kloru yok etmek?


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 10:50
Herkese mutlu pazarlar...

Benim sizlere danismak istedigim sey sudaki klorun nasil gidecegi. 5 litrelik siseye suyu cok tayzikli bir sekilde doldurursam sudaki klorun ne kadari gider? Diyelim %50'si gitti. Kalan %50'si icin siseye hava motoru baglasam ne kadar surede gider. Simdiden yardimci olacaklara tesekkurler.

Dip not; telefondan yazdigim icin Turkce karakter kullanamiyorum, maruz gorun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaF_KeFÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 279
KaF_KeFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 11:21
Bildigim kadariyla sisede veya damacanada agzi acik bir sekilde 2-3 gun bekletmen yeterli olacaktir. Ben uzun zamandir boyle su dinlendiriyorum hicbir sorun yok. Suyu akvaryuma eklerken isilari esitlemeyi unutmayin.
Saygilar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 11:22
[QUOTE=KaF_KeF] Bildigim kadariyla sisede veya damacanada agzi acik bir sekilde 2-3 gun bekletmen yeterli olacaktir. Ben uzun zamandir boyle su dinlendiriyorum hicbir sorun yok. Suyu akvaryuma eklerken isilari esitlemeyi unutmayin.
Saygilar....[/QUOTE]

Yorumunuz icin tesekkur ederim. Yalniz benim sordugum sey farkli bir seydi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dorukdemirciÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 12
dorukdemirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 12:45
Yanlış anlamadıysam sizin sorunuz akvaryumda su değişimi yaparken dinlenecek suyu en kısa sürede hazırlamak. Bunun için tazyikle sıkmak klorun %50sinden çok daha az bir miktarının uçmasına yardımcı olur. Öncelikle klor suda homojen çözünmüş bir gazdır ve sudan uzaklaştırılması sadece hava ile temas yüzeyine bağlıdır. Bunun için en mantıklı çözüm ağzı açık bir kapta en az 1 tercihen 2-3 gün dinlendirilmiş su kullanmaktır. Sizin amacınıza gelince eğer su değişiminiz haftalık 20 LT altındaysa bir damacana işinizi kolaylıkla çözebilir evde herhangi bir yerde ağzı açık şekilde (tam doldurmadan) dinlendirin derim. Daha yüksek hacimlerdeyse yer sıkıntısından dolayı dediklerinizi yapmak doğru olacaktır. Su yüzeyinde dalgalanma oluşturacağınız her sistem klorun hızla kaybını sağlar ki bu sayede 12 saat dinlendirilmiş şekilde de eklenebilir. Fakat bu eklenebilecek dengeye gelmiş anlamına gelmez mecbursak yapılmalıdır.

Ama dediğiniz yöntemler doğrudur ve büyük hacimlerde dinlendirmesi gerekenler zaten yapar. Örneğin hobihanelerde su depoları hem ısıtıcı hem hava motorları ile dinlendirilmektedir.
Yalnız su dinlendirmedeki amaç sadece sudaki kloru engellemek değildir bu hep göz ardı ediliyor. 2-3 gün dinlendirilmiş su ile kazandıklarımızı sıralayalım;
1-Çeşmeden koyulan sulara göre ısı, akvaryum ısısına yakındır ve balıklarımızın her hafta gereksiz strese girmemesine yarar,
2-Sudaki klor insan gibi büyük bedenlerde zararsız düzeyde olsa da balıklarımızda fazladır ve zararlıdır. Ayrıca su dengeniz normalin üzerinde amonyak içeriyorsa akvaryumda amonyumklorür oluşacak ve zehir damlatmaktan farkı kalmayacaktır. Dinlendirme sayesinde çözünmüş klor buharlaşacaktır.
3-Şebeke suları dengesizdir barajların kimyasal düzenine göre farklı kimyasallar kullanılmaktadır. Dinlendirmek bu kimyasalların çözelti olanlarını dibe çöktürür, gaz olanlarını uçuracaktır. Bu yüzden değişim yaparken dinlendirme suyunun dibini akvaryum suyuna dökmeyiniz.
4-Zararlı bakteriler, parazitler, hastalıklar kuvvetli durumdayken akvaryum suyuna karışmaz 2-3 gün dinlenince besinsiz kalacaklarından sayıları azalacaktır. 
5-Kaynatıp su eklemek yararlı bakterilerin ölmesine, klorun uçmasına fakat onunla beraber birçok kimyasalın değişmesine ya da kaybolmasına sebep olur.
6-Bunlara ek olarak acil durumlarda; balıklardaki tüm hastalık belirtilerinde ağzı açık 1 saat bekletilmiş su ile %40-50'ye varan su değişimi yapmak, birkaç gün su dinlendirmeyi beklerken hastalığın iyice ilerlemesinden çok çok daha iyidir.
Sanırım biraz uzun oldu :) Ama klor ve su dinlendirmeyi genel olarak bildiklerimi anlatayım istedim. Sağlıklı balıklar..

Beğenenler: [T]64564,zengin[/T][T]211689,Onur Özer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MorphoÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2014
İl: Mugla
Mesaj: 176
MorphoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 12:56
Tebrikler Doruk Bey

Aydınlatıcı ve faydalı bir açıklama olmuş.

Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 13:05
Doruk bey cok aciklayici olmus cok tesekkur ederim bu degerli bilgilerinizi bizlerle paylastiginiz icin. Sorumu cok iyi anlamissiniz. Son olarak bir sey sormak istiyorum. Hava motoru bagladim ben 2 tane 5 litrelik siselere. Bu sekilde klor kac saatte gider sudan? Su degisimini bugun yapmak istiyorum. Dukkanimizdaki akvaryuma su degisimi yapacagim. Bugun pazar ve haliyle musteriler daha az. Saat 18:00'a kadar hava motorunu siselere sira sira baglasam aksama sular hazir olur mu?

Suları şişelere tazyikli bir şekilde doldurdum. Sonrasında 6 saat boyunca hava motorunu şişelere sıra ile koydum. Yani bir şişede 3 saat kaldı hava motoru. Sularını değiştirdim ve şuan hiç bir problem yok 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dorukdemirciÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 12
dorukdemirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2014 10:54
[QUOTE=vhd+9]Doruk bey cok aciklayici olmus cok tesekkur ederim bu degerli bilgilerinizi bizlerle paylastiginiz icin. Sorumu cok iyi anlamissiniz. Son olarak bir sey sormak istiyorum. Hava motoru bagladim ben 2 tane 5 litrelik siselere. Bu sekilde klor kac saatte gider sudan? Su degisimini bugun yapmak istiyorum. Dukkanimizdaki akvaryuma su degisimi yapacagim. Bugun pazar ve haliyle musteriler daha az. Saat 18:00'a kadar hava motorunu siselere sira sira baglasam aksama sular hazir olur mu?

Suları şişelere tazyikli bir şekilde doldurdum. Sonrasında 6 saat boyunca hava motorunu şişelere sıra ile koydum. Yani bir şişede 3 saat kaldı hava motoru. Sularını değiştirdim ve şuan hiç bir problem yok [/QUOTE]

Kusura bakmayın bütünlemelerim dolayısıyla kütüphanede yaşıyorum cevap yazamadım  Fakat doğru olanı yapmışsınız. Su değişimini günlerce geciktirmektense birkaç saat hava motoruyla dinlendirilmiş su her zaman daha iyidir.
Bu arada farklı soruları - sorunları olanların istediklerini facebook üzerinden cevaplayabilirim (https://tr-tr.facebook.com/DorukDemirciVET yasaksa link silinebilir). Veteriner Hekimilği Öğrencisiyim ve akvaryum balıkları üzerine gelişmek istiyorum bilmediğim vakaları da araştırıp öğrenmek bilgilenmek bilgilendirmek istiyorum.

Tekrar mutlu ve sağlıklı balıklar herkese

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2014 11:00
Tebrik ederim Doruk bey, bu konuda hobici, akvaryumdaki canlılar hakında veterinerlik alanında çok büyük eksikler var, yalnız tavsiyem, balık deyince sudaki kimyadanda çok iyi anlamak gerekiyor. Çünkü sudan sebeplerde bu hobicilikteki balıklar hasta oluyor. Size tavsiyem sudaki yaşam şekli işleyişi hakkında çok bilgilenin, su kimyası, yaşanabilir su şartları nasıl olmalı gibi. Yoksa hastalanmış bir balığı çok kolay tedavi edebiliyorsunuz ama, kötü ortamda tekrardan balıklar çabuk hasta olabiliyorlar, bunun içine filtreleme, yuvalanma, saklanma alanları, beslenmede dahil türlere uygun şartlar olmalı. Başarılar dilerim. mesutok2014-01-21 11:01:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir