Leonardit İle Karides Ve Bitkili Akvaryum Olur Mu


calciteÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2011
İl: Nevsehir
Mesaj: 231
calciteÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2017 18:23
Karides ve cuba bitkili bir tank kurmayı düşünüyorum. Bunun için uzun zamandır arayış peşindeydim. Bitki ve karides toprağı için istenen fiyatları görünce (bir toptan sitesinde gördüğüm türkiye fiyatı ile son satıcı fiyatı arasında %30-40 arası bir kar marjı var vergiler hariç). Bende yerli malı yurdun malı diyerek 2-3 litre civarı bir tankta Leonardit toprağı denemeye karar verdim. Korkularım su da eriyip balçık gibi olması gerçi Oliver knott da kazıyıcı balıklarla kullanmayın diyor bu da demek ki çok hareket olursa çamur olur, bir de Leonardit toprak çok yüksek oran da humus ve fulvik asit içeriyor. bitkiyi yakma, karidesi öldürme riski var mı. Bu sebeple küçük bir akvaryum ve 1-2 karides ile deneme yapacağım. Bu toprak hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi, eğer ölümcül bir yan etkisi var ise 1-2 tane bile olsa canlıyı kurban etmek istemem. Satıcının site de verdiği laboratuvar sonuçları aşağıda ki gibidir. Bu tabloya göre bitki için gerekli organik madde oranı (en az %40) ve humik fulvik asit oranı (en az %40), ph ise 4,5 ve EC ve pH değerlerini dengeler gibi güzel özelliklere sahip. Tablo da tek korktuğum değer ağır metaller ve bunda da en yüksek değer Çinko ve Krom. Gerçi saechem in " http://www.seachem.com/downloads/charts/Gravel-Mineral-Composition.pdf " sitede yer alan değerlerini bakınca ağır metaller onda da var ve doğal olduğunu yazan dennerle vb tüm ürünler de bu metaller zaten var. Doğa da sadece istediğin ürünler homojen olarak tek başına bulunmaz.

Ürün gelince bir deneyip durumu buradan paylaşacağım. İnşallah olur da, Hong kong ta ADA AQUA SOIL-AMAZONIA POWDER TYPE 9L [B]151tl[/B], ADA POWER SAND SPECIAL S 2L [B]51tl[/B] iken türkiye de kampanya dahil bu 2 ürüne [B]287tl+172tl[/B] gibi saçma rakamalr ödemek zorunda kalmayız.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/105572/060220171822031.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1318
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2017 14:39
Akvaryumda ticari olarak kullananlar yüksek ısıda pişmiş ve silika ile sertleştirilmiş tir.Tarım için kullanılan bu ürünü alırsanız.Fulvik asit salınımına neden olursunuz ve akv. Suyu hep bulanık olur

+1: [T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

calciteÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2011
İl: Nevsehir
Mesaj: 231
calciteÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2017 15:58
[QUOTE=cafermutlu]Akvaryumda ticari olarak kullananlar yüksek ısıda pişmiş ve silika ile sertleştirilmiş tir.Tarım için kullanılan bu ürünü alırsanız.Fulvik asit salınımına neden olursunuz ve akv. Suyu hep bulanık olur [/QUOTE]

Evet o nokta doğru fakat caridina karidesler asidik suyu sever ve ph4,5-5 seviyesine gelmesi gerekiyor. Fulvik asitte başta salınım yaparak suyu bulanıklaştıracaktır. Fakat fulvik asidin ph ile suyun ph aynı seviyelere geldiği an çözülme olmaya devam eder mi. İkisi de aynı seviyeye geldiğinde kararlı hale gelirse salınım azalacaktır. Hatta bitkiler fulvik asiti kullandıkça suda ki oranı azalacağından suyun ph artmaya başlasa bile salınım yapma ihtimali var mıdır.

Amacım aslında bu toprağı amatör olarak denemek. Biraz da bu konuda geriyiz aslında. Sonuçta canlılar doğa da oliver knott, ada, dennerle vb topraklarla besleniyorlar ama onun doğal oluşmuş haliyle. Biz ise aynı toprağın biraz işlenmesi, biraz paketlenmesi ile uçuk rakamlarla karşılaşıyoruz. Hobi de amaç doğayı taklit ederek yapay bir alan oluşturmak ve canlıları doğadaymış gibi kandırarak doğada ki kalitelerini odamız da görmeyi sağlamak. Ama bunu yaparken sanki ölümcül bir hastalığın ilacını bulmuş ilaç firması gibi ortalıkta dolananlara da açıkcası sinir oluyorum. " http://www.ada-norway.do.am/Aquasoil_AJ.pdf " burada ki linkte Hong Kong Aqua Soil Powder ile ADA Aqua Soil Amazonia Powder kıyaslanıyor ve humik-fulvik asit salınımı gösteriliyor. 1mm-4mm elekten geçilmiş yani aldığımız paket toprak gibi aynı, ph değeri ve fulvik asit oranı itibariyle bizim bu toprağımız daha kaliteli bir beslenme ve yaşam alanı sağlıyor. Dediğiniz gibi biraz geliştirmek iyi olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2017 08:32
Leonardit olmuyor, bir arkadaşım denemişti.

------------

Andosol, mineral açısından zengin, volkanik kül temeline sahip, yağışlı bölgelerde bulunan siyah ve koyu kahverengi toprak türüdür. Zengin mineral-iz element ve yüksek konsantre humic-fulvic asit içeriği ile son derece verimli olan bu toprak tarımsal faaliyetlerde her geçen gün değer kazanmaktadır.

Volkanik yapı üzerinde gelişen volkanik topraklardır. [K][B]Ülkemizde Karacadağ ve Kula civarında yaygındır.[/B][/K]

----------------

Yine mesele zannedildiği gibi ph da değil. Bu topraklar gözenek yapıları itibariyle protozoa vb tek hücreli canlıların hızla çoğalmalarına ve karideslerin bunlarla beslenmesine zemin hazırlıyorlar. Bu toprakları çeşme suyunda neocaridinalara kullanırsanız iki kat hızlı ürerler. Ph'ı da düşürmez, ph düşüren kullandığınız suyun özelliğidir.

[URL]https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1CHZL_trTR713TR713&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=andosol+topraklar+t%C3%BCrkiye&*[/URL][EDIT]Ulvi Özuğur,2017-03-14 08:46:01[/EDIT]

Beğenenler: [T]222260,Mematiesk[/T]
+1: [T]209395,Revenge46[/T][T]222260,Mematiesk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karaefeÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2009
İl: Bursa
Mesaj: 788
karaefeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2017 06:46
Gökmen Bey konu hakkında gelişme varsa paylaşırmısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Revenge46Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 1
Revenge46Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2019 16:45
Bu deneyi yapan arkadaş hala buralarda mı deney sonucu ne oldu acaba bende aynı düşünceler içine girdimde

Beğenenler: [T]213824,fatihcakir0606gm[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcakir0606gmÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2019
İl: Ankara
Mesaj: 3
fatihcakir0606gmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2019 01:30
Ben de leonardit siparişi verdim, leonarditi suda eriterek elde ettiğim karışımla ph ı azar azar düşürmeyi planlıyorum, tabi 100tl lik bir tankta ph'ı düşürmek için çok fazla karışım eklemem gerekebileceği ve bu durumda suyun simsiyah olabileceği ihtimalide önümdeki olası engellerden birisi, bu problemi de süzerek elde edeceğim berrak suyu kullanarak çözebilmeyi deneyeceğim, filtre etmek için su arıtma sistemlerinin 5 ve 1 mikronluk ön filtrelerrini kullanmayı düşünüyorum, sudaki diğer kalan partikülleri de bağlamak için reeflo..s ın su berraklaştırıcılarını deneye bilirim. Amatör olarak fikir yürütüyorum yanlış anlaşılmasın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir