Karakter Sahibi Balık Olur mu Sizce?


freefÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 51
freefÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 02:09
Tip geneldir, genel özellikler taşır. Her insan bir tipin temsilcisidir:  İyi , kötü , saf, cesur, korkak, v.s... gibi.
Tabii bu insanlar için doğum ve yetişme tarzıyla alakalı olduğu gibi, balıklar içinse direkt ırkıyla alakalıdır. Hemen her balık, türünün / ırkının tipini temsil eder. Coryler ürkek gibi.
Karakter ise eskilerin tabiriyle nevi şahsına münhasır denilen saedece kendisine benzer özelliğe sahip olanlardır. İnsanların her biri bir kararkterdir gibi, balıklar içinse bunu kullanabilir miyiz sizce?
Bu karakter tip meselesi edebiyatta bayağı yer tutar. Eski destanlarda tipler vardır. Korkak, alçak, hain, cesur ve kahraman tipler, hiç değişmez ve genelde aynı soya vs. sahiptirler. Öyle yaşarlar öyle ölürler. Karakterde ise örneğin cimri çok cimridir, ondan ikincisi bulunmaz. Hasta tipi bir tip iken hastalık hastası bir kararkterdir. Kahramanlar bir tip iken oğuz Kağan bir kararkterdir.
İşte bu örneklerden yola çıkarak, türünün özelliklerinden sıyrılarak (kırmaları, hastalık-uyum hallerini ya da davranış bozukluğunu vs. kastetmiyorum) karakter sahibi (insanlar için kullanılan cömert vs. gibi deyimini kastetmiyorum tabii) bir balığınız oldu mu, böyle bir balık olabilir mi?
freef2011-12-28 02:10:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir