Ilk kaplumbaga deneyimi


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 22:56

Merhaba

Yakinim bir adet minik disi su kaplumbagasi almis ve malesef tahmin edebileceginiz gibi plastik dar bir havuzda duruyor. Bizde hemen arastirma yaptik ve akvaryum ( teraryum ? ) kurmaya karar verdik. Bazi seyleri ogrendim. En basindan basladigimizi dusunerek sorular sormak istiyorum. ( 1e1d olacaklar )

1-) Akvaryum boyutunun ne kadar olmasi uygundur ? 65'cm'den buyuk dusunmuyoruz. ( su yariya kadar olacak )

2-) Kum ne tur olmalidir ? ( 2-3 cm yüksekliginde olacak )

3-) Ic motor ve isitici kullanacagim. Motor ne zamanlar kapatilmali ? Isi ortalama ne kadar olmalidir ? ( Dis filtereye gerek gormuyorum )

4-) Infrared aydinlatma nerelerden temin edilebilir, gun icerisinde ne kadar süre kullanilir ? Ikinci aydinlatmayada gerek oldugunu okudum. O ne tur bir aydinlatma olmali ve ne kadar sure kullanilmali ?

5-) Su temizligi ne sartlarda ve hangi sureler icerisinde yapilmali ?

6-) Icerisinde vatoz beslenebilir mi ?

7-) Beslenme sekilleri nasil olmali ve ne sIklikla yemlenmelidir ?

Eksigim varsa lutfen tamamlayiniz :)

Herkeze simdiden tesekkurler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GihotÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 286
GihotÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2007 08:06
Alper Bey sorularınızın cevabını arkadaşlar net cevaplar verebilirler, ben forumdan öğrendiğim kadarıyla;

Bu hayvanlar iyi şartlar altında 30 yıla kadar yaşadıkları söyleniyor, bundan dolayı ne kadar büyük akvaryum alırsanız o kadar iyi.Çünkü bir zaman sonra ya elden çıkaraksınız yada akvaryumu büyüteceksiniz tabi buda ek masraf.

İç filtrenizi kapatmaya gerek olmadığını düşünüyorum.Ayrıca, kaplumbağa ve balık önerilmiyor.

Burayı incelersiniz eminim faydalı olacaktır.

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=15728& PN=1


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2007 09:33
1-Alabileceğiniz en büyük akvaryumu alın unutmayın eğer onları sağlıklı bir şekilde yaşatabilirseniz 20 seneden fazla yaşama (doğal yaşamda 40 yıldan fazla yaşarlar) ve 25 cm boya ulaşma potansiyelleri var.Zaten hızla 7.5- 10 cm boya hemen 1 yıl içinde gelecekler , 2 ci yıl sonunda 15 cm olacaklardır.

2-İnfrared lamba almayın gerek yok kuru bölge dediğimiz bölgeyi sıcak tutmak ve kaplumbağaların gerek duydukları zaman hem beden ısılarını dengelemelerine hemde kolayca kurumalarına yardımcı olmak için spot tipi bir lambayı ısınma lambası olarak kullanın.

3- 2 lamba dediğiniz yapay güneş ışığı sağlayan UVB lambalardır. Güneş ışığı vitaminD3 üretmek ve böylece çok elzem olan kalsiyum metabolizmalarını desteklemek için gerekli.Aksi takdirde kabuk ve kemik yapılarını kalsiyum ile takviye edemiyorlar ve sonuçta kabuk yumuşaması şeklinde görülen raşitizm hastalığı oluşuyor hayvan ölüyor.

4- filtre hep açıkta kalsa en iyisi ama ses yapar akıntı yapar gece hem siz hemde hayvanlar rahatsız olur. Bu yüzden gece kapatıyoruz.

5- vatoz koymayın balığa yazık. bunlar balıkları yiyebiliyorlarsa yerler yada ordan buradan didiklerler üstelik akvaryum suyunu öyle bir kirletirler ki o canlıya yazık. Balık ve kaplumbağa akvaryumları tamamen farklı sistemler.

6-düzenli su değişimi şart hiç bir filtre kaplumbağa pisliğinden baş edemez. Hadi filtremiz sayesinde amonyak önce nitrite ve oradan nitrata dönüşüyor desek bile suda aşırı yükselen nitratı akvaryumdan uzaklaştırmak zorundayız. Hergün disiplinli bir şekilde dip çekimi ile pislikleri hemen alın ve % 10 su değişim yapın her hafta %25 ila %50 arası su değişimi yapın. Ayda birde toptan su değişimi yapın. Su dinlenmiş klordan arındırılmış ve ısı ayarı yapılmış olmalı yani ne çok soğuk ne çok sıcak tam akvaryumdaki su sıcaklığınızda olmalı.

7-kaplumbağa akvaryumuna kum koymayın bir yararı yok hemde temiz tutmanız zor olur.

8-Kuru bölgeye önem verin pek çok kişinin yaptığı gibi ortaya kel alaka bir taş la sınırlı kalmasın. kaplumbağa kolay çıkabilsın , üzerinde rahatça durabilecek güneşlenebilecek bir düzlüğü olsun , tüm kaplumbağalarınıza yetecek kadar düz alanı olsun , üzerinde mutlaka ısınma lambası olsun.

9-beslenmeye önem verin işin en can alıcı noktalarında biridir. özel kaliteli yem ve vitamin takviyesi kullanın. forumda bazı başlıklarda sebze önerileri vardı onları deneyin bazısı yemez bazısı bayılarak yer hangisinin ne yiyeceği tamda belli olmuyor.

10- forumda en üstte Deniz arkadaşımızın sabitlenmiş bir SU KAPLUMBAĞASI başlığı var onu mutlaka okuyun.

11- zahmetli ve uzun bir işe başladınız kolay gelsin asla kolay sanmayın , kolay diyenlere inanmayın , pek çok sorunu vardır. Zamanla bir çok sorun yaşayacaksınız. Ben her zaman su kaplumbağası almayın derim çünkü akvaryum yaşamına uygun canlılar değiller.
oracle2007-3-22 9:34:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2007 19:24
Cok tesekkurler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2007 22:15
Ben 2,5 yıl boyunca kaplumbağamın yanında baktım hiç bir şeyde olmadı kaplumbağa vatozla ilgilenmedi bile ama yine canlı doğurana geçince vatoz öldü...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir