Hobi ve Deprem Gerçeği.


rachadellÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2012
İl: Adana
Mesaj: 149
rachadellÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2014 02:35
[QUOTE=M.Halit][QUOTE=okumus_2]Hazırda su kaynağı. Bir de bu açıdan bakın ;) Su hayattır ...  Zemin etüdü olayına güldüm sadece :D Arkadaşlar yapmayın tonlarca ağırlığındaki beton bloktan bahsediyoruz ki bunun yanında en fazla 1 tonluk akvaryumun esamesi okunmaz. Akvaryum dengeyi bozmaz rahat olun. Elektrik kaçağı olayına gelirsek zaten o boyutta deprem olsa ortada sağlam kablo kalmaz ki aynı zamanda ana trafolarda deprem sensörü var. Risk ise bir pencereden daha az çünkü pencerelerde camın kenarlardan sıkışıp patlaması söz konusu, akvaryumda ise böyle bir risk söz konusu değil bir yere sabit değil ve gerilme oluşumu yok. Sadece üzerinize devrilmesi halinde  sıkıntı yaratır. Herkese selam, Hobiye devam ;)

[/QUOTE]

Bu kadar emin olmayın bence. Binanız 99 depreminden önce yapılmıs bir binaysa yüzde 90 mühendis eli değmemiştir. Mühendislik görmüş binalara gelirsek her kat için ön görülen bir maksimum yük taşıma kapasitesi vardır. Bu kapasite sizin standart ev arac gereçlerinizin agırlının bir bucuk katı olarak hesaplanır. Bu 1.5 olan güvenlik katsayısı farklı yönetmeliklere göre değişir... 
Eğer yasadıgınız kat zaten agırlık bakımından sınıra dayandıysa üzerine birde 1 ton luk akvaryum 100 kN yapar ve deprem esnasında cok güzel momentler oluşturur. 
Zemin kısmında ise bu 1 tonluk akvaryum örneğin adapazarı gibi 0.9 su muktevasına sahip bir zeminde deprem esnasında çok güzel çökmeler yaratabilir. Şöyle düşünebilirsiniz binanızın agırlık merkezi ile akvaryumun bulundugu yer arasında 10 m mesafe olsa 1000 kN.m yani 10 ton.m moment etkisi yaratır ve simetrisinde böyle bir dengeleyici kuvvet yoksa binanızın ciddi hasar görmesine sebep olabilir.  
Uzun lafın kısası 1 ton luk bir akvaryum hiç de küçümsenecek bir agırlık değil. Diger üyelerin söyledikleri ciddi seyler bence bu kadar kulak asmamazlık yapmayın. 
[/QUOTE]

Tekar yazmam gerekirse arkadaşlar evlerimiz binalarımız inşaat süresinde tüm hesaplamalar gözden geçirilerek yapılmaktadır. Öncelikle 120 metrekarelik bir dairenin tavan tabla betonu 80 tonu aşacak bir ağırlıktadır.bu tablayı ayakta tutmak için kolonlar kolonları sabit tutmak içinde kiriş denilen beton bloklar atılmaktadır. Bahsi geçen tüm beton bloklar üzerlerine konulacak extra yüklere dayanabilecek şekilde dökülmektedir. Şimdi 6. katta oturuyorsunuz ve 150x60x60 bir tankınız var. 540lt yaklaşık yarım tonluk bir ağırlık. Bunlardan 2 adet olduğunu varsayalım. 1 tonluk bir ağırlık. Deprem anında bu tankların içindeki suyun salınım etkisiyle camlara çarpması sonucu binaların dengesini bozmak  ya da salınım hızını artırmak tıpkı tankınızdaki asi bir balığın tankı içeriden iterek devirmeye çalışması gibidir. Buda mümkün değildir.

Rezonan denilen yani salınım yapan bir cisme üzerinde bulunan hareketli cismin sismik dalgalarla aynı frekansta salınmasına denilen bir olaydır. Tanklarımız ne kadar sağlam yapılıyor olsada 500 kilo su tanklarımız içinde sabit durmakta olduğundan camlara sadece itme kuvveti uygularlar. Ancak depremde rezonansa giren bir su kütlesi camlara çarpınma yapacağından itme kuvvetinin üzerine birde çarpma etkisi oluşturacağından camlar çok fazla bu basınca dayanamayıp ya kırılır ya da silikonlarından patlayacaklardır. Bu yazdıklarımdan yola çıkarsak depremde akvaryumlarımız tonlarca ağırlıktaki tabla,kolon ve kiriş bloklarının sallanmasını tetikleyemez. Tetiklemek için itme ya da çekme gücü gereklidir. Ancak akvaryumlarımız bu denli salınımlarda sağlam kalamayacağından bu etkiyi oluşturamayacaktır. Dolayısı ile binaların dengesini bozmak gibi komik durumlarda olmayacaktır.

Bİnalarımızda güvenle akvaryum kurabiliriz dostlar. Ancak akvaryumlarımızı yatakların oturma gruplarının ya da sürekli yakınlarında bulunacağımız bölgelere değil devrilmesidurumunda en bizlere zarar vermeyecek alanlara kurmalıyız ya da sabitlemeliyiz. Depremlerde insan olarak panik yaşadığımız için o anda birde patlayan devrilen bir akvaryumdan taşacak 1 tonluk su kütlesi ile düşme kayma ya da elektrik çarpması gibi durumlarla karşılaşmamak için gerek tedbirlerimizi alırsak çok fazla sıkıntı yaşamayız. Deprem gerçeği malum büyük bir depremde zaten insan çaresi kalıyor lakin  ufak artçı sarsıntılarda yukarıda bahsettiğim tedbirler alınmış olursa güvende olacağız.

Sabırla okuyan dostlarıma teşekkürler.
rachadell2014-07-16 02:36:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2014 17:00
Biraz uzun anlatacağım galiba, ama tecrübe önemlidir. 

1992'de yaşanan Erzincan depreminde Erzincan'daydık. 12 yaşındaydım. 65cm enindeki yaklaşık 10 aylık ilk akvaryumumuz da salondaki mobilyaları değiştirdiğimiz için ortada duran yemek masasının üzerinde duruyordu. Eski salon mobilyalarını hatırlayanlar bilir vitrinin ortasında tüplü TV konulacak yer olurdu oraya kurmuştuk normalde ama yeni mobilyalar bir kaç gün önce geldiği için akvaryumun suyunun yarısını boşaltıp masanın üzerine almıştık. Daha eski vitrin parçaları evin değişik yerlerinde duruyordu.

Öncelikle şunu söyleyeyim akvaryum devrilmedi. İçinde su az olduğu için de taşma olmadı ancak sonraki 15 gün eve girmediğimiz için ve elektrik olmadığı için balıklarımız yaşayamadı. Lepistes, kılıç, moly, platy black tetra vs vs balıklar vardı içinde.

Yeni akvaryumu kurarken de aklımdaki en büyük sorulardan birisi akvaryumun depremde vereceği tepki oldu. Bir kere yaşanınca akıldan kolay kolay çıkmıyor maalesef ve hafif bir paranoya yaratabiliyor. Neyse ki bizde sadece psikolojik yaralar kaldı sağ salim atlattık.

Okuduklarımdan anladıklarımdan ve yaşadıklarımdan şunları söyleyebilirim. Aslında mesele tamamen denge ve fizik kuralları ile alakalı ve bir iki detay var.

Akvaryum masası/sehpası çok yüksek olmamalı ve mümkünse yere bastığı kısım akvaryumun taban alanından geniş olmalı, özellikle kısa kenarın geniş olması devrilmesini önlemekte yardımcı olur. Tabanı 100cmx40cm olan bir akvaryumunuz varsa sehpası 110cm/50cm olmalı mesela ki öne arkaya salınım sırasında ayaklar dengede tutsun, temel fizik (yük*yük kolu)>(kuvvet*kuvvet kolu) olursa devrilmez. Suyun salınımı tamamen ayrı konu o konu hidrodinamik alanına giriyor. O kadar ileri bilgiye sahip değilim

Akvaryumunuzu duvardan ve yanlarındaki mobilyalardan en az 5cm mümkünse 10cm mesafe kalacak şekilde konumlandırın. Dayanan bir duvar ya da dolap/gardırop vs sallantı sırasında esneme yaparken kendisi devrilmese bile akvaryumunuzu devirebilir.Bir komşumuzun salonundaki vitrin duvara yaslanmıştı ve tamamen devrilmişti, benzer şekilde bizim de evin koridorunda duran vitrin parçası devrilip sokak kapısının açılmasını engellemişti. Benzer şekilde devrilme riski olan dolapları duvara en üst noktalarından naylon şerit/halat ile duvara dubel ile sabitlemek iyi bir alternatiftir. Böylece devrilip akvaryumunuzu kırmazlar, yolunuzu kapamazlar. O karanlıkta ve sallantıdan sonra kapıdan çıkamamak kötü bir hatıradır ben ve abim için. Neyse ki babamın kaldırabileceği bir ağırlıktı.

Akvaryumun yakınlarında ve üstünde devrilip camı kırabilecek ya da akvaryuma zarar verebilecek nesnelerin olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Örneğin akvaryumun üzerine dekoratif durması için koyduğunuz bir rafta saksı bitkisi, vazo, ağır kitaplar, biblolar vs varsa düşüp akvaryumunuzu kırabilir, ya da duvarda asılı duran zararsız diyeceğiniz cam çerçeveli mezuniyet fotoğrafınız vs vs

Açıkçası en önemlisi binanızın sağlam olması. Mayıs ayında İzmir'de 5 şiddeti civarında bir deprem oldu, sanırım kimsenin akvaryumunda su doğru düzgün taşmamıştır. Zaten akvaryumdan su taşırabilecek ya da devrilmesine neden olabilecek şiddette bir deprem olursa emin olun aklınıza gelecek ilk şey ortalığın ıslanması ya da balıkların sağlığı olmuyor. 22 sene geçmiş olmasına rağmen 34 yaşında adam olmama rağmen o 5 şiddetindeki deprem sonrasında aklıma gelenleri anlatmam mümkün değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkanyldrmÇevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 102
furkanyldrmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2014 21:55
Felaket senaryoları yazmaya kalksak, evlerimizde akvaryumlardan çok daha tehlikeli şeyler olduğunun farkına varacağımızı düşünüyorum. Büyük bir depremde sahip olduğumuz akvaryumlar yapılarını koruyamayacağı için yapının davranışını etkilemesi mümkün olmayacaktır.

Doğada hayatta kalmak için ona ayak uydurmak gerekir, doğayla mücadele edemeyiz.

Nasıl ki deprem ülkelerinin bir kısmı binalarının temellerinin altına sismik izolatörler koyuyorlar, yapının deplasman yapmasına izin veriyorlar; buna benzer sistemler ufak çaplı bir şekilde akvaryumlara da uygulanabilir belki. Sehpanın tanktan geniş olduğunu ve tankın da sehpaya gömülü olduğunu düşünürsek belki tankın altına konulacak silindirlerle tankın deplasman yapmasına izin verilip enerjinin bir kısmı sönümlenerek deformasyon riski azaltılabilir.

İnternette araştırma yaparsanız çok katlı özel yapılarda en üst katlarda raylar üzerinde bulunan dev su tanklarının, yapının yatay hareketini önemli ölçüde azalttığını görebilirsiniz. İzlediğim bir belgeseldeki yapıda deprem anında bu tankların 1-1.5m yer değiştirdiği oluyormuş.Bu tankın hareketi için büyük bir enerji gerekir ki bu da depremin enerjisidir, deprem enerjisinin bir kısmı bu şekilde sönümlenmiş olur.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 818
Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2014 22:33
Hobi ve deprem gerçeği deyince benim aklıma ilk gelen Japonya oluyor. Malumunuz Japonya en aktif fay hatlarının üzerinde duran devasa şehirlere sahip bir ülke. Ve Takashi Amano nedeniyle hobininde merkezi olan ülkelerden. Bence bu konuyu ülkemize turist olarak gelen japonlara sormak lazım, sizin evlere bir şey olmuyor onu biliyoruz ama akvaryumlara da mı bir şey olmuyor diye. 

Şaka bir yana geçtiğimiz aylarda İstanbul'u oldukça sallayan bir deprem yaşadık. 50 litrelik akvaryum, uzun süre taşımayacağına emin olduğum suntadan dandik bir şifonyerin üzerinde duruyor, ortadan destek vs. hiç bir şey yok. 1,5 cm'lik sunta her geçen gün ortaya doğru biraz daha eğiliyor. Depremde tam akvaryumun yanındaydım. Sallantı şiddetinden şimdi devrilecek akvaryum diye beklerken sadece su taşmaları oldu, milim dahi oynamadı. Yerinden kıpırdamadı.

Özetle aşağıya doğru ağırlık yapan nesnelerin devrilme, çevrilme, sağa sola gezinme gibi bir eylemde bulunacağını düşünmüyorum. Ha, cam çatlayabilir patlayabilir ama bunu deprem değil, su bile yapıyor zaten çok kere. Akvaryum gerekli önlemler alınarak yapıldıysa eğer kolay kolay bir şey olmaz diye düşünüyorum. Kafaya çok takan arkadaşlar akrilik akvaryum edinebilir. Çatlama patlama durumu olmaz en azından. içleri rahat eder.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.HalitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 269
M.HalitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2014 12:30
[QUOTE=rachadell][QUOTE=M.Halit][QUOTE=okumus_2]Hazırda su kaynağı. Bir de bu açıdan bakın ;) Su hayattır ...  Zemin etüdü olayına güldüm sadece :D Arkadaşlar yapmayın tonlarca ağırlığındaki beton bloktan bahsediyoruz ki bunun yanında en fazla 1 tonluk akvaryumun esamesi okunmaz. Akvaryum dengeyi bozmaz rahat olun. Elektrik kaçağı olayına gelirsek zaten o boyutta deprem olsa ortada sağlam kablo kalmaz ki aynı zamanda ana trafolarda deprem sensörü var. Risk ise bir pencereden daha az çünkü pencerelerde camın kenarlardan sıkışıp patlaması söz konusu, akvaryumda ise böyle bir risk söz konusu değil bir yere sabit değil ve gerilme oluşumu yok. Sadece üzerinize devrilmesi halinde  sıkıntı yaratır. Herkese selam, Hobiye devam ;)

[/QUOTE]

Bu kadar emin olmayın bence. Binanız 99 depreminden önce yapılmıs bir binaysa yüzde 90 mühendis eli değmemiştir. Mühendislik görmüş binalara gelirsek her kat için ön görülen bir maksimum yük taşıma kapasitesi vardır. Bu kapasite sizin standart ev arac gereçlerinizin agırlının bir bucuk katı olarak hesaplanır. Bu 1.5 olan güvenlik katsayısı farklı yönetmeliklere göre değişir... 
Eğer yasadıgınız kat zaten agırlık bakımından sınıra dayandıysa üzerine birde 1 ton luk akvaryum 100 kN yapar ve deprem esnasında cok güzel momentler oluşturur. 
Zemin kısmında ise bu 1 tonluk akvaryum örneğin adapazarı gibi 0.9 su muktevasına sahip bir zeminde deprem esnasında çok güzel çökmeler yaratabilir. Şöyle düşünebilirsiniz binanızın agırlık merkezi ile akvaryumun bulundugu yer arasında 10 m mesafe olsa 1000 kN.m yani 10 ton.m moment etkisi yaratır ve simetrisinde böyle bir dengeleyici kuvvet yoksa binanızın ciddi hasar görmesine sebep olabilir.  
Uzun lafın kısası 1 ton luk bir akvaryum hiç de küçümsenecek bir agırlık değil. Diger üyelerin söyledikleri ciddi seyler bence bu kadar kulak asmamazlık yapmayın. 
[/QUOTE]

Tekar yazmam gerekirse arkadaşlar evlerimiz binalarımız inşaat süresinde tüm hesaplamalar gözden geçirilerek yapılmaktadır. Öncelikle 120 metrekarelik bir dairenin tavan tabla betonu 80 tonu aşacak bir ağırlıktadır.bu tablayı ayakta tutmak için kolonlar kolonları sabit tutmak içinde kiriş denilen beton bloklar atılmaktadır. Bahsi geçen tüm beton bloklar üzerlerine konulacak extra yüklere dayanabilecek şekilde dökülmektedir. Şimdi 6. katta oturuyorsunuz ve 150x60x60 bir tankınız var. 540lt yaklaşık yarım tonluk bir ağırlık. Bunlardan 2 adet olduğunu varsayalım. 1 tonluk bir ağırlık. Deprem anında bu tankların içindeki suyun salınım etkisiyle camlara çarpması sonucu binaların dengesini bozmak  ya da salınım hızını artırmak tıpkı tankınızdaki asi bir balığın tankı içeriden iterek devirmeye çalışması gibidir. Buda mümkün değildir.

Rezonan denilen yani salınım yapan bir cisme üzerinde bulunan hareketli cismin sismik dalgalarla aynı frekansta salınmasına denilen bir olaydır. Tanklarımız ne kadar sağlam yapılıyor olsada 500 kilo su tanklarımız içinde sabit durmakta olduğundan camlara sadece itme kuvveti uygularlar. Ancak depremde rezonansa giren bir su kütlesi camlara çarpınma yapacağından itme kuvvetinin üzerine birde çarpma etkisi oluşturacağından camlar çok fazla bu basınca dayanamayıp ya kırılır ya da silikonlarından patlayacaklardır. Bu yazdıklarımdan yola çıkarsak depremde akvaryumlarımız tonlarca ağırlıktaki tabla,kolon ve kiriş bloklarının sallanmasını tetikleyemez. Tetiklemek için itme ya da çekme gücü gereklidir. Ancak akvaryumlarımız bu denli salınımlarda sağlam kalamayacağından bu etkiyi oluşturamayacaktır. Dolayısı ile binaların dengesini bozmak gibi komik durumlarda olmayacaktır.

Bİnalarımızda güvenle akvaryum kurabiliriz dostlar. Ancak akvaryumlarımızı yatakların oturma gruplarının ya da sürekli yakınlarında bulunacağımız bölgelere değil devrilmesidurumunda en bizlere zarar vermeyecek alanlara kurmalıyız ya da sabitlemeliyiz. Depremlerde insan olarak panik yaşadığımız için o anda birde patlayan devrilen bir akvaryumdan taşacak 1 tonluk su kütlesi ile düşme kayma ya da elektrik çarpması gibi durumlarla karşılaşmamak için gerek tedbirlerimizi alırsak çok fazla sıkıntı yaşamayız. Deprem gerçeği malum büyük bir depremde zaten insan çaresi kalıyor lakin  ufak artçı sarsıntılarda yukarıda bahsettiğim tedbirler alınmış olursa güvende olacağız.

Sabırla okuyan dostlarıma teşekkürler.
[/QUOTE]

Arkadas ben inşaat mühendisiyim sizin kadar emin konuşmuyorum siz neye göre bu kadar emin konusuyorsunuz hayret ediyorum. Kaldı ki eğitim aldığım hocalar türkiye nin sayılı profesörleri ;
Statik dersleri - Prof.Dr Yusuf Hatay
Geoteknik dersleri - Prof. Dr. Akın Önalp
Betonarme dersleri - Prof.Dr. Murat Türk 
1940 yılında Amerika da sizin gibi düşünen kişilerce Tacoma adında bir asma köprü inşa edildi. 4 ay sonra olası bir rüzgar ile koca tonluk köprü yıkıldı. 
90'lı yıllara kadar yanal etkiler yanal kuvvetler yani deprem rüzgar gibi kuvvetler kolon ve kirişlerde pilyelerle halledilmeye calısılıyordu. 90 dan sonra etriyenin önemi dünyada anlasılmıs oldu. Bizim memlekette ise 99 depreminden sonra anca kafaya dank etti. 
Marmara depreminde yıkılan yada hasar gören binaların fotograflarını bir inceleyin madem olaya bu kadar vakıfsınız kolon ve kirişlerdeki etriyelerin halini görün ( eger varsa tabi kullanmıslarsa ). Nervürlü demirin kullanımı bile bizde cok eski bir tarih değil. 
Bakın 0.9 su muktevası şu demek, bos bir kap alın içine akvaryumda kullandıgınız kumlardan koyun 10 bardak kum 9 bardak su koyun. Sonra bu kum yüzeyinin tam ortasına bir taş yada demir bilye koyun. Sonrada elinize bir kalem vb bir şey alıp kaba tık tık tık vurun. taş nasıl topraga gömülüyor görün. Adapazarında bu sarsıntı o kadar ciddiydi ki zemin sıvı hale geçti. 
Hali hazırda oturdugunuz ev 2000 den önce yapıldıysa zaten o ev %90 depreme dayanıksız arkadaslar. Yani eviniz boş olsa da agzına kadar dolu olsa da dayanıksız. Zaten dayanıksız olan evinize extradan 1 ton yuklemek üzerinde düşünülmesi gereken ciddi bir konu. 
Sayın Rachadell konuyu cok iyi biliyorsunuz ya pc nize bir SAP2000 programı kurun ve 6 kat da değil 1 katlı betonarme bir bina yapın ve sınır yukleri kadar yükleyin. Sonra bir raporunu programdan çekin. Daha sonrada yaptıgınız evin bir köşesine 1 tonluk akvayumu hareketli yuk olarak ekleyip tekrar rapor çekin. Sonra bizle paylaşın görelim 1 tonluk akvaryum denge bozma konusunda komik bir durum mu değil mi ? Tabi bu yapıyı şimdiki yönetmeliğe göre değil 90 lardaki betonarme standartlarına göre yapın. 

Son olarak güvenle içinde oturamadıgınız evlerinizin içine güvenle 1 tonluk akvaryum kurmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SavvaşÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2014
İl: Diyarbakir
Mesaj: 15
SavvaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2014 14:05
Biliyorum inşaat formu değil ama bilen hesabını kitabını bilimsel olarak hesaplayabilecek olan varsa..  
1,5*0,5*0,5 boyutlarında bir akvaryum kumu, taşı mobilyası vs. ile 400-450kg yük. Bu yük 1,5*0,5 boyutlarında zemin(0,75m2) üzerinde. Hiç bir ev eşyasının 0,75 m2 alana 400/450kg yük getireceğini sanmıyorum.  Standart bir inşaatta(yeni yönetmeliklere uygun yapıldığı farz ve kabulu ile ) zemin m2'de ne kadar yük kaldırabilir?

 Simetriğine aynı yükle dengelenmeli mi?? komşuya da mı akvaryum kuracağım şimdi  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir