Hobiye Başlamadan Önce


axi_ruzgarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 151
axi_ruzgarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2015 22:14
Merhaba arkadaşlar,
Uzun zamandır merak ederek araştırdığım Diskus besleme konusunda akvaryum ve konuyla ilgili kafama takılan noktalar bulunmakta formlarda yaptığım araştırmalarda sürekli olarak kafam karışmakta %60 bu iş beni aşacak sanırım demeye başladım.
Öncelikli olarak yoğun bir çalışma hayatım var kendime az vakit ayırırken akvaryuma düzenli olarak belli saat ayırırım dersem baştan yalan söylemiş olurum. İstediğim belli bir düzen ve otomasyonda bu işi yaparak az vakit ve emek harcayarak görsel dinlendirici bir huzur yakalamak.
Bu aşamada ilk olarak 150*60*60 sumplu bir akvaryum yaptıracağım. Akvaryumun tank kısmına %5lik su miktarı kadarına denk gelen seviyede hortum koyacağım ve timer ile zaman geldiğinde otomatik %5 kirli su boşaltılacak. Gene sump kısmına koyacağım şamandıra ile %5lik su aktarılacak. Bu sistemle az miktarda sık su değişimi yaparak günde 3kez su değişimi yaparak her hafta %100 su değişimini yakalamış olacağım.
-Akvaryuma aktarılacak su miktarı %5 olduğundan ısıyı sabitleme veya arındırma yapılmasa sıkıntı olurmu çünkü oturmuş akvaryumda büyük bir değişim olmayacak.
-Suya ilave edilecek mineralleri ve katkıları serum gibi damlama sistemi ile az ve sürekli aktarımı sağlanabilir mi yada temiz suda baypass sistemi gibi bir sistem uygulanabilir mi her temiz su eklendiğinde katkıları da otomatik aşılanabilir mi?
-Suyun Ph'sını nasıl sabit tutabilirim bu konuda fikrim yok? Otomasyon kısmı burda biraz pahalı çok gerekli mi? Bunun dışında olmazsa olmaz su değeri varmıdır?
Akvaryumda biraz küçük yavrular alarak büyütmeyi düşünüyorum formu iyi olanları elimde tutup kötü olanları satarak hem ekipman takviyesi yapmayı hem de iyi balıklar elde etmeyi umuyorum.
-Bu noktada dana ciğeri gibi dip çekimi gerektiren yemlemeler yerine farklı beslemelerle(hazır yem) aynı etkiyi yakalıyamam mı? Çünkü yoğunluktan otomatik yemleme sistemi kuracağım fakat yemlere gerekli vitamin ve katkıları yapabilirim.
-Dipteki yemleri dip balıkları ile toplaya bilirmiyim sisteme destek olsun diye ve nitrat nitrit oluşumu engellemek için su mercimeği kullanabilir miyim. Bazı yazılarda bu balıkların ışıktan hoşlanmadığını okumuştum.
-İlk başta yavru ile başlamak mantıklı mı?
-Son olarak 700lt(sump+akvaryum) bir akvaryumda formlarda okuduğumuz gibi günlük %30-40 veya %70-90 su değişimi şart mı? Bu oranlarda su değişimi ile kazandığımız parayı suya vermiş gibi olacaz [:)]
Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erbil ÇapcıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 194
Erbil ÇapcıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2015 13:46
Merhaba Burak Bey;

Bildiklerimi yazayım;
_ dozaj pompaları ile istediğiniz katkıları ekleyebilirsiniz. Ama gerek varmı. Bence haftada bir 2 dakikada bu katkıları litre hesabı ile yapabilirsiniz.

_ Suyun ph ını neden sabit tutacağız? üretim içinse karbondioksit ve ya farklı sistemlerle tutulabilir.

_ yetişkinler için 6.5 7.5 ph aralığı 700 iletkenlik sıkıntı yaratmaz

_ Ben dana yüreksiz beslemede malesef istenilenlere ulaşamadım. hemde yurtdışından first class yem çeşidi ve katkı getirmeme rağmen. Olmaz mı ben beceremedim beceren nasıl yaptığını anlatabilir.

_ Discuslar nasıl bir ışık düzeni ile alıştırılmışsa onla sıkıntısız devam ederler. Benim kendi aydınlatmam. Şerit led günışığı 5050 modeli ile, tavanda 10 w power led projektör. Gecede mavi dimmerle ayarlanabilen şerit led. Hiçbir sıkıntı yaşamadım.

_ hiç discus beslemediysek yavru 5 cm den aşağı olmamak kaydı ile ve ucuz yavru tabi.... Sonra tecrübe ve istekleri oturttuğumuzda çıta kendinden yükselecektir.

_ Üretimden bahsediyorsak %90 lık su değişimleri kaliteli su şartları ile yapılacaksa gelişimin hızlı olması açısından faydalıdır. Ama burada bir mantık var. Bende 1 sistem toplam 5 akvaryumdan oluşuyor. toplam sumpla hacim 2000 litre. sizce burada %90 su değişimi mantıklımı? tabiki değil oturmuş ve denge kurulmuş sistemde su değişimleri bu kadar olmaz. Küçük hacimlerde olmalı zaten. İyi bir bakteri kültürü gelişmeyecek ve hacimi az olan suda dengeyi sistem değil gelen temiz su kurar. dışkı demek nitrat demek dışkı kütlesi balık sayısı ile doğru orantılı. sisteminizin değerlerini bileceksiniz ki ne kadar su değişimi sistemde dengeyi korur. bunu tespit ettiğinizde işlem basittir.

Discus bu anlatılanlar ve düşünenlerin tersini nazik bir balık değildir. Bir moba değil elbet ama oldukça sağlamdır. Hasta olduklarında ise diğer balıklardan daha iyi tedaviye tepki verirler. Ama düzen balığıdır. Düzenini bozarsanız bu güzel balıklarda bozulur. Discus tatlı su akvaryumunun son demidir. Bundan sonra deniz akvaryumu paklar adamı :)


Beğenenler: [T]90231,mson[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2015 09:11
Erbil Hocam gayet güzel açıklamış :) Son paragraf tam imzalık [:)]

Şahsi eklentim, eğer zaman ayıramayacak iseniz yavrudan başlamak hata olur. Yavrular çok daha fazla ilgi ister... Dana yüreği veya benzeri dondurulmuş yemler olmadan yavruların kazanacağı form çok iyi olmayacaktır. Eğer yavru olacaksa dana yüreği olması önerilir. Bununla beraber gelecek dip temizliği de önerilir. Yem katkısı, mineral takviyesi, ph sabitleme vs.vs. emin olun gereksiz olan şeylerdir. Ben şahsen hiç kullanmıyorum ve de PH metre bu güne kadar discusakvaryumuma girmedi desem yeridir.

Beğenenler: [T]153719,Erbil Çapcıoğlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1666
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2015 11:10
Zamanınız yoksa sump sistemden vazgeçin veya buharlaşan suyu tamamlamak için ayrıca bir sistem daha kurmanız gerekir.

Gözle kontroller 1 dk
Yemeleme 1-2 dk
Dip çekimi 10-15dk
Su ekleme 10-15dk

Bu süreleri dahi ayıramayacaksanız akvaryum hobisi bence uygun değil.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir