Malzeme Fiyatları


Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2018 15:01
[QUOTE=Splendor]"Üstelik malzemeler bu fiyattayken, millet elindekini eski dolar kuru üzerinden ithal ettiği halde, dün gibi etmiş havası veriyorken, sezonun başladığı bu dönemlerde gelecek balık fiyatlarını merak ediyorum."

E iyi de adam ithalatçı ve yurt dışından getiriyor, haliyle hep 10 dolara alıyor, 12 dolara satıyor. TL'nin dolar karşısında değeri satıcıyı ilgilendirmez. Atıyorum, 3 sene önce X marka araç 10.000 Euroydu, yine 10.000 Euroya geliyor. Ama 3 sene önce 40binden satılıyordu, bugün 70binden satılıyor. Napsın adam; "ben bunu zamanında 40bine satıyordum, yine öyle yapayım" mı diyecek?

Adam Taylanddan balık getirtiyor, tanesi 1 dolar diyelim. Buradaki TL cinsinden maliyeti xxx para, onu da 50 cent diyelim. Bu balığın tanesinin maliyeti 1,5 dolar. Koyduğu kardan bağımsız, bu balığı bugün en az 1,5 dolara satmalı ki tekrar yenisini sipariş edebilsin. Burada karını dolar bazında hesaplarsa, yani 50 cent de kar koyarsa, o göreceli olur. 1,5 dolar + TL bazında kar koymak da bugünkü enflasyonda tamamiyle saçmalık olur. Sene başından beri 1600 TL alıyorsun fakat 5 ay önce 10 kg et alırken, bugün 6 kg alabiliyorsun. Paran değer kaybediyor. Tüccar da karını dolar bazında koymalı ki parasının alım gücü düşmesin.

Son 3 ayda kira arttı, aidat arttı, elektrik su arttı, benim maaşım artmadı. Enflasyon yüzünden yavaş dolan akvaryum suyu gibi limit seviye gittikçe yükseliyor. Eğer aynı oranda camı yükseltmezsek (yani zam alınmazsa, ya da dolar/euro cinsinden maaşlar hesaplanmazsa) su taşar ve kriz olur. Yerli ve milli para diyen arkadaşlar, evet sizleri anlıyorum fakat bundan 20 sene önce ABD'de ekmek 1 dolar iken, yine 1 dolar. Ama bizim gibi enflasyon olan ülkelerde 25 kuruştan 1,25 TL'ye çıkıyor. Bundan dolayı dünya üzerinde sabit para değeri olarak dolar euro kullanılıyor çünkü enflasyon yok denecek kadar az.

6 sıfırın atılması kafanızı karıştırmasın, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda 1 dolar gerçekten 1 TL civarındaydı. Zamanla onları yüzleri binleri milyonları buldu. Şuan aynı 1 dolar = 6.000.000 TL lirası ediyor.

Ne dertliymişim be [:)))][/QUOTE]

Kur elbette satıcıyı ilgilendiriyor. Dediğim gibi kura bağlı dolaylı maliyetler arttığı için zam yapmak zorunda kalıyorlar. Dolaylı maliyetlerinde dövize bağlı olması bu durumu tetikliyor. Elektrik, akaryakıt, doğal gaz hatta un dahi döviz üzerinden geliyor. Bir daha ki ürünü 6,17 kurdan alabilmeniz için 4,80 den aldığınızı 6,17'den satmalısınız. 4,80'den satarsanız 6,17'den ürün alamaz ve batarsınız. Eğer kaynaklarımız tamamen yerli olsaydı dövizin artması kimin umurunda olurdu.

Dolar ve euro'nun kullanılmasının sebebinin enflasyon ile alakası yok. Yunanistan, İspanya gibi ülkeler çokta mutlu değiller. Bu paraların kıymetli olma sebebi uluslararası ticaretin bu paralarla dönmesi. ABD petrol alıyor sözleşmeyi dinar ile değil dolarla yapıyor. Satan ülke dinarla satarım diyemiyor. ABD silah satıyor dolarla satarım diyor, alıcı ülke dinarla alırım diyemiyor. Bu sağlam ve istikrarlı ticari yaptırın nedeni ile bu paralar değerli.

Japonya'da enflasyon yok. Mevcut yönetim bu durumdan hoşnut değil. Ekonominin canlanması için enflasyonun yüzde iki olmasını amaçlıyorlar. Fakat bunu başaramadıkları için üzgünler ve bu yolda ilerlemeye çalışıyorlar. Belki 30 yıldır Japonya'da enflasyon yok. Ben 20'lı yaşlarda iken hatırlıyorum enflasyon "binde bir"di. Fakat Japonya'da enflasyon yok olduğu için milli paraları değerli değil ve uluslararası pazarda kullanılmıyor.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]112295,Splendor[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrimiçi

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2018 16:17
Bizden bırazcık ihrac edelim istedikleri Eflasyon olsun ne demek . Herkesin sorunu başka birileri düşürelim diye uğraşırken çkaralım diye uğraşanlar,da yok değil [:lol:]
Dayanalım arkadaşlar Eflasyon kısmı bizde tamam iş ekonomimizin canlanmasıyla paramızın değerlenmesine kalmış [:((]
[EDIT]Kınayu,2018-10-05 16:41:41[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetUÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 35
MehmetUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2018 23:01
Aslında herkes haklı.
Uzun bir aradan sonra ben tekrar başlayayım dedim akvaryuma. Sadece bitki düşünüyorum. Ama gel görki izledikçe inceledikçe bitki arkasından salyangozu, karidesi, Sae yi getiriyor. Daha benim bir iki de lepistes koyarıma gelmeden.
Bu hobinin hem güzel hem de zor bir yönü var. Şurada birkaç aydır takip ediyorum videoları falan. Ne filtreler ne PS ler gördüm 😄.
Millet McGyver misali çalışıyor.
CO2 yüzünden kimisi kimyager kimisi biyolog olmuş.

Ama belli kalemlerin kaliteli olması gerekli. Orası doğru.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir