Japon Balığımın Ölüm Sebebi Ne Olabilir?


ilknurbyramÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2016
İl: Ankara
Mesaj: 17
ilknurbyramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2016 11:07
Öncelikle merhaba,

Bu sabah en küçük japon balığımızı su yüzeyinde ölü olarak buldum. Durumu çok kötüydü. Gözleri yoktu, yüzgeçleri parçalanmış ve pulları da dökülmüştü. Ben daha fazla bakamadım zaten. Ölüm sebebini de anlayamadım; hastalık mı yoksa diğer balıklar mı saldırdı acaba diye.

Bu balıkla ilgili daha fazla bilgi vermem gerekirse, gelişimi diğer japonlara göre yavaş kalmıştı ve 2 gün önce yüzgeç erimesi başlamıştı. Akvaryumun oturması için öncelikle 3 tane japon, iki hafta sonra 2 tane daha japon almıştık. Ölen balık sonradan gelenlerden. Başta hepsi yaklaşık aynı boyda olmasına rağmen, şimdilerde (4.5 ay oluyor) ilk aldığımız japonlar ölen balığın 4 - 5 katı boyuna gelmişti. Diğer sonradan aldığımız japon da ilk aldıklarımız kadar olmasa da ölenden daha büyük.

Akvaryum 80 lt. İç filtre ve ısıtıcı var. Haftalık en az %20 su değişimi yapıyoruz. Balıklarda hastalık belirtisi olursa su değişimini sıklaştırıyoruz. Çünkü japon balığı hastalıklarını ne zaman araştırsam, kötü su şartlarından olduğu sonucuna ulaşıyorum ve bu ölen balığımızda da yüzgeç erimesi başladığını görünce 4 gün arayla su değişimi yapmıştık. Daha önce de diğer japonlarda yüzgeç erimesi oldu ve bu şekilde hızlıca iyileşmişlerdi.

Dün akşam yem verirken yüzgeç erimesi dışında bir problem yoktu. Diğer balıkların davranışları da normaldi.

Sorum şu, balığımız hastalıktan mı ölmüş olabilir yoksa diğer japonlar küçük ve zayıf gördüğü için saldırmış olabilir mi? Eğer saldırmışlarsa nispeten küçük bir tane daha japon var ve ona da saldırmalarından korkuyorum. Hastalıktan öldüyse yapacak pek bir şeyim yok zaten.

Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2016 01:25
Öncelikle başınız sağolsun.

Pul dökülmesini, yüzgeç parçalanmasını anlarım da bir balığın gözlerini çıkartacak kadar gaddar bir hastalık duymadım. Filtre veya dip hortumu gibi vakumlu bir şeye kapılmadıysa bence tamamen diğer balıkların işi bu.

"Nispeten büyük japon balıklarının olduğu akvaryuma ufak balık atarken önceden yem at yoksa yem zannedip o balığa saldırırlar." demişti bir akvaryumcu bana. Bundan olabilir.

Veya büyük balıklar küçük balığın üstüne gidip sürekli olarak sert bir şekilde cama veya dekora ittirmiş, vurmuş, sıkıştırmış olabilir. Akvaryumunuzda sert ve çıkıntılı veya sivri bir dekor varsa bu ihtimal mümkündür.

Bir de yüzgeç erimesi ciddi bir şeydir. Hasta olan balığın acil şekilde başka bir tanka alınması ve ilaçla tedavi edilmesi gerekir. Yoksa diğer balıklar, yüzgeci eriyen balığın yüzgecini yiyebilirler.

Japon balıklarının dişleri ağız bölgesinde değil daha içeridedir. Bu yüzden diğer balıkları parçalama durumları olmaz ama emme kuvvetleri çok yüksektir (Benim akvaryumumdaki midyeleri sadece ağızlarıyla içlerine çekerek ters çevirebiliyorlar). Eğer büyük olan balıklarınızın ağızları ölen balığınızın gözünden daha büyükse bu durumda diğer balıkların yapma ihtimali daha da yükselir.

Teşekkür Edenler: [T]183938,ilknurbyram[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2016 01:42
Balık öldükten sonra diğerleri gözleri ve yüzgeçleri yemiştir.
4 5 aylık bir gelişim geriliğinden bahsediyoruz. Kanımca balığın kendisinde sistemik bir sorun var. Zamanla güçten düşerek ölmüştür diyorum.

Teşekkür Edenler: [T]183938,ilknurbyram[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmettuncÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 18
mehmettuncÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2016 01:47

Balıgın neyden Öldünü bılememde oldukten sonra o hale geldıne emınım saygılar.[EDIT]mehmettunc,2016-06-30 01:48:02[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]183938,ilknurbyram[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir