Kayıt-kuşak Ne Kadar Büyüklükte Kullanılır ?


UmuttÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2020
İl: Izmir
Mesaj: 185
UmuttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2020 16:57
İyi günler arkadaşlar 63 x 43 x 35H boyutunda bir akvaryum kurmak istiyorum. Sığ ama geniş alana yayılmasını istediğim bu akvaryumu kendim yapmak istiyorum. Sitede bulunan akvaryum cam kalınlığı aracı ile 4 mm gibi bir kalınlık değeri aldım ancak daha da garanti olması için 6 mm yapmayı düşünüyorum. İlk sorum şu ki bu kalınlık değeri yeterli mi? İkinci ve asıl soru ise kayıt ve kuşak kullanmalı mıyım ? Kayıt ve kuşağın kullanılıp, kullanılmaması için gerekli faktörleri merak ettim ve bu konuda güzel bir yazı bulamadım. İnternet üzerinde 100 cm üzeri demişler ancak 80 x 80 x 80 gibi büyük bir akvaryumda kullanılmalı mı ? (örnek verdiğim akvaryumda kullanılacağını düşünüyorum ancak 100 cm çok basit bir mantık) Buna karar verirken neyi ön plana alıp düşünmemiz gerekiyor ?

Akvaryum cam kalınlığı hesaplama aracı (sonradan okuyacak arkadaşlar için)
[URL]https://www.akvaryum.com/Hesaplayici/akvaryumyapim.asp[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2020 17:40

Alıntıdır, güvenlik faktörü yüksek seçildiğinde kayıt kuşak olmadan da güvenli akvaryumlar yapılabilir.
Aşağıdaki yazı biraz bilgi veriyor. Sizin yapmayı düşündüğünüz ölçülerde gerek yoktur.
Google dan otomatik çeviridir.



Doğru Cam Kalınlığını Seçme
Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/47113/030320201738151.jpg[/IMG]

Yan cam panellerin boyutunu belirlemek için, önce kullanacağınız camın kalınlığını belirlemeniz gerekir. Yan parçaların ön ve arka panellerin içine yerleştirildiğini ve boyutlarının cam kalınlığını seçtikten sonra belirlendiğini unutmayın.

Bunu belirlemenize yardımcı olması için grafiğe bakın. Bu çizelge temperli veya "emniyetli" camın aksine tek güçlü cama dayanmaktadır. Tek güçlü cam, çoğu akvaryumda ve evinizdeki pencerelerde gördüğünüz şeydir. İstediğiniz boyutta kesilebilir ve keskin kenarlar yaralanmaları önlemek için düzleştirilebilir.

Üst sıradaki tankın uzunluğunu bulun, ardından sol sütundaki tankın yüksekliğine ulaşıncaya kadar bu sütunu takip edin. Cam kalınlığı milimetre (mm) olarak belirtilir, altındaki parantez içindeki sayı güvenlik faktörünü gösterir. Kalınlıklar arasında seçim yapmanıza yardımcı olması için, güvenlik faktörü 3,8 veya daha fazla olan kalınlığı hedefleyin.

Warren Stilwell, güvenlik faktörünü Yeni Zelanda Su Toplulukları Federasyonu web sitesinde açıklamaktadır. İmalat faktörü nedeniyle camın mukavemetinin değişkenliğini hesaba katan 3.8 faktörü kullanılır. Birleştirici bileşiğin (yaygın olarak silikon) camın kenarı boyunca herhangi bir düzensizliğe izin vermek için en az 0,5 ila 1 mm kalınlığında olması gerektiğini not eder. Kenarlar taşlanmış olmalı veya düz olmayacaktır.

Kabul Edilebilir Güvenlik Faktörü Nasıl Korunur?
Maliyetlerinizi düşük tutmak ve hala kabul edilebilir bir güvenlik faktörünü korumak için daha ince bir cam kullanmak istiyorsanız, tankın üst / ortasına önden arkaya bir destek takarak tankınızı iki tankmış gibi tasarlayabilirsiniz. . Bu, camın ön ve arka panellerinin üst merkezini destekleyerek 4 metrelik bir tankı etkili bir şekilde 2 metrelik iki tanka dönüştürür.

Bu fikri göstermek için, grafikteki 21 inç yüksekliğinde, 4 metrelik geniş tank hattına bakın. 9 mm cam kullanmanın size 2,92 güvenlik faktörü vereceğini gösterir. Ancak, önden arkaya destek kullanın, tankı yapısal olarak 2 metrelik iki tanka dönüştürün, 9 mm kalınlığında cam kullanmanın güvenlik faktörünü 4.1'e yükseltir, bu da çok tatmin edici bir güvenlik faktörüdür. Yan paneller 2 metreden fazla değilse, 4.1 güvenlik faktörüne sahip olacaktır.

Düz tepeli bir tanka sahip olmak istiyorsanız, ön ve arka paneller arasına destek yerleştirin (silikon yapıştırıcı kullanarak), tankın üstü ile aynı hizada olabilir. Üç inç, destek için iyi bir genişlik olacaktır, ancak tanka bir cam gölgelik takacaksanız, destek genişliğini gölgeliklere uyacak şekilde ayarlayın . Tankın merkezinde daha fazla güç istiyorsanız, birlikte silikonlu iki daha dar parantez kullanabilirsiniz.

Link:
[URL]https://www.thesprucepets.com/diy-glass-aquarium-plans-2924662[/URL]
[EDIT]kdeniz,2020-03-03 17:42:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]220834,UmuttBEY[/T][T]182571,anilagokay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]220834,UmuttBEY[/T]
+1: [T]220834,UmuttBEY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir