ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
MASsacre
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
16
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Mart 2022 11:07
Son Ziyaret:
17 Nisan 2024 21:22
Toplam Mesaj:
53 [0.07 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
18 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
MUSA ALP SARI
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

MUSA ALP SARI

SON 10 MESAJI

Betta Tankı Son Durum
[QUOTE=capodicapii]

Klaritromisin ve eritromisin içerikli antibiyotikler bu bakteriyi öldürür. Herhangi bir antibiyotiği kullanmak, tavsiye etmek çok tehlikeli birşey.
Bağırsak için kullanılan antibiyotik de zaten macrol, flagy, klacid, klamaxin veya deklarid'dir. Bunlar arasında akvaryumu çökertmeden,sıfırlamadan devam ettiren ile KLACİD 500 'dür. [/QUOTE][QUOTE=capodicapii]

Klaritromisin ve eritromisin içerikli antibiyotikler bu bakteriyi öldürür. Herhangi bir antibiyotiği kullanmak, tavsiye etmek çok tehlikeli birşey.
Bağırsak için kullanılan antibiyotik de zaten macrol, flagy, klacid, klamaxin veya deklarid'dir. Bunlar arasında akvaryumu çökertmeden,sıfırlamadan devam ettiren ile KLACİD 500 'dür. [/QUOTE]
Kesinlikle haklılık payınız var. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Şimdi siz söyleyince hatırladım her yerde macrol öneriliyordu su bazlı bir antibiyotikmiş galiba onu bulamamıştım çocuklara yazılıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bende ondan dolayı flagy kullanmıştım
Betta Tankı Son Durum
[QUOTE=MCY4]Merhabalar,

Yaklaşık 3 ay önce kurmuş olduğum betta tankımda 3 haftadır siyanobakteri sorunu yaşıyorum.

Aydınlatmam 18 watt, günde 3 saat açıyorum. Işık kuvvetli gelmiş olabilir diye 5 sıranın ikisini siyah elektrik bandı ile kapatıp gücü düşürmeye çalıştım kendimce. Haftada bir su değişim yaparken mekanik temizlik yapıyorum ama bir hafta sonra yine aynı duruma geliyor.

Bu sorun neden kaynaklanır ve nasıl çözebilirim?

Yardımlarınızı rica ederim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/030320241436131.jpg[/IMG][/QUOTE][QUOTE=MCY4]Merhabalar,

Yaklaşık 3 ay önce kurmuş olduğum betta tankımda 3 haftadır siyanobakteri sorunu yaşıyorum.

Aydınlatmam 18 watt, günde 3 saat açıyorum. Işık kuvvetli gelmiş olabilir diye 5 sıranın ikisini siyah elektrik bandı ile kapatıp gücü düşürmeye çalıştım kendimce. Haftada bir su değişim yaparken mekanik temizlik yapıyorum ama bir hafta sonra yine aynı duruma geliyor.

Bu sorun neden kaynaklanır ve nasıl çözebilirim?

Yardımlarınızı rica ederim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/030320241436131.jpg[/IMG][/QUOTE]
Hocam 2 tankımdada bende bu illet sorunu yaşadım. Çözümden önce sebebi bulmanız sizin için daha iyi olacaktır. Benim tankımdaki sorun güneşin vurmasıymış.
Kendi tecrübelerimden istifaden uyguladığım yol şu şekildeydi
Siyona bakteri çok savunmasız bir bakteri çeşidi çoğu antibiyotiğe karşı dirençsizler herhangi bir antibiyotik işe yarayacaktır muhtemelen. Ben evde olduğundan dolayı bağırsak için kullanılan bir antibiyotiği kullanmıştım. Benim tankım 40 litre civarında 250 mg antibiyotiğın tahminimce bi 200 mg vermişimdir 3 gün içinde hapı bölüp akvaryum suyuyla çözüp olan bölgeye döküyordum. Bu arada fiziksel temizlikte son derece işe yarıyor. Kurtulana kadar ışığı kapatmanızda fayda sağlayacaktır. 1 hafta sonra eser bile kalmamıştı bakteriden. Fakat antibiyotik siyona bakteriyi öldürürken akvaryumdaki faydalı bakterileride öldürüyor tankın döngüsünü başa döndürüyor nerdeyse o yüzden antibiyotiği dökerken filtreyi kapatmanız az da olsa fayda sağlayacaktır. Keyifli hobiler
Yeniden Halfmoon Betta
Elinize sağlık. Belki biraz daha bitkiyle olduğundan çok daha güzel bir hale getirebilirsiniz tankınızı. Hem canlınız içinde çok daha iyi bir ortam olur
Beyaz Benek
[QUOTE=Lennie]

Velvet falan da aslında benzer bir görüntüye sahip. Formaldehit/Malachit yeşili ve karartma genelde bu tarz ich, epistylis, velvetin tamamı için de etkili bir yöntem diyebiliriz. Dolayısıyla aslında tedavi biraz aynı kapıya çıkıyor. Epistyliste ek olarak antibiyotik uygulaması da gerekiyor gram negatif bakteriler için kullanılan kanaplex gibi. Benim de elimde kalmıştı ancak epeydir bulmak inanılmaz güç maalesef. Maracyn zaten direkt yok. Epistylis ise ne bulunabilir bilmiyorum. Ancak bence siz spotex edinin derim en kısa sürede.

Umarım kayıpsız ve iyi bir şekilde bu süreci atlatırsınız. Eğer bir problem var ise de beyaz benek öldürücülüğü daha az ve daha kolay tedavi edilebilir bir sorun. Umarım sorun var ise odur. Ancak epistylis için de erken müdahalede ben kolay bir şekilde atlattım. Darısı başınıza[/QUOTE]
Değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. En kısa sürede tedaviye başlayacağım.
Umarım sizinde dediğiniz gibi sorun ich tir Ki şu an bana öyle geliyor. Kayıpsız atlatmam dileğiyle. Sağlıcakla kalın
Beyaz Benek
[QUOTE=Lennie]Bakır içerikli ilaç uygulamaları suyunuzun degerine göre farklılık gösterebiliyor. Bildigim kadarıyla, benim için ideal doz, bambaşka degerlere sahip sulara sahipsek sizin tankınız için ölümcül, bir başkası için hiçbir işe yaramayacak kadar etkisiz oluyor. Dolayısıyla su degerlerinizi bilmiyorsanız ve ideal bir hesaplama yapamayacaksanız bakır içerikli ilaca yönelmeyin derim. Ek olarak tanka sinme durumu olabiliyor ve bakır salyangoz ve karidesler için tedavi dozunda ölümcül.

Spotex, ich-x e benzer bir içerige sahip. Tankınızı karanlık tutup spotex uygulamanızı öneririm. Yumuşakçalar için güvenli degil diyor ancak veteriner arkadaşımdan fikir alarak uygun dozda uyguladım ve karides, mini ramshorn ve elma salyangozu acısından bir kaybım olmadı. Güvenli olarak geçmedigini tekrar belirtmek isterim.

Yalnız ich dedigimiz beyaz benek daha kar gibi hayvanın vücudunda genelde daha yassı şekilde çıkıntısız olur. Ich olduguna emin miyiz? Ben olsam hiçbir uygulama yapmadan bir gün falan en azından gözlemlerdim durumu.

Isı arttırma parazitin yaşam döngüsünü hızlandırır ancak siz şu anda paraziti öldürecek bir şey kullanmıyorsunuz. Haliyle bu işlem söz konusu ich ise sadece döngüyü hızlandırıp daha çok artmasına yarar. Dereceyi ben olsam arttırmam. Kaldı ki ich degil epistylis falan ise, yüksek ısı ölümcüllüğü epey arttırıyor.

Spotexi ben kanaplexle birlikte kullanmam gerekmişti ve döngüm belirli ölçüde bozuldu. Burada ikisinin birlikte nitrifikasyon bakterileri üzerindeki olumsuz etki birleşimi sonucu bu olay gerçekleşmiş olabilir. Henüz yalnız tek başına spotex kullanıp denemedim, benim için gram negatif bakteriye karşı antibiyotik de kullanmam gerekiyordu. Bunu belirtmek isterim. Elinizin altında ekstra bir filtre var ise başka bir tanktan ekleyebileceginiz iyi olur tedavi sonrası. Ek olarak tedavi bitiminde su değişimi ve filtreye aktif karbon ekleme önemli.

Son olarak ilaç kullanımı oksijen seviyesini düşürür. Yüksek ısı da aynı şekilde. Dolayısıyla ilaç kullanımında ek hava taşı vb eklemeniz gerekir. Tankı karartmanız iyi olur spotex kullanacaksanız. Yanılmıyorsam malachit yeşili ışığa karşı hassas. Tedavi süresince tankın ışıkları kapalı kalsın derim. Ek olarak ilaç kullanacaksanız filtrenizde ilacı tutacak aktif karbon gibi malzemeleri çıkarın.

Ek olarak elektrolit dengesi için de çok az miktarda akvaryum tuzu eklemenizi öneririm. Salyangoz ve bitki varsa full tuz ile tedavi mümkün degil Ali Bey'in de belirttigi gibi. Ancak cok az bir ölçüde kullanmakta fayda olabilir. Zaten ich için tuz tedavisi biraz degişken. 2ppm ile 5ppm arasında ama agırlık 2-3ppm olacak şekilde farklı farklı deger gösteren çalışmalar var, o yogunluk her türlü bitkili salyangozlu tanka agır gelir.[/QUOTE]
Yazdıklarınızı dikkatle okudum. Açıkçası hastalığın ne olduğunu bende bilmiyorum. Hatta isimlerini ve ikiye ayrıldıklarını ilk defa duydum. Forumda eski bir konuda nasıl ayırt edilebileceğini dair bir yanıt yazmışsınız ona göz gezdirdim fakat. Balıklar oldukça küçük ve hareketli oldukları için gözlemlemekte fotoğraflamakta aşırı zor oluyor. Gördüğüm kadarıyla iki veya üç balığın sadece yüzgeçlerinde bir nokta halinde var. Diğer iki balığında gözlerinin üstünde boynuz gibi sanki. Dediğiniz gibi ısıyı kademeli olarak düşürücem. Sanırım her şekilde bir gün gözlemlemem daha sağlıklı olacak. Umarım bu süreci kayıpsız atlatırım. Yanıtınız ve ayırdığınız zaman için sizede çok teşekkür ederim. Daha net bir fotoğraf yakalamayı başarabilirsem buraya ekleyeceğim
Beyaz Benek
[QUOTE=ali]

Rica ederim.
Farklı parazitler söz konusu değil. Balıklarınızın bağışıklık sistemi çökmüşse ve tedavi uygulamazsanız şu an balıklarınızın üzerinde tek tük bulunan parazitler kısa süre içinde çoğalacak. Parazitin ve yumurtalarının mikroskop altında çekilmiş fotoğraflarını ekleyeceğim aşağıya. Mikrobik hastalıkların tedavisinde olduğu gibi bu parazite karşı alınacak ilk önlem de akvaryum koşullarının iyileştirilmesi. Balıkların strese girmesine sebep olabilecek şeyleri azaltın. Işıklandırmanın azaltılması da bunlardan biri. Su kalitesinin hep iyi olduğundan emin olun. Kaliteli yemlerle düzenli yemleme yapmaya devam edin. Havalandırmayı artırın. Filtre kullanıyorsanız mekanik temizliği desteklemek ekstra elyaf vs. ekleyin. Balıklarınızın kondisyonu iyi olursa parazitler tamamen yok olmasa da balıklarınızın bağışıklık sistemi parazitlerin çoğunun balıklara tutunmasını engelleyecektir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123966/060520212056011.jpg[/IMG]
Kist içindeki parazit.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123966/060520212056521.jpg[/IMG]
Yumurta kesesinden saçılan parazit yumurtaları.[/QUOTE]
Sanırım yanlış cümle kurmuşum. Kastetmek istediğim şey iki parazitten ziyade yayılmış hali mi bu yada yayılacak gibi mi duruyor olacaktı. Verdiğiniz bilgiler için gerçekten çok teşekkür ederim. Filtrenin debisini arttırdım. Aktif karbonun üstüne bir kat daha elyaf koydum. Işıklandırmayıda günde iki saate düşürüceğim. Her ne kadar çok mümkün olmasada bitkilerden kaynaklı günlük dip çekimi yapmaya çalışıcam hortumun girdiği yere kadar. Eğer salı sabaha kadar iyi yönde bir ilerleme göremezsemde ilacı kullanmaya başlarım. Tekrar ayırdığınız vakit için teşekkür ederim
Beyaz Benek
[QUOTE=Rohatx]
Diğer üstatlar daha iyi bilirler ama ben beyaz benek gördüğüm gibi ısıyı yükseltiyorum peyder pey su değişimi yapıp metilen mavisi tarzı bir ilaç var onu biraz akvaryuma damlatıyorum genelde geçiyor [/QUOTE]
Teşekkür ederim. Peki hiç balık kaybı yaşadınız mı. Isıyı kaç dereceye getirdiniz hangi balığı beslerken.
Beyaz Benek
[QUOTE=ali]

Öncelikle ısı konusunu açığa kavuşturalım. Isıyı balıklarınız ve bitkileriniz için makul sayılabilecek maksimum değere çıkarmak bu parazitleri öldürmez. Sadece yaşam döngülerini hızlandırır. Bu parazitler balıkların üzerinde içinde güvende oldukları bir kist içinde tutunup balıkların vücut sıvılarıyla beslenirler. Kist içindeki parazit tabiri caizse dokunulmazdır. İlaçlar etki etmez kist içindeki kurtlara, çünkü suyla temasları yoktur. Cinsel olgunluğa eriştiklerinde eş bulup üreyebilmek için balığı terk ederek dibe çökerler. Bu aşamada çiftleşip binlerce yumurta dolu yumurta keselerini akvaryuma saçarlar. Yumurtadan çıkan larvalar iyi yüzücüdürler ve parazitik olarak yaşayacakları balıkların peşine düşerler. İlk ve en çok yuvalandıkları yer genellikle balıkların solungaçlarıdır. Balıkların bağışıklıkları bir sebeple çökerse tüm vücutlarına yayılım gösterirler. Sağlıklı balıkların mukozaları bu parazitlere karşı doğal bir korunma sağlar genelde ve tek tük tutunabilen parazitler yaşamlarını çok olumsuz etkilemez. Ancak bağışıklık sistemi çökmüş balığı hiç affetmezler ve yüzlercesi üşüşüp balığı güçten düşürüp ölümüne sebep olur.

Akvaryumu 28-30 derecelere parazitlerin balık üzerindeki olgunlaşma sürecini hızlandırmak için çıkarırız. Su ne kadar ısınırsa o kadar çabuk olgunlaşıp balığı terk ederler ve yaptığımız tedavi etkisini gösterir. Bitkili ve salyangoz beslediğiniz akvaryum etkili tedavi uygulamanızı engelleyeceği için yapabileceğiniz tek şey balıklarınızın kondisyonunu artırmak için gerekli tedbirleri almak. Ayrıca iyi bir mekanik filtrasyon suda serbest yüzen parazitlerin çoğunu tutacağı için işinizi kolaylaştırabilir. Parazitlerin çoğu tabanda olduğu için daha sık dip çekimleri de tavsiye edilir ancak bitkilide bu da denklem dışı. Balıklarınız güçlendikçe üzerlerine tutunabilen parazit sayısı azalacak. Ancak az da olsa bu parazitler sisteminizde bulunmaya devam edecek ve her kriz anında tekrar boy gösterecekler.

Size ilaç kullanabilmeniz için iki alternatif sunabilirim:
1. Balıkların tamamını yakalayıp karantina tankında ilaçla tedavi edin. Akvaryumunuzda kalan parazitler tutunabilecekleri balık bulamayınca 2-3 gün içinde açlıktan ölür. Kalan yumurtaları falan da hesaba katarak 1 hafta 10 gün balıkları akvaryuma aktarmazsınız.
2. Ana tankta ilaçlı tedavi için salyangozların toplayabildiğiniz kadarını akvaryumdan çıkarıp bir iki ay başka bir akvaryumda misafir edebilirsiniz.

[/QUOTE]
Gerçekten ayırdığınız vakit ve verdiğiniz özveri için çok teşekkür ederim size. Bahsettiğiniz bir yeri tam manasıyla anlayamadım diye düşünüyorum. Sizce şu an benim balıklarımda olan tek tük tutunan parazitler mi yoksa yüzlercesi vücuduna yayılacak olan parazitler mi. Bir kaç gün içinde kendi kendilerinide atlatma ihtimalleride var mı? İlacı en erken salı günü alabilirim. Galiba en sağlıklısı salı sabaha kadar gözlemleyip. İlaç almak olacak salyangozları elimden geldiğince çıkarıp. [EDIT]MASsacre,2024-01-21 23:25:04[/EDIT]
Beyaz Benek
[QUOTE=ali]Şu veya bu sebeple strese girip bağışıklığı zayıflayan balıklara zaten akvaryumda mevcut olan bu parazitler daha kolay tutunup musallat olur.

Akvaryum bitkili olunca tuzla tedavi denklem dışı kalıyor. Metilen mavisiyle falan da uğraşmayın hiç, hikaye o...
Seachem Cupramin ya da muadili amine bağlanmış ve toksik etkisi azaltılmış bakır sülfat içeren bir ilacı kullanım talimatlarına uygun biçimde kullanın. Daha düşük bir bütçe ayırmak isterseniz Deep Cooper Fix türü salyangoz ve yosun giderici olarak satılan ilaçlardan da kullanabilirsiniz. Ama ucuz etin suyu kara olur malum; bu ilaçtaki bakır sülfat amine bağlı olmadığı için hatalı kullanım balıklarınız için de zararlı, hatta ölümcül olabilir. Ben kutu üzerindeki Hydra ile mücadele için verilen talimatlara uyarak Deep Cooper Fix kullandım defalarca ve etkili oldu. Akvaryumda salyangoz beslemediğinizi varsayıyorum bu arada. Çünkü her iki ilaçta bulunan bakır sülfat salyangozları öldürür.

Beyaz benek parazitleri diğer tüm tedavilerde olduğu gibi balık üzerinde kistlerinin içindeyken ilaçtan etkilenmezler. Balıkları terkedip serbest yüzüşe geçtiklerinde ölecekler.
[/QUOTE]
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Akvaryumda salyangoz besliyorum hem nerite hemde nerden geldiğini bilmediğim belki yüzlerce küçük salyangoz. Onları ölüme terk etmek ilaçla bana hiç doğru gelmiyor. Ama dediğiniz gibide tuz bitkili olduğundan kaynaklı seçenek bile olmuyor.
Sizce kimyasal kullanmadan baş edebileceğim bi yöntem var mı. Ama hiçbir çare yoksa dediğiniz ilacı alıp kullanacağım. Ve sizce suyun ısısı iyi mi şu an 28 derecede.
Beyaz Benek
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234706/210120241838351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234706/210120241838431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234706/210120241838481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234706/210120241838531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234706/210120241838581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/234706/210120241839031.jpg[/IMG]
Merhaba. Çok net fotoğraflar çekemedim. Bu gün eve geldiğimde 3 balıkta beyaz benek farkettim. Ama emin değilim ilk defa karşılaştığım bir olay. Bu beyaz benek mi? Akvaryum yaklaşık 8 aylık oturmuş bir akvaryum balıkları ekleyeli 2 hafta civarı oldu. Isı 25 dereceydi mavi yeşil alg tedavisi uygulamıştım. Antibiyotiklerden kaynaklı olmuş olabilir mi. Balıkların aşılamasını dikkatlice yapmıştım eklerken. İştahsızlık hareketsizlik vs bir sorun gözükmüyor balıklarda. Beyaz benek ise tedavisini nasıl uygulamalıyım? Karantina tankım yok ısıyı 28 dereceye yükselttim. Önerilenizi bekliyorum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 16 Online Kullanıcı, 9 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.