karantinasız diskus ?


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2007 23:58
[QUOTE=(((KaaN)))]arkadaşlar ben tam 15 senedir bu hobiyle uğraşıyorum ve amcam ankaranın en ünlü ve en eski akvaryumcusu cengiz bingöl'dür.aksini kanıtlayacak bir arkadaşımız varsa discus yada başka bir akvaryum canlısı konusunda her türlü canlı tartışmaya hazırım! ve iddaa ediyorum ki az dozajda verilen bir antibiyotik balıkların hastalıklarına her zaman çaredir! Ana tanktaki bütün balıklar hastaysa ana tanka antibiyotik uygulaması yapılır! bununda uyglamasını gözünüzün önünde yapmaya hazırım! Sercan Bey forumla dalga geçtiğimi söylemişsiniz! bunu anlayamadım acaba dalga geçtiğim bölümü kopyalayabilirmisiniz? insanların fikirlerini seviyeli bir şekilde foruma sunması dalga geçmek mi sizce? [/QUOTE]

Antibiyotikler aynı zamanda karaciğere de zararlıdır. Hele bu denli yüksek kullanımlarda ciddi sorunlar yaratır. Ayrıca sindirim sistemine girdiğinde burada yaşayan ve B kompleks vitaminlerini sentezleyen bakterilerin ölümüne sebep olur. Bu en başta sinir sistemini etkiler. Sinir sistemi B12 vitamininden yoksun kalan canlı daha çabuk strese girer. Bu da doğrudan savunma sistemini etkiler. Uzun vadede ufaklıktan beri steril ortamda yaşayan balıkların da savunma sistemleri gelişmez ve kolay hasta olur.

Ana tanka atılan geniş spektrumlu antibiyotikler biyolojik döngüyü yok eder. Bu amonyak artışına ve ölen bakterilerin suyu bozmasına sebep olur. Ayrıca saprofit bakterileri yok ettiği için çürüyecek artıklar da(dışkı, yaprak, yem vs.) küf mantarlarına kalır. Bu da aşırı toksin üretimi ile balıkların uzun vadede ciddi sorunlar yaşamasına sebep olur.

Az dozaj konusuna da bakalım. 500 mg (1 gramın yarısı.) ilaç 70-80 kg ağılığında, 14 metre civarı sindirim sistemi uzunluğuna sahip sıcak kanlı ve gelişmiş karaciğere sahip bir canlı içindir. Balık için olan dozu tahmini olarak bile ayarlamanız çok zordur.

Çok aşırı durumlar haricinde antibiyotik uygulaması uygulanmamalı düşüncesindeyim. Aynı zamanda arkadaşlarımızın verdiğiniz bilgilerin hatalı olduğu konusundaki fikirlerini paylaşmaktayım.


Daha da anlatabilirim fakat sanırım bu yeterlidir.
encort2007-1-13 0:14:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T.K.BÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 145
T.K.BÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 00:35
Çok aşırı durumlar haricinde antibiyotik uygulaması uygulanmamalı düşüncesindeyim. Aynı zamanda arkadaşlarımızın verdiğiniz bilgilerin hatalı olduğu konusundaki fikirlerini paylaşmaktayım.
     Sevgili Onur Bey,yukarıdaki paragafı yazınızdan aldım.Yazdıklarınız ve verdiğiniz bilgilere bilimsel açıdan katılıyorum.Bende zaten ilk fırsatta antibiyotiğe başvurmayı savunmuyorum ancak sizinde (çok aşırı durumlar haricinde) cümlesiyle belirttiğiniz gibi mecbur kalınan durumlarda düşük dozajda bir kereliğine kullanmanında bazen balıklarımızın hayatını kurtardığına defalarca şahit oldum.
    Ben sadece fikrimi paylaşmak istedim.Tabiki son karar her zaman sayın balıksever dostlarımızındır.Ancak konu haricindeki ricam cevap yazan arkadaşlarımızında sizin gibi seviyeli paragraflar yazmasıdır.Sercan arkadaşımızın yaptığı gibi ağır ithamlar bir balıksever olarak beni çok üzdü! Tekrar yaşanmaması dileğiyle teşekkür ederim.


işte size zaman zaman antibiyotik uygulaması yaptığım tankımdan bir görüntü sizce sağlıksızlar mı

Bu arada işte yeri geldiğinde antibiyotik tedavisi uyguladığım tankımdan ve balıklarımdan bir görüntü! Sizce sağlıksızlar mı?!(((KaaN)))2007-1-13 1:16:9

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 12:10
Gönderen: 09 Ocak 2007 Saat 03:02 | Kayıtlı IP Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz. Alıntı&nbspKaaN

arkadaşlar herkese merhaba ben sitede yeniyim ankaradan katılıyorum satılık değişik cinslerde discuslar arıyorum   (sarı,beyaz,kırmızı...vb) ilgilerinize şimdiden teşekkür ederim... eger ilgilenirseniz resimlerini ve fiyatlarınıda koyarsanız sevinirim....

Düzenleyen (((KaaN))) - 09 Ocak 2007 Saat 03:13


__________________
Tahir Kaan BİNGÖL  bu yazı kaan beye ait arkadaş 15 yıllık tecrübeyle değişik cinslerde diskus arıyo ne perhiz ne lahana turşusu  hastalıkla ilgili açılmış konulara dikkat ederseniz arkadaşın fikir beyanı noktası virgülüne kadar hep aynı...ben hala aynı fikirdeyim istediği kadar demogoji yapsın gösterdiği fotograftaki balıkların ona ait olduguna inanmıyorum.bu tip bi polemiğe girmek istemezdim ama bu forumda insanlarla dalga geçmeye kimsenin hakkı yok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T.K.BÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 145
T.K.BÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 13:05

    İlanınızı ana sayfadaki ilanlar kısmında "arıyorum" başlığı altında açmanız daha doğru olurdu, sanırım moderatör arkadaşlar oraya taşıyacaktır. Ayrıca ilanlar bölümünde "Balık satışı" başlığı altında yer alan ilanları takip etmenizi öneririm. 
    Ve son olarak Discus türleri için sarı, kırmızı vs. gibi renkleri ile bahseden biri olarak balığınızı almadan önce, forumda yer alan discus ile ilgili makaleleri ve forum konularını okuyarak öncelikle bilgi seviyenizi yeterli seviyeye çıkarmanızı özellikle öneririm. 
     Sercan Bey bu yukarıdaki iki paragraf sizin kopyaladığınız ilanımdan sonra bana verilen cevaplardan bir tanesi! bende şimdi buna karşılık verdiğim cevabı size kopyalayacağım ki bu cevabım sizin içinde geçerli olacak! 
     Beyefendi size bu mesajı akşam yazdığım için iyi akşamlar dileyerek söze başlamak isterim! sanırım siz benim mesajımı yanlış anlamışsınız dikkatli okursanız sadece sitede yeni olduğumu söyledim akvaryumculukta yeniyim diye bir ibarem yok! ayrıca discusları en az sizin kadar tanıdığıma inanıyorum (15 sene discus beslemiş biri olarak)! ve şunu da eklemem gerekir ki cinslerinide renklerinide iyi tanırım sözü fazla uzatmamak için sadece renklerini belirttim! akvaryum bakımına 1,5 sene ara verdim ve tekrar başlamak istiyorum ve balık arayışındayım hepsi bu! yinede nazik nerileriniz için teşekkür ederim tekrar iyi akşamlar...
   işte yukarıda yazdığım paragraf beyefendiye verdiğim cevap! Ama ne gariptir ki o beyefendi sizin kadar seviyesini bozmadan bana cevap verdi buyrun yazdığı cevap belki ders alırsınız!!!
    

Kaan Bey'e özel mesaj ile ilettim, ancak buraya da yazdığına göre bizim de burada bir açıklama yapmamız gerekiyor.

Discusu türleri ile değil, renkleriyle ifade etmesi bende discusa yeni başlayacağı ve yeterli bilgisi olmadığı izlenimi uyandırdı. Ancak yeterli tecrübeye fazlası ile sahip olduğunu kendisi ifade etmiş, bu konuda yanılmış olmak açıkçası beni mutlu eder.

Hassasiyetimin nedeni gerek bu forumda gerekse gittiğim akvaryumcularda yeterli bilgi sahibi olmadan discus alan kişilerin yaşadığı acı tecrübeler. Umarım Kaan Bey'de bu hassasiyetimi anlayışla karşılayacaktır.

(((KaaN)))2007-1-13 13:13:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T.K.BÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 145
T.K.BÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 13:16

Sizin için yeterli mi Sercan Bey ayrıca bu resimlerin benim olmadığımı iddaa ederek yalancılıkla itham ediyorsunuz.Lütfen artık haddinizi aşmayın ayıp oluyor...!!!
   Ayrıca Moderatör arkadaşlardan ricam bu forumu incelemeleri...

(((KaaN)))2007-1-13 13:23:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 14:13
Öncelikle herkese merhabalar! Ben dicsuslar konusunda bilgi sahibi olmak
amacıyla siteye yeni katıldım.Bu arada bu forum ilgimi çektiği için baştan
sona okudum ve Kaan Bey sanırım biraz haklı gibi! Madem ki forumun ilk
amacı seviye,buna hepimiz uymak zorundayız! Bu arada bir discus
akvaryumu hazırlamak istiyorum.Kaan Bey'de ankarada'ymış.Bu konuda bana
yardımcı olursanız çok sevinirim Kaan Bey! Atilla-062007-1-13 14:14:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1690
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 18:26

Merhaba,

Kaan Bey, ilk mesajımdan da anlaşılacağı gibi ben sizin tecrübesiz olduğunuzu söylemedim. Bunda hem fikiriz sanırım. Benim gördüğüm hata, ana tankta ilaç kullanılmasını önermenizdi. Ben hiç bir şekilde, o veya bu nedenle, ne olursa olsun ana tankta ilaç kullanmam.

İşte basit ama en önemli sebepler;

1. Tankta oluşmuş biyolojik ortam / yararlı bakteri, ne varsa silip süpürmüş oluyorsunuz.
2. Dozajı (özellikle insanlar için üretilmiş antibiyotiği) doğru ayarlamak mümkün değil. Sonuçta prospektüsünde, 100 litreye yarım tablet gibi bir uyarı asla yazmaz!
3. Diyelim ki dozajı fazla kaçırdınız, kısa süre sonra da yan etkiler başladı. O zaman ne yapmayı düşünüyorsunuz?
    a. Balığı ana tanktan alıp ayrı bir suya atamazsınız, ozmotik şoka uğrar. Muhtemelen de hazırda su yoktur (Sizin için söylemiyorum bunu, bu konuyu açan ve yardım isteyen arkadaşım için söylüyorum).
    b. Suyu değiştirmeye kalksanız, çok vakit alır ve muhtemelen değiştirene kadar balığın tüm sistemi göçer. Kurtarmak imkansız hale gelir (Yine sizin için söylemiyorum, siz kurtarırsınız tecrübeli olduğunuz için)...!

Ama karantina koyulup orada tedavi edilirse böyle bir derdiniz asla olmaz. Baktınız doz aşımı oldu, balık daha kötü olmaya başladı. Aktarırsınız ana tanka. En azından kurtulma şansı olur. Sizden ricam, herkesi kendiniz gibi görmemeniz. Babanız Ankara' nın en eski akvaryumcusu olabilir; görüyoruz akvaryumcuların yöntemlerini! Onlara uysak hepimiz bu hobiyi en başından bırakırdık. Neyseki bu site var, neyseki üstadlarımız bize yardımcı olup yol gösteriyor. Biz de onların izinden gitmeye çalışıyoruz.

Ayrıca verdiğiniz Discus akvaryumu, Photoshop' la oynanmış. Bilginiz olsun. Sizin tankınızdır değildir, beni hiç ilgilendirmez. Belirtmek istedim!

Umarım sizi kırmamışımdır, bu sitede hiç kimseyi kırmadan elimden geldiğince doğru yolu göstermeye çalıştım hep. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

Saygılarımla,

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jurrasicÇevrim Dışı

[B]2168,1[/B] [B]2175,2[/B] [B]2448,3[/B]
Kayıt: 23/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 406
jurrasicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 18:40
[QUOTE=(((KaaN)))]

kerem bey 15 yıllık discus tecrübelerime dayanarak size bir tavsiyede bulunmak isterim 500 mg herhangi bir tablet antibiyotiğin tozunu akvaryuma boşaltın ancak akvaryumunuz küçük hacimliyse yarısıda yeterli olacaktır.emin olun yardımı olacaktır.

[/QUOTE]

 Tahir bey discus beslemeye 11 yaşınızda  mı başladınız...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prens_diskusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 167
prens_diskusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2007 19:20
sevgili diskuscular bu konuyu ben açmıştım ama bilmediğim bi nedenle üyeliğim aktif değil ve bana hala bi açıklama yapılmadı.Neyse konuya geliyim tahir bey yazdığınız yazıyı görünce açıkcası dediğinizi yapmayı düşündüm 15 yıllık tecrücede araya girince fakat bende bu tedavinin biyolojik dengeyi bozucağı kanısındayım ve dediğini uygulamadım fakat balıklarımın durumu çok ağır diil birisi yem yemiyor durumu kritik sadece ama ne olursa olsun ana tanka veya karantinada tedavi uygulamıyacağım kimyasal birşey kullanmayacağım kendi hallerine bıraktım balıklarımı bana şuanlık zevk vermiyorlar fakat herkezin yaptığını yapıp sabredeceğim...  prens_diskus2007-1-13 19:26:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T.K.BÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 145
T.K.BÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2007 01:31

  Sevgili Kerem Bey ben size sadece bir öneri yapayım dedim konu nerelere geldi  :)
  Sevgili olgi resim fotoshopta oynandı çünkü resmin çözünürlüğünü artırmak ve biraz ışık oyunları yapmak için! Belki de dediğiniz gibi bu dozaj meselesi kişiden kişiye değişebilir ve iyi ayarlanmadığında kötü sonuçlar doğurabilir.
  Jurrasic arkadaşım evet ben tam 12 yaşımdan beri akvaryum dünyasının içindeyim (verdiğim 1,5 sene ara hariç)
  Sevgili Atilla arkadaşım hassasiyetin için teşekkür ederim.Bu konuda sana yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.Bağlantı kuralım...Neyse arkadaşlar artık bu konuyu kapatalım ama lütfen balıklarımın benim olmadığını sylemeyin çok üzülüyorum! Müsait bir zamanda msn'den hepsini size canlı seyrettirebilirim olur mu? 
  Hepimiz balıkseveriz ve hepimizin kendine göre ayrı ayrı teknik ve yöntemleri vardır hepinizin görüşlerine saygı duyuyorum tekrar fikirleriniz ve görüşleriniz için teşekkür ediyorum... 

(((KaaN)))2007-1-14 1:40:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1690
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2007 09:30
[QUOTE=(((KaaN)))]

    Sevgili olgi resim fotoshopta oynandı çünkü resmin çözünürlüğünü artırmak ve biraz ışık oyunları yapmak için! Belki de dediğiniz gibi bu dozaj meselesi kişiden kişiye değişebilir ve iyi ayarlanmadığında kötü sonuçlar doğurabilir.
*
*
*
   Hepimiz balıkseveriz ve hepimizin kendine göre ayrı ayrı teknik ve yöntemleri vardır hepinizin görüşlerine saygı duyuyorum tekrar fikirleriniz ve görüşleriniz için teşekkür ediyorum... 

[/QUOTE]

Kaan Bey, derdimi anlatabilmişim. Ne mutlu bana  Yukarıdaki ikinci paragrafınıza da gönülden katılıyor saygılarımı sunuyorum.

Kolay gelsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spaltÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1075
spaltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2007 12:43
Lütfen tartışmaları kişisel boyutlara taşımayalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2007 14:39
arkadaşım hem ara verdiğim için balık arayışındayım diyorsun hemde öyle bi diskus tankı gösteriyorsun ki (senin oldugunu idiia ettiğin)dudak uçuklatacak cinsten ben bu çelişkiyi anlamadım.burada ki tartışma konusu kişisel değildir arkadaşlar ben dikkat ederseniz forumla dalga geçilmesini hazmedemediğimi belirtmiştim.çünkü insanlar bu foruma girip diskus hakkında ne öğrenebiliriz diye uğraş veriyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mennanÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2006
Mesaj: 59
mennanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2007 17:18

masallah yaa aslinda derdimizde nerden nereye... flagly uyguluyorum ana tanka varmi otesi diye atlasam buraya ne olurkiii... olan balilara oluyor. Gel gelelim antibiyotik meselesine. 50 lt bir tablet olayi yada 100 lt bir table olayi biraz abartidi herhalde. insan vucudu 100 lt degil yada insan vucudu ile suun kimyasini kiyaslayaak bu fazla az demek cusseye bakip ilac yazmak gibi. sonucta 400 lt akvaryumun icine 8 tablet flagly ve/veya benzeri antibiyotigi, bu baliklar tum antibiyotigi emecek diye birsey yok. hoski ememiyor zaten. insan vuducuna tum antibiyotigi direkt oalrak mide ve bagirsaklarda emiyor ve kana karisiyor. baliklar sadece kucuk bir kismini emiyor. bu yuzden karantina akvaryumu sart. 50 lt bir tablet yerine 10 lt suda 3 tablet veya 4 tablet ama 10 dakika antibiyotik miktari. dozu gunde birkac kez tekrarlamakta gerekli. fakat diskus stresli ve hasta. kapican kepceyle at karantinaya at ordan ana tanka.zor is. hasta olunca hastanede surekli oda ve ortam kosullarini degistirmek gibi. mumkun oldugunca yerinde tedavi. bu arada karantina tanki kullanmak icin cok ugrastim. olmuyor balik yasayacagi varken bile oluyor. cunku suyun niteliklerini tutturmak cok zaor. hasta olan ve/veya hasta olucak baliklarin bulundugu tankta filtrasyon ve su degsimlerini sıklastırmak ve az yem ile surekli kuru yem vermek. mumkunce bolca sarimsak emdirilmis yem.

nitekiminde antibiyotigin faydasini cok goruyorum. ic parazit yok stres yok zayiflik vs vs fakat bu ilaclari kullanirken ajanda tutarak surkeli su degisimi yapiyorum. su ozel bir su degil. her degisimde 100 lt dinlenmis ve carbon ile filtrelendirilmis tankin suyunda +1 derece yuksek olmak kaydiyla. kesinlikle ev mamasi vermiyorum. bu arada antibiyotik cabuk etki etsin derseniz ilik suda eritip suya kattiktan hemen sonra kuru bitslerle yemleme yapin. mumkunse filtre kapali kalsin. yemlenmeleri bittikten sonra tekrar acarsiniz. Gecenlerde forumdan bir arakdas ben soyle bactrim kullaniyorum soyle antibiyotik kullaniyorum diye konusuyordu. kismet oldu bulustuk tanistik. calisitigi yerde akvaryumunu bakiyor. bir baktim baliklar hasta. arkadas dolaptan buna baktopur direct iyi gelir dedi cart suya 4 tablet cakti. daha arkadas 2 gun evvel forumda ayni sorun icin flagyly tavsiye ediyordu. burda her tavsiye eden yanlis bilgi veriyor demiyorum, salliyor da demiyorum ama bu forum cok yaralı. surekli takip eden kimin dogru kimin eksik yada farkli sekilde cevapladigini anliyor. kisa sozun ozu ;

1- antibiyotik sart. Kullanım sartlari belli, en kestrme yol agizdan vermek veya banyo yaptirmak. veya bits yemin uzerine toz halinde dokerek yemi nelendirip yemleme yapmak. yemleme antiboytik kullandiginiz zaman az fakat sik yapinki pirina gibi yapissinlar. su degisimi vazgecilmez bir olay. kimyasi ideal degerlerde oldugu surece.

2- ajanda tutmak lazim.

3- tartismadan polemik olmadan konusmak lazim.

4- rencide etmemek lazim. bu arada resim koyucam ama beceremedim. flagy ve anadozal uyguladigim tankimin goruntulerini koymak isterim yardim eden olursa....

5- bu arada cam kasede bitki koyan arkadaslar varsa tavsiyem ya dip cekerken cam kasenin icinide cekmesi yada cam yerine dibi delik su alisverisi yapabilen bir kabin icinde bitkilerini koysun. manyak derecede amonyak ve nitrat birikiyor cam kasenin icinde.. biranda tankin kimyasinin anasini aglatiyor.

6- kum kullanmak isteyen varsa quartz kum kullanin derim. ph derdi yok. kutuk derdi yapmayin su degisimi oldukca kutuk sorununuz olmaz.

7- antibiyotik kullanimindan sonra hastalik belirtileri azalmasindan bir gun sonra carbon ile filtre yapın.....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir