Malawi Nesilleri Koruma Hareketi


FurkancngrÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 166
FurkancngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2023 02:48
Merhaba,herkese sağlıklı hobiler dilerim.
Bunca egzoz dumanı içinde akvaryum gibi ufak bir dünya’da doğal işleyişin akışını olabildiğince muhafaza etmeye çabalamak böyle bir başlık açmayı ilham etti.

Şimdi düşününce,Buradaki ilham gibi nice ilhama vesile olan şey aslında hayatın akışı içindeki nice tecrübe ve bu tecrübelere vesait olan nice detay.
Detaylar ne güzeldir. Özellikle gizli detaylar. Bir üretim çılgınlığı içerisinde ufak nefes alanları oluşturan detaylar..

Değinmek ve altını çizmek istediğim husus;malawi başta olmak üzere akvaryum ortamında büyüyen ve bu ortamda kuşaklarca oğul veren balıkların anatomilerine kadar sirayet eden komplikasyonlar.

habitat,biyotop akvaryumlarda güdülen düşünce doğal seleksiyonu ve anaçların anaçlık tecrübelerini es geçiyor.
Doğal ortamda 40 yavrudan belki 1-2 adet yavru kalırken,akvaryum ortamında düzinelerce hatta total olarak binlerce yavru müdahale ile muhafaza edilip büyütülüyor.
Bu müdahaleler balıkların gen havuzunun daralmasına sebep oluyor.

tüketmeye ve kâr gütmeye dayalı (haz duymak da bir kârdır) endüstri,bilinçsiz faaliyet ile hem türlere zarar veriyor hem de bu özel balıkların nesillerini tüketiyor.

Çok yetiştirmek değil,iyi yetiştirmek gaye olmalı. Akvaryum ortamında büyümeyi başaran yavru balıkların hem karakteristik hem de genetik olarak çeşitliliği sağlayacak zenginliğe sahip olduğu bariz bir gerçektir.

Birkaç sene önce ilgilenemediğimden dolayı hobiye ara vermeye karar vermiştim. Yeniden ufak bir kurulum yapma niyeti ile internetteki ilanlardan balıkları incelerken geçen süre zarfında türlerin bu denli değişkenlik gösterdiğini görmek beni bu yazıyı yazmaya itti. Okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi forumlar dilerim.






[EDIT]Furkancngr,2023-08-19 03:31:20[/EDIT]

Beğenenler: [T]123966,ali[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir