Neon Tetra Ve Galaxy Rasbora Hayal Kırıklığı


ShineStarÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2023
İl: Ankara
Mesaj: 34
ShineStarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 03:20
Merhaba Kıymetli Hobiseverler ;

2 ay önce kurmuş olduğum 60 lt bitkili tankıma yaklaşık 10 gün önce ilk canlılarımı usulüne uygun şekilde merdiven altı olmayan bir petshop'dan 12 adet neon tetra , 6 adet galaxy rasbora ve 5 adet otocinlus olarak ekledim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241147/081220230309181.jpg[/IMG]

Ancak hayal kırıklığına uğradım , şöyle izah edeyim ; Neon tetraların alışması için akvaryumun bulunduğu kullanmadığımız salonda her yemlemede ani hareketlerden kaçınarak karşılarına geçtim oturdum alışmaları için , ama en ufak hareketimde nereye kaçacaklarını şaşırdılar , galaxy rasboralar ise kullandığım kökün arkasından neredeyse hiç çıkmadılar , tüm ışıklar kapalıyken izlediğimde akvaryum içinde gezmeye başlıyorlar sadece , ottocinluslar ise tam tersi heryerdeler ve çok aktifler.

Asıl üzücü olan nokta şu oldu , gün aşırı neon tetralar'ın 0.5 cm lik açıklık olan buhar camından yere atladığını ve öldüğünü gördüm , böyle 3 tanesini kaybettim , birisinin filtre yüzey emici arasında sıkışıp öldüğünü gördüm. Bunlara da önlem aldım ama hala aşırı ötesi korkaklar , bi denk getirip fotoğraf çekmek dahi zor :)

Yine yaşadığım bir problem artemia dahil bir çok yem denememe rağmen sadece tropical nanovit yiyorlar oda havadan değil düşerken ve genelde yerde
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241147/081220230311561.jpg[/IMG]

- Haftalık % 30 su değişimi yapıyorum
- 25 derece sabit sıcaklık
- Ph 5.4*5.8 arası

Nerede hata yapıyorum ? , bu balıkların doğasında mı bu var zamanla alışırlar mı , siz değerleri büyüklerim ve kardeşlerimden fikir ve yorumlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagataycÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2022
İl: Ankara
Mesaj: 77
cagataycÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 08:54


Canlılar ilk akvaryuma eklendiğinde malesef öyle oluyor, herşeyi düzgün yaptığımı kontrol ettikten sonra olunca doğal seleksiyon diyorum artık.

60 gün iyi beklemişsiniz, ben bekleyemem açıkçası. Geçtiğimiz yıl yeni kurulum yaptım ve evet hiç takılmadım beklemek için, çeşme suyunu doldurduktan sonraki gün bitki ve 4 çeşitten toplam 30 balığı ekledim 100lt akvaryuma. 3 tanesi filtreye takıldı, filtre girişine sünger bağladım. Ertesi gün dipten çeken filtre aldım o da 2 tanesini içine çekti öyle kaybettim. Bir de vatoz vardı o zaten yolda son nefesini vermeye çalışmış akvaryuma dayanamadı. 3-4 günde bir su değişimi yaptım, sağ kalanlar kocaman oldular hala ortalıkta cirit atıyorlar.

3 hafta önce 14 adet neon aldım. Yeni yavrulardı alışsınlar diye poşeti akvaryuma koyunca baktım diğerleri canlı yem sanıyor. Ufak akvaryumu kurdum ve oraya aldım. Su ters ozmoz, filtre pipo vs. 3 günde 3 adet öldü. Hepside sağlıklıydı 1 saat sonra ters dönüyorlardı. 2 hafta kadar o akvaryumda canlı yem vb. ile kalanları besledim boyları uygun hale gelince büyük akvaryuma aldım. Geçtiğimiz yıl aldığım neonlar büyümüştü ve akvaryuma girdikleri anda onlarla sürü halinde gezmeye başladılar. 3 gün sonra baktığımda ortalıktan kaybolmuşlardı, şu anda 14 adetten sadece 1 adeti yaşıyor.

Neonlar büyüdüklerinde sağlam balıklar ancak genç iken (~1-1,5 cm) çok hassas oluyorlar. kepçeyle almaya çalışırken bile ters dönüp ruhunu teslim edebiliyor. 60 günde su değişimi yaptınız mı? Bendeki neonlar hep alt tabana yakın geziyor hiç zıpladıklarını görmedim. Su değeri bozuk olabilir mi?




Teşekkür Edenler: [T]241147,ShineStar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaraDeniz3461Çevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 80
KaraDeniz3461Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 09:09
Hocam bende uzun süredir neon tetra ve rasporaharley besliyorum atladıklarını hatta suyun üst tarafınna bile cıktıklarını hiç görmedim .. bende sıcaklık 28 de sabit .. Su değişiminden sonra su düzenleyici kullanıyomusun ve dinlenmiş sumu çeşme suyu mu ? Rasporalar cok korkak eveet ama o kadar takılma kacsalarda alışıyorlar zamanla birde ışık mesela uzun süre ışıksız kaldıktan sonra bir anda ışık görünce hayvanlar saklanıyor ..cok yüksek ışıkta olunca saklanıyorlar rahatsız oluyorlar benim kendi tankımda gözlemlediğim ..bunların arasına ben gurami koydum onlar hiç korkmuyor ve diğerlerine sanırım cesaret veriyor artık diğerleride kaçmıyor

not:guramileri gençken koydum akvaryuma normalde onlarda ışığakarşı duyarlı yüksek ışık
Bu arada maşallah şık bir tankınız var ..

Tabi tercih meselesi ama suyun üstüne su mercimeğikoyun biraz ortasınada coğalınca yuvarlak bir kasnak yapın dilediğiniz boyda mercimeklerin kasnağın ortasına girmesine izin vermeyin o zaman ışık cok rahatsız etmez onları mercimeklerin altı gölgelik olur ama beslediğin tankın içindeki bitkiler ışık alıcak şekilde ayarlayın kasnağı[EDIT]RUTBELI,2023-12-08 09:12:18[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]241147,ShineStar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4240
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 21:01
Neonların akvaryumdan atladıklarına hiç sahit olmadım. Balıklar genelde su parametresinde bir sıkıntı varsa akvaryumdan dışarı atlarlar. Tankınızın şartlarını bilmiyorum ama yazdığınız ph gerçekden çok düşük. Ölçüm doğru ise, ph metrelerde kalibrasyon sorunu sıklıkla olur, normal su ile ulaşılacak bir ph değil. Ro suyu mu kullanıyorsunuz? Muhtemelen co2 de var. Suyu düşük phda tamponlayacak katkılar yoksa akvaryum bu kadar düşük phda sabit durmaz. Ph sürekli oynar. Balıklar ve diğer canlılar için hiç ideal koşul değil, filtrede bakteride tutmaz. Galaxy rasboranın yaşam şartlarına bakmadım, neon ve otocinclus doğasında bu kadar düşük ph da yaşıyabilir ama sorun tankdaki ph ın oynak oluşu. Ph ın bu kadar düşebilmesi için kh ın çok düşük olması lazım, kh yani karbonat sudaki ph ı tamponlayıp sabit tutan faktör. Eğer tahminim doğru ise tavsiyem co2 veriyorsanız co2 yi kesin. Sakın sert bir müdahalede bulunmayın. Tankın suyunu kh'ı 4ün üzerinde olan musluk yada damacana suyu ile çok yavas azar azar günlere yayayarak kademeli değiştirin. Çünkü burda tehlike parametrelerin düşüklüğü değil ayarsız hızlı değişimi. Birde test etmediğiniz damacana suyuna sakın güvenmeyin. Bazı isim vermiyin bazı firmalar kuyu suyunu ro dan geçirip satıyor, kh ve gh sıfır olabiliyor.

Beğenenler: [T]66766,Hüdai[/T]
Teşekkür Edenler: [T]241147,ShineStar[/T]
+1: [T]235135,AquaPuella[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CiyusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 672
CiyusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 21:26
15 lik bir harlequin rasbora grubum var, yaklaşık 2 yıldır bendeler. Akvaryuma her yaklaşışımda saklanıyorlar.

Akvaryumdan atlama konusunda ise balıkların eklendikleri ilk 2 gün kritik. Ben akvaryumun üzerini bir iki gün kapatırım. Atlama huyu olmayan balıklar bile ilk günlerde atlayabiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShineStarÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2023
İl: Ankara
Mesaj: 34
ShineStarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 22:01
[QUOTE=darkaura]Neonların akvaryumdan atladıklarına hiç sahit olmadım. Balıklar genelde su parametresinde bir sıkıntı varsa akvaryumdan dışarı atlarlar. Tankınızın şartlarını bilmiyorum ama yazdığınız ph gerçekden çok düşük. Ölçüm doğru ise, ph metrelerde kalibrasyon sorunu sıklıkla olur, normal su ile ulaşılacak bir ph değil. Ro suyu mu kullanıyorsunuz? Muhtemelen co2 de var. Suyu düşük phda tamponlayacak katkılar yoksa akvaryum bu kadar düşük phda sabit durmaz. Ph sürekli oynar. Balıklar ve diğer canlılar için hiç ideal koşul değil, filtrede bakteride tutmaz. Galaxy rasboranın yaşam şartlarına bakmadım, neon ve otocinclus doğasında bu kadar düşük ph da yaşıyabilir ama sorun tankdaki ph ın oynak oluşu. Ph ın bu kadar düşebilmesi için kh ın çok düşük olması lazım, kh yani karbonat sudaki ph ı tamponlayıp sabit tutan faktör. Eğer tahminim doğru ise tavsiyem co2 veriyorsanız co2 yi kesin. Sakın sert bir müdahalede bulunmayın. Tankın suyunu kh'ı 4ün üzerinde olan musluk yada damacana suyu ile çok yavas azar azar günlere yayayarak kademeli değiştirin. Çünkü burda tehlike parametrelerin düşüklüğü değil ayarsız hızlı değişimi. Birde test etmediğiniz damacana suyuna sakın güvenmeyin. Bazı isim vermiyin bazı firmalar kuyu suyunu ro dan geçirip satıyor, kh ve gh sıfır olabiliyor.[/QUOTE]

Evet co2 kullanıyorum ancak co2 öncesinde ' de bu davranışları gördüm , ph ' ı seachem ph checker üzerinden okuyorum , co2 ile birlikte havayı hiç kesmedim başka bir test ile'de ph ' ı kontrol edicem , tds metre siparişi de verdim. Bilgilendirmeniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Bu arada 1 hafta aquatan eklenmiş dinlendirilmiş çeşme suyu ile haftalık % 30 olarak bir değişim yapıyorum.

Uzun süre bu çekingen halleri devam eder ise danio zebra veya transgenetik tetra olarak beslemeye devam edeceğim , çünkü karşılarında beni gördüklerinde bırakın seyir zevkini kendileri dahi görmek zor oluyor [:)]


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4240
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 22:28
Baliklarda hızlı soluma, hareketlerinde yavaşlık, uyaranlara geç cevap verme gibi durumlar oluyorsa sorun aşırı co2 de olabilir. Ph doğruysa ve çeşme suyu kullanıyorsanız çok fazla co2 veriyorsunuz demektir.

Beğenenler: [T]241147,ShineStar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]241147,ShineStar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShineStarÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2023
İl: Ankara
Mesaj: 34
ShineStarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 22:43
[QUOTE=darkaura]Baliklarda hızlı soluma, hareketlerinde yavaşlık, uyaranlara geç cevap verme gibi durumlar oluyorsa sorun aşırı co2 de olabilir. Ph doğruysa ve çeşme suyu kullanıyorsanız çok fazla co2 veriyorsunuz demektir. [/QUOTE]

Böyle birşey gözlemlemedim , co2 yi kullanalı 5 gün kadar oluyor indikatör sıvısı rengine göre takip ediyorum şu anki akış 2 saniyede 1 damla şeklinde ama ph'ı dediğim gibi başka bir test ile ölçücem , gerekirsde kh testi'de yapıcam.
Co2 yi kapatmama sebebim ise yine burada okuduğum '' düzensiz kullanımının yosun , alg oluşturabileceği '' konusu idi biraz gözlemleyip karar vericem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4240
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2023 23:29
2 saniyede 1 damla çok sayılmaz, muhtemelen ph ölçümü yanlış.

Beğenenler: [T]241147,ShineStar[/T]
+1: [T]66766,Hüdai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShineStarÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2023
İl: Ankara
Mesaj: 34
ShineStarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2024 22:34
Konuyu açtıktan 45 gün sonra bir güncelleme yapayım ;
- Evet artık atlayan veya korkan balıklarım yok süreç uzunda olsa alıştılar , hatta hiç gözükmeyen , millet bunun neresine para veriyor dediğim galaxy rasboralar yem saatlerinde beni bekliyorlar ve çok güzel yem yiyorlar :)
- işin sevindiğim ve şaşırdığım diğer bir noktası ise ilk aldığımda boz renkli internetteki görseller ile alakası olmayan rasboralar şimdi elle boyanmış gibi canlı renklere büründüler , resim çekmek boyutları sebebiyle zor olsa da bir tanesini yakaladım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241147/230120242234171.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]33625,nevesata[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YesimaquriumÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 135
YesimaquriumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2024 22:48
Maşallah akvaryumunuz çok güzel temiz bir görüntüsü var ful HD. Tetra grubu balıklar sürü halinde dolaştıklarından izlemesi keyifli. Mendebur lemurın videosundan heves edip kırmızı burun tetra almıştım ve benimde hevesim kursağımda kaldı. Hepsi beyaz benek olup 1 hafta içerisinde hepsi sırayla öldü. Bir daha da cesaret edemedim

Beğenenler: [T]33625,nevesata[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShineStarÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2023
İl: Ankara
Mesaj: 34
ShineStarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2024 23:09
[QUOTE=Srtt]Maşallah akvaryumunuz çok güzel temiz bir görüntüsü var ful HD. Tetra grubu balıklar sürü halinde dolaştıklarından izlemesi keyifli. Mendebur lemurın videosundan heves edip kırmızı burun tetra almıştım ve benimde hevesim kursağımda kaldı. Hepsi beyaz benek olup 1 hafta içerisinde hepsi sırayla öldü. Bir daha da cesaret edemedim [/QUOTE]

Teşekkür ederim , şanssızlık olmuş üzüldüm adınıza , 6 adet otocinlus almıştım tetralar ile birlikte 3 - 4 günlük arayla 5 i de öldü sebepsiz hala 1 tanesi yaşıyor.

Beğenenler: [T]241200,Srtt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YesimaquriumÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 135
YesimaquriumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2024 23:39
[QUOTE=ShineStar]

Teşekkür ederim , şanssızlık olmuş üzüldüm adınıza , 6 adet otocinlus almıştım tetralar ile birlikte 3 - 4 günlük arayla 5 i de öldü sebepsiz hala 1 tanesi yaşıyor.[/QUOTE]


Ölümler üzüyor malesef birde sebepsiz olunca… akvaryumunuzun bu kadar net olmasını nasıl sağlıyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShineStarÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2023
İl: Ankara
Mesaj: 34
ShineStarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2024 23:52
[QUOTE=Srtt]


Ölümler üzüyor malesef birde sebepsiz olunca… akvaryumunuzun bu kadar net olmasını nasıl sağlıyorsunuz.[/QUOTE]

dış filtre ' de siporax , seachem matrix , sera crystal clear kullanıyorum , tabanda lav kırığı var , cam temizliğini haftalık yapıyorum ama asıl netliğe görsel olarak arka fon ve tabanın siyah olması ve kullandığım ışık sebebiyet veriyor.

Teşekkür Edenler: [T]241200,Srtt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir