Japon Balığı Üretimi Hakkında


NiyOÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 969
NiyOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2009 14:21

Arkadaşlar Forum konularını okuyorum ama bir türlü şu yavru alma tekniğinin püf noktalarını belirten bir yazı bulamadım. Öncelikle kafama takılan ilk şey sağma yöntemi ve ayarlanıcak ortam! Bazıları ufak bir kaptan bahzediyor bazıları ise ayrı bi tanktan.

Bende mevcut olarak 12 adet japon mevcut ve boyutlarıda artık ulaşabilecekleri son noktaya yaklaşmış durumdalar. Yaklaşık 3 seneden beri besliyorum Allaha şükür bu zamana kadar hiç kayıp vermedim.Yeterli su değişimleri ve temizliğini gerçekleştirdikten sonra bir problem yaratmıyorlar. Yemleme tekniğimde günde 4-5 defa oluyor. Sera yemleri kullanıyorum.Akvaryumum bitkili.amazon bol miktarda amazon hançeri ve anübias mevcut. Açıkçası bu zamana kadar hiç yavru almayı düşünmedim. Ama artık bu iş içinde kolları sıvamanın vakti geldide geçti diye düşünüyorum. Son zamanlarda akvaryum içinde kovalamacalar çoğaldı ve bu açıkcası beni cahil konumuna düşürüyor Big%20smile sitede araştırdım ve okudum. Halongan arkadaşım güzel bir envanter çıkarmış. Benim için öncelikle bu işe nasıl başlıyacağım?
 
Aklıma takılan sağma yöntemi nasıl olucak? Kafasi%20Karismis
Gerekli ortam nasıl ayarlanıcak? Kafasi%20Karismis
 
Yapmam gerekenleri anlatacak bilgili arkadaşlarımı bekliyor olacağım. Tebessüm
 
Saygılar,Sikkin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myillarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 48
myillarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2009 14:43
bir dönem japon besleyip ender yavru alanlardanım bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım dişinin alt kuyruk yüzgecine sürekli dokunan ve onun peşinden ayrılmayan bir erkekle olaya başlayayım bu iyiye işaret dişi balık hazır olduğunda yumurta dökmeye başlar bunu iyi gözlemlemeniz gerekiyor yumurta dökmeye başlayan dişiyi ben kovaya alıp karnına hafif müdahalelerle bir sağma işlemi yapıp yumurtaları kovaya dökmesini sağlamıştım bu biraz uzun sürüyor olgun bir japon dişisi yüzlerce yumurta döküyor çünkü herneyse dişiyle işimiz bittiğinde onu ana tanka koyup azgın erkekleri aynı kovaya sağma işlemi başlıyor bunu birkaç erkekle yapmanız gerekiyor zira bende hemaslanbaş hem tülkuyruk erkeklerini sağmıştım ve yavruların bir kısmı aslanbaş birkısmı tül kuyryk çıkmıştı. Erkekleri sağdıktan sonra yumurtalara zarar vermeden kovayı karıştırmanız gerekiyorki döllenme başarı ile gerçekleşsin daha sonra ise kovaya hava teşkilatını kurup beklemeye başlıyorsunuz. Kendi edindiğim nacizane tecrübem sağlıklı yavrular bol şans. Bu linkten faydalanabilirsiniz
http://www.akvaryum.com/Forum/japon_baligi_ile_ilgili_hersey_%5benvarter%5d_k78515.asp
myillar2009-01-18 16:05:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NiyOÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 969
NiyOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2009 17:35
Teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mightymuratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 1556
mightymuratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2009 18:04
Bende küçük bir ayrıntı eklemek istiyorum yumurtaların olduğu akvaryum ve kaba mantarlaşmayı önlemek için mutlaka metilen mavisi  dökün.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ifidieÇevrim Dışı

Kayıt: 14/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 7
ifidieÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 13:34
Ben kendi yöntemimi aktarayım.

Efendim bu işe uygun seçmek üzere konya sokaktan iri erkek damızlıklar aldım. Ryukin erkek aldım 2 adet irilerdi ve baya renklilerdi. Özellikle erkeklerde solungaç kenarlarındaki noktacıklara dikkat ettim alırken. Canlı kuyruk problemi olmayan bir erkek işinizi görecektir. Dişi seçiminde biraz zorlandım. Ama onu da dolaşarak buldum. (söylenenler : Dişilerin anüsleri toplu iğne başı kadar dışarıda olur, karnı daha şiş olur, erkekler kovalarlar. Bu kriterlere göre bakıp seçmek gerekiyor.)

Daha sonra aldığım 2 erkek japonu 80 lik bir akvaryuma dişi japonuda ayrı bir akvaryumda (60 lık) beslemeye başladım.. Yaklasık bir ay boyunca balıklara canlı yemleme yaptım az ve sık günde 3 kez yemledim. Hergün taze su değişimleri ile aldığım balıkların iyice kondüsyon kazanmalarını sağladım. Kondüsyon kazandıklarını da dişiyi erkeklerin akvaryumuna bıraktıktan sonra erkeklerin deliler gibi peşine düşmesinden anladım. Bu arada dişinin karnı da belirgin bir şekilde şişmeye başlamıştı. ( Normalde japonların karnı zaten şiş oluyor ama yumurta toplamaya başlayınca dişinin karnı daha da şiş oluyor.)

Efendim balıkları artık son kez birleştirmeden önce bu cibinlik tabir edilen yada sineklik tabiri gözenekli tüllerden buldum posta sokakta.( tabi gözenekler yumurtaların alta geçmesine izin verecek boyutta olmalı) Sonra bu tüle tahta bir çerçeve yaptım. Tahta çerçeveye monte ettiğim tülü ( monte etmemin sebebi tülü akvaryuma daldırdığımda kafasına göre yer değiştirmesi. yukarı aşşağı kalkması idi) Efendim işte bu çerçeveyi akvaryumun dibinde 3-4 cm kalacak şekilde sabitledim. Daha sonra balıkları birleştirmek için saati saymaya başladım. Gece 24.00 gibi akvaryumda balıkları birleştirmeden önce akvaryumdan 3/2 oranında su çektim ve balıkları birleştirdim. Sonra daha önceden dinlenmiş ve akvaryumdaki suya nispeten soğuk olan suyu akvaryumun yarısını dolduracak şekilde doldurdum. (böyle yapmamın sebebi su yüksekliğinin çok fazla olmasını engellemek bu şekilde dişi balığın çok fazla yükselerek dolaşmadan erkeklerin onu sıkıştırabileceği ve yumurtalarını döker dökmez tülün altına hemen geçmesini sağlamak amacı ile su seviyesini düşürdüm. Soğuk su ise yağmur mevsimi taklidi oluyor diye biliyorum.)

Tabi balıklar birleştirilirken ortam karanlık. Hafif bir loş ışık var takip edebilmek amacı ile. Daha sonra balıklar bir o yana bir bu yana koşuşturmaya başladılar. Yaklaşık 2 saat kadar izledim ama henüz yumurta dökmemişlerdi. Sonra dinlenmeye çekildim.

Sabah olduğunda ise işte beklediğim yumurtalar tülün altında duruyor idi. Dahası ana babaları yumurtaları yemeye çalışıyorlar, ancak tül onlara engel oluyordu. Hemen dişi erkekleri o akvaryumdan ayırdım.

Tülü kaldırarak, yumurtalara baktım. Bazıları bembeyaz, bazılarında ise gözle görülür bir siyah nokta vardı. Beyaz olanlar boş yumurtalardı. Hemen metilen mavisini suya ekledim (ÜZerinde yazan miktara göre) ve akvaryumda balıkları takibe başladım. Yaklaşık 4-5 gün süren bir bekleyişten sonra yavrular çıkmaya başlamıştı. Çok sayamadım ama 1000 kadar yumurtadan 500 kadar yavru vardı. ( belkide daha fazla sayamadım ) Yavrular artemia yiyemeyecek kadar küçük oldukları için iyice seyreltilmiş katı yumurta sarısı suyu verdim.( infusariada olabilir) 4 gün sonra kadar artemia yemeye başladılar. Günde 4-6 kez az ama sık yemleme yaparak sürekli dışkı yaptılarını görerek hayrete düştüm. Yüzlerce minicik yavruların dışkılarını hergün pipetle akvaryumdan uzaklaştırarak dinlenmiş, akvaryum sıcaklığında taze su ekledim . 5/1 oranında. Ve balıklarda tabiki kayıplar oldu. Sakat doğanlar. Tek kuyruklular..

Birde yavruların güneş görmesi gerekliliğinden bahsediyorlar. Yavru akvaryumum zaten güneş görüyor olduğyndan bende sorun olmadı. 2 ay kadar sonra balıklarım 2-2,5-3er cm civarına geldiler ve bayağı sağlıklı idiler. Ancak hiçbir yavrum babaları gibi altınbaş rengarenk alımlı değillerdi. Sadece sarı renkli idiler. Herhalde bu akvaryumcularda cicili bicili rengarenk japonlar başka türlü bu hallere geliyorlar. Diye düşünüyorum..

Birde kullandığım filtre pipo filtre idi. Hem anaç hemde yavru akvaryumlarında. Yavru akvaryumundaki pipo filtrenin debisini de düşürmüştüm.

İşte bu şekilde. Aslında basit. Olay iyi kondüsyonda bitiyor. Birde haremlik selamlık olayında.

iyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NiyOÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 969
NiyOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2009 19:20

Elinize emeğinize sağlık. Teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuyumcu_muratÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2009
İl: Elazig
Mesaj: 1
kuyumcu_muratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2009 11:13
Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar. Foruma yeni katılıyorum. Bende akvaryum meraklısıyım sizler gibi. Japon balıklarından bende yavru aldım. Edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Evde 200 lt'lik bir akvaryumum var ve içinde 12 adet balık mevcut. Bazıları oldukça iri bazıları daha küçükler. Dişilerin karınları bayağı şişkinleşmişti son zamanlarda ve erkeklerin galsamalarında(solungaç kapağı) beyaz tüberküller(beyaz noktalar) oldukça belirginleşmişti. Sabah saat 5 gibi uyandığımda erkek balıkların dişi balığı rahatsız edici bir şekilde kovaladığını gördüm. Akvaryumun tenha köşelerine dikkatlice baktığımda bilhassa plastik bitkilerin aralarında toplu iğne başı büyüklüğünde şeffafa yakın bir renkte yumurtaları görünce çok heyecanlandım. Hemen minik bir kova aldım. Bu kova marketlerde satılan hazır yoğurtların konulduğu kaplardan idi. İçerisine akvaryum suyundan bir miktar doldurdum. Kabın içindeki su miktarı kabın tabanından 5-6 cm yukarıda olacak şekilde olmalıdır. Daha sonra erkak balığı aldım ve anüsü suya temas edecek şekilde sağdım. Sağım şekli karın yüzgecinde anüse doğru masaj yapacak şekilde fazla bastırmadan yapılmalıdır. Erkeğin spermi beyaz renklidir. Bir yandan sağarken bir yandanda balığı suyun içerisinde gezdirerek spermin suya eşit dağılmasını sağlayın. Daha sonra dişi balık aynı şekilde sağılır. Dişi balıkta sağılırken suda gezdirilerek sağılır. Sağım işlemi bittikten sonra 4-5 saat beklenir ve kabın içindeki su boşaltılır. Çünkü 5 saat sonra kabın içindeki spermli su yumurtaların bozulmasına sebep olur. Başka bir akvaryuma dinlendirilmiş su doldurulur ve kap buraya yerleştirilir. Su seviyesi kabın 10 cm üzerinde olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca akvaryuma güçlü bir hava taşı konulmalıdır. Bu şekilde 4-5 gün bekletilir. Bu süre içinde döllenen yumurtaların içi siyahlaşır ve 5 gün sonunda larvalar çıkmaya başlar.
   Ben bu şekilde 65 adet yavru aldım. Yavrular hızla büyürler ve 1,5 ay sonunda 1-1,5 cm. boyuna ulaşırlar.
kuyumcu_murat2009-04-08 11:14:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanhyÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2009
İl: Malatya
Mesaj: 123
hasanhyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2009 09:24

JAPON BALIĞI ÜRETİMİ

Japon balıkları düz yumurta dökerek ürerler .Üreme yaşları ortalama olarak 1- 4 yaş arasıdır.en verimli üreme 3 yaşına gelmiş sağlıklı balıklardan olur.Japon balıkları iki şekilde üretilebilirler.

1.DOĞAL YOLDAN ÜREME

Bir yaşına erişmiş balık üremek için olgunlaşmış demektir.Erkek balık üreme için dişinin karnına vurur ve kur yapar.Dişi yumurtalarını döker.Yumurtalar deydiği ilk yere yapışırlar.Erkek balık gelip yumurtaları döller.Dört gün içerisinde yavrular yumurtadan çıkarlar ve ağzına sığabilecek her şeyi yerler.Japon balıkları kendi yavrularını yiyebilirler.

2.YAPAY YÖNTEMLERLE ÜRETİM

Bir yaşına gelmiş dişi ve erkek sağılarak üretim yapılabilir.Öncelikle dişi ve erkek ayrılır ve bir ay süreyle besiye çekilir.Dibi dere kumu veya cam olan bir kaba önce dişi sağılır.Dişinin karnının arka tarafında sivilce gilbi duran şişik önden arkaya doğru yavaşça okşanır ve dişi yumurtalarını döker.Sonra erkek balık alınır ve bir kaba sağılır.Erkeğin karnı önden arkaya doğru okşanır.Sağılan kaptaki sperm yumurtanın bulunduğu su ile karıştırılır ve yumurtanın bulunduğu kaba dökülür. Dört gün içerisinde yavrular yumurtadan çıkarlar ve ağzına sığabilecek her şeyi yerler.Japon balıkları kendi yavrularını yiyebilirler.

 

                               Yazan:Hasan Hüseyin YILDIRIM


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir