Kusturma sonucu ölüm


gürhanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2006
İl: Karaman
Mesaj: 36
gürhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 09:35
    Merhaba arkadaşlar.Dün akşam uzun süredir ağzında yavru olan (yaklaşık 16 gün)  13-14 cm boyundaki yunus dişi balığımı kusturmak istedim.Bu olayı daha önce yaptığım için (150 kadar yunus ve sarı prenses yavrusu) gayet rahat balığı yakaladım ve başka akvaryumda kusturdum.Diğer akvaryuma kadar 15-20 metre kadar mesafe var dişi yunus yavruların bir kısmını fileye bıraktı,onları kurtadım ama ağzından 5 tanesi sağ 10 kadar yavru ancak çıktı.Balığın yavruları sitresle yuttuğunu veya ana tanka bıraktığını düşündüm yapacak bir şeyde yoktu en azından 5 yavru kurtardım diye aklımdan geçirdim.Balığı tekrar ana tanka aldım.
 
     Sabah kalktığımda kusturduğum dişi yunus ölmüştü.Arkadaşlar acaba yunus neden ölmüş olabilir.Ben bu konuda tecrübeli olduğumu düşünüyorum.Sanırım balığa zarar vermedim.Bu konuda tartışırsak diğer arkadaşlara bilgi vermiş olur ve eksik yönlerimiz varsa birlikte telafi ederiz.İleride olabilacek ölüm olaylarını nisbeten engellemiş oluruz.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 10:21
Gürhan bey öncelikle balığınızı diğer akvaryuma kadar kepçe içinde taşımak yerine bir kap, leğen, tas vebenzeri birşeyin içine hemen akvaryumun yanında kusturabilir, yumurtaları sonra diğer akvaryuma taşıyabilirdiniz veya bir kap içinde balık sudan ayrılmadan taşıyabilirdiniz.
 
Balığı yakaladıkdan sonra kepçe içinde 15 m ilerdeki akvaryuma taşımak zaten yumutaların çoğunu, çiğneyip ölmelerine, tükürmesini ve yutmasını sağlar, en azından balığı elinizde tutarak yanaklarından hafif sıkarak ( uygun ölçüde ve balığı zedelemeden) yutkunma ve tükürme refleksine mani olabilirdiniz.
 
Balığı çok fazla dışarıda tutmuş iseniz ölüm sebebi bu olabilir.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 10:46
Gürhan bey merhaba;
 
Öncelikle çok geçmiş olsun. Aslına bakarsanız biz akvaristler hep kusturma işlemine karşı çıkma reaksiyonu göstersek bile buna zamanla karşı koyamıyoruz. Acaba neden ? bazılarımız merak ettiğimiz için bazılarımız yavru sayısında yaşadığı göz doymaması bazılarımız sabredememe ve bazılarımızda bu olayda balığı ve yavruları kurtarma zihniyetini savunur. Ama benim nacizane fikrim doğal bir ortamda bu olayın gerçekleşmesidir. Ama ne yazık çoğu arkadaşlarımızın tank ve balık çokluğu endişesine kapılıp bu kusturma işlemini gerçekleştiriyor. Eğer balıklarımızdan yavru almak gibi bir düşünce besliyorsak bence önlemlerini alıp doğal bir şekilde yavrularını bırakmalarını sağlamaktır. Bakın o zaman kendinizle ve balığınızla olan hobicilik duygunuz muazzam bir hal alacaktır. Peki nedir bunu sağlamak ?
 
1. Balıklarımızı besin değeri iyi olan yemlerle beslemek.
 
2. Su şartlarımızı en muazzam şekilde yerinde tutmak.
 
3. Tankımızı balıklarımızın en iyi şekilde çiftleşeceği ve rahatsız edilmeyecek bir şekilde dekore etmek.
 
4. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek. Eğer balığınız yavrulama dönemine girdi ise Biz akvaryum. com ailesine çekinmeden her türlü bilgi alışverişi yapmak.
 
5. Eğer yavru kaybı yaşamak istemiyorsanız yedek bir tank mutlaka bulundurmalısınız. Bazı arkadaşlarımız 40 50 lt bir tankta bile yunus balığından yavru alma eğilimine giriyor. Bence çok yanlış bir durum.
 
Gürhan bey, gerçekten sizin adınıza çok üzüldüm. Allah tekrarını yaşatmasın. Bence balığınız sizin anlattığınızdan yola çıkarak tek bir fikir yürütüyorum oda balığınız aşırı strese girip yaşamını yitirmiş olmasıdır. Tekrardan geçmiş olsun. Saygılar, sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gürhanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2006
İl: Karaman
Mesaj: 36
gürhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 11:08
   Arkadaşlar sağolun.İmzamdada görüldüğü üzere  3 adet yavru tankım var ve daha önceleri bu şekilde yani uzakta bulunan akvaryuma götürmek suretiyle defalarca yavru aldım .Sanırım bu kez balık aşırı strese girdi.Veya diğer akvaryumdaki  ısı değişiminden rahatsız oldu.Çünkü akvaryum oldukça büyük ve 4 adet 1 metrelik florasanla 12 saat aydınlatılıyor.Diğer akvaryum küçük ve dip bir yerde aydınlatma yok.Isı değişimi  etkilemiş olabilir.Tabi bunlar birer tecrübe eksik yönlerimizin tamamlanması bu işi daha sonra yapacak arkadaşların bilgilenmesi esas amacımız bende bundan sonra ana tanktan kovaya su almak suretiyle kusturmayı düşünüyorum.Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

angeltrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 96
angeltrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 11:33

Bence bu olayın üzerine "bundan sonra kusturmayı düşünmüyorum, doğal bir şekilde yavrularını dünyaya getirsinler" demeniz daha iyi olurdu gibi geliyor bana.

 
Onlarda birer canlı ve doğalarında böyle birşey yok biliyorsunuz. Biz bir akvaryum kurarken en çok istediğimiz şey doğal ortamlarındaki gibi bir akvaryum kurmak değil mi? Bütün emeklerimiz de bu yönde zaten. Aksini buradaki hiç bir arkadaş iddaa etmeyecektir.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gürhanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2006
İl: Karaman
Mesaj: 36
gürhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 12:02
  Arkadaşlar teşekkür ederim verdiğiniz faydalı bilgiler için.Daha önce agzında yavru olan sarı prensesimi 2 kez doğal ortamda bıraktım.Sonuc olarak bir tek canlı yavruyu ayırmak suretiyle kurtarabildim.Arkadaşların fikirleri ve bilgileri benim için çok önemli.Şu an iş yerimde bulunan canlı doğuranlar tankım tamamen doğal ve yavruları ayırmıyorum fakat cikletlerde  yavruların  yaşama şansı çok az oluyor.Cikletlerde   biraz daha fazla balığı aynı tankta bakmayı ve sayı azaltmamayı tercih ediyorum diyeyim.Balılkarın cıvıl cıvıl görüntüsü bana çok cezbedici geliyor.Doğal ortamında üretmek için bir çok dengeyi değiştirmem gerekiyor.Bu benim için şu an uzak  arkadaşlar.Kusturmanın doğru veya yanlış olduğu konu forda şu an halen açık, o farklı bir konu  kusturma konusu şu an tercihim . Benim esas düşüncen kusturma yöntemini kullanan arkadaşlara yararlı olacak şeyleri konuşmak. Yapılan yanlış ve yapılacak yanlışlara açıklık getirmek  daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.Herkesin fikrine saygım var ama arkadaşlar unutmayalaım mutlaka kusturma yöntemi kullanılmaya devam edecektir.Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir