Japon Balığı Hastalıkları Ve Tedavi Yöntemleri


Obsesif AkvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2015
İl: Izmir
Mesaj: 301
Obsesif AkvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2017 03:52
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170210521.jpg[/IMG]

Japon balığı hastalıkları konusunda en önemli nokta hastalığı tanımaktır. Bunun için her gün akvaryumunuzu ön camın önünden, yakından incelemeli, tüm balıklarınızı tek tek dikkatle gözlemlemelisiniz. Balıkların hareketinde bir değişim var mı? Japon balığı hareketsizleşti mi? Japon balığı dibe çöktü ise, yan yattı ya da ters döndü ise, yeme ilgisi azaldı ise, vücudunda, kuyruğunda ya da yüzgeçlerinde renk değişimi varsa japon balığı hastalıkları akla gelmelidir.

[B][K]Japon Balığı Hastalıkları Genel Yaklaşım[/K][/B]

Japon balığı hastalıkları söz konusu olduğunda ilk yapmanız gereken hasta japon balığını akvaryumdan ayırıp, ayrı bir tedavi tankına koymaktır. Böylece hastalığın diğer balıklarınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca ilaç uygulamalarınızı bu tedavi tankında rahatlıkla yapabilirsiniz. Ana akvaryumunuzda kesinlikle ilaç uygulaması yapmanızı önermem. Çünkü ana akvaryumunuzda aylar içinde oluşan yararlı bakteriler, bu ilaç uygulaması sırasında tamamen ölür. Akvaryumunuzdaki oluşan ekosistem en başa döner ve işe sıfırdan başlamış olursunuz. Tedavi tankına aldığınız balığınız için ilk yapmanız gereken bu akvaryumda güçlü bir hava motoru çalıştırmaktır. Sıcaklığı da hastalığa göre ayarlayın. Bazı japon balığı hastaıklarında sıcaklığı yükseltmek çözüm olabilir. Hastalığı değerlendirip uygun ilaçları da uyguladığınızda japon balığı hastalıklarını başarıyla tedavi edebilirsiniz.

[B][K]Japon Balığı ve Kabızlık[/K][/B]

Japon balığında kabızlık en sık görülen problemlerden biridir. Japon balığında kabızlığın belirtisi balığın dışkısının anüsünden iplik gibi uzaması ve ayrılmamasıdır. Balığın karnında şişliğe de neden olabilir. Sebebi fazla miktarda ve sürekli kuru yemle beslemektir. İlerleyen zamanda yeme ilgisizlik de başlar. Hatta bir süre sonra hiç dışkı çıkarmayabilir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170224481.jpg[/IMG]

[B][K]Japon Balığında Kabızlık Tedavisi[/K][/B]

Japon balığı ve kabızlık konusu erken dönemde fark edilip müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Japon balığında kabızlığı önlemek ya da tedavi etmek için bir gün balığı aç bırakabilirsiniz. Böylece sindirim sistemi temizlenir. Ayrıca ıspanak ve bezelye gibi lifli gıdalar kabızlığa çok iyi gelir. Bu besinleri suda haşlayarak az miktarda balığınıza verebilirsiniz. Bezelyenin suda haşlanma süresi yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında olmalıdır. Bezelye tanesinin kabuğu soyularak yumuşak olan içi parça parça verilmelidir.

Ispanak ve bezelyeyi normal zamanlarda da haftada 2 gün vermek japon balığınızı kabızlık problemine karşı korumak için önerilebilir. Ayrıca japon balıklarını haftada 1 gün rutin olarak aç bırakmak da uygun bir önlemdir.

Ayrıca kabızlık tedavisinde ve korunmasında canlı yemler de önerilir. Canlı yemleri haftada 1, en fazla 2 kere vermek gerekir. Fazlası iç parazite neden olabilir.

[B][K]Japon Balığında Beyaz Benek Hastalığı[/K][/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170232321.jpg[/IMG]

Japon balıklarının en sık görülen hastalıklarındandır beyaz benek hastalığı. Ich olarak da adlandırılır. Belirtisi balığın gövdesinde, yüzgeçlerinde ve kuyruğunda gözlenebilen beyaz tuz-şeker taneleri şeklindeki noktalardır. Sebebi ani sıcaklık değişimi, stres gibi faktörler nedeniyle balığın direncinin düşmesi sonucu ortaya çıkan bir parazit enfeksiyonudur. Balığın üzerine kar yağmış gibi bir manzara oluşturur. Ichthyophthirius Multifilis adlı parazit hastalığın etkenidir.

Parazit bir balıktan diğerine kolayca bulaşabilir. Ayrıca akvaryum suyuyla ve aksesuarlarıyla da bir akvaryumdan diğerine taşınabilir. Özellikle akvaryumunuza yeni bir balık, aksesuar, bitki vs eklediyseniz bu parazitin taşınma olasılığını da artırmış olursunuz.

Beyaz benek hastalığına yakalanan japon balığı tedavisiz bırakılırsa, ölüm oranı yüksektir. Erken ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir.


[B][K]Beyaz Benek Hastalığı Belirtileri[/K][/B]

- Vücut, yüzgeçler ve kuyrukta tuz tanesi şeklinde beyaz noktalar,
- Hareketlerde azalma,
- Yeme ilgisizlik,
- Hızlı solunum,
- Saklanma,
- Tabanda dinlenme,
- Yüzeyde ters yüzme.


[B][K]Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi[/K][/B]

Amaç infeksiyonu balıklarımızdan ve akvaryumumuzdan temizlemek olmalıdır. Bu amaç için:

1) Balıklarınızı ana tanktan bir tedavi tankına alın. Ana tankın sıcaklığını 27 dereceye yükseltin. 48 saat içinde parazitler ölecektir. Tedbir amaçlı 4 gün boş tankı 27 derecede çalıştırırsanız, akvaryumunuz parazitlerden tamamen temizlenmiş olur. Ana akvaryumunuza hiçbir ilaç uygulamayın. Aksi halde ana akvaryumunuzdaki aylar içinde oluşan yararlı bakterilerin hepsi ölecektir.

2) Balıklarınızı aktardığınız tedavi tankının da sıcaklığını 27-28 dereceye yükseltin.

3) Tedavi tankınıza parazitleri öldürmek için bir miktar tuz atabilirsiniz. Ayrıca metilen mavisi uygulayabilirsiniz. Metilen mavisi akvaryumcularda contra ichthyo adı altında satılmaktadır. Bu tedaviyi 3 gün uygulamak yeterlidir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170237361.jpg[/IMG]

[B][K]Japon Balığı Karabenek Hastalığı[/K][/B]

Japon balığı siyah leke veya japon balığı kara benek hastalığı, japon balığında başlıca iki çeşit hastalığa işaret eder. Birincisi, amonyak yüksekliği, cilt yaralanması sonrası iyileşirken ortaya çıkan kara benektir. İkincisi ise japon balığı parazit hastalığı sonucu ortaya çıkan kara benek hastalığıdır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170241151.jpg[/IMG]

Ancak unutmayınız ki japon balıkları zaman zaman herhangi bir hastalık olmadan da çeşitli doğal renk değişimleri gösterebilirler. Balığınızın rengi tamamıyla da değişebilir, ya da lokalize kara benek oluşumu gözlenebilir. Bu kara benekler herhangi bir hastalık olmadan da oluşabilir. Peki nasıl ayıracağız? Öncelikle en önemli ayrım japon balığının hareketlerindendir. Vücudunda kara benekler olan bir japon balığının hareketleri de durgunlaşmışsa, dibe çöküyorsa, yeme ilgi göstermiyorsa o japon balığı kara benek hastalığı açısından dikkatle incelenmeli ve tedavi edilmelidir. Ancak vücudundaki kara beneklere rağmen hareketleri tamamen normalse, yüzüyor, oynuyor, yem yiyor, akıntılı bölgeler de dahil geziniyorsa, kara benek hastalığından ziyade renk değişimi düşünmek gerekir. Kara benek hastalığı ile renk değişimini ayırmak konusunda önemli bir gösterge de şudur: Japon balığı kara benek hastalığında benekler vücutta asimetrik yerleşmiştir. Renk değişiminde ise, kara benekler japon balığının vücudunda genelde orta hatta, balığın tepe bölgelerinde ve simetrik olarak yerleşir. Örneğin burunda, kafanın tepesinde, sırtta orta bölgede gibi.

Japon balığı siyah benek hastalığının en sık nedenlerinden biri amonyum yanıklarıdır. Amonyum yanıklarındaki siyah leke aslında bir iyileşme belirtisidir. Amonyum yanıkları sonrasında iyileşmekte olan deri siyah bir renk alır ve bu da japon balığında siyah leke olarak görülür. Tedavide öncelikle akvaryumdaki amonyaktan kurtulmak gerekir. Bunun en kolay ve hızlı yolu, su değişimidir. Amonyak seviyesi normale dönene kadar her gün belli oranlarda su değişimi yapmak gerekir.


Siyah benek hastalığının ikinci bir nedeni de parazitlerdir. Yaklaşık 2mm boyutlu siyah benekler vardır. Siyah benekler parazit içerir. Antiparazitik ilaç kullanmak gerekebilir. Hastalık geçtikten sonra bu siyah lekeler skar olarak kalabilir.


[K][B]Kara Benek Hastalığı Tedavisi[/B][/K]

Her gün belli oranlarda su değişimi yapın. Suyunuzun amonyak düzeyini düzenli olarak test edin. Az akvaryum hacimlerinde çok fazla balık beslemekten kaçının. Fazla balık yükü fazla amonyak, fazla amonyak da siyah benek hastalığı demektir. Filtreniz düzgün çalışsın, 24 saat çalışsın ve akvaryum hacminiz için yeterli bir filtre olsun. Balıklarınıza gereğinden fazla yem vermeyin. Yenmeyen yemler amonyak miktarını artırır. Özellikle yeni kurduğunuz bir akvaryumsa çok dikkatli izleyin. Çünkü yeni kurulan akvaryumda 1. hafta sonunda amonyak miktarı en üst düzeye ulaşır. Bu da kara benek hastalığına sebep olabilir.

[B][K]Japon Balığı Parazit Hastalığı[/K][/B]

Akvaryumda kıl gibi canlı, akvaryumda kıl kurdu ya da akvaryumda kılcal kurtlar olarak tarif edilen canlılar nematodlardır. Akvaryumda kıvrıla kıvrıla hareket ederler. Nematodlar akvaryumda yaşayan, 2-5mm uzunluğunda yuvarlak kurtlardır. Akvaryum nematodlarının yaklaşık 20000 türü vardır. Her türlü akvaryumda, her türlü havuzda, her ekosistemde nematodları görmek mümkündür. Genellikle zararsızdırlar ancak balığın anüs bölgesini tutabilirler.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170308371.jpg[/IMG]

[K][B]Akvaryum Nematod Sorunu[/B][/K]

Akvaristler bu akvaryumda kıl gibi canlı olarak tanımladıkları zararsız akvaryum nematodlarını çoğunlukla akvaryum içinde serbest yüzerken ya da cama yapışmış haldeyken tesadüfen görürler. Bu akvaryum nematodları akvaryumdaki organik materyallerin yıkımına yardım ederler ve gurami olarak bilinen bazı canlılar bu akvaryum nematodlarını yerler.

[B][K]Akvaryumda Nematod Tedavisi[/K][/B]

Akvaryum nematod tedavisinde önemli nokta balıkları aşırı beslememektir. Akvaryuma aşırı yem atarsanız, yenmeyen yemler bu akvaryum kılcal kurtlarına neden olabilirler. Bu nedenle balıklarınıza verdiğiniz yem miktarını azaltınız. Ayrıca akvaryumunuza gurami ya da vatoz eklemek akvaryumda nematod sorununu önler. Japon balığı vatoz ile uyumlu olduğundan, japon akvaryumunda kıl kurdu (japon akvaryumunda nematod) sorunu yaşıyorsanız, akvaryumunuza vatoz ekleyebilirsiniz.

Döngüye yeni başlamış bir akvaryumda bu sorun varsa, muhtemelen 3-4 gün içinde kendiliğinden geçecektir.

Japon balığı anüs bölgesinde nematod görmeniz halinde, ilaç tedavisi kullanmanız gerekir.

[B]Akvaryum Nematod İlacı[/B]

Akvaryumda nematod ilacı olarak levamizol kullanılabilir. Levamizol Hcl etken maddesine sahip ilaçları eczanelerde paraks şurup ya da sitraks şurup olarak bulabilirsiniz. Levamizol geniş spektrumlu bir anti-nematod ilaçtır. Balığın hem sindirim sistemindeki, hem de solunum sistemindeki parazitleri öldürür. Hem yetişkin nematodlara, hem de nematod larvalarına etkilidir. (Dikkat! Omurgasız canlıların olduğu akvaryumlarda kullanmayınız!) Akvaryum levamizol dozu 2,36mg/l olarak söylenebilir. Yani örneğin 100 litre akvaryumda 236mg levamizol Hcl kullanmalısınız. Piyasadaki sitraks 40mg/5ml şurup olarak mevcuttur. Yani 1 ölçekte 5ml sitraks, yani 1 ölçekte 40mg sitraks mevcuttur. Bu durumda 100 litre akvaryumunuz için yaklaşık 6 ölçek sitraks kullanmalısınız. Bir süre sonra belli oranlarda su değişimi yapmalısınız. Çünkü ölen nematodlar akvaryuma toksinler salacaktır.

[B]Akvaryum Parazit İlacı[/B]
Levamizol haricinde kullanılabilecek diğer akvaryum nematod ilaçları şunlardır: Triklorfon, piperazin, prazikuantel, metilen mavisi, mebromin, akriflavin, malachite green, formalin, potasyum permanganat, hidrojen peroksit.

[K][B]Japon Balığı Kuyruk Kanlanması[/B][/K]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170317241.jpg[/IMG]

Japon balığı kuyruk kanlanması özellikle kuyruğu kırmızı olan balıklarda tanınması zordur ve japon balığı kuyruk çürümesi hastalığı ile karıştırılabilir.

Japon balığı kuyruk kanlanması, ilerleyen dönemde kuyruğun yırtık pırtık bir görünüme sahip olmasına yol açabilir. Üstelik kuyruğun yırtılmasına neden olacak bir travma olmaksızın.

Japon balığı kuyruk kanlanmasının ciddi ve uzun süreli olduğu durumlarda sekonder bir mantar infeksiyonu da boy gösterecek ve kuyrukda dikey olarak da yarıklar oluşacaktır.

Şiddetli kuyruk kanlanması vakalarında Cyclochaeta adlı parazit de etken olabilir. Ancak japon balığı kuyruk kanlanmasında parazitler öncelikli etken olarak düşünülmezler.

[B]Japon Balığı Kuyruk Kanlanması Nedenleri[/B]

Japon balığı immün sistemini zayıflatacak her şey kuyruk kanlanmasına neden olabilir. Japon balığı kuyruk kanlanması bir infeksiyon hastalığı hastalığı değildir ve balıktan balığa bulaşmaz. Ancak kötü su koşullarına bağlı ortaya çıktığı durumlarda aynı anda birkaç balıkta beraber görülecektir. Beslenme hataları kuyruk kanlanması sebebi olabileceği gibi, akvaryum su sıcaklığının optimal sıcaklığın altında uzun süre kalması da bir neden olabilir.

[B]Japon Balığı Kuyruk Kanlanması Tedavisi[/B]

Öncelikle bu durumu ortaya çıkartan nedenleri düşünün ve akvaryum suyunuzun kalitesini sorgulayın. Gerekirse bir miktar su değişimi yapın. akvaryum temizliğine ve dip çekimlerine özen gösterin.

Japon balığı kuyruk kanlanmasını tedavi etmek için hastalanan balığınızı ana akvaryumdan ayırıp bir karantina tankına alın. Tuz banyosu yapabilirsiniz. Dengeli ve düzgün beslemeye özen gösterin. Canlı yemlerle balığınızı cezbedebilirsiniz.

[K][B]Japon Balığı Hava Kesesi Sorunu[/B][/K]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/260220171358121.jpg[/IMG]

Japon balığı hava kesesi sorunu (swim bladder disease) japon balıklarını en çok etkileyen problemlerden biridir. Hava kesesi sorunu bir hastalıktan ziyade bir belirtidir aslında. Japon balığı hava kesesi sorununun birçok nedeni olabilir.

[B]Hava kesesi sorunu bulaşıcı mıdır?[/B]
Japon balığı hava kesesi problemi infeksiyöz bir tablo değildir. Yani balıkların birinden diğerlerine bulaşmaz. Ancak aynı akvaryumdaki balıklar aynı koşullara maruz kaldığından birden fazla balığınızda aynı anda bu durumu görebilirsiniz.

Japon balığı hava kesesi adı verilen bir organa sahiptir. Hava kesesinin görevi japon balığının suyun içinde stabil kalmasını sağlamak ve dengeli bir şekilde yüzebilmesine olanak vermektir.

Japon balığı hava kesesi sorunu ise, işte bu hava kesesi içine hava girişinin ve çıkışının bozulmasıyla ortaya çıkar.

[B]Japon balığı hava kesesi sorunu belirtileri[/B]

Hava kesesine hava giriş çıkışının bozulması sonucu hava kesesinde aşırı hava birikimi olabilir. Bu aşırı hava birikimi sonucu japon balığı sürekli yüzeye yakın yüzer veya yüzeyde japon balığı ters yüzer.

[B]Japon balığı hava kesesi sorununun nedenleri[/B]

Japon balıklarında hava kesesi probleminin önemli bir nedeni anormal vücut yapısıdır. Bunun dışında diğer nedenler:
- Kabızlık
- Yüzeyden yem yerken fazla hava yutulması
- Barsaktaki besin fermentasyonu
- Ani su sıcaklığı değişimleri
- Bakteriyel infeksiyonlar
- Parazit infeksiyonları

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/260220171358301.jpg[/IMG]

Üstteki fotoğrafta hava kesesi sorunu yaşayan bir japon balığının yan grafisi (röntgeni) görülmektedir. Görüntüde hava kesesinin kranyal lobunun hiperinflame olduğu (yani aşırı iltihaplı) ve büyüyerek kaudal lobu ittiği gözlenmektedir. Hatta şişmiş hava kesesi balığın omurgalarını (kılçık bölümü) bile itmiştir.

[B][K]Japon balığı hava kesesi sorunu tedavisi[/K][/B]


Japon balığı hava kesesi sorunu tedavisi için aşağıdaki öneriler uygulanmalıdır.

1- Su kalitesini kontrol edin. Sudaki amonyak ve nitrat seviyelerini kontrol edin. Düzenli su değişimlerini dikkat ve özenle yapın. Su sıcaklığını da kontrol altına alın. Su sıcaklığını mümkünse sabitleyin.

2- Balığınızı en az 48 saat aç bırakın. Merak etmeyin japon balıkları açlığa dayanıklıdır.

3- 48 saat sonra balığınızı çok az miktarda kabuğu soyulmuş ve haşlanmış bezelye ile besleyin.

4- Hasta balığınız üzerindeki stresi azaltmak amacıyla her 5 litre için bir çay kaşığı tuz ekleyin.

5- Eğer ilk 4 maddedeki yazanları siz zaten özenle ve doğru bir şekilde yapıyorsanız, bu durumda japon balığı hava kesesi sorunun bir infeksiyondan kaynaklanabileceğini hatırlayın ve uygun tedaviyi uygulayın.

Yukarıdaki öneriler dikkatle uygulandığında japon balığı hava kesesi sorunu tedavisi zor değildir. Yeterki tanıyı doğru koyun ve tedavisi özenle uygulayın.

[K][B]Japon balığı dropsy hastalığı[/B][/K]

Japon balığı dropsy hastalığı japon balığını etkileyen ciddi bir problemdir. Japon balığınız çok şişmiş görünüyorsa, neredeyse patlayacak gibiyse, pulları noktalı noktalıysa, muhtemelen dropsy hastalığı vardır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170329041.jpg[/IMG]

[B]Dropsy hastalığı belirtileri[/B]

- Aşırı şişmiş karın. Neredeyse patlayacak kadar şişmiş görünür.
- Pulları kalkık kalkık görünür. Aynı açılmış çam kozalağı gibi.
- Şişkin gözler (bir göz veya her ikisi)
- Yüzme problemleri (suyun yüzeyinde kalma veya dibe batma gibi)

[B]Dropsy hastalığı nedenleri[/B]

Her canlıda olduğu gibi, japon balığının vücudunda da belli oranda tuz bulunur. Ancak japon balığı vücudundaki tuz oranı, akvaryum suyundaki tuz oranından çok daha fazladır. Böylece japon balığı akvaryumdan vücuduna su çeker. Bu tüm japon balıklarında olan normal bir durumdur.

Bahsettiğimiz bu normal durumun devam edebilmesi için, japon balığı vücudundaki tuz oranını korumak zorundadır. Aksi halde japon balığı vücuduna aşırı su çeker ve şişer. Tuz oranını koruyabilmek için, japon balığı vücuduna düzenli olarak tuz almalıdır ve vücudundan da su vermelidir. Bu da normal bir durumdur ve japon balığının böbrekleri tarafından bu görev yerine getirilir.

Japon balığı dropsy hastalığında böbrek problemi söz konusudur. Böbrek fonksiyon bozukluğu nedeniyle japon balığı artık akvaryumdan normal döngüsünde aldığı suyu geri veremez. Bu durumda japon balığı bir su balonu gibi şişmiş halde gözlenir.

Japon balığı dropsy hastalığında infeksiyon böbrekleri etkilemiş ve fonksiyonunu bozmuş olabilir. Japon balığının vücuduna böbreklerin başa çıkabileceğinden daha fazla su alması durumunda da dropsy hastalığı ortaya çıkabilir.

[B][K]Japon balığı dropsy hastalığı tedavisi[/K][/B]

Japon balığı dropsy hastalığı tedavisi son derece zordur. Dürüst olmak gerekirse dropsy hastalığı çoğunlukla ölümcüldür. Çünkü hastalığın belirtilerini gördüğünüzde genellikle geri dönülmez aşamaya gelmiştir. Çok az japon balığı tedaviyle bu noktadan geri dönebilir. Çoğunlukla ise hayatını kaybeder.

Japon balığı dropsy hastalığı tedavisi
1- Öncelikle dropsy japon balığını karantina tankına alın.
2- Karantina tankının su sıcaklığını 25 dereceye ayarlayın.
3- Karantina tankına antibakteriyel bir ilacı uygun dozda ekleyin.
4- Karantina tankına akvaryum tuzu ekleyin.
5- Japon balığı dropsy hastalığı tedavisini tüm belirtiler tamamen kaybolana kadar bu karantina tankında devam ettirin.

Japon balığı dropsy hastalığı tedavisinde bahsettiğimiz tedavileri uygularsanız az da olsa balığınızı kurtarma şansınız olabilir. Hastalık böylesine tehlikeli olduğunda korunma önlemleri daha da önem kazanır. Akvaryumunuzun bakımını dikkatle yapmalı ve infeksiyon hastalıklarını ilerlemeden erken teşhis edip, erken tedavi uygulamalısınız.

[B][K]Japon balığı akvaryumdan atladı. Ne yapmalıyız?[/K][/B]

Japon balığı çeşitli nedenlerle akvaryumdan dışarı atlayabilir. Peki böyle bir durumda japon balığı ne kadar canlı kalabilir? Japon balığı suyun dışında kaç dakika yaşayabilir? Ya da kaç saat yaşayabilir?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170341001.jpg[/IMG]

Japon balığı akvaryumdan atladığında, birkaç husus büyük önem taşır. Balık zemine düştüğünde ve çırpınması esnasında kendini ne kadar yaraladı? Kopan bir uzvu var mı? Bunlar çok önemlidir. Kopan bir uzvu olan ya da ciddi bir yaralanması olan japon balığının hayatta kalması zordur.

Bunun dışında japon balığının düştüğü zeminin taş, tahta ya da halı olması da çok şey fark ettirir. Taş ya da tahta gibi bir zemine düşen balık daha şanslıdır. Çünkü daha geç kurur. Halı gibi bir zemine düşen balık ise halı suyu hızla emeceğinden çabucak kurur ve hayatta kalma süresi daha az olur.

Bir başka etken ortam sıcaklığıdır. Akvaryum suyunun sıcaklığı ile ortam sıcaklığı arasında fark olması da balığın hayatta kalma süresini değiştirir.

Son olarak sizi en çok şaşırtacak bölüme gelelim. Japon balığı suyun dışında ne kadar yaşar? Kaç dakika? Kaç saat? Yukarıda saydığımız tüm koşullar belirleyici olmakla beraber, en uygun şartlarda japon balığı suyun dışında 5 saat, 7 saat, hatta 9 saat canlı kalabilir. Yanlış duymadınız. Japon balığı suyun dışında saatlerce canlı kalabilir. Eğer ki bir gün japon balığınızı akvaryum dışında yerde görürseniz, sakın ola ki ona hemen ölmüş muamelesi yapmayın. Saatlerce canlı kalabileceğini hatırlayın ve onu hayata döndürmek için elinizden geleni yapın.

[K][B]Tedavisi[/B][/K]

Öncelikle akvaryumdan atlayan japon balığını hemen akvaryuma geri alın. Muhtemelen kurumuş olduğundan bu onu nemlendirmenin en iyi yoludur. Sonrasında parmaklarınızla nazikçe balığınızın üzerindeki (varsa) yapışmış kirleri, kılları vs temizleyin.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170344441.jpg[/IMG]

Sonra japon balığına bolca oksijen vermelisiniz. Bunun için hemen hava motorunuzu çalıştırın ve en yüksek seviyeye alın. Suya bolca oksijen verin.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170345251.jpg[/IMG]

İmkanınız varsa japon balığına saf oksijen verin. Bu daha radikal ve daha şiddetli bir tedavi olacaktır. Oksijen tüpünden doğrudan suya oksijen verebilirsiniz. Bu tedaviyi 2 saat uygulayabilirsiniz.

[B]Japon balığı tuz banyosu[/B]

Oksijen açlığındaki japon balığına yapabileceğiniz bir başka tedavi ise japon balığı tuzlu su banyosudur. Tuz banyosu için akvaryumdan ayrı bir kaba klordan arındırılmış su konularak içine bir miktar doğal deniz tuzu ya da kaya tuzu atabilirsiniz. Ardından balığınızı bu suda 3 dakika tuz banyosu yaptırabilirsiniz. Mineraller yönünden çok zengin olan tuzlu su japon balığının tedavisine katkı sağlayacaktır. Tuz miktarını her 5 litreye 1 çay kaşığı olarak ayarlayabilirsiniz.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170346531.jpg[/IMG]

[B]Japon balığı sarımsak suyu banyosu
[/B]
Japon balığı sudan atladı ise, yapılabilecek bir başka tedavi japon balığı sarımsak suyu banyosudur. Sarımsak doğal bir detoksifiyerdir. Bir kaba doldurduğunuz kloru giderilmiş suyun içine sarımsağın suyunu ekleyip, japon balığını sarımsaklı su içinde banyo yaptırabilirsiniz. Oran 5 litre suya bir çay kaşığı sarımsak suyu şeklinde olmalıdır. Japon balığını sarımsaklı su içinde 3 dakika tutabilirsiniz. Ayrıca sarımsaklı suyu japon balığı infeksiyon hastalıklarında da kullanabilirsiniz. Sarımsak suyunu bir damlalıkla japon balığının ağzına günde 2 damla olacak şekilde 7-10 gün uygulayabilirsiniz.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178138/030320170348021.jpg[/IMG]


Japon balığı hastalıkları söz konusu olduğunda uygun süre tedaviye devam etmekte tereddüt etmeyin. Genellikle balık çok az bir iyileşme emaresi gösterdiğinde tedaviyi kesme eğilimi başlar. İlaç vermekten hep korkulur. Balığınızın tamamen iyileştiğinden emin olmadan tedaviyi kesinlikle kesmemelisiniz. Aksi taktirde hastalık tekrarlayabilir ve bu kez daha şiddetli, hatta ölümcül olabilir.

Beğenenler: [T]194162,Zeki41[/T][T]196992,kocagoz[/T][T]186078,MertZerde[/T][T]197429,belit[/T][T]185369,alper4141[/T][T]170173,AKSOY35[/T][T]218342,suleymansane[/T][T]237074,Captain[/T]
Teşekkür Edenler: [T]138186,kralexxx[/T][T]156707,hobiciakvarist[/T][T]189569,Abdullah AYTAN[/T][T]191807,bodomania[/T][T]146059,sgurler79[/T][T]196992,kocagoz[/T][T]186078,MertZerde[/T][T]197429,belit[/T][T]185369,alper4141[/T][T]170173,AKSOY35[/T]
+1: [T]186078,MertZerde[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yasemin61Çevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2020
İl: Trabzon
Mesaj: 3
Yasemin61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2021 15:49
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225470/170120211549021.jpg[/IMG]
Şu şekilde bi görüntüyü fark ettim bugün bunun sebebini öğrenebilir miyim?
(O beyaz çıkıntı)[EDIT]Yasemin61,2021-01-17 15:50:23[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖmerFaruk48Çevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2020
İl: Aydin
Mesaj: 60
ÖmerFaruk48Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2021 03:21
[QUOTE=Yasemin61][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225470/170120211549021.jpg[/IMG]
Şu şekilde bi görüntüyü fark ettim bugün bunun sebebini öğrenebilir miyim?
(O beyaz çıkıntı)[/QUOTE]

Sadece pulu düşmüş büyük ihtimalle akvaryum daki dekorlardan birine çarpmıştır ucu sivri olan dekorlardan uzak kalmanız gerekebilir
Sağlıklı hobiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Nazif4480Çevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2024
Mesaj: 1
Nazif4480Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2024 06:53
Benim balıklarda da şöyle bir durum var. Sebebi nedir acaba? [:(][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243664/170320240652521.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir