ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
özek
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Şubat 2009 19:45
Son Ziyaret:
04 Temmuz 2023 12:32
Toplam Mesaj:
5 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
uğur özek
Doğum Tarihi:
10 Kasım 1977
Yaş:
46
İl:
Ankara
Meslek:
teknisyen
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 5 MESAJI

Ankaralı Akvaristler İmza Devamı
Mustafa bey elinize sağlık teşekkür ediyorum.
Ankaralı Akvaristler İmza Devamı
Ankara Akvaristler
    Uğur ÖZEK BRh(+) 
0555 703 20 93 Eryaman

AZOT DÖNGÜSÜ
Selam arkadaşlar belki bir çoğunuz bunları biliyordur ama bilmeyen arkadaşlara biraz yardımcı olayım istedim.

Konumuz, bir çoğumuzun akvaryum sevdasına kapıldığımız ilk günlerden itibaren bilgi sahibi olduğumuz, gerekli önlemleri aldığımız, test kitleri edinip sürekli kontrol ettiğimiz, bir noktadan sonra belkide ihmal ettiğimiz ancak yinede her şeyin yerli yerinde ve kusursuz işleyişine şüphe duymadığımız, akvaryum içi kimyasal ve biyolojik faaliyetler.
Akvaryum sevdasına yeni yakalanmış, konu hakkında bilgi edinmek isteyen arkadaşlara faydalı olması dileğiyle…

Kuşkusuz akvaryum içerisinde cereyan eden kimyasal faaliyetlerin en önemlilerinden biridir azot döngüsü. İsterseniz nedir bu azot döngüsü denilen şey kısaca bahsedelim. Tüm canlılar yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmek için beslenir, besinleri, vücut içerisinde bir kısım fizyolojik işlemlere tabi tutar ve işe yaramayan kısımları atık maddeler olarak vücut dışına atar. Bu atıkların arasında amonyak (NH4) önemli bir kısmı oluşturur ve bu zehirli madde, vücut içerisinde konsantrasyonu artmadan kesinlikle dışarı atılmalıdır. İnsan vücudu, doğanın bir mucizesi olarak amonyağı daha az zararlı olan bir tuza (üre) çevirip, hayatını tuvalette geçirme cezasından kurtulabilmektedir. Maalesef balıklar bu lükse sahip değiller. Amonyağı vücuttan direk olarak suya bırakmaktalar ve dolayısıyla bizler için seyir zevki sunan bu kapalı sistemler, su içerisindeki amonyak konsantrasyonunun artmasıyla birlikte balıklarımız için hayatta kalma mücadelesi verdikleri birer klozet halini alabiliyor. İşte bu noktada doğanın bir diğer mucizesi olan bakteriler devreye giriyor. Bu bakteriler (nitrosomonas spp.) amonyakla besleniyorlar ve beslenmenin doğal sonucu onlar da bir takım atıklar meydana getiriyorlar. Bakterilerin beslenmesi sonucu oluşan atık ise nitrit.

(Aslına bakarsanız, bakterilerin beslenmesi olarak bahsettiğimiz olayda, bakteriler;

NH4 (Amonyak)    +     2 H2O (Su)     =    NO2 (Nitrit)    +   8 H+ (Hidrojen iyonu)   
   
reaksiyonunda katalizör olarak bulunuyorlar.)

Amonyak kadar olmasa da nitrit de balıklarımızın hayatını riske edebilecek oranda zehirli. Akvaryumumuzda nitrit konsantrasyonunun artmasıyla birlikte, nitritle beslenen yeni bir tür bakteri (Nitrobacter spp) ortaya çıkıyor ve

NO2 (Nitrit)       +      H2O  (Su)     =       NO3  (Nitrat)  +     2 H+

reaksiyonu sonucu nitrat oluşumunu sağlıyorlar.


Son ürün nitrat da balık sağlığı açısından tehlikeli olmakla birlikte amonyak ve nitrite kıyasla tolere edilmesi daha kolay olan bir madde. Bu noktadan sonra iş size düşüyor. Belirli aralıklarla tank dibinde yoğunlaşan nitratı akvaryumdan dışarı atmak gerekiyor ki bunu periyodik su değişimleriyle sağlayabilirsiniz. (haftada 1 defa 25% su değişimi yeterli olacaktır)
Eğer akvaryumunuzda bitkilere de yer veriyorsanız, bu bitkiler nitratı besin olarak kullanacak ve sudan uzaklaştırılmasında yardımcı olacaklardır.

Bu konuda bilinmesi gereken hususlar şunlardır :

   Akvaryumumuza balıklarımızı bıraktığımız andan itibaren su içerisindeki amonyak konsantrasyonu artmaya başlayacak, akvaryumumuzun büyüklüğü ve içine koyduğumuz balık sayısıyla doğru orantılı olarak ortalama 2 hafta içerisinde tavan yapacak ve balıklarımızın hayatını riske etmeye başlayacaktır. Unutmamak gerekir ki azotlu bileşikler sadece balıkların dışkılaması sonucu değil, solunumun doğal bir sonucu olarak solungaçlardan, fazlaca atıldığı için suda biriken yemlerden veya çürümekte olan bitki parçalarından da suya karışmaya devam edecektir.
   Yaklaşık 2 hafta sonrasında amonyakla beslenen bakteriler çoğalmaya  ve amonyak konsantrasyonu azalırken nitrit konsantrasyonu artmaya başlayacak ve nitrit ortalama 20-25 gün içerisinde tavan yapacaktır. Nitrit oluşmaya başladığı andan itibaren nitritle beslenen bakteriler de akvaryumumuzda yer almaya başlayacaklardır.
   Nitritle beslenen bakteriler yeterli çoğunluğa ulaştıktan sonra ise konsantrasyonu hızla düşecek ve akvaryumda baş etmek zorunda kalacağımız tek şey nitrat olacaktır.





Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

   Yeni tank kurulumunda, sahip olunması gereken en önemli özellik sabırdır. Tankımızda yeterli miktarda bakteri oluşuncaya kadar önce amonyağın sonrasında nitritin tavan yapması kaçınılmazdır ve bu safhaları kazasız atlatmanın en uygun yolu azot döngüsü oluşuncaya kadar balık sayısının az tutulması (birkaç balık) ve tankımıza koyduğumuz balıkların nispeten daha dayanıklı türlerden seçilmesi şarttır.
   Oluşacak bakteriler yaşamlarını devam ettirebilmek için oksijene ve uygun bir yerleşim alanına ihtiyaç duyarlar. Filtrelerimizde kullandığımız substratlar, süngerler ayrıca taban malzememiz bakteri kolonilerine ev sahipliği yapacaktır. Filtrelerimiz sürekli çalışır durumda olmalı, bakterilerin de balıklar gibi oksijene ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
   Mümkünse hastalık ihtiva etmeyen diğer bir akvaryumdan alınan su veya filtrasyon malzemesi yeni tankımıza eklenmek suretiyle bakteri oluşumu hızlandırılmalıdır.

Balıksız Azot Döngüsü:
Tankımızda azot döngüsünü başlatmak için illa ki balığa ihtiyacımız yok. Akvaryumumuzda çoğalmasını istediğimiz bakteriler üremek için oksijen, amonyak ve nitrite ihtiyaç duyuyorlar. Bu bağlamda eğer bulabiliyorsak saf amonyak (temizlik için kullanılan ve içerisinde yüzey aktif madde, parfüm yada boyar madde bulundurmayan, dolayısıyla çalkalayınca köpürmeyen, berrak amonyak) besin olarak işimizi görürken üremesi için diğer bir akvaryumdan veya hazır satılan bakteri kültürlerinden sistemimize eklemek, ihtiyaç duyulan havayı sağlamak ve bakterilerin yerleşeceği filtre malzememizi hazır ve çalışır durumda bırakmak yetecektir. Sıcaklığın bir miktar arttırılması reaksiyonları gerçekleşmesini hızlandıracaktır.
Piyasadan temin edilebilecek amonyakların konsantrasyonu değişiklik gösterebileceği için tankımıza ekleyeceğimiz amonyak konsantrasyonu (x) milyonda 5 olacak şekilde hesaplanmalı ve “x” değeri tank içerisindeki nitrit değeri aniden yükselene kadar her gün eklenmelidir. Nitrit değerinin pik yaptığı noktadan sonra günde ½ x olacak şekilde amonyak eklenmeye devam edilmeli ve nitritin 0 olup nitratın hızla artmaya başladığı noktada kesilmelidir. Bu noktada 50% lik bir su değişimi sonrası tankımız yeni balıklarımız için hazır duruma gelmiş olacaktır. (Döngünün başlaması akvaryumunuzda kullandığınız yatak malzemelere, aşılama yaptığınız bakteri miktarına, akvaryum suyu ısısı gibi değişkenlere bağlı olarak 1-2 hafta alacaktır.)

NOT: Eğer azot döngüsünü akvaryumumuza balık koyarak başlatıyorsak, amonyak veya nitritin artış gösterdiği zamanlarda balıklarımızda zehirlenme ve buna bağlı bağışıklık yitimi söz konusu olacak, kendini aşırı stres, kuma veya diğer akvaryum içi malzemelere sürtünme olarak gösterecek, balık zararlı mikroorganizmalara açık ve dirençsiz olacağı için çeşitli rahatsızlıklar özellikle kuyruk erimesi kendini gösterecek, rahatsızlıklar ilerleyecek ve belkide balığımızı kaybedeceğiz. (yeni tank sendromu)

Böyle durumlarda akvaryuma antitoxinlerin (akvaryumcularda satılıyor) eklenmesi, toxinlerin bağlanıp çökeltilmesini sağlayacak ve acil durumlarda hayat kurtarabilecektir. Ayrıca akvaryuma kaya tuzu ilavesi yapılması balığın bünyesine aldığı toxinler için tamponlama vazifesi göreceği için kısa süreli çözüm olarak kullanılabilir.
salyangoz sorunumu nasıl gideririm
Arkadaşlar önce birkaç taneydi salyangozlar inanılmaz bir şekilde çoğaldılar toplaya toplaya bitiremiyorum ne yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum
Kusturma Üzerine Görüşler
Doğanın kanununa karşı gelmemek lazım bu konuyu açtığınız için tebrik ediyorum sizi.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.