Makrakanta ( Chromobotia Macracanthus )


Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 10:19
Aşağıda yer alan iki ayrı bölüm iki farklı siteden yaptığım çevirileri içermektedir. Birinci kısımda genel tanıtım, ikinci kısımda da detay bilgiler yer almaktadır.
Genel tanıtım bilgiler normalde forumda yer alıyor olsa da daha fazla detay bulunduğunu düşünerek eklemek istedim.
Çeviri sırasında "Loach" için uygun bir direk çeviri bulamadığımdan ve temelde makrakantalarla alakalı bir çeviri olduğundan Loach olarak türe yönelik genel ifadelerde bile Makrakanta olarak kullandım.
Çevirdiğim içerikle ilgili olarak farklı kaynaklardan gördüğüm ve deneyimlerime dayalı bir takım bilgileri ise "Çevirenin Notu" olarak bir kaç yerde paylaştım.
Çeviri açısından çok problem olmasa da benim notlarım veya alternatif kaynaklarla ilgili öneriler için her türlü yoruma açığım.
Üretimi "şehir efsanesi" olan bu tür için başarabilirsem ilk resmi üreten olma hevesim var. Ancak takdir edersiniz ki bu süreç bir kaç gün veya bir kaç ayda olabilecek bir şey değil. O yüzden şimdilik hazırlıklarım sürüyor. Bakarsınız dünyadaki ilk resmi üretici ünvanını elde ederim. [:)]

İlgilenenlerin beklentilerini karşılayacağını umarak paylaşıyorum.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[b]Aile                     :[/b] Cobitidae
[b]Tür                     :[/b] Chromobotia macracanthus
[b]Genel Adı          :[/b] Makrakanta (Clown Loach)
[b]Boy                    :[/b] Doğada en büyüğü 50 cm (18")
[b]Not                     :[/b] Ortalama bir akvaryum balığı olarak görülmemelidir. Gençleri hep satılmak üzere görülmektedir ama satın almadan önce tedbir alınmalıdır. Hayvanları ideal yaşam koşullarından daha düşük koşullara maruz bırakmak adil değildir.
[b]Doğal Ortam    :[/b] Asya; Sumatra, Hindistan ve Borneo.
[b]Min. Hacim       :[/b] Gençler için 250 Lt, yetişkin sürüler için 540+ Lt.
[b]Beslenme        :[/b] Omnivor, Pul yemler, donmuş ve canlı yemleri sever.
[b]Davranış           :[/b] Çok barışçıl, sosyal, geniş gruplar halinde tutulmalıdır.
[b]Su                      :[/b] Sıcaklık: 24-30°C (75ºF - 86ºF), pH aralığı: 5.0-7.5, dH aralığı: 5-12º
[b]Bakım                :[/b] Orta seviye, iyi filtreleme gerektirir.
[b]Topluluk           :[/b] İyi
[b]Uygunluk          :[/b] İlgi gösterildiğinde herkes için uygun


[b]Kaynak             :[/b] [url=http://badmanstropicalfish.com/stats/loach_stats/stats_loach2e.html]http://badmanstropicalfish.com/stats/loach_stats/stats_loach2e.html[/url]
[b]Çeviren            :[/b] Köksal Gürkan (kgurkan)
[b]Çeviri Tarihi    :[/b] 18.03.2010

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


[b]Botia Makrakanta (Clown Loaches)[/b]

[b]Bilisel Adı                        :[/b] Botia macracanthus
[b]Diğer Bilimsel Adları    :[/b] Cobitis macracanthus, Botia macrocanthus
[b]Yaygın Bilinen Adı         :[/b] Makrakanta (Clown Loach)


Makrakantalar popüler akvaryum balıklarındadır. Bununla birlikte, Beyaz Benek (Çevirenin Notu: Ichthyopthirius multifilis - Kısaca Ick veya Ich) hastalığına yenildiğinden ve kötü su koşullarına hassas olduğundan her zaman kolay bakılamamaktadır. Bu makalenin amacı yeni makrakanta sahiplerine balıkları için güzel ortam hazırlamaya yardımcı olmaktır. Makrakanta'lar Endonezya'da (Sumatra ve Borneo) bulunmuştur ve akvaryumlardaki makrakantaların neredeyse tamamı vahşi olarak yakalanıp dünyanın dört bir yanına satılmak üzere dağıtılmıştır. Bu durum balıkların üzerinde önemli oranda stres yaratır ve akvaryumda sürü oluşturacak sağlıklı makrakanta almak için en hayati adım sağlıklı balık seçmektir. Peki sağlıklı balık seçeceğinizden nasıl emin olabilirsiniz?

•    Dükkanın genel ortamı kontrol edin. Akvaryumlarda ölü balıklar var mı? Su temiz mi? Bazı akvaryumlarda yanlış bakım durumu varsa diğerlerinde de istenmeyen koşullar olması olasılığı oldukça yüksektir. Sadece akvaryumlarına iyi bakım yapan dükkanlardan balık alın.

•    Makrakantalar nasıl görünüyor? Makrakantalar renkleriyle bulundukları ortam hakkında size fikir verebilir. Sağlıklı bir makrakanta parlak belirgin renklerini gösterir, buna karşılık stresli olanı renklerini yitirir ve beyazlaşır. Sadece doğru renkleri gösteren makrakantaları alın.
(Çevirenin Notu: Grileşmiş makrakanta her zaman sağlıksız değildir. Bazı makalelerde sürü liderlerinin grileşmiş renklerde olduğu da belirtilmekte ve resimlerle gösterilmektedir. Ancak bu durum yetişkin sayılacak balıklar için geçerlidir. Küçük boylarda renk önemlidir.)

•    Makrakantalar iyi beslenmiş mi? İyi ve doğru beslenmemiş olanların sağlıklarına kavuşmaları zordur ve aldığınızda bir süre sonra ölü bir balıkla karşılaşmanız çok muhtemeldir. Vücutlarına bakın ve iyi beslenip beslenmediklerini kontrol edin. Dükkan sahibine makrakantaları ne sıklıkta ve hangi yemlerle beslediğini sorun.

•    Makrakantalar aktif mi? Sağlıklı makrakantalar enerji dolu ve çok aktiftir. Sağlıklı bir makrakantayı yakalamak zordur.

•    Makrakantaların saklanacak yerleri var mı? Makrakantalar için saklanacak yer olması streslerini azaltmak için çok önemlidir. Saklanacak yeri bulunan akvaryumlardan alacağınız balıklar büyük olasılıkla daha iyi durumda olacaktır.

•    Eğer daha önceden makrakanta beslemediyseniz, gençken çok daha hassas olacakları için, 5 cm'den (2 inç) daha ufak balık almayın.

Sonuçta bulabileceğiniz en renkli, en hareketli makrakantayı aramalı ve en iyi başlangıç olarak onları almalısınız. Alacağınız balıklardaki stresi azaltmak için, dükkandaki makrakanta bulunan sulardan sizin akvaryumunuzdakine benzer olanından almayı düşünmelisiniz. Şunu da belirtme gerekir ki, makrakantalar neredeyse ölü gibi görünecek kadar, öylece durmayı da sever. Bununla birlikte, bu oldukça normaldir ve kötü kalitede suya işaret olarak görülmemelidir, genelde tam tersidir. Nereden alacağınıza karar verdiğinizde en az 3 (tercihen 8-10) adet almalısınız. Makrakantalar asla yalnız beslenmemesi gereken sürü balıklarıdır!!!

Yeni makrakantalarınızla eve ulaştığınızda poşeti suyun üzerinde 10-15 dakika bekletin ve sonra her 10 dakikada bir akvaryum suyundan az miktarda (bir fincan) ekleyin. Balıkları yeni evlerine bırakmadan önce bu işlemi 4-5 kez yapın.


[b]Akvaryum Düzeni[/b]

Makrakantalar 100 Litre (20 Galon) hacimli akvaryumlarda tutulabilir. Her ne kadar makrakantalar yavaş büyüyor olsalar da eninde sonunda çok büyüyecekleri ve en azından 540 litre (125 Galon) akvaryuma ihtiyaç duyacaklarını aklınızın bir köşesinde bulundurun. Bu değerler minimum olarak ele alınmalıdır.

Akvaryum tabanını makrakantaların kazabilecekleri kum ve ince çakıl ile kaplayın. Makrakantalarınızı bitkili akvaryumda tutmanızı öneririm. Bununla birlikte, genç veya yetişkin makrakanta beslemenize bağlı olarak, bitki seçimleri oldukça büyük farklılık gösterir. Yetişkin makrakantalar Java Fern veya Anubias gibi sert bitkilerle birlikte tutulabilirken, genç makrakantalar hemen hemen bütün bitki türleri ile bakılabilir. Diğer tüm bitkiler yetişkin makrakantalar tarafından yok edilecek ve/veya yenecektir. Ayrıca yüzeyde yüzen bitkilerden de kullanılarak ışığın azaltılmasını öneririm ki bu sayede makrakantalar gün boyunca daha da aktif olurlar.

Makrakantalar, tercihen içine sıkışarak zar zor girebilecekleri, birçok mağaradan ve saklanma yerinden oluşan bir akvaryum tasarımı isterler. Eğer makrakantalarınız kendilerini mağaralara sıkıştırırlarsa dikkate almayın, kayaların veya malzemelerin altını kazıp çıkarlar. Genelde sıkışmamışlardır, sadece bundan hoşlanıyorlardır.

Saklanma yerleri kayalar, kökler, PVC boruları, çiçek saksıları, hindistan cevizi kabuğu ve farklı çeşitlerde akvaryum dekor malzemeleri ile hazırlanabilir. makrakantalar için dekorasyonda sivri uçlu malzemeler kullanılmamalıdır. Çok fazla saklanma alanı yaratamazsınız ama her bir makrakanta için bir kaç tane oluşturmalısınız.

Makrakantalar kötü su koşullarına karşı hassastır ve iyi bir filtrelemeye ihtiyaç duyarlar. Makrakantalar vahşi doğada akıntılarda yaşadıklarından yüksek hızlı su sirkülasyonu çok iyi olur.

Makrakantalar çok iyi sıçrarlar ve akvaryumunuzun düzgün şekilde kapalı olduğundan emin olmalısınız.


[b]Sağlık[/b]

Daha önce de söylediğim gibi, makrakantalar kötü su koşullarına karşı hassastır ve genelde su kalitesi düştüğünde ilk ölecek veya hastalanacak balıktırlar. En az haftalık %25 su değişimi önerilir. Kötü su koşullarına karşı düşük toleranslarından dolayı, sağlıkları akvaryumun durumunu göstermesi nedeniyle, gösterge (indicator) balığı olarak da adlandırılır. Makrakantalar Klor'a karşı çok hassastır ve çok az miktarlar bile makrakantaların toplu ölümüne yol açabilir.

Bu türler eğer su kalitesi yeterince iyi değilse beyaz benek hastalığına meyillidir ve çoğu beyaz benek ilacı ve tuza karşı hassastır. Bu nedenle makrakantalarınıza iyi bakın ve gerektiğinde önerilen ilaç dozlarının yarısını kullanın. Yoksa ilaçtan dolayı makrakantalarınızı öldürme riskiniz olabilir.


[b]Beslenme[/b]

Makrakantalar etoburdur (carnivore) ve beslenmelerini tamamlamak için ot yerler. Bu nedenle bu tip beslenmeyi destekleyecek şekilde yem verilmesi önerilmektedir. Makrakantalarınızın büyümesi için ideal olarak günde 3-5 kere beslenmeleri önerilmektedir. Yine de yavaş büyürler. Beslenme düzeni çeşitli yemlerden oluşmalıdır ve hemen her türlü etçil yem beslenmeye dahil olabilir. İyi bir temel karidesler, farklı dip yemleri, farklı donmuş yemler ve balıklar büyüdükçe balık dilimleridir. Makrakantalar tıklama sesi çıkarabilir ve bunu neşeli olduklarında yaparlar. Dolayısıyla, verdiğiniz yemlerin hangisinin hoşlarına gittiği verdiğiniz anda çıkardıkları tıklama seslerinden kısa sürede anlarsınız. Tüm diğer balıklar gibi makrakantalar da yeni yemlere alışmak için zamana ihtiyaç duyar. Ama bir kere alıştığında bu yem favorileri halini alabilir. Makrakantalar salyangoz yiyen ve hoşlanan çok az sayıda balıktan biridir. Bu yüzden salyangoz kontrolünde kullanılabilirler.


[b]Üreme[/b]

Makrakantalar akvaryum ortamında üretilmiştir, ancak oldukça nadirdir. Cinsiyeti dışarıdan belirlemek çok zordur, ama kuyruğuna bakarak mümkündür. Kuyruk uçları erkeklerde, kuyruğu bir pençe gibi gösterecek şekilde, hafifçe içeri kıvrılmıştır. Kuyruk uçları dişilerde bu şekilde değildir.
(Çevirenin notu: Dişilerde kafa ile üst yüzgeç arasında yer alan sırt kısmı daha yüksek gibi görünüyor. Dolayısıyla dişilerin dikey gövde genişliği daha yüksekken erkekler daha ince uzun bir yapıya sahipler. Cinsiyet ayrımında bu durum kesin olmamakla birlikte hem kendi balıklarım hem de internette gördüğüm örneklerden yola çıkarak önermede bulunuyorum.)

Makrakantalar cinsel açıdan yeterli olgunluğa erişmeleri için yeterince yaşlı ve boy olarak da 17 cm (7 inch) kadar olmalıdır. Yumurtladıkları iyi bir örnekte aşağıdaki koşullarda yumurtlamışlardır:

      *  Sıcaklık                   : 84F (29C)
      *  pH                            : 6.5
      *  Amonyak & Nitrit    : 0
      *  Nitrat                        : 25

Dört büyük (25 cm/10 inch üzeri) makrakanta bitkili bir akvaryumda bir arada tutulmuştur. Yumurtlamalarından bir kaç hafta önce davranışlarını değiştirmişler ve tek yedikleri canlı balık olmuştur. Gruptaki dişiler bu beslenme ile çok hızlı büyümüşler ve bel ölçüleri yumurtlama zamanı iki katına çıkmıştır. Yumurtlamanın gerçekleştiği gece, iki makrakanta birbirine dolaşmış şekilde tıklama sesleriyle yüzeyin hemen altında yüzüyorlardı. Ertesi sabah 450 yumurta akvaryuma saçılmış olarak bulundu. Makrakantalar kendi yumurtalarını yerler. Bu nedenle yumurtlamanın başarılı sonuç vermesi için anaçların akvaryumdan çıkarılması önerilmektedir.

(Çevirenin Notu: Burada belirtilen örnekte 450 yumurta görüldüğü bildirildiğinden neredeyse tüm kaynaklarda "Makrakantalar 450 yumurta döker" şeklinde saçma bir bilgi yerleşmiştir. Ortalama yumurta adedi değişiyor olsa da en az 600-800 yumurta döküyor olmaları muhtemeldir. Sayının 1000 olduğu durumlar bile görülebilir. Kendi yumurtalarını yedikleri düşünüldüğünde, örnekteki ertesi sabah bulunan yumurta sayısı yenmeden kalan yumurtalar olarak algılanmalıdır.)

Yavrular ilk iki hafta sıvı yavru yemleri ile beslenmelidir. Sonrasında ufalanmış pul yemleri yerler. İlk 6 haftada 2,5 cm'e (1 inch) kadar göreceli olarak hızla büyürler. Daha sonra büyüme hızı yavaşlar.

Bu balıklar cinsel olgunluğa yaşça oldukça geç gelebildiklerinden, üretmek için esasen yaşlı balıklar olması önerilmektedir. Makrakantalar yaklaşık 50 yıl yaşarlar. Bu nedenle, hayatlarının ileri dönemlerinde yumurtlamaları diğer türlere göre çok daha mümkündür.

[b]Yazan:[/b] William Berg / İsveç, ([url=http://www.aquaticcommunity.com/]www.aquaticcommunity.com[/url])
Aquarticles

[b]Çeviren           :[/b] Köksal Gürkan (kgurkan)
[b]Çeviri Tarihi   :[/b] 18.03.2010


[EDIT]Koksal Gurkan,2019-02-19 14:04:35[/EDIT]

Beğenenler: [T]180337,atillagursan[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]17160,aquamania[/T][T]134693,RuLing[/T][T]197121,KaraLahana[/T][T]45334,Aquapir[/T][T]205937,DEVLETİ ALLİYE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]17160,aquamania[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 11:25
Köksal abi büyük bir heycanla bekliyoruz.

+1: [T]168383,nightsun33[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saturdayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 91
saturdayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 12:42
Çok faydalı ve güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim.Emeğinize sağlık. saturday2010-03-19 12:42:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

predatorÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 704
predatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2010 21:16
Başlangıç için çok güzel bilgiler umarım ileri dönemlerde ezbere dayalı diğilde tecrübelerimize dayalı yazıları yazarız abi destekçinim her zaman inş. birgün üreticez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknclÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zknclÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2010 12:49
 Köksal abi,üretim hazırlıkları nasıl gidiyor?Umarım bir aksilikle karşılaşmamışsındır.Yakın zamanda müjdeli haberler vermen dileği ile.
 
 Saygılar, 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2010 10:14
[QUOTE=zkncl] Köksal abi,üretim hazırlıkları nasıl gidiyor?Umarım bir aksilikle karşılaşmamışsındır.Yakın zamanda müjdeli haberler vermen dileği ile.
 
 Saygılar, 
[/QUOTE]
Sağol Zeki'cim. Keşke hemen güzel haberlerle cevap verebilseydim... %3cimg%20src=
Bu iş öyle üç günlük hatta üç aylık bir iş değil. Önce ortam için kaynaklşarı hazırlamam, daha sonra damızlıkları temin etmem ve ardından da zaman ayırıp süreci takip etmem gerekiyor. Diğer yazılarımdan birinde yazdığım gibi ilgilenip destek olacak birileri olursa ortak bir çalışma yapabiliriz diye yazmıştım. Şu ana kadar ciddi çalışma yapacak bir kişi çıktı.
Ben kendi kaynaklarım ve ayırabileceğim zamanı düşünerek, elbette hazırlıkları da içine katarak, ancak seneye gerçekten girişebilirim diye düşünüyorum. Hala araştırmalarım devam ediyor.
Sormak istediğin bir şey olursa dernekte görüştüğümüğzde yüzyüze de cevaplarım. kgurkan2010-04-18 10:15:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 16:39
Ufuk (predator) kısa zamanda yapamayacak olsak da sakın hevesinden vazgeçme. Mutlaka bir şekilde sonuç alacağız.
wiwiwi2010-05-03 13:22:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 12:47
Köksal ağabey paylaştığınız güzel bilgilerinizden ve büyük hedefinizden ötürü sizi kutlarım.Umarım bu hedefinize ulaşır,ve birçok alanda örnek olmuş olan akvaryum.com camiasına bu türü üreterek bir gurur daha yaşatırsınız.Sabırla bekliyor,tekrar tebrik ediyorum.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 09:49
İlgilenenler için paylaşmak isterim ki burada üretiminin yapılmış olduğunu ve yapan kişinin de yavruları büyütmeyi başardığının bilgisini aldım. Paylaştığı bilgilerde benim planladığım adımları ve ortamı birebir hazırlamış. Yazıdaki üretim kısmında anlatılan şekilde 4 adet 20 cm balık ile 5 kere yumurta alıp sonuncusunda yavru büyütüp sonra bırakmış. Ancak fotoğraflarla destekleme imkanımız olmadığından sadece bu kadar paylaşabileceğim. Konuyu önce başka bir yerden duydum, sonra asıl üreten kişiden teyit ettim.
Eğer üretmek üzere benden hızlı davranıp konuya girişecek kişiler varsa bana özelden yazabilir. Balık temini açısından da yardımcı olurum. Kendi adıma henüz yeterli büyüklükte akvaryumum olmaması ve şu alsam bile koyacak yer probleminden dolayı ileri tarihe ertelemiştim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2010 12:09
Yeni bir bilgiye ulaştım. Fransız Gelişim Enstitüsü Endonezyalı bir ekiple birlikte yöntem geliştirip üretmeyi başarmış. Aşağıdaki linkten bu bilgiye ulaştım. Sayfa Fransızca olduğu için herkese çok şey ifade etmeyebilir. Ama referans vermek için başka bir seçenek de yok.

http://www.ird.fr/les-partenariats/valorisation-et-transfert-de-technologie/propriete-intellectuelle-et-transfert-de-technologie/quelques-offres-technologiques/ot7-procede-de-production-massive-de-chromobotia-macracanthus

Ama sayfada yer alan pdf formatındaki dokümanda hem Fransızca hem de İngilizce olarak genel bilgiler açıklanmış. Üretim yöntemi için patent bile almışlar. Bu yüzden detaylarını paylaşmıyorlar.

Benim çalışmalarıma gelince, halen damızlık balıklar yetiştirmek üzere balık topluyorum. Yakında özel bir makrakanta akvaryumu yapacağım. 15 kadar balığım olacak. Büyütüp planlı bir üretim için çalışmalara girişeceğim. Ama üretmek için hala epey zaman var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dare.darkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 341
dare.darkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 14:43
Tebrikler... En sevdiğim balık diyebilirim. Geçenlerde 1 tane almıştım. Akvaryum yenilemesinden sonra hastalandı ve öldü... İlerde daha uygun koşullar sağlayabilirsem kesinlikle yeniden alacağım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

haymeanamÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 584
haymeanamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2010 03:10
Köksal abi makrakantalar konusundaki ilerlemeni burdan bizimle neden paylaşmıyorsun :)

Edindiğin damızlıkların resmini boyutlarını akvaryum dizaynını falan buradan paylaşsan daha güzel olacak bence!!!



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2010 08:49
[QUOTE=haymeanam]Köksal abi makrakantalar konusundaki ilerlemeni burdan bizimle neden paylaşmıyorsun :)
Edindiğin damızlıkların resmini boyutlarını akvaryum dizaynını falan buradan paylaşsan daha güzel olacak bence!!!
[/QUOTE]
Harun, biliyorsun parmağım bu ara sağlam değil. Hatta telefonda da söylemiş ama yine yazayım. Diğer balıklarımın çoğunu elden çıkarıp azaltırken bir yandan da akvaryumlarımı düzenlemeye çalışıyorum. Uğraşamayacaklarımı azaltıp sınırlı alana odaklanmaya çalışıyorum. Kısmet olursa yer değişikliklerini yaptıktan sonra eklemeler yaparım.
Dizayn konusunda çok fazla bir şey yapmıyorum. Çünkü görsellikten çok büyümelerine odaklanmış durumdayım.
Aslında makinemi aldıktan sonra çektiğim bir kaç kare var. Onlardan akşama ekleyebilirim. Yine de hatırlatmak isterim ki bu balıklarla üretim girişimim ancak seneye olabilecektir. Çünkü henüz 11-16 cm arasında boylara sahipler... Yani damızlık değil genç veya damızlık altı sayılırlar. Üretim için18-20 cm boyda olanlar ile deneme yapacağım. O boya gelmesi de zaman alacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2010 09:09
Paylaşım için teşekkürler. Artık seneye birazda tarçın yardımı ile balıklarınızı çiftleşme hususunda iyice kızıştırırsınız.Kahkaha

İlerleyen zamanlarda güzel haberlerinizi bekliyoruz. Yerli üretim makrakanta. 

Not: 18" kısmına gözüm takıldı. 18" 45 cm yapar. 50 cm ise yaklaşık 20" 'e tekabül ediyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir