Nano Bitki Tankı Kurulumu- Son Fotoğraf S


Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 04:14

Arkadaşlar güzel yorumlarınız için teşekkür ederim, ben bu siteyi 2 yıldır sürekli takip takip etmeme rağmen en sonunda Hakan'ın (songoku) ısrarı üzerine üye olmaya karar verdim, iyiki de olmuşum Embarrassed.

Barış bey, 112 litrelik bir tank için tüplü sistem olmazsa olmaz diye bir şart yok, rahatlıkla mayalı sistemlerle yeterli CO2 derişimini elde etmeniz mümkün bunun için piyasada satılan ürünlerin yanında DIY sistemler de oldukça verimli olabilmekte(zaten aynı mantık üzerine çalışıyorlar), CO2  kaynağı olan tüp ya da maya şişesinden çıktıktan sonra akvaryum suyu içersinde çözünmesi aslında karbondioksit gübrelemesinin temelini oluşturmakta, yani siz ister tüpten isterseniz DIY maya şişesinden CO2 gazı elde edin eğer bu gazı akvaryum suyu içersinde çözemiyorsanız bunun hiçbir anlamı olmaz.
 
Forumda gerek Refet beyin gerekse Yiğit beyin bahsettikleri anafor CO2 çözümleyiciler çok verimli sistemlerdir, bu sistemleri kanımca yarı otomatik olarak kullanmak da mümkündür.
 
Yani amaç su içersinde belirli oranda CO2 yi çözmekse siz CO2 reaktörünü çalıştırdığınızda sistem devreye girecek ve  gazın tank içersinde çözülmesi mümkün olacak sistemi devreden çıkardığınızda da sistem duracak ve çözülme işlemi yüksek oranda azalacak sadece gaz belirli bir noktada düşük miktarlarda çözülmeye devam edecektir. Bu düzeneği zaman ayarlı elektrik prizi ile gerçekleştirebilirsiniz. Işık açılmadan 1 saat önceden çalışmaya başlayacak ve ışık kapanmadan 1 saat önceden kapanacak şekilde ayarlanmış bir CO2 reaktörü ve bildiğiniz DIY mayalı sistem CO2 kaynağı ile sanırım tüp almaya ihtiyacınız bile olmadan ve maya şişesinin de patlatma riskini ortadan kaldırarak bu sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz.
Caner KARA2007-12-20 04:19:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2007 23:05
Güzel bir tank oluyor,
 
Hemianthus'ları aquaclay üzerine dikmek oldukça zordur, zaten sizde iyice parçalamadan küçük öbekler halinde dikmişsiniz. Fakat bu bitki kök saldıktan sonra her türlü zemin üzerinde ilerleyebilir. Sizin koyduğunuz kayalar onlar için bir sınır olmayacaktır, kayaların üzerini de kaplıyacaklardır. Tabi oldukça uzun bir süre sonra olacaktır çünkü gelişimleri gerçekten çok yavaş. Hemianthusların gelişebilmesi/yayılabilmesi oldukça yüksek ışık ihtiyaçlarını karşılamak gerekli, fakat yayıldıklarında parvula'ları çıkartmak dahi isteyebilirsiniz.
 
Riccia'ları yerleştirişiniz oldukça güzel, bir süre hemianthus ve riccia'ların gelişimine bakarsınız, bence en sonunda hemianthusların yeşiline hasta olup riccia'ları eleyebilirsiniz.
 
Parvula'lar yayılmaya başladıktan sonra yerleştirdiğiniz kayalar görünmeyebilir, fakat aceleci olmamak herzaman iyidir, düzenlemeleri bitkilerin gelişimine göre değiştirebilirsiniz.
 
Şimdilik güzel bir başlangıç olmuş, bitkilerin gelişimine göre dizayn değişecektir fakat şimdiden birşey söylemek için erken. Sadece bitkileriniz yayılmaya başlıyana kadar kumda bir miktar erozyon olacak ve tepenin eğimi değişecektir. 2-3 haftada bir hafif müdahalede bulunmak gerekebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2007 01:07
Yiğit bey öncelikle bu tankla ilgili sizin yorumunuzu almaktan onur duyduğumu belirtmeliyim.
 
Şunu belirtmeliyim ki bu tankın içersindeki Cryptocoryne'ler hariç diğer tüm bitkilere yabancıyım ve bu bitkilerin özel gereksinimleri konusunda hiçbir tecrübem olmadı.
 
Parvula'lar sürgün vermeye başladılar ve sanırım 1-2 ay içersinde tabanı muntazam şekilde kaplayacaklar. Eski yapraklarda hızlı bir sararma meydana gelmesi önce beni korkuttu fakat yeni sürgün ve yaprakların çıkması ile biraz rahatladım hatta yan camlara yakın bölgelere diktiğim parvulaların zemin kumunun altındaki köklerin yeni sürgünler vermelerini gözlemliyebildim sanırım eski yaprakların bu kadar hızlı sararması adaptasyon sürecinde normal bir durum.
 
Riccia'ları yerleştirdiğim filenin çok ince gözenekli olmasına rağmen file aralarında riccialar çıkmaya başladılar, bir de şu karideslerin elinde oyuncak olmasalar daha mutlu olacağımEmbarrassed.
 
Hemianthus gerçekten çok güzel bir bitki o küçük yaprakları ve inanılmaz yeşil rengi ilk bakışta dikkati üzerine topluyor, dediğiniz gibi bu bitkiyi dikmek cidden çok zor, bunun dışında beni en çok korkutan bitki de bu, yabancı sitelerde bu bitki için "alg magnet" tabiri sıkça kullanılmış, yanlış veya düşük ışıklandırma yavaş gelişen bitkilerde alg sorununu doğuruyor doğal olarak.
 
Tankı ilk kurduğum hafta sanırım biraz aceleci davrandığım için sudaki demir konsantrasyonu normalin üzerine çıktı, ışıklandırmada bu tanka göre biraz güçlü olunca bu durum "hair alg" problemini doğurdu, acil su değişikliği ve flo lardan birini çıkararak bu problemi atlattım fakat bu şekilde devam etmem nedeni ile Hemianthus ların dikiminden bir hafta sonra bitki gelişmeye ve yeni kökler vermeye devam etse de eski yapraklarda yine sararmalar mevcut bu sizce normal mi yoksa sudaki besin eksikliği yada ışıklandırmada ki yetersizlikten mi şüphelenmem gerekir.
 
Yılbaşından sonra İzmir'de Sylvania Aquastar T5 bulmam mümkün olacak T5'e geçmek akıllıca olurmu acaba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2007 12:14
Hemianthus'ların gelişimi için öbeklerin çevresine iyice küçülttüğünüz tablet gübre parçalarını gömebilirsiniz (cımbızla 3-4 cm derinliğe koymanız yeterli)
 
Aslında hemianthus'lar özel bir bakım gerektirmez, fakat onun ihtiyacı olan ışığı verdiğinizde parvula'lar veya crypto'lar sorun çıkarabilir. Bu sorunda ya aşırı büyüme, ya cüce kalma yada yosun sorunu olacaktır. Genellikle de yosun sorunu olacaktır. (birkaç mm uzunluğunda ipliksi ve suda serbest yüzebilen, ayrıca diğer bitkilere tutunup kötü görüntü oluşturabilecek bir yosun tipidir genellikle, yani sakal yosunun bir türevi)
 
Bu sorundan nasıl kurtulurum derseniz; bende küçük tankımda bunun denemelerini yapıyorum :D benzer şekilde benimde küçük tankımda hemianthus mevcut. Aslında bu yosun sorununu hemianthus'lar üzerinde gözlemlemedim.
 
Benim diktiğim hemianthus'larda da, eski dikimlerden bazıları çürümeye başladılar, fakat yeni sürgünler yol almaya devam ediyor. Sanırım kökü tutmayan sürgünler çürüyor. Cam kenarından gördüğüm kadarıyla da, bitki küçük olmasına rağmen oldukça derine kök salabiliyor. Bahsettiğim tankta litre başına 1,5 Watt gibi oldukça yüksek bir ışıklandırma, dıy co2 stabil olmayan bir gübreleme kullanıyorum. En son Co2 oranını artırdığımda yosunda azalma gözlemledim (lazım ama hala ph computer almamak için ısrar ediyorum)
 
Aynı tankta aynı zamanda kiraz karidesleri de mevcut, en son 3-4 kiraz yumurta döktüğü için kasıtlı olarak demir oranını artırarak akvaryumu yosun sarmasını sağladım. (yavrular için)
 
Yosun sorunlarına karşın bol miktarda kiraz ve otocinclus kötü bir çözüm değil fakat tam anlamıyla çözüm de değil.
 
T5 boyutuna oranla verdiği yüksek ışık şiddeti için tercih edilebilir, fakat aynı zamanda yüksek ısı da verecektir. Su yüzeyine yakın tutulan bu lambalar herzamankinden fazla buharlaşmaya yol açacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2007 14:05
Hemianthus'ların öbeklerin çevresine 1/4 tablet oranında tetra crypto uygulamayı ya da bunun yerine prodac fertil plates parçacıklarını cımbızla kök diplerine uygulamayı düşündüm.
 
Hemianthus'ların gelişimi için yaklaşık 1watt/litre ve ortalama 950 lümen lik bir ışık yoğunluğum var ve bu durum dediğiniz gibi Cryptocoryne'ler ve Parvula'lar üzerinde pek de olumlu sonuçlar doğurmuyor gerçi parvula'lar deli gibi sürgün veriyor ama ne olursa olsun tank içersinde alg görmek hiç hoşuma gitmiyor. Bunun yanında kayaların kıyılarındaki minik yeşil alg öbekleri üzerinde O2 damlaları görmek ilgi çekici ama bu alg sorununu halledebilmek için lokal aydınlatmaya giriştim.
 
Lokal aydınlatma için floları tankın ön bölgesine kaydırarak Hemianthus'ların ışığı doğrudan almasını sağladım ve ışığı kesmek istediğim noktalar için su fujeri kullandım aslında bunun başarılı olacağı şüphelide olsa denemekten birşey kaybetmem sanırım.
 
CO2 oranını arttırmak da hem Hemianthus'ların gelişimi hemde alglerle mücadele için iyi bir çözüm olacak. Bunu sağlamak için en kısa zamanda 2. el bir Eheim 2213 ya da 2211 edinmem gerek bunun yanında çıkış hortumuna bağlı DIY çözümleyici (Aquamedic'in benzer bir ürünü mevcut) istediğim sonucu verecektir ama şimdi nerden baksam 150 ytl lik bir masraf bu.
 
2 hafta daha bekleyip bitki gelişimlerini gözlemledikten sonra T5 flo değişimini tekrar düşüneceğim olmadı ek bir bilgisayar fanı ile soğutma sağlarım.
 
Bu bitkilerle geçirdiğim yaklaşık bir aylık tecrübe şunu gösterdi ki; her bitki için ayrı bir dizayn ve ayrı ayrı tanklar çok daha mükemmel sonuç verecek, farklı gereksinimleri aynı tank içersinde sağlamak cidden zor yada sonu hüsran, sonuçlar ne olacak bende merak ediyorum. Geçen süre zarfında herhangi bir bitki kaybım olmasa da istediğim sonucuda aldığım söylenemez gerçi biraz aceleci davranıyorum ama neyse.
 
Şu an kafamda sadece Hemianthus'ların oluşturduğu çimenlikte ortaya yerleşmiş bir stonehenge modeli var, tabanda siyah hagen kum üzerine siyah renkli kayrak taşları ile dizayn edilmiş bir yapı ve sadece Hemianthus, bitkinin iyi bir yayılım göstermesi ile bu tankın yarışmalarda derece alacağına eminim ama bunu yapmak için psikolojik savaş vermeye gücüm kalmadı, imkanı olan bir arkadaş bunu yaparsa nasıl durduğunu görmekten çok mutlu olacağım..
 
Hakan'ı ikna edebilirsem onun tankına uygularız belki LOL
Caner KARA2007-12-22 14:09:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

songokuÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10177,3[/B]
Kayıt: 09/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1065
songokuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2007 01:23

Caner,bir ay içinde ikinci kez akvaryumu bozarsak evdekilerin dilinden kurtulamayız.Annem hala sağdan soldan kum çıkıyor diyorBig%20smileHemianthus'ları tek olarak bakacaksak sıkılma problemi olur.7-8 bağ al,akvaryuma derinliği ver,dizaynı nı yap.Ee daha sonra nolacak?Geriye peygamber sabrı kalıyor.Ben riccia ve parvula'dan oluşan bir tank kurmak istiyorum.İkiside elimizde mevcut.1-2 haftaya kadar yeni akvaryumu kurarız.

 
Saygılar,
songoku2007-12-23 01:30:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2007 11:45

Riccia'lar o kadar hızlı geliştiler ve istediğim görüntüyü oluşturdularki ben de çok şaşırdım, riccia'yı hep hassas bitkidir diye düşünmüştüm ama hızlı gelişen ve hiçbir bakım ihtiyacı olmayan bir türmüş. Bu tankdaki sadelik o kadar dinlendirici geliyorki iwagumi style akvaryumları neden uzman akvaristlerin tercih ettiğini daha iyi anlıyorum. Ana tankı orman gibi kaplayan mosslar, sazlar v.b. pekçok türü satmaya ve dağıtmaya başladım, büyük tankı da en kısa zamanda boşaltıp iwagumi style bir tank kurmayı planlıyorum, belki şu stonehange gibi theme tank tarzı birşeylerde olabilir, en fazla 2 tür bitki olacak şekilde kayalardan oluşan yeni bir kompozisyon hoş olacak ve sadece rasbora sürüleri ama önce elimdeki bitkilerden kurtulmam gerek :)

Caner KARA2007-12-26 12:01:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan YükselÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 693
Hakan YükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2007 20:37
Caner bey gelecekte çok güzel bir nano olacağı kesin.Ulusal yarışmalarda dereceye girebilecek bir tank olacak gibi geliyor.Güncel resim eklerseniz çok güzel olacak.İzmir'den bu gibi çalışmaların çıkması çok güzel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2007 01:51
Oğulcan bey güzel yorumunuz için  çok teşekkür ederim ama bu çalışmaların yarışmalara girecek yeterlilikte olduğunu düşünmüyorum çünkü küçük tankın acemiliği nedeniyle sağlıklı bitki gelişimini sağlıyamadım henüz, bitkiler iyi şekilde büyüyor ve sürgünler veriyor fakat yinede istediğim hale gelmesi için bu gelişim hızına bakarak 2 ay kadar daha süre gerekli sanırım, parvulaların bazı bölgelerdeki demetleri seyrelterek bu bitkiyi ana tanka da aldım, bakalım orada nasıl bir gelişim gösterecek.
 
Dikkat edeceğiniz gibi endler's leri çıkarıp yerlerine 10 kadar rasbora ekledim, hayalet karides sayısı da 10 kadar oldu, aslında kırmızı burun bulabilirsem bu rasboraları ana tanka geçirip yerlerine kırmızı burunları ekleyeceğim, tabii önce ana tankdaki plati ve kılıçları şutlamam gerekli LOL, satmak için ilan verdim ama onlar satılana kadar yine sayıları 100 kadar olacak heralde Dead, zamanında aynı şeyi meleklerde yaşamıştım bi daha olmaz derken yine istemediğim bir sürü balık var elimde, işallah aynı durumu rasboralarda da yaşamam ...
 
 
 
Caner KARA2007-12-29 14:33:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

St.JohnStoNeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Antalya
Mesaj: 567
St.JohnStoNeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2007 11:10
Merhabalar;
Caner Abi, akvaryumun dekoru hoşuma gitti.Fakat, suyun yüzeyinde bitkinin biri yüzüyor heralde.Görüntüyü biraz bozmuş gibi.Taşlarda fazla gibi geldi bana.Bunların dışında herşey güzel.İyi çalışmalar diliyorum.Caner Abi'cim.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

songokuÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10177,3[/B]
Kayıt: 09/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1065
songokuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2007 11:18
Mustafacım, bitkiyi Caner Abin bilerek oraya koydu.Doğal filtreleme yapıyor.Nitratı dengede tutmak için su üstü bitkisi bulunduruyor.
 
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

St.JohnStoNeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Antalya
Mesaj: 567
St.JohnStoNeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2007 11:41
[QUOTE=songoku]Mustafacım, bitkiyi Caner Abin bilerek oraya koydu.Doğal filtreleme yapıyor.Nitratı dengede tutmak için su üstü bitkisi bulunduruyor.
 
 
Saygılar,
[/QUOTE]
Bilgilendirdiğin için saol Hakan Abi,akvaryum resimlerinde fazla rastlamadığım için bilmiyordum.Ama öğrendim.TeşekkürlerThumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2007 00:50
 Caner bey benide şeytana uydurdunuz en sonunda Big%20smile Eşim yılbaşı hediyesi olarak bana ufak bir akvaryum almaya niyetliymiş. Ben bunu duyduğum gibi bütün alt yapıyı hazırladım Bursa'da en sık gittiğim akvaryumcuya 4 tane kiraz karides siparişi verdim bakalım inşallah yılbaşından sonra gelecek. İzmir'den de hayalet karides istedim ama gelme ihtimalleri düşük. 3 tane dişi betta aldım bugün ilk etapta onları koymayı planlıyorum tanka. Ama henüz ne kumunu ne filtresini ne de ısıtıcısını sipariş etmedim. En kısa zamanda onlarıda hazırlayıp tankı kurmayı planlıyorum. Akvaryumu yarın alacağım ama tabi elimde bomboş bir tank olacak Hadi bakalım hayırlısı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner KARAÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 135
Caner KARAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2007 02:58

Mustafacım su üzerinde gördüğün bitki Türkiye'de su fujeri olarak adlandırılan çok arsız bir su üstü bitkisi, bu bitkinin latince ismini biraz araştırdım sanırım Ceratopteris thalictroides ama yine de emin değilim. Bu bitki sudaki nitratı yer bitirir. Görüntüyü kirlettiği doğru ama zaten bu fotoğrafı yarışmaya sokmayacağım.

Barış bey öncelikle tebrik ederim sonunda muradınıza erdiniz, hayırlı olsun ama sizi İzmir'den aldığınız karidesler konusunda uyarmalıyım. Ben tankı ilk kurduğumda akvaryumcudan satın aldığım 4 hayalet karidesim vardı, (boyları yaklaşık 3 cm civarı) daha sonra sitedeki ilanı gördüm ve 15 kadar daha hayalet karides aldım (sizin sipariş verdiklerinizden).
 
Bu yeni alınan karidesleri satan kişi bu canlıları akvaryumda yetiştirmiyor, onları vahşi ortamlarında doğadan topluyorOuch. İzmir çevresinde seferihisar, urla ve güzelbahçede denize dökülen akarsularda bu karidesler bolca mevcut hatta yazlığımızın arkasındaki minik derede bile bolca tatlı su kaplumbağası, ismini bilmediğim balıklar ve karidesler mevcutApprove. Satılan karideslerin boyları 1 ya da 1,5 cm civarı ve karideslerin %80 inin uzuvları yakalama esnasında kopmuşCry. Akvaryuma bu canlıları alır almaz benim büyük olanlar hemen üzerlerine atlayarak bunların en güçsüz olanlarına doğal seleksiyon uyguladılarLOL, kalanların da % 50 si yavaş kaçtığı için selekte oldu şimdi 6 tanesi hayatta ve artık onları öldürebilecek bir güç yok (Darwin'e tekrar saygı duydum Big%20smile), fakat şimdi onlar biraz dişlenince sağa sola sarmaya başladılar, bu karidesler sizin kiraz karideslere zarar verebilir bence o karidesleri tankınıza koymayın ya da koyduktan sonra bi süre gözlemleyin.
Caner KARA2007-12-30 03:05:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir