Mikrokurt Kültürü - Maliyetsiz Artemia Alternatifi


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 07:01
Mikro kurt nedir, neye benzer?
Latince adı Panagrellus redivivus'tur ve bir nematod türüdür, parazitler gibi yaşamını sürdürmek için bir konağa ihtiyacı yoktur. Yetişkin boyları 1 ila 2 mm'dir.

Fotoğraf


Mikro kurtlar hakkında genel bilgi
Kabul edilen görüşe göre mikrokurtlar eşeyli üreme ile çoğalırlar. Ömürleri bir kaç haftadır, 1 aydan fazla yaşamazlar fakat çok çabuk üreme çağına ulaşırlar (3 gün)
1 mikro kurt dişisi uygun şartlarda her gün yaklaşık 40 kadar yavru verir.
İnanılmaz bir üreme hızı değil mi?

Artemianın fiyatlarının pahalı olması, üretim ve teminindeki sıkıntılar alternatifi olarak mikro kurtların kullanılmaya başlamasına neden olmuştur.
Mikro kurtlar 1930'lu yıllardan beri kullanılmaktadır.

Mikro kurt besin değerleri
Protein: %48
Yağ: %21
Glikojen: %7
Organik asitler: %1
Nükleik asitlerin: %1

*Mikro kurtların besin değerleri besi yeri ile ilişkilidir ve zenginleştirilebilirler.

Mikro kurt ve Artemia'nın protein ve amino asitler yönünden karşılaştırılması

Sonuçlar birbirine çok yakın.

İlginizi çekiyorsa daha kapsamlı olarak linkten okuyabilirsiniz, bence bu kadar teorik bilgi yeterli ; http://www.livefoodcultures.com/microworms_printversion.html

Kültür Kurulumu
Malzemeler
1-)2 ila 3,5 litre arasında ve kapaklı saklama kabına ihtiyacınız var, kap boyutlarında bir sınırlama olmasa da ihtiyacınızı karşılayacak en uygun hacimler bunlar. Büyük kap kullanmaktansa 1 yerine 2 kap edinmek daha doğru olacaktır.
2-)Tam yağlı süt, ekmek (bayat veya kepek olabilir) ve opsiyonel olarak toz bebek maması + yulaf
3-)Blender, mikser gibi mutfak aletleri işinizi kolaylaştırabilir.

Hazırlanış; Uygun bir kaba ekmeği koyup üzerine sütü dökün. Tercihen 5-6 kaşık bebek mamasını ve yulafı ekledikten sonra puding kıvamına gelene kadar karıştırın. Cıvık olursa ekmek veya yulaf, katı olursa süt katar kıvamı tutturursunuz. Malzemeler için miktar belirtmiyorum çünkü kabınıza göre değişecektir, saklama kabınızı 1cm en fazla 2 cm yüksekliğinde dolduracak kadar besi yeri hazırlayacaksınız. (Yüzeye yakın beslendikleri için daha fazlasına gerek yok)

Besi yerini hazırladıktan sonra saklama kabına dökün, ardından sos kutusundaki mikro kurt kültürünü besi yerinin üzerinde gezdirin ve kapağı kapatıp serin bir yere kaldırın.
Hepsi bu kadar, kültürünüz hazır!

*Aklınıza takılabilecek konular
-Besi yerini puding kıvamında hazırlasanız da 1 gün sonra kaskatı olup hamur gibi kabarabilir, inceden kokmaya başlayabilir. Sıkıntı yok, gayet normaldir.
-Besi yerini kullanacağınız kapta hazırlamayın, kabın boş kısımları temiz kalmalı.
Kenarlara bulaşan besi yeri ilerde küflenebilir ve hasat etmekte problem yaşarsınız.
-En sık yaşanan sorun kültürleyenlerin kurtları gözle seçememeleri nedeniyle "herhalde kurtları öldürdüm", "neyi yanlış yaptık acaba" vb düşüncelere kapılıp kültürü dökmeleri. Yazılanları yaptıysanız biraz sebat etmeli ve 3-7 gün arası beklemelisiniz.
-İlk günlerde yani kurtlar çoğalıp hava almak için kap kenarlarına tırmanmaya başlamadan kapağı açıp kapatmayın, sonra nerede bu kurtlar der ararsınız. Görün ki içiniz rahatlasın :)
-Aklınıza takılabilir; besi yerini yenilemeden kültürü canlı tutabilirsiniz, sayıları azalabilir ama kültürü kaybetmezsiniz, önemli olan da bu. O an ihtiyacınız yoksa buzdolabına kaldırıp üremelerini durdurabilirsiniz (denemedim, yabancı kaynaklarda okudum)
-Koku normaldir, rahatsız oluyorsanız 15 günde bir besi yerini değiştirebilirsiniz.

Sıcaklık
Mikro kurtlar oda sıcaklıklarında bakılabilirler, kısa süreli olmak koşuluyla yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. "Kap içerisindeki" sıcaklık 30 derece üzerine çıkarılmamalı kültür gölge ve serin bir yerde tutulmalıdır.
Mikro kurtların en iyi üredikleri sıcaklıklar 20 ila 28 derece arasıdır.

Yemleme
Mikro kurtlar için besi yeri oluşturulduktan sonra yemleme yapılmaz. İlk aşılamada katı olan besi yeri zamanla mikro kurtlar tarafından tüketilerek sıvılaşmaya başlar. Bu durumda üreme yavaşlayacaktır. Tırmanan kurtlar artık ihtiyacınızı karşılamıyorsa tekrar besi yeri oluşturmalı ve eski kültürünüzden aşılamalısınız. Hazırda bir kap daha bulundurmanız iyi olabilir.

Besi yerinde kullanılanlar - Alternatifler
Mikro kurtlar için besi yerinin besin değerlerine doğrudan etki ettiğini söylemiştik bu doğrultuda ne verirseniz onu alırsınız diyebiliriz. 

Yulaf, mısır, pirinç, çavdar ve kepekli buğday unlarını kullanabilirsiniz. En ideali bunların bir karışımı ile besi yeri oluşturmaktır. Ben her türlü vitamin ve mineral katkıları bulunduğundan süt ve ekmek karışımını zenginleştirmek için toz bebek maması kullanıyorum.

Aşağıdaki videoda izleyeceğiniz kültürde sadece yulaf su ve toz maya kullanılmış, zahmetsiz gibi görünebilir ama besleyiciliği tartışmalıdır, yine de hem mikro kurtları iyi resimlediği hem de alternatif olabileceği için ekliyorum
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=9Rt2dH2ZyhE[/VID]
Püf noktaları
Püf noktası besi yerini özenle ve zengin içerikle hazırlamak. Sonrasında neredeyse hiç bir ekstra iş çıkarmıyorlar.

*Hasat etmek için kulak temizleme çöplerini veya plastik bıçak kullanabilirsiniz. Havasızlıktan kabın kenarlarına tırmanan kurtları besi yerine dokunmadan kolaylıkla sıyırabilir, kulak çöpünü ya da bıçağı akvaryuma daldırıp çıkarabilirsiniz.

*Kurtların beslenmesi sonucu kültür çok sulanıp üretim hızı azaldıysa ve yeni besi yeri hazırlayacak vakit bulamıyorsanız idareten bir miktar ekmek veya yulaf ekleyebilirsiniz.

Uyarılar - Önlemler
Kapağı eşinizin ya da misafirlerin yanında ulu orta açmayın. Havadar bir yere götürün orada açın, kültürü riske etmeyin :)

Yavrularınızı hangi canlı veya kaliteli kuru yem olursa olsun tek tip beslememeye özen gösterin. Mikro kurt ile birlikte arada artemia ve diğer canlı yemleri, lif içerikli kaliteli yavru yemlerini de kullanın.

Verilebileceği Bazı Türlere Örnekler
Tüm tatlı ve tuzlu suda yaşayan, artemia tüketen yavru balıklar.
Neon tetra, kum kelebeği gibi küçük balıklar.

Avantajlar
Artemia'nın bilinen en iyi alternatidir, gelişen yavru balıklara form ve dayanıklılık kazandırırlar.
Yüzemediklerinden yavru balıklar yakalamak için ekstra çaba sarfedip enerji harcamazlar.
Neredeyse maliyetsiz ve hızlı üreyen bir canlı yemdir.
Parazit veya parazit taşıyıcı değillerdir, steril bir canlı yemdir.
Tatlı ve tuzlu suda 1-2 gün canlı kalabilir, böylece balıklarınız su bozulmadan istedikleri zaman yiyebilirler...


Yazan : Ulvi Özuğur
(Kaynak göstererek veya göstermeden bilgi paylaşımı amacıyla forumlarda kullanabilirsiniz, lütfen satış ilanlarınızda kullanmayınız.)
Ulvi Özuğur2014-06-25 07:38:27

Beğenenler: [T]154828,M.E.D[/T][T]154051,t.korkmaz[/T][T]181557,Basayev[/T][T]181370,hasancemalsargin[/T][T]137418,Saussure[/T][T]182327,KaanCotuk[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]125716,ttolgaaydin[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]190194,TncR[/T][T]131926,okyoky[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]167334,diaslayt[/T][T]189258,XOCOH38[/T][T]153481,leovo[/T][T]193145,vildan54[/T][T]185063,mertboeing737[/T][T]152067,tayfur bistami[/T][T]142056,ucserbes[/T][T]204795,brksmsk1903[/T][T]205281,Deniz652[/T][T]204792,hasanumut[/T][T]206158,Lepistesciso[/T][T]59714,Gunduz[/T][T]179232,scouttoygun[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]210316,Bielefeld[/T][T]168086,brigantes[/T][T]189508,Ulqiorra[/T][T]125859,ThEmre55[/T][T]215939,Kamil009[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]196575,Redkit[/T][T]220515,gurkang[/T][T]211689,Onur Özer[/T][T]144279,osmanylc[/T][T]220142,Alp43[/T][T]224052,de4b5[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]225712,kaankarakass[/T][T]219496,rhn35[/T][T]210712,tkahramaner[/T][T]197890,akvarist67[/T][T]225811,Eflanılı78[/T][T]222028,akemal[/T][T]224861,ereneroglu[/T][T]124785,Aquay[/T][T]69574,fantastik3[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]230170,mburakag[/T][T]232419,Inteleon[/T][T]228728,Barisdeniz[/T][T]237866,RecepOnar[/T][T]178358,KadirBulut[/T]
Teşekkür Edenler: [T]87519,ugurslm[/T][T]154051,t.korkmaz[/T][T]180551,eakin[/T][T]181557,Basayev[/T][T]137418,Saussure[/T][T]182327,KaanCotuk[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]186203,HasanC[/T][T]125716,ttolgaaydin[/T][T]173506,gcb1903[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]190194,TncR[/T][T]184080,Bunyamin02032[/T][T]131926,okyoky[/T][T]189604,TalhaAkif[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]167334,diaslayt[/T][T]153481,leovo[/T][T]193145,vildan54[/T][T]185063,mertboeing737[/T][T]152067,tayfur bistami[/T][T]142056,ucserbes[/T][T]192980,cmdonmezer[/T][T]204792,hasanumut[/T][T]204795,brksmsk1903[/T][T]206158,Lepistesciso[/T][T]204364,Sj Injection[/T][T]179232,scouttoygun[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]168086,brigantes[/T][T]189508,Ulqiorra[/T][T]125859,ThEmre55[/T][T]215939,Kamil009[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]166162,yigit_kamuran[/T][T]196575,Redkit[/T][T]220515,gurkang[/T][T]144279,osmanylc[/T][T]220142,Alp43[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]225712,kaankarakass[/T][T]219496,rhn35[/T][T]210712,tkahramaner[/T][T]197890,akvarist67[/T][T]222028,akemal[/T][T]224861,ereneroglu[/T][T]124785,Aquay[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]232419,Inteleon[/T][T]230170,mburakag[/T][T]228728,Barisdeniz[/T][T]168058,erkamgok[/T][T]237866,RecepOnar[/T][T]75547,GKHN_KPT[/T][T]240928,Yunus cikletcii[/T]
+1: [T]181557,Basayev[/T][T]65047,susslich[/T][T]190194,TncR[/T][T]167334,diaslayt[/T][T]188912,muratçınar[/T][T]204795,brksmsk1903[/T][T]206158,Lepistesciso[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]125859,ThEmre55[/T][T]215939,Kamil009[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]144279,osmanylc[/T][T]222655,Erhshn[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]219496,rhn35[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]168058,erkamgok[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2014 11:32
Teşekkür ederim. Ben daha önce konu açmış ve bir kaç soru sormuştum. Cevap veren olmamıştı. 

Koku olması çok kafama takılıyor. Ağır bir koku mu oluyor? Ya da kokusuz üretim mümkün değil mi?

Koku sorununa bağlı olarak balkona koysak bu kapları sorun olur mu? Güneş görmemesi mi gerekir?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CabbaRÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 41
CabbaRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2014 15:30
Kapakları ara ara açıp hava almalarını sağlamalı mıyız?  M.Tuna2014-07-10 01:45:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokselSunarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 559
GokselSunarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2014 15:43
Kapak kapalı olduğu sürece koku yok , kapağı açtığınızda gelen koku mayalı ekşimiş hamur kokusu , iğrenç bir koku değil .  evin içinde tutuyorum kabı , ev halkı kurttan iğrenmiyor ve size deli muamelesi yapmıyorsa sorun yok .
Kapakları günde bir açmak gerekiyor  önerisi var fakat şu sıralar yavru balığım yok , kültürü öldürmemek için 2 haftada bir yeni kaba alıyorum , son kültürün kapağını açmayalı 10 gün olmuştur ,  sorun yok bende .



GokselSunar2014-06-26 16:57:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2014 19:13
Furkan Bey koku aynen Göksel Bey'in tarif ettiği gibi, ben rahatsız olmuyorum ama eşim kapağı açıldığında rahatsız oluyor.
 
Kişiden kişiye değişiyor, belki de biz balık aşkı ile koku duymuyoruz :)

-------

Göksel Bey burada yazmamışım sanırım, ihtiyacınız olmadığında buzdolabında saklayabilirsiniz, 1-2 ay bazı kaynaklarda ise 1 yıla kadar "buzlukta" saklayıp tekrar kullananlar var. (yine de siz önce meyvelik yerinde deneyin)

Bu yöntemi bende henüz denemedim, deneyeceğim. Sizde az miktar kültürle deneme yapıp yazarsanız karşılaştırma şansımız olur.

Beğenenler: [T]182195,rana219[/T][T]206158,Lepistesciso[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206158,Lepistesciso[/T]
+1: [T]206158,Lepistesciso[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]168086,brigantes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 18:36
Denemeyi yaptım; Bir miktar mikro kurtu 4 gün önce buzdolabına koymuştum, biraz önce kontrol ettim yaşıyorlardı.

Sonuç; Kültürünüzü eğer kullanmayacaksanız, ihtiyacınız yoksa vb. dolapta saklayabilirsiniz. 
Bu bilgiyi de böylece konuya eklemiş olayım...

Teşekkür Edenler: [T]234618,FarukGorgun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feneriumumÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 197
feneriumumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 22:39
Besinin içine spirulina toz ve bemix ampul katmak ta fayda varmı yani olumlu olumsuz ne tür bi etki olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokselSunarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 559
GokselSunarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 22:54
Bebek bisküvisi ve bebek sütü koyuyorum ben , 2 si fazlasıyla mineral ve vitamin içeriyor.
Bilimsel olarak , kurtlar bu vitaminleri taşırmı tartışılır tabi ama ben bir zararını görmedim henüz .
Yavrular severek yiyor.


Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]157420,cptnmehmet[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2014 23:25
Eren Bey benim de aklıma geldi :) deneme fırsatım olmadı bir miktar spirulina ile deneyip sonucu yazarım ama bemiks ampül ışıkta özelliğini / besin değerini kaybetmekte. Bu nedenle faydası minimal olur.
Eğer vitamin hapları ilk kültür hazırlama aşamasında blenderdan geçirilirse faydalı olacağını düşünüyorum...
Ulvi Özuğur2014-07-10 23:26:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mcetindasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 486
mcetindasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2014 10:06
Öncelikle ayrıntılı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Ulvi Bey...
Kendimce nacizane eklemek istediğim bir nokta/yöntem var; yaklaşık iki aydır dario dario balıklarım için mikro kurt üretmekteyim. Çok farklı içeriklerle besi yeri hazırladım, öyleki aynı anda 15 tane besi yerim oldu zaman içinde. Eklemek istediğim nokta ise şu; ben besi yerini en az 6-7 cm yüksekliğinde hazırlıyorum. Bildiğiniz üzere zamanla tüketilen besinler mikro kurtların artığı olduğunda puding kıvamından sıvı akışkan hale geliyor. Yaklaşık 5-6 günde bir defa yüzeyde biriken sıvıyı şırınga ile çekiyorum ve altta kalan puding kıvamında besi yeri devam etmiş oluyor. Bu düzende 2 aydır hasat etmek haricinde elimi sürmediğim kültürler mevcut. Halende aynı şekilde devam ediyor. Tahminimce 2 ay daha hasat yapabilirim oradan.
Saygılar ve tekrar teşekkürler...

[QUOTE=Ulvi Özuğur]....saklama kabınızı 1cm en fazla 2 cm yüksekliğinde dolduracak kadar besi yeri hazırlayacaksınız. (Yüzeye yakın beslendikleri için daha fazlasına gerek yok)....[/QUOTE]

Beğenenler: [T]176810,Kromatit[/T][T]23387,cief17[/T][T]206158,Lepistesciso[/T][T]59714,Gunduz[/T][T]213974,tunasoylemis[/T]
Teşekkür Edenler: [T]185063,mertboeing737[/T][T]206158,Lepistesciso[/T][T]213974,tunasoylemis[/T]
+1: [T]206158,Lepistesciso[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2014 22:43
Mehmet Bey teşekkürler, faydalı olduysa ne mutlu.

1-2 cm önermemin nedeni kurtların yüzeyden beslenmeleri, dipten beslenemiyorlar bu sadece ekstra koku anlamına geliyor. İlk etapta bende sizin gibi çok dolduruyordum (4-5cm) ama bu şekilde koku çok artıyor. Şimdi 2-3 kap bulundurup 2 cm kadar dolduruyorum ve dönüşümlü kullanıyorum. Hem verim daha yüksek oluyor hem de koku azaldı. Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler...

Beğenenler: [T]176810,Kromatit[/T][T]150810,mcetindas[/T][T]23387,cief17[/T][T]206158,Lepistesciso[/T][T]59714,Gunduz[/T][T]213974,tunasoylemis[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206158,Lepistesciso[/T]
+1: [T]206158,Lepistesciso[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mcetindasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 486
mcetindasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2014 01:17
Ben Teşekkür ederim Ulvi Bey; kültür ile sürekli ilgilenebilecek, ve kokudan rahatsız olabilecekler için tabi 1-2 cm en mantıklısı. Benimkisi sadece biraz keyif düşkünlüğüydü :) Kokuda çok sıkıntı olmuyor yazın kapı pencere açık kaldığı için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 00:46
Spirulinayı denedim sonuç muazzam ; Yarım saat içinde spirulinayı döktüğüm alanda kümelendiler

Resimler ;




Bir sonraki besi yeri hazırlama aşamasında spirulina tozunu blendarda çekmeyi, tam anlamıyla besi yerine dahil etmeyi düşünüyorum...
Şu an sadece üzerine serptim.
Ulvi Özuğur2014-07-15 01:03:52

Beğenenler: [T]81903,FurkanSehit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mcetindasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 486
mcetindasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 08:58
Gerçekten sonuç muazzam olmuş Ulvi Bey; öncelikli olarak besi yerinde neleri tercih ettiğinizi sorabilir miyim ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir