İlk Ciddi Bitkili Tank Denemem - Kuru Başlangıç


CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2014 14:39
Bahadır Bey gelişmeleri takip ediyorum, çok güzel işler çıkarıyorsunuz. Sump olayı benimde aklımda olan fakat co2 kaybından dolayı yapmadım bu nedenle sizin projenizi özelikle takip edeceğim.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ka2nÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1336
ka2nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 10:55
Kuru haliyle bile bu kadar güzelken dolunca nasıl olacak hayal edemediğim tank :)
Tebrikler.
Sumpta oluşacak co2 kaybını nasıl engellemeyi düşünüyorsunuz acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aşçıÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2007
İl: Zonguldak
Mesaj: 122
aşçıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 14:42
[QUOTE=ka2n]Kuru haliyle bile bu kadar güzelken dolunca nasıl olacak hayal edemediğim tank :)
Tebrikler.
Sumpta oluşacak co2 kaybını nasıl engellemeyi düşünüyorsunuz acaba?
[/QUOTE]

Co2 kaybını açarmısınız,sumplu sistemler co2 kaybımı oluşturuyor,dışfiltrelerdede aynı durum söz konusumudur,anlıyacağınız şuan kafamda bir sürü soru işareti oluştu cevaplarsanız sevinirim,bu arada kardeşim kurulumunuzun takipçisiyim başından buyana,tebrik ediyorum kolaygelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ka2nÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1336
ka2nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 15:08
Co2 verilen tanklardan yüzeyde akıntıyı 0 a indirmeye çalışıyoruz biliyorsunuz ki. Yüzeyde ne kadar akıntı/köpürme varsa o kadar co2 kaybı oluyor.
Dış filtre ile bunu minimuma indirmek gayet kolay. Ancak sumpta, akvaryumdan devamlı aşağı su inip çıktığı için bolca kayıp oluyor genelde. Tabi yeni yeni akıntıyı azaltma yöntemleri bulunuyor. Merak ettiğim bunu nasıl sağlandığıydı :)
Bahadır Bey elbet bir yöntemini bulmuştur. Hobiye büyük katkısı olacağını düşündüğüm bir tanıtım bu anlamda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aşçıÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2007
İl: Zonguldak
Mesaj: 122
aşçıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 15:31
sumpa giden suyu akvaryum yüzeyinden değilde taban ve ortadan aldığımızda ve geri dönen temizsu hortumunuda suya 5-10cm daldırdığımızda su yüzeyi normale göre hareketsiz kalacak olursa,bahsettiğiniz co2 kaybı yinede olurmu acaba,araştırmamın sebebi kuracağım akvaryumuma kendi yaptığım protatif yan sump yada filtreyi kullanacağım vebunu yukarıda anlattığım şekilde kullanırsam kaybım olurmu sizce,düşüncelerinizi alabilirim.
     Buarada Bahadır arkadaşım kusura bakma buradan yazıyoruz ama,konu açılmışken sorayım dedim belki cevap bekleyenler vardır benden başka...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedAbishaiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
RedAbishaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2014 11:10
Herkese günaydınlar ve güzel dilekleriniz/sözleriniz (İlk kez bir forumda yazıyorum. Bu kadar cesaret/destek verici birşey olduğunu bilsem daha önce yapardım, herkese çok teşekkürler) için teşekkürler.

Öncelikle Kaan kardeşimin sorusuyla başlayayım; (Aşağıda yazdıklarım araştırmalarıma dayanmakta, ilk kez test edeceğim)
1- Sumplı sistemlerde CO2 kaybının en çok yaşandığı yer overflowdan sumpa giden geri dönüş hortumları. Standard overflow kutuları suyu aşağıya taşırken hava ile iyice karıştırdığından, su yüzeyinin hava ile teması çok büyük oranda olmakta ve en yüksek CO2 kaybı burada yaşanmakta.

Çözüm 1- “Bean Animal Overflow”; nette bu isimle araştırdığınızda göreceğiniz bu tip overflowlar, suyu aşağıya taşırken hiç hava taşımamakta ve hava teması nerdeyse "0" olduğundan CO2 kaybı minimuma inmekte. İşte bu yüzden havalı görünümlü ve küçük boyutlu (güzel özellikler bunlar ama) hazır overflow kutuları yerine overflow kutumuzu kendimiz yapdık. Dev gibi bişey ama dünkü testi başarıyla tamamladı (detayları ve çektiğimiz resimleri buradan paylaşacağım). Eğer bir yerlerde su sesi varsa hava teması artmış, CO2 kaybı artmış demektir. Sistem ne kadar sessiz çalışıyorsa o kadar az CO2 salınımı var demektir. Bazı hobiciler bu sorunu overflow kutusunu tamamen kapayarak çözüyor (belki bunuda yaparım, mantıklı gibi).


2- Hortumların sumpa girdiği bölgedeki CO2 kaybı; Genelde sumplarda kullanılan filtreleme sistemi ıslak/kuru filtreleme sistemi. Oldukça da iyi ve etkili bir yöntem olduğunu da birçok yerde okudum. Bu da suyun belli bir yüksekliklten (havadan) filtre malzemelerinin üzerine akıtılmasıyla oluyor. Yine hava ile temas arttığından CO2 kaybı artmış oluyor.
Çözüm 2- Tom Barr (ve yazılarını oukduğum birkaç deneyimli hobici) bazı akvaryumlarında bu kısmı bir kapak ile kapayarak CO2 kaybını önlüyor ve Islak/kuru filtrelemenin artılarından faydalanıyor. Ben basit bir şekilde hortumları suya 5-10 cm daldıracağım (Gürcan beyin sorduğu gibi). Böylece herhangi bir hava alışverişi olmayak.

3- Son olarak sump'ın üstünü tamamen kapatacağım, böylece 90 litrelik bir dış filtrem olacak (eğer kapak hava geçirmez ise dış filtreden bir farkı kalmıyor)

ÖNEMLİ: Arkadaşlar ne yaparsak yapalım sumplı sistemlerde CO2 kaybımız daha fazla olacaktır. Örnek vermek gerekirse;
1- Akvaryuma, diğer bir "akvaryum filtre" ekleyerek su yüzeyini arttırıyoruz bu da daha çok CO2 kaybı demek.
2- 200 litrelik bir akvaryuma saniyede 2 kabarcık CO2 veriyorsak, bu akvaryuma eklenen 100 litrelik bir sump, akvaryumu 300 litrelik bir akvaryuma çevireceğinden CO2’yi (aynı oranda tutmak istersek) 3 kabarcık/saniyeye çıkarmamız gerekmekte (herşey aynı olup, hiç CO2 kaybetmesek bile)

Fakat sumpların faylarını göz önünde bulundurursak, 3 değil 13 kabarcık/saniye vermeye hazırım ben. Sonuçta CO2 bu hobide kullandığımız sudan sonraki en ucuz şey (ilk yatırımı saymıyorum, CO2 tüpünü duldurmaktan bahsediyorum). 15-20 TRY’ye doldurduğum 2 litrelik tüpüm 8 aydan fazla dayanıyor, varsın 2 ay dayasın. Birde çocukluğumdan beri özenmişimdir sumplara, bir nevi hobi hayalimdir .

Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ka2nÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1336
ka2nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2014 14:31
Nedir acaba son durum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedAbishaiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
RedAbishaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 09:32
Herkese merhabalar,

Öncelikle uzun süredir konuyu güncelleyemediğim için özür dilerim. Son haftalarda tüm üst yönetim fabrikadaydı ve zaman bulamadım. Bu akşam tüm güncellemeleri yollamaya çalışacağım. Tüm sistem kuruldu ve çalışır durumda. Herhangi bir alg sorunu da yok henüz. İşte ufak bir güncelleme (teaser )..

(25/02/2014)
Ve beklenen an geldi, overflow kutumuzun plexiglass parçalarını buradaki bir firmadan kestirdik ve teslim aldık (resim 2). Firma lazer kesim yaptığından delikler ve U box parçaları dahil tüm parçaları tam istediğimiz ölçülerde kestiler. Kutunun akvaryumun içinde kalacak kısmına da Vali’nin markasını yazdırdık “Urban Reef” (resim 3). “Animal Bean” boruları da önceden kesip yapıştırmıştık zaten (resim 1). Sumpın testi de tamamlandığından, artık akvaryumun altındaki yerini almaya hazır (resim 4).

Not;
1-Lazerle kesilen plexiglass milimetrik olarak, tam istediğiniz ölçülerde kesilebiliyor. Ayrıca herhangi bir şekilde kestirebiliyorsunuz (boruların geçeceği delikler gibi). Kırılma gibi bir problem de yok. Yapıştırılacak yüzeyler tamamen pürüzsüz. Eksi yanı ise parçaları yapıştırdığınız zaman, lazerin yarattığı gözle görülmeyen küçük yarıklar tutkal üzerine gelince bariz şekilde görünüyor. Ben (görsel olarak) rahatsız olmadım (resimlerini koyacağım), ne de olsa DIY, fabrikasyon kadar pürüzsüz olmuyor.

2-Kesinlikle uykulu plan yapmayın, parçaları 3 defa yanlış kestirdik (bazı parçalar). Acele etmemekte fayda var (yazdım ki belki ben de öğrenirim bu dediğimi).









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedAbishaiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
RedAbishaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 10:54
(03/03/2014)

Herkese merhabalar, 3-4 defa yanlış kestirdiğimiz parçaları tekrar tekrar kestirip projeyi 1 hafta geciktirdikten sonra sonunda “Monster Overflow Box”ımızı tamamlamış bulunmaktayız.

Overflow box’ın resimlerini aşağıda, ilk testi yaparken çektiğimiz video kaydını da bu linkte bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=TGjjMzeM80Q

Overflow box hakkında dikkat çekmek istediğim birkaç noktayı aşağıda belirtmek istedim. Daha önce bir arkadaşımız bu tür kutuların güvenli olup olmadığını sormuştu. Ben de araştırmalarımız ve testlerimiz sırasında gördüğümüz veya beklentimiz dışında fark ettiğimiz (plan dışı gelişen) bir kaç önemli noktayı aşağıda sıralamak istedim.

1-Overflow box’un en önemli güvenlik noktası suyu iç kısımdan dış kısma taşıyan “U tüp” ve bu parçanın sürekli olarak su ile dolu olması. Burada birikecek hava kabarcıkları (veya her hangi başka maddeler; alg, ölü balık, vb.) akışı kesecek ve suyun akvaryumdan taşmasına neden olacaktır.
Çözüm: Biz bu parçayı borudan yapmak yerine plexiglass’tan büyük bir tünel gibi yaptık. Böylece bu parçayı fiziksel olarak tıkamak için oldukça saçma birşey olması lazım. Biriken havayı toplaması için de bu parçanın ust arka kısmına (havanın birikmeye başladığı yere) bir delik deldik ve buraya koyduğumuz bir hava borusunu sump kısmında 1000 litre/saat’lik bir powerhead’e (Türkçesini bulamadım, özür dilerim) bağlayarak buradakı havanın tahliyesini sağladık. Testler sırasında farkettik ki bu powerhead “U tüp” tamamen boş bile olsa sistemi başlattığımızda suyu yukarı çekip akışı sıfırdan bile başlatabiliyor. Ek olarak sumpta, pompayı koyduğumuz bölüm küçük olduğundan (bilinçli olarak yaptık), her hangi bir yerde tıkanıklık olup, su aşağıya akmaz ise bu kısımdakı su seviyesi düşüyor, pompa hava almaya başlıyor ve yukarı su çıkarmıyor. Pompa hala 3/4 suda olduğundan, pompayı yakma şansımız da yok.

2-Sistem bir şekilde durduğunda (elektrik kesintisi, vb.) öncelikle su seviyesi içerideki kutu boşa çıkıncaya kadar aşağıya akmaya devam ediyor. Geri dönüş hortumu suyun içinde ise, pompa durduğundan su aşağı akmaya başlıyor (su değiştirirken kullandığımız methotdaki gibi). Ve son olarak yukarıdaki kuçuk hava hortumu da susuz kalana kadar yavaş yavaş suyu aşağıya vermeye devam ediyor. Eğer sumpta yeterli yer yok ise bu su sumptan dışarı taşabilir.
Çözüm: Sumpı kurduğunuzda mutlaka durdurma testi yapıp su miktarını taşmayacak şekilde ayarlamak lazım. Geri dönüş hortumu suda kalacak ise suyun üst kısmında küçük bir delik açarsanız sistem durduğunda burdan hava girişi olacağından aşağıya su akışı hemen duruyor.

Benim aklıma gelen ve önemli bulduğum noktalar bunlar, eğer sorularınız var ise menuniyetle cevaplayabildiğimce cevaplamaya çalışırım.









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 21:47
el emeği göz nuru, umarım istediğiniz güzellikte sorunsuz tamamlarsınız. takipteyiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eskserkanÇevrim Dışı

[B]13469,1[/B] [C]2,2,72052[/C] [B]12783,3[/B]
Kayıt: 28/03/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 399
eskserkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2014 23:11
Bahadır bey tebrik ederim güzel bir kurulum olmuş. Özellikle Ultricularia Graminifolia kuru başlangıç iyi sonuçlar almanız çok güzel. Ben size kum hakkında bir kaç soru sormak istiyorum. Seachem Flourite black kum besin içermiyor diye belirttiniz ama seachemin kendi sitesinde besin içerdiği yazıyor. Şunun için soruyorum; bende bu kumdan almayı düşünüyordum besin içerikli olduğu için. Ama suda çok bulanıklık yaptığına dair bir kaç yazı okuyunca vazgeçtim. Sizin de tanka su doldurduğunuzda kum hakkındaki tecrübelerinizi merak ediyorum. 
Seachem sitesi:
http://www.seachem.com/Products/product_pages/FlouriteBlack.html

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedAbishaiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
RedAbishaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 17:06
Serkan bey merhabalar,

Evet Florite sitede belirtilen maddeleri içermekte, fakat bitkilerin ana ihtiyacı N, P ve K elementlerini içermemekte. Bu yüzden bir çok forumda inert olarak belirtilmekte.

Florite'ın beni cezbeden yönü yükses CEC kapasitesine sahip olması ve + yüklü besinleri depolaması (+ yüklü besinlere örnek; NH4+, Na+, K+, Mg++, vb).

Bulanıklık konusu için ise, evet kumu çok, çok, çok iyi yıkamadan akvaryuma koymak gerçekten çok büyük bir hata olur. Yıkarken resmen çamur aktı içinden, bir çok sitede bu konuda uyarılar görmüştüm. Fakat iyi yıkandıktan sonra hiçbir sorun yaşanmıyor. Akvaryumda hafta sonu büyük bir revizyon yaptım (bitkilerin yarısını söküp, kum ekledim). Hiç bir bulanıklık olmadı.

Sonuç olarak kesinlikle öneririm. Bence tek eksisi pahalı olması. Türkiye'de olsaydım, sitede gördüm yerli bir kum üreticimiz var. Onun kumlarını denemek gerçekten isterdim.

(05/03/2014)

Evet, overflow box, sump herşey hazır. Şimdi sıra geldi suyu doldurmaya. İşte su dolmadan 10 dakika önce çekilen fotoğraflar. Bakalım kumdan yaptığımız tepelerde bozulma olacak mı?









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2014 17:16
Sanki sinemada çok güzel bir film izliyor gibi keyif verdi çalışmanız. Tebrikler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedAbishaiÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
RedAbishaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2014 03:27
(05/03/2014)

Ve avaryuma suyu doldurduk, tabiki herşey yolunda gitmemeli, "utricularia graminifolia"ların yarısı ne yazık ki kumdan çıktı ve yüzmeye başladı. Tüm kökleri sökerek yeniden diktik. Bakalım tutacaklar mı. Onun dışında tümseklerde çökme veya tahtanın yüzmesi gibi korkularım vuku bulmadı. Ama yalan yok "utricularia graminifolia"lar yüzmeye başlayında bir 10-15 dakika kendime gelemedim. Saolsun Vali toparladı beni. İşte su dolduktan sonra (15 dakika sonra, kendime gelince ) ilk resimler...













Ve bugün

Sonunda bugüne yetişebildik, geçen zamanda akvaryumu bir sefer yeniden düzenledim. "Utricularia graminifolia"nın tekrar uçarsa paranoyasına dayanamadım ve balık ağı ile büyük bir taşa bağlayarak, küçük bir utri tepesi yaptım. Bunun dışında arka kısımda (tümsekliğe) kumun içine, fazla kum kullanmamak için koyduğum taşları çıkararak yerine kum ekledim. Resimlerde arka plan bitkilerinin tamamı ne yazık ki yok. Tropicadan bitkilerin gelmesini bekliyoruz.

Forumdaki usta arkadaşlara sormak istediğim bir soru var. Kardinal karides (Caridina sp. "Cardinal") gerçekten çok hoşuma giden bir karides türü. Biliyorum ki bu karidesler yuksek ph değerlerinde yaşıyorlar (7,5-8,0). Akvaryumda sadece kiraz karides ve amano karideslerim var. Eğer katkı ile ph'ı 6,8'den 7,5'e çekersem sizce bitkiler veya karidesler bu durumdan etkilenir mi? Eğer bir cevap bulamazsam küçük akvaryumda bir deneme yapacağım.

Akvaryumdaki bitkiler (ve olacak bitkiler inşallah )
-   Glossostigma elatinoides
-   Micranthemum monte carlo
-   Hydrocotyle tripartita
-   Ammania sp. bonsai
-   Utricularia graminifolia
-   Eleocharis sp.
-   Rotala macrandra
-   Rotala wallichii
-   Vesicularia ferriei 'Weeping'
-   Pogostemon helferi (olacak)
-   Fissidens fontanus (olacak)
-   Pogostemon erectus (olacak)

Herkese gerçekten güzel yorumları için teşekkür ediyorum. Tekrar söylüyorum ne varsa yine insanın vatanında var. İste resimler ...








Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir