İlk akvaryumum(Cuba işi tamam sayılır)


conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2014 22:25
     Eray bey yaklaşık 2 aydır buradan tankın gidişatı ile ilgili paylaşım yapmıyordum.Co2'i ve gübrelemeyi düzensiz vermem,bitki sökmem ve yeteri kadar ilgilenemediğim için alg sorunu yaşıyordum.Tecrübesizliğin verdiği hatalar ve forumdan da eskisi gibi kendimi geliştiremediğim için tanktan biraz soğumuştum.Şu aralar tankın tekrar toparlar gibi olması ve arkadaşların desteğiyle yeniden paylaşıp görüş almaya devam edeceğim.
     1 ay önceki ludwigia repensleri tamamen söküp glandulosa ekledikten sonraki hali.Tabandaki yoğun gübre dağıldığı için her yerde staghorn alg,kayada siyah fırçamsı ve cladophara alg fışkırdı:











      Tabanın durum ise daha kötüydü.Ama elimde fotoğraf olmadığı için ekleyemedim.Özellikle sol taraftaki kumun üzeri komple mavi yeşil alg kaplıydı.Macrol tedavisi bile denedim ama olmadı.En sonunda bin bir zahmetle diktiğim cübaların üzerine dahil zemini 1 cm'den fazla jbl manado kum ekleyerek algin üzerini kapattım.Cübalar şimdi çok çok yavaş da olsa sağlam şekilde bir iki yerden çıkıyorlar:
 

    Son durumda Co2 için seramik diffüzörden vazgeçtim.İsta yeni model external reaktöre geçtim.Çözünme şu an çok iyi.Tunç beyden aldığım excel pro'yu iki katı dozla veriyorum.Testlere göre gübreleme yapıyorum ama onuda kesip Gökmen Beyin de desteğiyle yeni gübreleme düzeni oluşturacağım.Pazartesi gübrelerin elime geçmesini bekliyorum.Arkadaki ludwigia glandulosadan ümidi kestiğim için nerdeyse hepsini budadım.Diğer bitkilerin de algli kısımlarını yoğun biçimde budadım.Dekorasyonda da değişikliğe gidip kayayı ve lobeliayı arkaya çektim.Önde biraz yer açtım.Dün en son bu haldeydi;
     
Şimdi bende tank  tekrar toplayacak mı diye bekliyorum...
conqueror442014-06-14 22:29:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2014 15:56
Bence vazgeçmeyin, keyifli bir tank bu açtığımda içim açılıyor:)

Bu yosun illetiyle çok çeşitli yollardan savaştım. Hatta kendimi bakım konusundan önce yosun sorunu çözmeye verdim. Çeşitli alet ve edevatlar denedim. Mesela twinstar denen cihaz, uv filtre ( denemedim ama çalışır durumda uzun süre inceleme imkanım oldu ) , h2o2, çamaşır suyu :)) tabi esas olan gübreleme tekniği ve düzeni o bir gerçek.
Bir kere başladımı ki kaçınılmaz.. Sürekli detaylı bakım istiyor.
Hertürlü cihaz ve dıy yöntem yerine göre çok faydalı. Kendinizide geliştiriyorsunuz.

Bu aralar twinstar takılı bir tankım var, high-tech ve sizinkine benzer bir düzende. 80 lt civarında ve içerisinde 200 civarı karides, salyangoz çeşitleri, oto-cat ler var. Parvula zemin düz bir deneme tankı...

Excel uygulaması ( karidesler olduğu için önerilen dozun 1/4 ü ) yapıyorum. Ama esas olarak zaman zaman dış filtremin kovası ve içindekiler hariç tüm teşkilatı 1/20 oranında çamaşır suyunda temizliyorum. Böylece sisteme oturmuş alglerden kurtuluyorum.

Özellikle dış filtre motorunun içi, hortumlar tertemiz durulandıktan sonra, excel ve twinstar yardımıyla sorunumu sinirimi bozmayacak seviyede tutabiliyorum.

Zeminim nötr toprak ve tek çeşit. Sizdeki gibi zeminde yosun görünce hortumla çekip lokal ( her hafta seferinde bir kısmı) yıkıyorum. (Pek sizdeki kadar büyük bir sorunla karşılaşmadım ama)

Belki yaptığım işlemlerde hatalı yanlış sayılabilecek durumlar vardır. Ustalarımız bir yanlışım varsa düzeltsin. Ama detaylı bir bakımdan sonra, twşkilatınızı temizleyip, yosun yiyicileri arttırırsanız, tankınız eski mutlu günlerine dönecektir.

Bence sizde kendinize ve tankınıza uygun yosun çözümünü bulursunuz.

Yeni başlayan arkadaşlara Not: yukarıda bahsettiğim süreçlerde hiçbir canlımı kaybetmedim. Hepsi ağır ve dikkatli yapılması gereken işlemlerdir. (Özellikle de çamaşır suyu ve h2o2 ) Lütfen detaylı bilgi edinmeden uygulamaya geçip canlılarınızın ölümüne yol açmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2014 23:02
Berk bey öncelikle güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.Benim gibi bu foruma denk gelip bu işe girişen deneyimsiz arkadaşlar için moral oluyor.
Bu işe girişirken forumdaki arkadaşların açtığı konulardan bilgi edinmeye çalışmıştım.Bunlardan biride sizin twinstar ile ilgili konunuz.Konuyu merakla takip ediyorum ama bilgim yeterli olmadığı için sadece okumakla yetiniyorum:)Sizin gibi yeni arayışlara giren tüm arkadaşlara önümüzü açtığınız için buradan teşekkür ediyorum.
Çamaşır suyuna cesaret edemiyorum ama exceli normalin iki katı dozda kullanıyorum.Şelale filtreme bağlı bir surface skimmer'ım vardı.Bir gün işe geldiğimde 9 karides ve 1 zebra balığını çektiğini görünce çıkardım.Kalan tek karides de şimdilik excele bağlı bir sorun yok.
Zeminde mavi yeşil alg patlaması yaşayınca ben de sizin gibi sorunlu bölgeyi sifonladım.Üzerine yeni kum ekleyince kurtuldum.Taban katlarını çok ve yoğun gübre ile desteklediğim için bir daha çekmek istemiyorum.
Yosun yiyici olarak iki elma ve otocinclusum var.Arkadaşın getirdiğin sae ise kayboldu.Oturduğum yerde doğru dürüst akvaryumcu yok.Maltepedeki arkadaş 2 sae ve 1 oto daha getirecek.
Artık biraz daha tecrübe ve siz arkadaşların desteğiyle yeneceğim bu sorunu inşallah.Bugün işyerine uğrayınca staghornlar gitmişti ama yerini fotosentez yapan sakal yosunu almıştı.Budayabildiğimi kestim.Şu an bu yeni alg ile ilgili ne yapabilirim onu araştırıyorum


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2014 00:20
Değerli yorumunuz için teşekkürler, bende sizden farklı bir düzeyde değilim. Sadece ilgi alanımız farklı.
Siyah sakal En büyük bela diye biliyorum. Onu nispeten amano karides tüketiyor. Ama şunu öğrendim hiçbir karides, salyangoz, dıy yöntem, aparat ( ne kadar pahalı olursa olsun :)) bu işin kesin çözümü değil. Olmaması da iyi zaten. Yosun yoksa akvaryumda bir terslik vardır :))

Bu güzel tankı feda etmek istemem, açıkçası bu durum keyfinizi kaçırmasın. Bu tank gelişmek için bir fırsat. Kurtaracağını her canlı ise sizin için dünyanın en değerli canlısı olacaktır :)) İçinde hertürlü zorluk var.
İyi bir müdahale ile temizlik işi hallolur. Yine kendi tecrübem çerçevesinde fikir sunayım yanlışım olursa düzeltir arkadaşlar...
Şahsi tavsiyem, çok çeşitli bir kombinasyonla müdahale edin. Benim bilgim çerçevesinde:

Işık, gübre gibi yosunu azdırıcak şeyleri bir süreliğine kesin ( 3 gün mesela, pek emin değili süreden) su değişim sıklığını arttırın... Aşağıda bahsettiklerim çok kırıcı süreçler o yüzden bakteri kültürünü besleyen zımbırtılardan edinmekte fayda var... Her markanın benzer ürünleri mevcut ve ucuz..

1. öncelikle bir şekilde tüm cihazları temizleyin. ( çamaşır suyundan korkuyorsanız kaynar suyla ) burada tehlike dış filtrenizdeki bakteri kültürü... Bence sadece seramikleri akvaryum suyunda bir kapta muhafaza edebilirsiniz...

2.Karidesleriniz yoksa uv filtre fena bir opsiyon gibi durmuyor. Fakat sadece uv filtre ile olmayacaktır. Yosunları yiyecek canlıların ( mikro düzeyde karides, mezo düzeyde salyangoz, makro düzeyde sae, oto ) bu bitkilerinizi temizler gibime geliyor.. Zaten excel de ekliyorsunuz. ( yemlemeyi kesmek çok önemli, aksi halde canlılar yeme dönerler )

3. Beni en çok korkutan tabanınızdaki mevcut yosunun üstünü örtüp sadece görsel olarak yok etmiş olmanız. Keşke böyle yapmasaydınız.. Açıkçası bunun için hiçbir çözüm öngöremiyorum. Belki yosun öldürücü ilaçları şırıngayla enjekte etmek faydalı olacaktır fakat bu da bakteri kültürüne zarar verebilir. Sıkı bir taban ekibi ve yemlemenin kesilmesi faydalı olabilir. Benzer işlem excel ile de yapılabilir...

4. Dekorlar kolay mossları sökün taşları dezenfekte edin sonra tekrar durulayıp mossları sarın.

Diğer opsiyon:

Yeni tank kurmak, filtreyi dezenfekte etmek ve yeni taban... O esnada bitkiler alışana kadar da yemlemezseniz canlılar yosunlarınızı tüketeceklerdir. Ama kolay yöntem size hiçbirşey katmaz.. Bence zoru seçin.. Nasıl olsa ilerde yeni kurulum yapacaksınız.. Tecrübemizi arttırmış oluruz.

Not: bir üstadım mavi-yeşil algi h2o2 çoşturuyor diğerlerini öldürüyor demişti. O yüzden h2o2 den de korkar oldum. Asla tek bir metot kullanmayın. Hepsine uygun bir yosun üreyebiliyor :)) çamaşır suyu hikayesinden iyice duruladığınız sürece bence çekinmeyin. Sadece ve sadece bitki veya hayvan ile teması olmasın. Ben dış filtremin aparatlarını ( motor kısmı dahil ) 15 dakika çamaşır sulu çözeltide beklettikten sonra 45 dakka 3-4 duru suda ve arkadan akan suda tekrar durulayıp kullanıyorum. Karideslerde bile ( en nadide olduğu söylenen canlı ) hiçbir yanetkisini gözlemlemedim. Gözlemlemedim diyorum belki vardır fakat ben verimlerinde bile bir değişim görmedim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2014 00:33
Berk bey gerçekten de çok işime yarayacak bilgiler paylaşmışsınız.Tekrar tekrar teşekkür ederim.Anlattığınız uygulamaların bir kısmını yaptım.Kayadaki mossları ayırıp kayayı yoğun excel içeren suda beklettim.Moss duvarını da bu şekilde temizledim.Bayağıda fayda etti.Yalnız gübrelemede galiba hata ettim.Tunç beyden aldığım gübreler henüz elime geçmediği için elimdeki mevcut gübrelerden verdim.Demir ve fosforu kesmiştim.%50 su değişimi sonrası gübre verince sanırım bu sakal yosunu çıktı.Yada başka bir sebepten bilmiyorum sadece tahmin yürütüyorum.Bakteri kültürünü her su değişiminden sonra ekliyorum.Ayrıca elimdeki reeflowers bacteria feederdan da ara sıra ekliyorum.Bunun dışında tavsiyeleriniz den yararlanıp uygulamaları burdan paylaşacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2014 00:37
Moss un kendisi yosun olduğu için excelden ilerleyen zamanlarda kötü etkilenebilir.
Gübre-yosun ilişkisi konusunda biraz zayıfım bende sizi takip edeceğim :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2014 00:42
Pelia hiç etkilenmedi ama christmass'ın formu bozuldu.Ama bugün baktığım da fotosentez yapıyordu.Galiba kurtulacak.Ama sakal onada bulaşırsa ne olur bilemiyorum:)(dün)



Arkadaşlar bu ara izinde olduğum için işe ara sıra uğrayıp kısa müdahalede bulunabiliyorum.Bugün uğradığımda bitkilerin budadığım üst kısmında daha az olmakla çoğunlukla yere yakın kısmında saç ve sakal yosunu çoğalmıştı.Staghorn excelden sonra şimdilik kayboldu.En son müdahalemde %40 su değişimi yapıp elimdeki makro ve mikro gübrelerden vermiştim.Fe ve fosfat vermiyordum vermeye başlayınca bu algler çıkınca aklımda acaba bunlar mı sebep oldu diye düşünmeye başladım.Nitrat sıfıra yakın çıkıyor.Fosfat 1-5 ppm arası.Fe testi ise zamanım olmadığı için yapamadım.Tunç beyden aldığım gübre paketi bugün elime geçti.Ancak izin dönüşü Gökmen beyin de desteğiyle  başlayabileceğim.Bugün sadece %40 su değişimi yaptım.Co2 yüksek gösteriyordu biraz kıstım.Tek sevindirici durum çok az kalan cüba bitkisindeki gelişme oldu.Tekrar uğradığımda yine su değişimi yapıp belki elimdeki jbl phosex ile fosfatı düşüreceğim.Çünkü otomatik yemleme ile verilen besin galiba tam tüketilemiyor ve fosfat arttı.Yani besin dengesizliği tam anlamıyla ilgilenemediğim için devam ediyor.Gökmen hocanın da üstünde durduğu konu buydu.Anladığım kadarıyla ya bir madde bitkilere az geliyor ;diğerleri de bitkiler tarafından tüketilemeyince  alglere besin oluyor yada birşeyi fazla ekliyorum ve bitkilerin alamadığını algler alıyor.Neyse artık hata yaparak,okuyarak ve siz değerli arkadaşların bilgi ve tecrübelerini öğrenerek daha iyisini yapacağım bir gün belki.
       Çok sevdiğim pelialar bozulmamış diyordum ama bugün yarısından çoğu erimişti.Excel fazla olunca yaktı.Kalanlar kurtulursa tekrardan çoğaltıp taşa uygulayacağım artık.
conqueror442014-06-17 00:40:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MSAÇevrim Dışı

[B]10504,3[/B]
Kayıt: 24/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 2550
MSAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 01:32
Bu kadar beyin fırtınası yakında sizdeki bu hobiyi eritir. Birisi "Benim tankımda yosun yok imkansız" desin. Kimse diyemez, diyecek varsa da tankının 4 taraflı resmini çeksin gelsin.

Forumdaki bir çok hocamızın bitkilerinde yosun bulunmakta. Doğal ortamında bile yosun varken bunu sanal ortamda gidermeye çalışmak bir çelişki bana göre. Birini düzeltmeye çalışırken farkında olmadan diğerini çökertiyoruz. Ticari amaçlı üretilen kimyalarının hiç birinin gerçekte bir işe yaramadığını, avuç dolusu para harcandıktan sonra anlayacağız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 09:25
Fatih bey nitrat sıfıra yakın, fosfat 1-5 ppm arası olduğu için bu kadar yosun sorunu yaşıyorsunuz. %80 su değişimi yapıp nitrat ekleyerek dengeyi sağlayabilirsiniz. Daha sonra da tüm gübrelerden olması gerektiği kadar ekleyerek dengeyi koruyabilirsiniz. Aksi halde ne kadar excel kullanırsanız kullanın yosunlar geri gelir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2014 09:26
Ahmet bey değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.Dediğiniz de çok haklısınız yosun olmayan tank imkansız gibi.Bende de daha önce camlarda spot alg olurdu kazıyarak hallederdim.Bitkilerin gelişmesi çok iyiydi her pazartesi işe geldiğimde 1 poşet bitki budayıp çöpe atardım.Ki bu budanan dallara daha önce para verip aldığım için çöpe atınca içim giderdi bu ayrı bir konu.Tankın içine hava motoru takılmış gibi her yerden o2 baloncukları fırlardı.Şu an ise bitki gelişmesi çok azaldı.Algden ziyade asıl kafama takılan bu.Çünkü bitkilerin gelişmesi iyi olduğunda alglerle rekabete girebiliyorlardı.Doğal otamda da kendi gözlemim gelişmiş yapıdaki bitkiler ile ona göre daha ilkel sayılabilecek alg bitkisi arasında bir denge vardır.Denge bazen doğal şartlar bazen insan eliyle bozulabiliyor.Mesela bizim oralarda tarla bahçeler bilinçsizce gübreleniyor.Ve bazen peşi sıra yağmur yağınca güzelim temiz dereler alglerden yemyeşil hale geliyor.
Konuyu dağıtmadan şunu söyleyeyim benim kimyasal kullanmam kolaya kaçmam.Fosfatı düşürmek için yapmam gereken sık su değişimi.Ama daha önce de belirttiğim üzere izindeyim ve bunu sık  yapamıyorum.Bu durumda başvurduğum ürün fosfatı hızla bağlayan bir demir bileşiği.Hiç birşey yapamamaktansa deneyip öğrenmem gerekiyor.Tecrübe hata yapmadan kazanılmıyor:))


Ergün bey sizede sonuna kadar katılıyorum.Yapmam gerekeni biliyorum ama yapacak fırsatım olmuyor.İlk fırsatta bu uygulamayı yapacağım.Desteğiniz için çok teşekkür ederim. conqueror442014-06-17 22:07:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 09:12
Fatih Bey,

Tankınız son derece başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bu yosun sorunu bir süre sonra yaşanıyor ne yazık ki biliyorsunuz bizler tecrübeli arkadaşların deneyimine sahip olmadığımız için hatalar da yapıyoruz, ve alg leri tetikliyoruz.

Mavi yeşil alg problemini ben de taban ile oynadıktan ( tabandaki glosso ları sökmüştüm tabi tüm tabandan gübree yayılımı oldu. ) sonra ciddi olarak yaşamaya başladım. Bir anda patladı diyebilirim. Sizin gibi Macrol tedavisi, sık su değişimleri vb. herşeyi denedim ama çare olmadı sorunu çözemedim. En sonunda kuma yayılmış olan bölümden üstten yaklaşık 0,5cm-1 cm kadar kum çektim ve yerine yeni kum ekledim ( bu bilgiyi maltepe akvaryumdan almıştım). Bu kesin çözüm oldu ve yaklaşık 2 aydır tekrar yaşamadım. Tabi tabanla da artık oynamıyorum. Bitki sökeceğim zaman kökleri ile çıkartmadan sadece dipten keserek çıkartıyorum ( Bu bilgiyi de maltepe de bulunan ve tropica bitki satışı yapan Aqua Botanic firmasından öğrendim. ) . Bu sayede sorun olmuyor. Bitki değişimi, sökümü, dikimi yaparken filtreyi kapatıyorum, işlem tamamlandıktan sonra dip çekimi, su değişimi yapıp filtreyi öyle çalıştırıyorum.

Ancak saç , sakal yosunundan kurtulamıyorum bir türlü. Göktürk Seyhan ın gübrelerini kullanıyordum acaba sorun gübrelerde mi diye düşünüp Seachem gübrelerini aldım. Bu sefer de seachem de kutu üzerinde yazan değerlere göre gübreleme yaptım ama işe yaramadı ve gübre ayarını tutturamadım, hem saç sakal yosunu daha fazla coştu hem de spot yosunu oldu camlar tekrar. Test kitleri de kullanıyorum herşey normal gibi ama cuba ların üzerinden başlayarak yayılmaya çalıştığını da gözlemliyorum. Şimdili bulaştığı yerleri budayarak yayılmasını engelledim ama bu çözüm değil tabi bitkiler gelişemeden sürekli buduyorum çünkü. Bunu da bir çözebilsem tam olacak inşallah.
 
Blueman45602014-06-18 09:17:17

Beğenenler: [T]135948,Dr.Fisher[/T]
Teşekkür Edenler: [T]135948,Dr.Fisher[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2014 00:13
Volkan bey cesaret verici görüşleriniz için teşekkür ederim.

Başından beri sizi takip ediyorum ve gördüğüm benzer süreçlerden geçtiğimiz ve aynı sıkıntıları yaşadığımız.Mavi yeşil alg de maalesef bana sizin gibi destek veren olmadı,sizinle aynı şeyleri yaptım olmayınca içgüdüsel bende kumun etkilenen yerini sifonlamıştım ve öyle kurtulmuştum.

Şu an ise staghorndan kurtulduktan sonra sizin gibi saç sakal yosunundan bende çok çekiyorum.Ama benim testlerim sizinki gibi normal değil sıkıntılı çıkıyordu.Son birkaç gündür sık su değişimi ve jbl phosex ile değerler normalleşdi gibi.Bende de seachem,reeflowers ve winra gübrelerden vardı ve bugün hepsini rafa kaldırdım.Artık bugün elime yeni geçen Tunç beyin gübrelerine başladım.Bulaşan yerleri budamaktan sıkıldım ve bugün bıraktım.Akvaryumda bitki kalmadı:))Elimde alg mücadelesi veren sadece 1 otocinclus ve 2 elma salyongozu kaldı.Zor bela bulduğum bir tane sae kayıp.Maltepeden bir arkadaşın 2 sae ve 1 otocinclus ve 4 adet amano karides getirmesini bekliyorum.Zebra salyongozu koyamıyorum sabah geldiğimde iş yerinde yerden topluyorum.Excel uygulamasını normalin 2-3 katı dozda yapıyorum.Mosslar kötü etkilendi.Tek tesellim bende cübalara şimdilik bulaşmadı.Son durum bu.İnşallah ikimizde kurtuluruz.Buradan gelişmelerle ilgili birbirimize önerilerde bulunabiliriz Volkan Bey.
conqueror442014-06-19 00:14:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 00:29
Arkadaşlar staghorn bitti diye erken sevinmişim.Mobil halde fotosentez yaparak geziyor


Üstelik çekincede kesinlikle kopmuyor.Ayrıca garibim salyangozun üstünde spot algde gelişmeye başlamış

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 01:23
Hayatımda diatom ve spot alge, mavi-yeşil alg dışında başka çeşit yosun görmüşlüğüm yok.. Bunnar bana ilginç geliyor.
Sanırım daima yoğunca karides besleyip ve bakım-önlem aldığım için..
Tam bilmiyorum ama ben hiç nitrat gübresi kullanmadım. Belkide bundandır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir