaştırılması gerekir diye düşünüyorum.

Saygılar.
ringo2013-09-13 20:12:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2013 13:11
[QUOTE=ringo]Tabii herşeyden önemlisi akvaryumda bu bakterilerin gelişebilmesi için uygun bir ortam, iyi bir biyolojik filtrasyon ile denitrifikasyona elverişli bir ortam bulunması gerekmekte.[/QUOTE]

İlyas bey , dediğiniz bu ortama genellikle akvaryumda kalın kum taktiği veya sumpun bir gözü kumla doldurulup su üzerinden akıp gidiyor şekillerinde taktikler var.Başka türlü de olabilir gibi bir anlam çıkardım.Belkide yanlış anlamışımdır.Varsa paylaşırsanız memnun olurum.Kum haricinde denitrifikasyon için filtrelerde uygulama (bir şekilde) şansı olabilir mi?Nasıl?

[QUOTE=ringo]Tabi sonsuz bir tutuş olamayacağından belli sürelerde bu bakterileri de deşarj etmek yani akvaryumdan uzaklaştırmak gerekir diye düşünüyorum.[/QUOTE]

İlyas bey , akvaryumdan uzaklaştırıp tekrar oluşmasını sağlamak mı gerekir.Uzaklaştırma işlemi nasıl olacak.Düzen bozma açısından riskli tarafı var mıdır?

Dip Not : Ben özellikle tatlı su için soruyorum.Tropheus besliyorum , tavsiyelerinizde yanlış anlaşılma olmaması açısından.

Refet bey ve İlyas bey , bende bir tecrübemi paylaşmak isterim.

Geçen yıl , akvaryumuma piyasadaki 5 sepetli dış filtrelerden bir tanesinin sepetlerini çıkardım,iptal ettim.İçini tamamen sıfır numara kumla doldurdum.Kumun en üstüne , filtrenin motoruna kum kaçmasın , zarar vermesin diye , üzerine ince mavi sünger ve elyaf koydum.Bir nevi kum dış filtresi yaptım.Akvaryumdan dış filtreye su geliyor ve kumun yüzeyinden çıkıp gidiyordu.Çıkış ayarınıda iniş-çıkış yavaş olması açısından kısmıştım.3 ay gibi bir sürede sistem oturdu.Nitrat hep 10-15 civarlarında çıkmaya başladı.Refet bey'in tecrübesinden hatamın nerde olduğunu anladım.Ama buna nazaran gördüklerimi paylaşayım :
Su , kalite olarak kendini çok çok belli ediyordu.
Hiç abartmıyorum , %80 su değişimlerinde bile sistem bozulmuyor , su bozulmuyordu.
Balıkların gelişmesi hızlı , verim iki katına çıkmıştı.

Gördüğüm en enteresan olay şuydu :

Akvaryuma balıkların yiyeceğinden fazla attığım zaman , yemler bir köşede birikir ve kısa bir süre sonra üzeri , beyaz pamukcuk bir yüzeyle kaplanır ve kısa sürede pamukcukla birlikte yemler ortadan kaybolurdu.Yem atmaktan korkmazdım.Rahattım o konuda.Nitratta artışta yoktu.Bu hoşuma da gidiyordu.Fazla yem atıyorsun.Zarar yok.Yemler kayboluyor.Güzeldi.Fakat:

Asıl sıkıntı , yemi azaltmaya başladığımda başladı.Ortada yem kalmıyordu.Artan yem olmadığı için beyaz pamuksu şeylerde ortaya çıkmıyordu.Fakat balıklarda sürtünme artmaları , kilo kaybı , verim düşüşü olmaya başladı.Balıkların içten içe kötüleşmeye başladıklarını hissetmeye başladım.Nitrat yavaş yavaş artmaya başladı.Su sıkıntılı olma yolunda git gide ilerliyordu.Taki : Tüm filtreleri durdurup , balıklarımıza bir öğünde ne kadar yem attığımız belli , akvaryuma yaklaşık 100 gr. (şaka değil) pul yem attım.10 dakika içinde beyaz pamukcuklar ortalığı kapladı.Yaklaşık 1 saat içinde hepsi
yemler ve pamukcuklar kayboldu.Tekrardan filtreleri çalıştırdım.Su bir saat içinde güzel ortamına döndü ve balıkların o an rahatladıklarını görebiliyordunuz.

Fazla riske girmemek için , bir ay sonra içinde kum olan filtreyi bozdum.Kumu filtreden çıkarırken , kumlar bir avuç şeklinde kaya gibi olmuşlar.Filtreden sanki kum değil kaya çıkardım.Sonra normal bir sistemle yolumuza devam ettik.

Benim burdaki hatam nedir?Bu akvaryumda , yem attığımda oluşan beyaz pamukcukları nasıl doyuracaktım veya nasıl bir katkı malzemesi kullanmam gerekirdi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2013 15:51
Denitrifikasyon için sizin bahsettiğiniz şeyler akla gelse de ille de öyle olmasına gerek yok.

Oturmuş bir akvaryumda tabanda yerleşen oksijenli soluyan bakteriler ilk birkaç santim içerisindeki oksijeni tüketip daha altta kalan oksijensiz ve akıntısız bölgede denitrifikasyonun başladığı söyleniyor.
Aynı bunun gibi, dış filtrenizde iyice oturduktan sonra, oluşan çamurumsu tabakanın yüzeylerinde nitrifikasyon, iç bölgelerde ise denitrifikasyon  olabiliyor diye biliyorum.
Yani ille de derin kum yatağı vesaireye gerek yok. Olursa bu, sistemin verimini artırır sadece.

Fosfatı tutan bakterilerin uzaklaştırmaktan kastım ise tamamen hepsinin kaybedilmesi şeklinde değil tabiki. Bakterileri tamamen kaybetmeden kontrollü bir şekilde bir uzaklaştırma gibi düşünün.
Mesela iki bölümlü bir sumpınız vardır, bunu temizlerken sadece bir bölümünü temizlersiniz vs. şeklinde. (Tabii burada bu bakterilerin filtre bölümüne yerleştiğini varsaydım.) 
Tam işleyişini bilmiyorum ama azot ve fosfor giderimiyle ilgili okuduğum aslında yarım yamalak hatırladığım bütün makalelerde aktif çamur vs diye bir kavram geçiyordu. Bu çamur uzaklaştırılınca fosfat da uzaklaştırılmış oluyor. Ben de filtrelerde oluşan çamur içinde fosfat biriktiğini varsayıyorum.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 16:30
Bu konunun arkasındaki kimyayı iyi derecede bilmiyorum, sadece gözlemlediğim durumu yazdım, ilgimi çeken ve paylaştığım durum bitkilerdeki minimum kuralı ile benzerlik göstermesi oldu.

Bildiğim kadarıyla filtre veya black box yardımıyla oksijensiz ortam filtrasyonuna girilecekse suyun redox potansiyelini ölçmek gerekiyor, zira belli bir seviyenin altına inince bakterilerce H2S zehirli bileşiği salgılanıyor ve balıklar kaybediliyor. Bir ORP kontrol cihazı almak iyi olabilir. 

Sump gibi bir yerde derin kum yatağı kurulmuyorsa kumdan medet ummak bence iyi fikir değil. İlyas Bey'in dediği gibi filtrede oluşacak denitrifkasyon bölgeleri daha önemli. Zira kumdan mevcut şartlarda özel bir sistem oluşturulmadıysakayda değer bir su geçişi olmuyor bu nedenle atılacak bakteri besini vb. diplere yeterince ulaşmayacaktır, oradaki denitrifikasyon yeterli azot çevrimi yapmayacaktır.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burakak123Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1022
Burakak123Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2016 21:13
Konu biraz eski ama Refet abinin yaptığı nitratı 2 fosfatı da 0.2 de sabitleme olayı bu ikisinin arasında 10 kat fark olup dengeli olması demektir. Dengeli olmazsa sıkıntılar çıkarır.

Teşekkür Edenler: [T]177042,ekonomist80[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Deniz DalkılıçÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Deniz DalkılıçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2017 20:37
Refet Bey bacteria feederı düzenli olarak kullanmaya devam ediyor musunuz? Bir gün içinde iki değeri de bu kadar düşürmesi ilgimi çekti. Benim akvaryum da nitrat ve fosfat açısından biraz zengin, hoş fosfat tutucu ve probiyotik bakteri kullanıyorum ama bakteri bittikten sonra daha uygun fiyatlı olduğu için böyle bir alternatifi düşünüyorum. Devam ediyorsanız etkilerini öğrenmek isterim.

Aslında Red Sea'nin nopox ürünü Türkiye'de olsa onu denemek istiyorum ama Kaya Pet bu ürünü neden getirmiyor tamamen soru işareti..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2017 20:42
Evet hala kullanıyorum, dediğiniz ürüne baktım o da karbon kaynağıymış, aynı işi yapıyor. Belki molekül yapısı farklıdır ancak aynı işe yarıyorlar.

Teşekkür Edenler: [T]112868,Deniz Dalkılıç[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Deniz DalkılıçÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Deniz DalkılıçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2017 20:54
Evet ve yabancı forumlarda çok övülüyor, insan ister istemez merak ediyor. Şimdiye kadar piyasadaki çoğu bakteri kültürünü kullandım, akvaryumda hangisi baskın kalmıştır bilmiyorum ama güzel bir harman oluştuğuna inanıyorum. Bacteria feeder işe yararsa bakteri kültürü takıntıma son verip fosfat tutucudan da kurtulmuş olurum belki. Fiyatı şişelenmiş diğer karbon kaynaklarına göre daha uygunmuş.[EDIT]Deniz Dalkılıç,2017-02-09 20:55:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2017 21:22
Son yöntemim ise bakteri maması. Amonyağı nitrite, nitriti de nitrata çeviren bakteriler üreticiydi. Nitrat tüketen bakteri ise tüketici bir bakteridir ve çok hızlı ürer. Bu bakteriler nitratı enerji kaynağı olarak değil besin yakıcı olarak kullanır, asıl tükettiği besin dışarıdan verilmelidir. Besini yakarken de oksijen değil nitratı kullanır. Oksijenli ortamlarda besini yakmak için oksijeni kullandığı için fayda sağlamaz, o yüzden filtrede oksijensiz ortam sağlanmalıdır. Filtrede veya akvaryumda suyun yavaş akıp ağır geçtiği oksijensiz ortamların olması gerekiyor. Oksijensiz ortam az olursa nitrat düşme hızı da az olur. Seachem Matrix de Sera Siporax da sitelerinde ürünlerinin oksijensiz ortamı da sağladığını söylüyor, dışlarında güçlü akıntı olsa da içlerindeki zayıfakıntı ve dışlarındaki oksijeni bitiren aerobik bakteriler sayesinde içinde oksijensiz bakteriler barınabiliyor. Eskiden akvaryuma bu bakterilere besin sağlamak için alkol dökülüyordu (özellikle vodka) ancak bu riskli işe gerek kalmadı, reeflowers’ın bacteria feeder adlı ürünü veya gliserol kullanılabilir. Ürün de sanıyorum gliserolden oluşuyor. Dikkat edilmesi gerekenler var. Birincisi nitrat veya fosfattan biri biterse, bu besinden ne kadar eklerseniz ekleyin, bitmeyen değer düşmüyor. O yüzden örneğin fosfat bitti diyelim, fosfat gübresi ekleyip fosfatı biraz arttırıp bu ürünü kullanıp nitratı düşürmeye devam etmek gerekiyor. Bu nedenle devamlı hem nitrat hem fosfat ölçülmeli. Bir noktadan sonra akvaryumunuzu tanıyorsunuz, hangisinin ne kadar sürede bittiğini bilip ona göre ölçüm yapmadan müdahale ediyorsunuz. Tabi balık ekleme çıkarma veya kullanılan yemi değiştirme durumlarında tekrar ölçümlere başlanmalı.

Kaynak: [URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Deniz DalkılıçÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Deniz DalkılıçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2017 22:13
Bir dönem bu bahsettiğinizi Eheim 2211 alıp içini de bu tip bir medyayla doldurarak yapmayı düşünmüştüm. Hatta musluklarını da yarı yarıya kapatsam diyordum. Ama sonra elektrik kesintisi gibi durumlar gözümü korkuttu. Benzer yöntemi geniş hazneli bir askı filtrede kullanıyorum, medya file içinde olduğu için elektrik kesilse bile fileyi akvaryuma sarkıtıyorum. Ayrıca bahsettiğiniz limitasyon çok doğru, o yüzden bakteri besinine fosfat tutucuyu iptal ettikten sonra geçmeyi planlıyorum. Tabii ara sıra bakteri kültürü takviyesi yapmayı ihmal etmeden. Uzun vadede sadece besin kullanmanın da zararları olduğunu okudum. Zaten amacım değerleri asla sıfırlamak değil, o yüzden 200 litreye günde sadece 1 damla halinde stepne olarak kullanmayı planlıyorum.
Bu iş için siz ne tür bir filtre kullanıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir