Kontrollü Lepistes doğumunu nasıl yaparım?


xXZoRoXxÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2013
İl: Bartin
Mesaj: 1
xXZoRoXxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 16:04
Merhaba arkadaşlar yeni üyeyim. 20 dişi 7 erkeğin olduğu bir Lepistes akvaryumum var dişiler yavaş yavaş doğuma yaklaşıyor. Akvaryumumda bir miktar rafya var. Kontrollü bir doğum için, rafya sayısını mı arttırmalıyım, yoksa yavruluk içine mi almalıyım dişileri bilemedim. balıklarım oldukça iştahlı. Açıkcası ani bir doğumda balıkların açlık anına gelip te yavruların telef olmasında korkuyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ethem KibarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2011
İl: Adana
Mesaj: 226
Ethem KibarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 16:22

Rafya miktarını artırırsanız yavrular daha kolay saklanabilir ve kayıp az olur. Amacınız üretim ise rafya içindeki yavruları kepçeyle yakalayıp başka akvaryuma alırsınız.

 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hardtrustÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 298
hardtrustÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 18:49
Yavruluk tavsiye edilmez ama hiç yavru kaybetmek istemiyorsanız bulabileceğiniz en geniş yavruluğu alın. içine de moss ve tilki kuyruğu ekleyin. Bu şekilde  yavruluğun yarattığı sitresi azaltabilirsiniz. Yada 25-30 cmlik akvaryumlar var onlardan alın. İçini moss ve tilki kuyruğuyla doldurun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2771
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 22:43
[QUOTE=xXZoRoXx]Merhaba arkadaşlar yeni üyeyim. 20 dişi 7 erkeğin olduğu bir Lepistes akvaryumum var dişiler yavaş yavaş doğuma yaklaşıyor. Akvaryumumda bir miktar rafya var. Kontrollü bir doğum için, rafya sayısını mı arttırmalıyım, yoksa yavruluk içine mi almalıyım dişileri bilemedim. balıklarım oldukça iştahlı. Açıkcası ani bir doğumda balıkların açlık anına gelip te yavruların telef olmasında korkuyorum :)[/QUOTE]

Merhabalar, foruma hoş geldiniz. Eğer iç filtreniz veya dış filtreniz varsa bu filtreler genelde yavru canavarı oluyorlar. İç filtrede sıkışmış canlı ve cansız yavrular çıkarttığımı bilirim. Yaptığım ne kadar doğru bilmiyorum ama filtreye kadın çorabı geçirip bu problemi aşmıştım. Bu konuyu araştırmanızı öneriyorum.
Eğer balıklarınızın petshop hayatından sonraki ilk doğumlarıysa şu ana kadar gördüğüm kadarı ile yavrulara direk yem gözüyle bakacaklardır. Petshopta az beslendikleri ve küçük tankta çok balık olduğu için her zaman yem yarışı içinde olurlar ve rahat bir düzene alışana kadar yavrular ana tankta doğarsa çok fazla yavru kaybı vermeniz muhtemel olur. Başka bir yerde boylandırdığınız ve artık yenmeyeceğini düşündüğünüz yavruları salarsanız birkaç başarısız yeme girişiminden sonra yavrulara alışıyorlar ve çok sağlıksız doğan yavrular dışında kayıp minimuma iniyor. Ancak kendi balıklarımda gözlemlediğim kadarıyla doğum anında yem gibi düşen yavrular diğerlerinin çok ilgisini çekiyor. 
Doğum için yavruluk önermiyorum, çok strese sokabiliyor. Tül yavruluktan lepistes yavrularının bazıları uğraşıp küçücük deliklerden firar ediyor, zaten yavruluğu ilgiyle izleyen diğer balıklara yem oluyor, ya da yukarı, annenin yanına çıkıyor, doğum anında stresli olan anne affetmeyebiliyor. Bence 20 dişinin yavrusuna ancak yetecek olan 80 litre civarı (o da yeter mi bilmiyorum) bir tank alıp, bu tankın bir 10 litresini falan doğum yeri olarak bölerek ayırın. Başka türlü az kayıplı yavru ana tankta biraz zor olur, kayıp olmazsa zaten yavrular büyüdükçe ve diğer lepistesler tekrar doğurdukça ana tankta işin içinden çıkamazsınız. Bence yavru tankı alın, orada birkaç hafta büyüyünce biraz da ana tankta boylandırın ve uygun boya ulaşınca hobicilere satın, petshop'a yem veya benzeri malzeme karşılığı takas edin. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 23:11
BOYU marka çift bölmeli büyük boy tül yavruluk kullanabilirsiniz (Yaklaşık 10TL civarı) , aradaki bölmeyi kaldırırsanız doğum yapacak balığa oldukça geniş alan kalır, stresi azalır.
Doğum gerçekleşirken suyun üzerindeki ışıkları kapatın, böylece yavrular aşağıya düşerler, ışık açık kalırsa yukarıya doğru yüzmeye çalışırlar.
Akvaryum ısısını 28 dereceye ayarlarsanız doğum daha kısa sürede gerçekleşir.
Doğum yapacak yavruluktaki dişiye sabahları, günde 1 kere çok az yem verin. Çok fazla yiyen hamile balık doğum esnasında ölebilir.
Doğumu bitiren dişiyi akşam karanlıkta yavruluktan çıkarın akvayuma salın, gece dinlensin toparlansın. Aydınlıkta salarsanız zaten yorgun ve yıpranmış olan dişiyi erkekler rahat bırakmaz, bitkin düşer, hasta olabilir.
Kolay gelsin.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir