Kaplumbağa ve Sürüngenlerde Salmonella Hastalığı


hacilarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1608
hacilarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 22:20
[QUOTE=sssnake]Çok teşekkürler Tanse Bey. Bende bu arada net üzerinden biraz araştırma yapıp bu konuda destek alabileceğimiz yerler bulmaya çalışayım. Mesela  Sağlık bakanlığı, petshoplardan hangi bakanlık sorumlu bilmiyorum onuda bulacağım vs. isim olayında da haklısınız, insanların en iyi anlayabileceği şekilde lanse etmeliyiz. [/QUOTE]
Kaplumbağalar ve Tifo olabilir....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sssnakeÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1263
sssnakeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2009 17:21
Selam arkadaşlar "kaplumbagalarvetifo" isminde ortak kanıya vardık ise ben siteyi yapmaya başlıyorum. Bence uygundur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xhadesxÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 413
xhadesxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 15:06

Ben şahsen almam. Balıklara gayet güzel tepkiler veriyor çocuklar. Çocuğumuda seviyorum balıklarımıda. Saygılarımla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abbasÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 131
abbasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2009 16:33
Salmonella, benim her gün laboratuarda çalıştığım bir bakteridir. eldiven falan kullanmam. tek yapmanız gereken elinizi yıkamaktır. Salmonella derinizdeki yaradan vücudunuza girse de zarar vermez çünkü enterik bir bakteridir, bağırsakta etkilidir. kuş ve sürüngenlerde bulunan salmonella insanda ne kadar patojen onu bilmiyorum ama salmonellanın 2 türü vardır: bongori, enterica. Salmonella entericanın ise 2700 den fazla serotipi vardır. insanda en sık rastlanan patojen S. paratyphi ve S.typhi'dir. Salmonellanın en etkin bulaşma şekli gıda yoluyladır. literatürde 2002 yılında kanlı ishalden hastaneye kaldırılan 21 aylık bir çocuğun Salmonella serotip Poona'yı bir iguanadan kaptığı yazmakta, başka sürüngenden bulaşan pek rastlamadım. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tifo ateşinin yıllık global görülme sıklığını %1'lik ölümlülükle 21 milyon vaka olarak hesaplamıştır. Bunun neredeyse tümü gıda yoluyladır. tavsiyem, elini ağzına sürekli götürecek yaştaki çocuklu evlerde sürüngen beslemeyin. sürüngen beslenen evlerde de genel temizliklerden sonra ellerinizi iyi yıkayın. sürüngeninizle aynı tabaktan yemeyin!!:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hacilarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1608
hacilarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2009 23:03
[QUOTE=d_abs]Salmonella, benim her gün laboratuarda çalıştığım bir bakteridir. eldiven falan kullanmam. tek yapmanız gereken elinizi yıkamaktır. Salmonella derinizdeki yaradan vücudunuza girse de zarar vermez çünkü enterik bir bakteridir, bağırsakta etkilidir. kuş ve sürüngenlerde bulunan salmonella insanda ne kadar patojen onu bilmiyorum ama salmonellanın 2 türü vardır: bongori, enterica. Salmonella entericanın ise 2700 den fazla serotipi vardır. insanda en sık rastlanan patojen S. paratyphi ve S.typhi'dir. Salmonellanın en etkin bulaşma şekli gıda yoluyladır. literatürde 2002 yılında kanlı ishalden hastaneye kaldırılan 21 aylık bir çocuğun Salmonella serotip Poona'yı bir iguanadan kaptığı yazmakta, başka sürüngenden bulaşan pek rastlamadım. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tifo ateşinin yıllık global görülme sıklığını %1'lik ölümlülükle 21 milyon vaka olarak hesaplamıştır. Bunun neredeyse tümü gıda yoluyladır. tavsiyem, elini ağzına sürekli götürecek yaştaki çocuklu evlerde sürüngen beslemeyin. sürüngen beslenen evlerde de genel temizliklerden sonra ellerinizi iyi yıkayın. sürüngeninizle aynı tabaktan yemeyin!!:) [/QUOTE]
Bilgilendirmeniz için teşekkürler.Çocuklu evlerde Sürüngenlerden uzak durmakta fayda var...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nakkaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3
nakkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 06:43
Merhabalar,
Yeni Bir kaplumbağa sahibiyim.
1-2 gün önce eşime yengesi doğum günü hediyesi verdi.

Bu başlığı okuduktan sonra yeni kaplumbağa sahiplerinin anında verdiği tekpiyi vermeyeceğim.
Ancak teşekkür edeceğim. Çok ciddi bir konuda bilgilenmiş oldum. Ancak bu konuda edindiğim bu bilgi kaplumbağamı kapı dışarı etmeme neden olmayacak. Yapacağım şey önlem almak olacak.

Çüknü evimizde ve evimizin dışında biz insanoğlunu etkiliyecek çok fazla sayıda hastalık ve tehlike ile karşı karşıyayız.
Detaylarını öğrendiğimiz her risk için o riskin neden olduğu şeyden vaz geçsek bırakın bir şehirde yaşamayı, bir evde bir ormanlık alanda hatta dünya üzerinde herhangi bir yerde yaşayamazdık.

Risk taşıyan ürün yada canlılar istesekte istemesekte heryerdeler.

Kaplumbağadan vazgeçiyoruz. Peki tamam ama hergün kullandığımız besinlerimiz olan meyve ve sebzelerin üzerindeki tarım ilaçları biz insanları oldukça etkiliyor. Ama biz onları yemekten vazgeçmedik önlem alıyoruz.

Evinizde hergün enaz 3-4 saatinizi karşısında geçirdiğiniz TV radyasyon yayıyor.TV'yi çöpe atan var mı?

Kullandığımız otomobiller hergün tenefüs ettiğimiz havaya zehir saçıyor. Otomobilinizden vazgeçtiniz mi?

Karşı olduğum tütünsel içecekler tüm insanlığı zehirliyor. Kaplumbağalar konusu söz konusu olduğunda çocuklarımız düşünüyoruz. Ancak çocuklarının yanında bu dumanlı zehiri tüketen insansayısı sizce kaç milyon olabilir? Ve bu zehirden vazgeçtiler mi?

Çocukların hastalıklarının çoğunu 2000-3000 nüfüslü okullarda hep beraber eğitim görürken kaptıklarını düşünürsek. Önlem olarak okulları mı kapatmalıyız. Hastalıkların tüm sebebinin okullar olduğunumu söylemeliyiz? yoksa önlem mi almalıyız?

Kısacası çok ağır risklerle hergün karşı karşıyayız. Evet ben buna birde Salmonella'yı dahil etmek istemiyorum diyen herkeze saygı duyuyorum.Hatta bu amaç uğruna site açıp çocuklardan uzak tutmak için çaba harcamanıza içtenlikle teşekkür ederim.

Ancak bunları yaparken bu canlıları günah keçisi olarak göstememeye azami olarak çaba göstemenizi diliyorum. Çünkü bu hayvanların taşıdığı risk emin olun çevrenizdeki pekçok riskden daha az.

duygu hanımın yazısından
"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tifo ateşinin yıllık global görülme sıklığını %1'lik ölümlülükle 21 milyon vaka olarak hesaplamıştır. Bunun neredeyse tümü gıda yoluyladır. tavsiyem, elini ağzına sürekli götürecek yaştaki çocuklu evlerde sürüngen beslemeyin. sürüngen beslenen evlerde de genel temizliklerden sonra ellerinizi iyi yıkayın. sürüngeninizle aynı tabaktan yemeyin!!:)"

WHO'nun verilerine dikkat etmeliyiz. Bu hastalığın sorumlusu kaplumbağalardan çok besinlerimizdir. Ancak aynı cümlenin sonundaki sözlerede kulak vermeliyiz.
"çocuklu evlerde sürüngen beslemeyin"

Son olarak bu hastalığı çocuk iken şehrin musluğundan akan su ile kapmış ve ölümden dönmüş biri olarak yazıyorum.

Hassasiyetinizi anlıyorum ancak lütfen ve lütfen sergileyeceğiniz tavrın bu canlı üzerinde olumsuz bir etkisi olmasın. Bu hastalığın %100 sorumlusu edilmesinler. Bu kendi hakkını savunamayan bir canlıya yapılacak en büyük yanlış olur.
Unutmayın ki bu hayvanlar bu dünyada bizden milyonlarca yıl önce yaşamaya başladılar ve hala yaşıyorlar.
Şimdi dünyadaki hakim güç olduğumuz için onlar için gerekli olan bu bakteri aracılığıyla onlara haksızlık yapmayalım.

Bir an onların bize hesap sorduklarını düşünün. Kaplumbağaların ve tüm canlıların neden olduğumuz hava kirliliği, su kirliliği ve bilimum kirlilik sebebi için bize soracakları hesabın yanında onların Salmonella bakterisi ne kadar masum kalır.

Ayrıca çocuklarımızı cam fanusta yetiştiremeyiz ve yetiştirmemeliyiz. Bağışıklık sistemi dediğimiz şey virüslere ve bakterilere maruz kalarak öğrenir ve güçlenir. Bunu söyleyerek çocuklarımızı korumayalım demiyorum. Korumak sadece onları risklerden uzak tutarak olmaz eğitimle olur.
Onları hem esirgeyelim hemde bilinçlendirelim.
Kaplumbağalar bu riski taşıyor diye çok sevdikleri ninja kaplumbağaları öcü yapmayalım. Onlara bu sevdikleri hayvanın kendileri için faydalı ancak özellikle çocuklar ve yaşlılar için zararlı bir bakteri taşıdığını öğretelim.
Unutmayın ninja kaplumbağlar cizgi filmde kötülere karşı sürekli üstünlük kazanıyorlar. Bir nevi kötülüğe karşı savaşıyorlar. Bu doğru bir mesaj bence.

Lüften yanlış anlamayın. Sadece çocuklarımızı bilinçlendirelim. İstemeyen kaplumbağa yetiştirmesin. Ancak bu hayvanları bu hastalığın tek sorumlusu gibi göstermeyelim.

Bu yazıyı okuduğunuz ve tahamül edebildiğiniz için teşekkür ederim.
nakka2009-03-11 06:46:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sssnakeÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1263
sssnakeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2009 19:51
Selamlar
 
İşlerimin yoğunluğu sebebi ile bu konu ile çok ilgilenemedim. Ama en kısa zamanda hayata geçecektir. Unutulmamıştır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

qökhann7Çevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 23
qökhann7Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2009 09:49
Su kaplumbağanız var ise, yahut onlarda bir dönem öyle yada böyle ilgilendiyseniz mutlaka salmonellayıda duymuşsunuzdur. Gastrointestinal adlı bakterinin sebep olduğu tehlikeli bir hastalıktır. Bilindiği üzere su kaplumbağalarıda birer salmonella taşıyıcısıdırlar. Üretimlerinin artıp tüm dünyaya yayılmaları ile bir çok eve girdiler ve salmonellayı gittikleri heryere kendileri ile beraber göttürdüler. Bunun için tüm su kaplumbağa sahipleri su kaplumbağası bakımındaki özel koşullara dikkat etmeli ve hijyen kurallarınıda katiyyen göz ardı etmemelilerdir!

Bu bakteri özellikle yavru kırmızı yanaklı su kaplumbağasında görülür. Ağızlarında yerleşen bakteri eğer bir insanla temasta yaralanmaya sebebiyet verirse bakteriyi insana aktarmış olur. Bu nedenle küçük çocuklar risk altındadır. 1970'lerde ABD'de çıkan 10cm'nin altındaki kabuk büyüklüğündeki su kaplumbağalarının ticaretine sınırlama getiren yasa ile bu riskler en aza indirilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte bir çok sürüngen ve diğer hayvanlar bu hastalığı taşırlar. Su kaplumbağaları sadece bunların içinde konumuz olduğu için öne çıkmaktadır. Bağırsaklarında taşıdığı bu bakteriyi herhangibir acı sırasında bırakabilir. Bunu anlamanın en kesin yolu uygun bir veterinere onu götürüp test ettirmektir. eğer sonuç negatif çıksa bile bu onda bu hastalığın/bakterinin olmadığını göstermez. O sırada bu bakteriyi salmamış olabilir.

Bu hastalık çerçevesinde birincil risk altında olanlar elbetteki kontrolsüz ve bilinçsizce su kaplumbağasını mıncıklayan küçük çocuklardır. Onlar her zaman bir ebeveynin gözetitinde olmalıdırlar. Aksi takdirde bir yanlış tutması ve akabinde su kaplumbağası tarafından yaralanması sonucu bu hastalığa yakalanabilirler.

Korunmak için yapılması gerkenler oldukça basittir. Bunlar arasında en kestirme ve kesin çözüm bu su kaplumbağalarına hiç sahip olmamaktır. Ancak çoktandır sahipseniz yahut bir su kaplumbağası edinmekte ısrarlıysanız yazının ilk başında belirttiğim gibi bağzı kurallara uymanız gereklidir. Tüm bunlar dışında kaplumbağanızı elinize fazla almamanız lazım, zaten su kaplumbağaları yahut diğer kaplumbağa türleri elde oynanmaya, sevilmeye uygun bir evcil hayvan değildir. Ancak öyle yada böyle elinize alacaksanız, yapmanız gereken onu iki elinizle beraber kavramanız ve hayvana güven telakki etmenizdir. Yani bunu yaparken onu strese sokmamalısınız. Elinizi ısırmasına, tırnaklarıyla çizmesine izin vermemelisiniz. Ve işiniz bittikten sonra ellerinizi bir sabun ile güzelce yıkamalısınız. Su nkaplumbağasını yıkadığınız, temizlediğiniz, lavabo, küvet vs.. gibi yerleri kullanmadan önce mutlaka iyice temizlemelisiniz. Mutfakta ki araç gereç ve lavabo ile temaslarını kesinlikle engellemelisiniz.

Unutmayın her şeyin başı "hijyen"dir. Salmonella Su kaplumbağalarında olduğu kadar günlük hayatta soframıza gelen tavuk, koyun, dana gibi hayvanlardada olabilmektedir! Ancak yukarıda üzerine basa basa söylediğim kaidelere uyarsanız kaplumbağalardan yana hiç bir problem yaşamazsınız. Sağlıklı ve neşeli günler geçirmeniz dileğiyle.

Kaynaklar;
Anapsid.org - Herps and Zoonoses (And Related Human Health Concerns)
Arav.org - Salmonella Bacteria and Reptiles: Client Educational Handout
PetEducation.com - Salmonellosis and Its Risk to Reptile Owners
ATP Austin Turtle Page

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wiz_of_worÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 19
wiz_of_worÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2009 08:37
Gökhan Bey yazdığınız bilgiler gösterdiğiniz kaynaktakilerle pek uyuşmuyor yada ben farklı anlıyorum. Kaynaklardan birini kontrol ettim. Bulduğum metnin çevirisini buraya koyuyorum.


http://www.arav.org/ECOMARAV//timssnet/arav_publications/SalmonellaOwner.pdf sayfa 1
Salmonella bacteria are easily spread from reptiles to humans. Humans may become infected when they place their hands on objects, including food items, that have been in contact with the stool of reptiles, in their mouths. For example, infants have become infected after drinking from bottles of infant formula that became contaminated during preparation. Individuals ho prepared the formula had not washed their hands after touching a reptile or because reptiles were allowed to walk on kitchen counters. For Salmonella bacteria to spread from reptiles to humans, the bacteria must be ingested. Therefore, simply touching or holding a reptiles will not result in spread of bacteria unless something contaminated with reptiles feces or the reptile itself is placed in the mouth.

Türkçesi:
Salmonella bakterisi sürüngenlerden insana kolayca geçebilir. İnsanlar sürüngen dışkılarıyla temas eden neslere, yiyecekler dahil, dokundukları ellerini ağızlarına aldıklarında enfekte olurlar. Örneğin bebekler mama hazırlayan kimse öncesinde sürüngene dokunduktan sonra ellerini yıkamamışsa veya sürüngenlerin mutfak tezgahında yürümesine izin veriliyorsa, hazırlanışı sırasında kontamine olmuş olmuş babek mamasını içtikten sonra hastalanabilirler. Salmonella bakterisinin sürüngenden insana geçmesi için bakterinin yutulması gereklidir. Yani, basitçe sürüngelere dokunmak veya eline almak, sürüngen dışkısıyla kirlenmiş bir nesne veya sürüngenin kendisi ağza alınmadıkça, bakteri bulaşmasına neden olmaz.


Kendimi bu düzeltmeyi yapmak zorunda hissettim çünkü burada yayılacak yanlış bir bilgi pek çok insanın kaplumbağasını evden atmasına yol açabilir. Ben burada yazılanları okuduktan sonra iki haftadır kapluşum elime almadım hiç. Şimdi anlıyorum ki haksızlık yapmışım hayvancağıza. Evde kaliteli bir antibakteriyel sabun bulundurmam yeterliymiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilteristekinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 65
ilteristekinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2009 09:57
Bu konuda daha önce pekçok forumda bilgilendirme yapmıştım. Gerçekten pet kaplumbağa vb leri bu açıdan tehlikeli hayvanlar. Aşağıdaki ingilizce yazıda da görüleceği gibi Amerika da sağlık otoriteleri salmonella bulaşını engellemek için en doğru yolun bu petlerin satışının durdurulması olduğu düşünüyor.  
Gene bu yazıda 2007 yılında pet kaplumbağaya bağlı küçük bir çocuğun öldüğü bildirilmiş. Özellikle küçük çocuklar açısından son derece riskli olarak tanımlanmakta. El temizliği, antibakteriyel sabunlar burada malesef çözüm değil. Ufak çocuklar sizin denetiminiz olmadan bu canlılara ya da sularına ellerini sokup kısa sürede ağızlarına götüreceği gözardı edilmemeli.
Ben kendi adıma evde çocuklarım istese de hiç kaplumbağa bulundurmadım.
 
Bunun yanında bizler açısından da özellike dip çekimi yaptığımız hortumlara dikkat edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatıyorum.
 
Pet Turtles Cause Salmonella Outbreak
Small Pet Turtles Are a Health Risk, Especially to Young Kids, Says CDC
By Miranda Hitti
WebMD Health News
Reviewed by Louise Chang, MD

Jan. 24, 2008 -- The CDC today blamed small pet turtles for infecting at least 44 people in five states with salmonella bacteria.

Salmonella infection usually causes diarrhea, which may be bloody. Serious complications and death can also occur but are rarer.

Those cases, which happened since May 2007, mostly affected young kids who played with or cared for the turtles. No deaths have been linked to the salmonella outbreak. Cases were reported in California, North Carolina, Ohio, South Carolina, and Wisconsin.

"These turtles are a risk to the public and especially to young children," states the CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report.

This isn't the first time that the CDC has warned the public that turtles (and other reptiles) can carry salmonella bacteria. But 80% of the patients in the current outbreak didn't know that.

A baby girl in Florida died in March 2007 from salmonella infection from her family's small pet turtle. That case happened before the current outbreak began, according to the CDC.

People can catch salmonella by handling turtles or touching surfaces that have been tainted by salmonella in turtle feces.

Due to salmonella risk, the U.S. government bans the sale of pet turtles with shells less than 4 inches long except for scientific, educational, or exhibition purposes. That ban has been in place since 1975.

The CDC has published guidelines for avoiding salmonella from reptiles. But the CDC says that the ban on the sale and distribution of small pet turtles is still the best strategy, due to the "particular hazard" of salmonella infection from those turtles.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

El MartilloÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 256
El MartilloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2009 11:09
Her şeyden uzak durmak bir çözüm. Belki kaplumbağa almayı düşünen biri olsaydım bu yazılardan sonra risk almazdım. Ancak 2 yaşını geçmiş, beni her gördüklerinde çırpınan, hastlandıklarında ellerimle beslediğim elim kadar olmuş kaplumbağalarımı ne yapacağım? Ayrıca bakteriler insan sağlığı için bu kadar tehlike ise pet shopcuların, onların yakınlarının, sürüngen veya kuş beslenen evlere giren genç yaşlı herkesin hastalanması gerekir. Bütün evcil hayvanlarda, ismi farklı olsa da bakterilerin sebep olduğu riskler var. Birisinin solunum yoluna köpek tüyü gidip kist yapmış köpek beslemeyin, sürüngen beslemeyin, kuş beslemeyin, kokoreç yemeyin, vs...Bence durum biraz abartılıyor.
El Martillo2009-04-03 11:10:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanSÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Sivas
Mesaj: 5
FurkanSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 23:26

Evet bu bilgiler önemli. Ben kaplumbağalarımın suyunu değiştirirken elimi ısırıyorlardı inşallah hastalanmam Utangaç


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumdunyasiÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 569
akvaryumdunyasiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2009 02:23
Ben yeni kaplumbağa bakmaya başladım da, 2 sene timsah besledim ev de.Hep de iç filtresini ve suyunu çıplak elle değştirdim - temizledim.Valla hiçde birşey olmadı çok şükür.
 
**********
 
Ya arkadaşlar öle bir yazanlar olmuşki inanın almadan önce okusaydım şu topici almazdım kaplumbağalarımı.Canım sıkıldı valla topici okuduktan sonra.Ki ev de çocuk filanda yok yani.
akvaryumlove2009-05-02 02:32:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2009 17:59
Sen tutarda kaplumbagayi öpersen veya suyunu yeni elledikten sonra birseyler yersen tabi salmonella olursun (ALLAHA sükür daha olmadim) Ama hayvani akvaryumunda rahat birakirsak salmonella falan olmayiz. Burada çok bu hobiyi yapip 20 tane kaplumbaga bakip birde 2 tane minicik çocuklari olanlar var. Salmonellanin ne oldugunuda gayet iyi biliyorlar fakat ellemek dokunmak oksamak vs hayvanlarda stress olusturdugu için hiç dokunmuyorlar temizlikten hariç. Tamam yine dikkat edilmesi gereken birsey ama abartmakta nereye kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir