Kaplumbağa'mın Yaşaması için..


WaNgÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 16
WaNgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 13:50
 Öncelikle tüm site müdavimlerine saygı ve sevgiler diliyorum.Merhabalar..
 
 Doğum günüm itibari ile dün kızarkadaşım tarafından ''ölüm fanusu'' adı verilen kapta bir adet kırmızı yanak sahibi oldum. [Yeni öğreniyorum türünü ve adını site sayesinde (: ] Ben sadece pet shoplarda kedi maması alırken onları izler ve dakikalarca iç geçirerek bakardım. Bunun farkında olan kız arkadaşımda çok geçmeden bir adet hediyede bulundu herhalde dayanamayıp. (: Onunda benimde akvaryum ve su dünyası adına hiç bir tecrübemiz ve bilgimiz yok. En küçük bir Balık bile bakmadık inanınki. Daha adı bile tam belli olmayan dospa'm ve ben yardımlarınıza ihtiyacımız var. Dün geç saatlerde eve girdiğim için pek araştırma yapamadım.Bugün nasip oldu bu siteye girip birşeyler okumak.. Ve bu hayvancağızın korktuğum kadar bakıma muhtaç oldugunu anladım. Ve hemen sizin yorumlarınızı almak istediğim birkaç nokta var onları öğrenmek istiyorum.
 
Cevapların hızlı ve geçerliliğine göre hemen bir filtreli,ısıtıcılı,uvb ışıklı ve herne gerekiyorsa full aksesuarlı bir akvaryum alacağım. Şuan için 1 adet dospa'm olsada ilerki günlerde birtane daha almak benim göz zevkim için güzel olacak. Açıkcası tam olarak yazıları okudum denemez ama anladıgım kadarıyla dospa başına 40lt yeterli imiş. Yani 80lt bir akvaryum sahibi olmam yeterlimi? Işık,filtre vb. gerekli aksesuarların neler olması lazım? Birçok farklı yorum vardı ve ben bu elimdeki dospa için en iyisini yapmak ve onu uzun yıllar yaşatmak istiyorum. Bunları tam olarak yapmam için net cevaplara ihtiyacım var. Bu akvaryuma neler koyucaz arkadaşlar bunların tam isimleri cisimleri nelerdir? watt vs. tam olarak ne olmalı? Neler almam lazım tam anlamıyla eksiksiz? Dünden beri birşey yemedi bu hayvancağız kahroldum resmen. Gerekli koşulları yaratmam için ne olur yardımcı olun bize. Şimdiden çok teşekkür ederim. Dospa'mın şimdilik 2 adet ölüm fanusunda çekilmiş resmini paylaşıyorum maalesef sizlerle. Umarım güzel fikir ve yorumlarınızla biz yaşayacağız ve yeni resimlerimizi sizlerle paylaşacağız. Bizi  bu dertten en yakın zamanda kurtarın!
 
WaNg2008-10-14 16:24:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PalaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 452
PalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 13:59
80 litre 2 kaplumbağa için uzun bir süre yeterli olur. UV lamba+100 watt ısıtıcı ve birde düşük debili bir iç filtre almanız yeterli olur. Akvaryumun suyunu tam doldurmayın, 10 cm'ini doldurmanız yeterli. Akvaryumda kaplumbağanızın güneşlenebileceği kuru alanlar olsun.
SAYGILAR...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasputinÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 88
RasputinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 14:30
Kaplumbağa akvaryumu alacaksanız hazır akvaryum almayın derim.Gidin Konak Kemeraltı'ndaki akvaryum imalatçılarına.Ben geçenlerde 70*40*40 ölçülerinde akvaryumu 20ytl'ye yaptırdım.Cama cam olmasını söyleyin,kapaksız olsun,cam kalınlığı 4mm yeterli(Akvaryumun tamamı suyla dolmayacağı için bu kalınlık kafi) Ama eğer ben kapaklı ve kalın camlı bir akvaryum yaptırırım derseniz bu ölçülerde bir akvaryum size 70-80 ytl'ye patlar.Diğer malzemeleri bulmak zaten kolay.Geriye kalan bilgileri bu siteden olabileceği gibi birçok siteden edinebilirsiniz.Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-Parliamo-Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 440
-Parliamo-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 14:33
Akvaryumu camcıya yaptırmanız daha makul olacaktır, istediğiniz gibi bir platform(kuru bölgede)yaptırabilirsiniz. Şimdilik 50*35*35(61 litre) büyüklüğündeki bir akvaryum sizi 1 sene idare edecektir. Kuru bölgeyi ısıtmak için 60watt'lık sarı spot lamba kullanın, suyu ısıtmak için yaptırıcağınız akvaryuma 100watt yeterli olacaktır. Yem olarak tetra reptomin, sera raffy I(2 günde bir), P kullanın.
Filtrasyona gelince imkanınız varsa dış filtre alın. Açıkcası iç filtreler pek iyi temizlik yapmaz.
-Parliamo-2008-10-11 14:44:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 15:28
Çok tatlı birşeeeey. Pazartesi günü hemen gidip 1.20 metrelik akvaryum alıyorsunuz, dış filtre, şu ısıtıcısı, ısıtıcı spot lamba kuru alanda yapın. Yem olarak tetraları vermeyin tek Kedi maması alıyormuşsunuz zaten ondanda verebilirsiniz. Kızartılmış tuzsuz bibersiz tavuk göğüsü, hertürlü zehiri olmayan böcek, tatlı su balığı. Marul olabilir. Akvaryumda sürekli gaga taşı bulundurun ve yumurta kabuğu. Haftada 3 gün verin vermediğiniz günler akvaryumda bitki ve diğer bulunanlardan yer. Suyun ısısı minik olduğu için 28 olacak. Kuru alan 35. Ceyranda kalmasın ak ciğer enfeksiyonu kapabilir, suyu fazla kirli olmasın kabuğunda mantar oluşur veya göz enfeksiyonu kapabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaNgÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 16
WaNgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 17:53
 Bu önerileriniz üzerine en geç pazartesi günü bir akvaryum ve malzemelerini tedarik edeceğim. Eksik birşeylerin olduğunu düşünüyor iseniz lütfen fikir ve önerilerinizi bizimle paylaşın.
 
Artı olarak bir sorum daha olacak. Bu keratanın birşeyler yememesinin sebebi yanında verdikleri ''Sanyu'' marka yem olabilirmi? Çok ama çok kötü kokuyor. Ambalaj hatasından bozulmuş vs. olabilirmi? Kokusundan ben tiksiniyorsam o hayli hayli tiksinmiştir diye düşünüyorumda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 18:26
Kusura bakmayın. Hiç bir hazır yemin o saydıklarımın yerini tutamaz. Elinizdeki yemi vermeyin artık. Ona değişik değişik yemler verin kaplumbağaniz daha mutlu olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

till.doomsdayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 164
till.doomsdayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 04:01

Kaplumbağanın yem yememesi normal, daha yeni almışsınız. Ortama alışması lazım bu da bir haftaya kadar devam edebilir. Sanyu yerine daha kaliteli yemleri tercih edebilirsiniz. Tetra Reptomin Stick, Sera Raffy P, Sera Raffy I, Sera Raffy Mineral kaplumbağalar için, özellikle de protein ağırlıklı beslenmesi gereken yavru kaplumbağalar için özel üretilmiştir. Güvenle verebilirsiniz. Tetra Reptomin ve Sera Raffy P ana yem diğerleri ise ara yemdir.

Kaplumbağanızı henüz yavru olduğu için ortalama 1 yaşına kadar protein ağırlıklı beslemeli, sonrasında yavaş yavaş yeşillik vermeye başlamalısınız.  Kedi maması, çiğ kıyma, böcek v.s vermeyin. Kızartılmış et kesinlikle vermeyin. Ayda bir kaç kez haşlanmış yağsız tavuk göğsü ve haşlanmış tatlı su balığı verebilirsiniz. Kızartılmış, tuzlu, yağlı, tatlı, baharatlı, acılı yiyecekler kaplumbağalarımıza verilmemelidir.  Günde 2 öğün yem vermeli ayrıca yavru olduğu için vitaminini de ihmal etmemelisiniz.

Suyun ısısını 28 dereceye, kuru bölge ısısını 31-32 dereceye ayarlamalısınız. Güçlü bir filtre işinizi kolaylaştıracaktır. Akvaryum içine haşlanmış yumurta kabuğu yada gaga taşı bırakmanız kalsiyum takviyesi açısından yararlı olacaktır.
Kolay gelsin.
 
till.doomsday2008-10-12 04:13:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaNgÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 16
WaNgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 21:13
 100*45*30 'luk bir akvaryum aldım bugün.. Pazar günü olmasına rağmen gidip kemeraltından dayanamayıp akvaryumumu edindim. Isıtıcı ve bir adette iç filtre aldım. Fakat ne denli doğru aldım bilemiyorum.
 
 İç filtre SHAH marka. Modeli ise WP-3200F. Üzerinde ise AC220-240V 50Hz Watt:25W F.Max:1200L/H. yazıyor.
 
 Isıtıcımız ise Heto marka. Modeli HW-200W.
 
Bunlar bizi idare edecekmidir acaba? Aradığım ve açık bulduğum dükkanlarda en iyileri bunların olduğu söylendi. Yalan veya doğru bilemiyorum. Yeterli olacaktır dediler birde sizlerin görüşünü alayım dedim.
 
 Ayrıyetten japon işi bir iç aksan elektrik-florasan düzeneği aldım. Ve 20W'lık bir gün ışığı florasan taktım.. Bunlar Dospa'ya bir zarar teşkil etmez umarım?
 
 Üstü kapalı akvaryumumun bu arada. Arka fonada okyanus manzaralı zemin kağıt aldık ve yapıştırdık.Güzel oldu sanki :) Tamamlandığı zaman resimlerimizi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız :)
 
 Birde Tetra Fauna Gammarus marka bir yem aldım petshop tavsiyesi ile.. Biraz pişman oldum içinden kurtçuk çıktı bi ara :/ Bu yemi ilk başlarda çok sevdi fakat şuan yemiyor. :(
 
 Artı olarak eklemek isterimki yarın ona 60 Wattlık bir sarı UVB ışık alacağım.Bugün pazar günü diye ve istediğimi bulamayacağımı düşündüğüm için pek fazla gezip araştırmadım.
 
 Ve zemin kısmına yeşil bir halıfleks tarzı bir şey sermeyi düşünüyorum.Taşları dizince düzgün duracaktır gibime geldi.Sizler daha iyi bilirsiniz tabi bir pislik-zarar teşkil edermi?
 
 Kuru zemin için cam kestirip antibakteriyel bir cam silikonuyla yapıştırmak biraz tuhafıma geldi. Onun yerine çıkabileceği kuru taş zeminler yapsam uygun olurmu?
 
 Biliyorum çok fazla şey yazıp çizdim sordum ama ne yaparsınız acemilik işte mazur görün.Sizlerin sayesinde birşeyler yapmaya ve Dospa'mı yaşatmaya çalışıyorum. Yardımlarınız ve sıcak kanlılığınız için çok ama çok teşekkür ederim. Sevgiyle kalın..
 
 
 
 
WaNg2008-10-12 21:19:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

till.doomsdayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 164
till.doomsdayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2008 02:13

Kısa bir sürede akvaryum edinmekle çok iyi yapmışsınız, yalnız 30cm. yüksekliği ise daha yüksek almanız iyi olurdu.  Akvaryumcunun sizi idare eder diyerek sattığı ısıtıcı ve filtrenin markalarını daha önce hiç duymadım. Anlaşılan akvaryumcu elinde kalan malzemeleri size vermiş :) Artık almışsınız, bir daha ki sefere araştırarak alışverişinizi yaparsınız.

Akvaryumun üzeri tamamen kapalı olmamalı, fazla nem oluşacağı için zarar verecektir. Tamamen açık durabilir yada en fazla 3/2 si kapalı olursa daha sağlıklı olacaktır.

Aldığınız yem güzel fakat o yemi haftada 2-3 gün verirseniz, diğer günlerde de stick yem kullanırsanız daha sağlıklı olur. Aldığınız yemlerin son kullanma tarihlerini kontrol ederek alın. İlk başta yediyse acıkınca tekrar yiyecektir diye düşünüyorum. Stick yem olarak Sera Raffy P olabilir çok da sevecektir.

Akvaryumun tabanına kum yada yapay çim v.s koymayın temizlik açısından zor olacaktır. Boş kalmasın diyorsanız büyük taşlar koyabilirsiniz. Kuru bölge olarak sıkça kullandığımız, akvaryumun ölçüsüne göre cam kestirerek asma kat şeklinde bir platform oluştururuz ve camın seviyesine kadar su doldururuz, o bölge kuru kalır ve kaplumbağa oraya çıkarak kabuğunu ve derisini kurutur. Bu yaygın olarak kullanılıyor bir de büyük taş/kaya koyarak kuru bölge oluşturuluyor tercih sizin. Kuru bölgeye 2 lamba doğrultuyoruz. Birincisi kuruması için ısı veren bildiğimiz sarı spot yada softone ampul. Bunu masa lambasına takarak kullanabilirsiniz, kuru bölgeye uzaklığı 15-20cm. olmalı, hatta ısısını ölçerek de ayarlayabilirsiniz (31-32 derece). İkinci lambamız UV-B lambası. Her zaman güneşlendiremeyeceğimiz için kullanıyoruz. Kuru bölgeye uzaklığı en fazla 30 cm olmalı. Türkiye'de malesef sadece floresan şeklinde satılıyor. Link bulursam örnek olarak hemen eklerim.

Biraz karışık anlattım sanırım, anlamadığınız nokta olursa sorun lütfen.
Kolay gelsin...
 
 
Örnek olarak linki veriyorum. Daha pek çok petshop sitesinden çeşitli markaları bulabilirsiniz.
 
 
till.doomsday2008-10-13 02:27:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaNgÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 16
WaNgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2008 13:25
 Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Yani bu aldığım 20 wattlık florasan sadece ışık saçıyor bir yararı yok. Bunu anladım. İkinci Lamba olarak UVB ışıklı bir adet florasan alıp takmam gerekiyor akvaryumun en üst kısmına.. Kurutma amaçlı sarı spotu ve aparatını bugün alabilirim fakat UVB florasanı nereden bulabileceğimi pek bilmiyorum. Sora sora onuda bulurum inşallah.. Olmadı netten sipariş verilecek artık. UVB ışık bulana kadar günde 1-2 saat küçük kabına koyup güneşte tutsam psikolojisi ne denli değişir orasıda meçhul tabi :(
 
Dipnot: Akvaryumumun yüksekliği(boyu) 45cm. Yanlış yazdım sanırım yerini. Birde bu akvaryumun su hacmi ne kadar oluyor? Akvaryumcu söyledi fakat hatırlamıyorum :/
WaNg2008-10-13 13:40:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2008 14:24
Tankınız 135 litre yapıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

till.doomsdayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 164
till.doomsdayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2008 02:10

Malesef 20 Wattlık floresan boşuna alınmış oldu. Öncelikle kuru bölge lambasını ihmal etmemelisiniz. Su ısıtıcısı kadar önemlidir. UV-B lambasını biraz erteleyebilirsiniz. Bulunduğunuz yerde havalar nasıl bilmiyorum ama, güneşliyse ve ufak bir esinti dahi yoksa başında bekleyerek güneşlendirebilirsiniz. Yalnız önemli olduğu için tekrar vurgulamak istiyorum, esintide cereyanda kalırsa anında etkilenir ve hastalanır, bir de yavruysa kurtulma şansı çok az olur. Yavaş yavaş alıştırarak yapın, ilk güneşlendirmede saatlerce kalmasın. İlk günlerde 15-20 dk., sonraki günlerde 5-10 dk. artırarak güneşlendirebilirsiniz. Güneşten sıkılırsa kaçabileceği küçük bir gölge alan bırakmayı unutmayın.

UV-B lambasını elektrikçilerden, akvaryumculardan bakabilirsiniz. Yalnız doğru lamba olmasına dikkat edin. Ambalajının üzerinde kaplumbağa, iguana resimleri falan olur. 14 W-38 cm. yada 15 W - 45 cm.  yeterli olur sanırım.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaNgÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 16
WaNgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 22:09
 Geçen cumartesi bu forumla ve sizlerle tanıştım.. Hediye gelen kaplumbağamın elime geldiği gibi bakılamayacağını forumdaki konularla çok geçmeden anladım. Hemen ertesi gün pazar günüde olsa malzemelerimizi tedarik etmeye çalıştık. Sizlerden aldığım yardımlar sayesinde 5-6 gün içerisinde tamamladık ve artık yeni yuvamız hazır.. ''Dospa'' artık yeni dünyasında.. Sizlerle akvaryumumuz ve ''dospa''mızın resimlerini paylaşacağımı söylemiştim ve paylaşıyorum. Yardımlarından dolayı herkese çok teşekkür ederim..
 
 
 
2.0 MegaPixel Cep Telefonlarıyla çektiğim için resimler biraz kalitesiz. Ama olsun maksat sizlerle bu resimleri paylaşmaktı.. Herkese sağlıklı kaplumbağalar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir