Klor


aquachemistryÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 142
aquachemistryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 15:39
Bu ara bir bilgi vermek istiyorum klorun havalandırarak 1 gün yada 1 saatte uçması mümkün değil. Ankara şebeke suyunda sera clor testi yaptığım damacanadaki suyu hava taşı ile havalandırıp hergün klor testi yapmıştım. Ve ancak 3. gün klor tamamen yok olmuştu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 16:17
[QUOTE=crazyblueyes]Bu ara bir bilgi vermek istiyorum klorun havalandırarak 1 gün yada 1 saatte uçması mümkün değil. Ankara şebeke suyunda sera clor testi yaptığım damacanadaki suyu hava taşı ile havalandırıp hergün klor testi yapmıştım. Ve ancak 3. gün klor tamamen yok olmuştu. [/QUOTE]
Safa bey klor test kitinizde sorun olmalı 3 gün hava taşı ile klorun uçmaması mümkün değil kloramin derseniz ondan kurtulmak pek kolay değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2012 20:19
[QUOTE=keselioglu]Ben de havuz kimyasalları satan yerlerden bazı klor bilgileri aldım. Dekloramin diye bir kloramin giderici ilaç varmış. kloraminle bağlı klor aynı şey mi acaba?[/QUOTE]
 
Tayberk bey,
kloraminle bağlı klor tabirini açıklamak için konuda bahsi geçen klorun ne olduğunu bilmek gerek.
Klor (Cl) doğada (cl2) olarak bulunur gazdır. Suya dezenfektan olarak katılan ve konuda bahsi geçen klorla bunun bir ilgisi bulunmamaktadır, klor suda ise (cl-) klorür iyonu olarak bulunur çeşme suyunda klor var tabirindeki klorla yine bir ilgisi bulunmamaktadır.
 
Kısacası  bildiğimiz tuz içerisinde (NaCl)  cl vardır ama bu balıklarınızda bir zehirleme etkisinde bulunmaz.
 
Suda dezenfektan etkisi gösteren klor şu şekildedir.
.... HOCl   hipoklorid  (mesela Nahocl)
...    OCl   klorid (kloröz)
Klor suyunuzda bu formda ise ve suda amonyak (NH3) varsa
hipoklorid amonyakla tepkimeye girip
Nh2Cl, Nhcl2, NCl3 gibi bileşikler oluşturur. İsimleri birbirinden biraz farklı ama
siz hepsine kloramin diyebilirsiniz. İşte bu bileşikler kloraminle bağlı klor olmuş oluyor. (aslında amonyakla bağlı ama siz öyle diyebilirsiniz)
Amonyakla bağlı klora, bağlı klor, amonyakla bağlı olmayan (hocl gibi) klora serbest klor deniyor.
 
Dekloramin ise klor yok edici demek. Ama bildiğim kadarıyla bunlar bağlı klorları yok edemeyip (nh2cl gibi) asıl serbest dezenfektan (klor) ... hocl yi gideriyor. (iki türlü giderim yapıyorsa amonyak açığa çıkar)
Klor yok etmek veya gidermekten kasıt klorun dezenfektan formdan çıkarılıp cl- iyon formuna dönüştürülmesidir. Zaten suya birşey katarak birşeyi yok etmenin mümkün olamayacağını herkes anlayabilir. Mesela hocl ile birşeyi tepkimeye sokup mesela mgcl üretilmesi gibi. MgCl deki cl iyon şeklinde bulunduğundan zararlı formdan çıkarılmış oluyor.
 
Zaten bağlı olmayan klor uçmuyor mu diyebilirsiniz doğrudur o açıdan kullanmanız gerekmez. Kloramini de 3 -4 günlük iyi bir havalandırma ile yok edebilirsiniz. Geçici kloru galiba mgso4 (so3 te olabilir)  le gideriyorlar.
 
Saygılar.
 
(Bu klor testleri dezenfektan özellikli kloru mu ölçüyor yoksa suda iyonlaşmış diğer cl- iyonlarıyla beraber  tüm bir ölçüm mü yapıyor bilmiyorum. Elinde test olanlar suya biraz tuz (nacl) atıp sonucu yazarlarsa sevinirim.)
ringo2012-06-01 14:41:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2013 10:37
Damacana suları diyelim Sırma su KLOR,KLORAMİN AÇISINDAN bir risk oluşturur mu? Direkt akvaryuma dökebilir miyiz bu damacana suları?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir