Hayvan Barınaklarının İç Yüzü!


M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2013 18:51


Hayvanlara eziyet etme hakkımız yok.... Barınak görevlisinden mektup var!

Zevk icin veya gösteris icin evcil hayvan aliriz veya çocugumuz ister aliriz bu kedi köpek olabilir bir müddet bakariz sonra sıkılır uzak bir yere birakırız veya hayvan barınaklarına bırakırız .. Peki hic düşündünüz mü bize alışan ailemizden bir fert gibi buyuttugumuz köpekleri barınaga bırakınca ne oluyor? Gelin barınakdan gelen bu mektubu okuyalım bakalım neler oluyor barınaklarda...




“Bu toplumun bu uykudan uyanması için çok şiddetli bir kalk borusu gerekli"…
Ben bir barınak yöneticisiyim. Sizlere bir barınağın arka planında olan bitenleri anlatmak istiyorum. Umarım bu sesi duyarsınız..
Öncelikle, siz üreticiler ve satıcılar… Hepiniz bir tek gün olsun bir barınakta çalışmalısınız. Belki o gözlerdeki kederli, acı dolu, hüzünlü ifadeyi görürseniz, tanımadığınız ve hiç tanımayacağınız insanlar için köpek üretmekten ve satmaktan vazgeçersiniz.

Az önce sattığınız şu küçük şirin köpek yavrusu var ya… Büyüyüp de artık “küçük şirin köpek yavrusu” olmadığında büyük olasılıkla benim barınağıma düşecek yolu… Peki, bir barınağa bırakılan bir köpeğin % 90 olasılıkla o barınaktan yürüyerek çıkmadığını biliyor musunuz? İster safkan olsun, ister olmasın… İster sahibi tarafından terkedilmiş olsun, ister başıboş olsun.. Barınağıma gelen köpeklerin en az yarısı safkan köpekler…

En çok duyduğum bahane; “Taşınıyoruz ve köpeğimizi (ya da kedimizi) yeni evimize götürmemiz mümkün değil.” Öyle mi gerçekten? Ya da “Büyüdüğünde bu kadar iri olacağını bilmiyorduk, kocaman oldu”. Bir Alman Çoban Köpeğinin ne kadar olmasını bekliyordunuz ki? “Ona fazla zaman ayıramıyoruz” Öyle mi? Ben günde 10-12 saat çalışıyorum ve 6 köpeğime de zaman ayırabiliyorum, isteyince mümkün bu… “Bahçeyi birbirine katıyor”. Onu evinize alıp ailenizin bir parçası yapmayı denediniz mi hiç? Köpeklerini bana bırakırken hep söyledikleri de; “Biz ona yeni bir yuva bulmakla uğraşamıyoruz, ama eminiz ki barınakta birileri onu sahiplenecektir, çünkü o çok iyi bir köpek”

Hayır… Büyük olasılıkla köpeğiniz barınaktayken yeni bir yuva bulamayacak.

Bir barınakta yaşamanın ne kadar zor ve gerilimli olduğunu bilir misiniz?

Anlatayım size isterseniz…
Siz köpeğinizi barınağa bıraktıktan sonra yuva bulmak için en fazla 72 saat zamanı vardır. Eğer barınakta yeterince boş yer varsa ya da köpeğiniz sağlıklı kalmayı başarırsa bu süre belki birkaç gün daha uzayabilir. Eğer üşütür ve nezle olursa oracıkta ölüverir.

Köpeğiniz, havlayan ve ağlayan 25 diğer hayvanla birlikte daracık bir bölmeye tıkıştırılacaktır. Son derece depresif olacak ve kendisini terkeden aileyi düşünerek durmadan ağlayacaktır.

Eğer köpeğiniz şanslıysa, o gün barınağa köpekleri gezdirmek için yeteri kadar gönüllü insan gelir. Eğer yeteri kadar gönüllü gelmezse, köpeğiniz hiç kimsenin ilgisini ve dikkatini çekecek şansı bulamaz, kimse onun için bir şey yapamaz. Kapısının altından uzatılan bir kap yiyeceği ya da kocaman bir vakumlu hortumla atıklarının temizlenmesini saymazsak tabii…

Eğer köpeğiniz iri ve sert ırklardansa (Pitbull, Rottweiller, Mastiff vb), neredeyse barınaktan içeri girdiği anda ölmüştür zaten… Bu cins köpekler asla yeni bir yuva bulamazlar.. Ne kadar “şirin”, “akıllı” ya da “iyi huylu” olurlarsa olsunlar, farketmez.

Eğer barınak doluysa ve köpeğiniz ilk 72 saatte yuvalandırılamadıysa, yeni geleceklere yer açmak için köpeğiniz imha edilir. Eğer barınakta yeteri kadar boş yer varsa ve köpeğiniz talep gören ırklardan birindense, imha süresi birkaç gün daha ertelenir.

Çoğu köpek birkaç gün içinde yaşadığı bölmeyi aşırı koruyucu tavır geliştirir ve takındığı saldırgan tutum nedeniyle imha edilir. En masum, uysal ve sakin köpekler bile bu tavrı geliştirirler.

Köpeğinizin bu engelleri aştığını varsaysak bile, kulübesinden dışarı çıkmadığı için birkaç günde öksürmeye başlayacak ya da üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanacaktır. Barınakların her köpek için tedavi sağlayacak bir bütçeleri yoktur, bu nedenle hastalanan köpeğinizin imha edilmesi kaçınılmazdır.
Size köpeğinizin barınakta nasıl uyutulacağını da anlatmamı ister misiniz?
Önce, köpeğiniz kafesinden tasmayla alınacak. Sevinerek kuyruğunu sallamaya başlayacak, çünkü gezmeye götürüldüğünü sanacak. O “oda”nın kapısına geldiğinde içeri girmek istemeyecek ve deliye dönecek.
Ölümün kokusu mu var, bilmiyorum. Orada yitip giden ruhları mı hissediyorlar, bilmiyorum. Ama orada benim anlayamadığım bir şey var, ve istisnasız her köpek o kapıdan içeri girmemek için inanılmaz bir direnç gösterir.
Köpeğiniz önce bağlanacak. Ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak, 1 ya da 2 veteriner teknisyeni tarafından sıkıca tutulacak. Sonra ötenazi teknisyeni ya da veteriner işleme başlayacak. Ön ayakta bir toplardamar bulacak ve öldürücü dozda bir pembe sıvıyı damara enjekte edecek.
Umarım köpeğiniz bağlı olduğu için panikleyip aniden bacağını çekmez. Ani hareketlerde bacağı delip geçen iğneler gördüm ben… Fışkıran kandan kıpkırmızıya boyanan duvarlar gördüm. Kulakları sağır edecek çaresiz çığlıklar duydum. Hepsi hemen oracıkta “tatlı bir uykuya dalmaz”, bazen bir süre kasılırlar ve solukları kesilir, nefes almaya çalışırlar ve kendi üzerlerine dışkılarlar.
Herşey sona erdiğinde, köpeğinizin cesedi, barınağın arkasında çöp gibi toplanmayı bekleyen diğer köpeklerin cesetleri üzerine istiflenir, tıpkı yakacak odunlar gibi.
Sonra ne olur dersiniz? Yakılır mı? Çöpe mi atılır? Başka evcil hayvanlar için mamaya mi dönüştürülür?
Bilemezsiniz, hatta hayal bile edemezsiniz. Zaten bilmek de istemezsiniz.
Nasılsa o sadece bir hayvandı. Hem istediğiniz zaman yenisini alabilirsiniz, öyle değil mi?
Umarım bunları okurken gözleriniz yuvalarından fırlıyordur ve umarım benim her gün tanık olduklarımı gözünüzde canlandırıyorsunuzdur.


İşimden nefret ediyorum. İşimin ve barınakların hala var olmak zorunda oluşundan nefret ediyorum. Sizler değişmedikçe barınakların var olmaya devam edecekleri gerçeğinden nefret ediyorum. Etkilediğiniz hayatların, sadece barınağa atıp gittiğiniz zavallı bir köpeğin hayatından ibaret olmadığını bilmiyor oluşunuzdan nefret ediyorum.
Her yıl sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde barınaklarda 11 milyon hayvan ölüyor ve bunu sadece siz durdurabilirsiniz. Her bir canı kurtarabilmek için elimden gelenin fazlasını yapıyorum, ancak barınaklar tıka basa dolu, ve her gün yeni hayvanlar gelmeye devam ediyor.

Söyleyeceğim şeye LÜTFEN kulak verin:
BARINAKLARDAKİ KÖPEKLER ÖLÜYORKEN KÖPEK SATIN ALMAYIN.
KÖPEĞİNİZE EŞ ARAMAYIN, KÖPEĞİNİZİ ÇİFTLEŞTİRMEYİN.
“BİR KEZ OLSUN ANNELİĞİ / BABALIĞI YAŞASIN” DEMEYİN. KÖPEKLERDE ANNELİK / BABALIK DUYGUSU İNSANLARDAKİ GİBİ DEĞİLDİR, AİLE KAVRAMI YOKTUR. DİŞİ KÖPEKLER, BÜYÜDÜĞÜ ZAMAN YAVRULARINI TANIMAZLAR BİLE… ERKEKLER İSE HİÇ BİR ZAMAN YAVRUSUNU BİLMEZ.
KISIRLAŞTIRILMAMIŞ HER BİR KÖPEK, 6 YILDA 67.000 KÖPEĞİN DOĞUMUNA NEDEN OLUR, BUNU UNUTMAYIN.
KAÇINILMAZ SONLARI BARINAKLARDA ÖLMEK OLAN YAVRULARIN DOĞMALARINA İZİN VERMEYİN.
“DOĞACAK YAVRULARIN HEPSİNİ DE SAHİPLENECEK GÜVENİLİR İNSANLAR BULDUM” DİYORSANIZ TEKRAR DÜŞÜNÜN. 6 AY SONRA GİDİP BAKTIĞINIZDA ARTIK O “GÜVENİLİR” KİŞİLERDE OLMADIKLARINI GÖRECEKSİNİZ, BUNDAN EMİN OLUN…
İsterseniz benden nefret edin. Ama gerçeği değiştiremezsiniz ve gerçek her zaman acıdır.
Belki bunu okuyanlar içinde köpeğini çiftleştirmek isteyen, köpeğini barınağa vermeyi düşünen, ya da köpek satın almaya niyetli bir tek kişinin olsun fikrini değiştirebilirim.
Belki bunu okuyan bir kişi bir barınağa gider, “bir yazı okudum ve bir köpeği kurtarmaya geldim” der.

Yukarıdaki yazılar alıntıdır...




(Yukarıdaki fotoda kafes arkasındaki Kanada Golden Retriever cinsi köpeği 45 gün önce meme ve rahim kanseri diye belediyenin hayvan barınağindan  ''sahiplendik'')


Bu foto ise sahiplendikten sonra çekilmiş fotoğraftır.
Kendi pisliği üzerinde yaşamaya terk edilmiş bir ortamdan evimizdeki güvenli ortama gelişi.



(alıntı)(alıntı)(alıntı)(alıntı)



Yukarıdaki resimde minik sahipsiz bir yavru köpeğin barınakta kendi pisliğinin olduğu su kabından su içtiği anı görüyorsunuz.(kendi çektiğim foto)

Yukarıdaki resimdeki bu enfes Golden cinsi köpekte bir zamanlar yavru iken bir hevesle bir pet shop yada üreticilerden 'parayla'satın alınmış ve büyüyünce barınağa atılmış.(Kendi çektiğim foto)

Bir kedi ya da köpeğe para verip satın almadan önce bulunduğunuz yerdeki hayvan barınaklarını muhakkak ziyaret edin ve tekrar karar verin.





Bu alıntı resimdeki balıkçı teknemiz Köpek etini yiyen Çin'e güzide ülkemizin zavallı başıboş sokak köpeklerini satıyor.








M.Tuna2013-10-29 20:23:16

Beğenenler: [T]108164,sorceres[/T][T]169181,HACI LOBO[/T][T]176549,Murat93[/T][T]183529,Uzmanarkadas[/T][T]208569,Beta_balik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]108164,sorceres[/T][T]169181,HACI LOBO[/T][T]176549,Murat93[/T][T]183529,Uzmanarkadas[/T][T]208569,Beta_balik[/T]
+1: [T]108164,sorceres[/T][T]169181,HACI LOBO[/T][T]176549,Murat93[/T][T]183529,Uzmanarkadas[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lepistes yosunÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 263
lepistes yosunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 13:19
Yazı okuyunca dediği gibi bir garip oldum. Şimdiye kadar hep barınaktan köpek almayı düşünmüştüm ne kadar iyi düşündüğümün farkına vardım.
Ama barınakta çalışanlarında ne kadar zor şartlarda çalıştıklarını düşünemiyorum. Hele o kan fıskırıyor diyince gözümün önüne geldi ve insanlıktan tiksindim.
ÇÜNKÜ herşey insanoğlunun bencilliğinden kaynaklanıyor.

(İzninizle yazıyı biraz daha farkındalık oluşturmak için bir kaç forumda daha paylaşacağım. )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 23:19
Tabi paylaşın;zaten facebook'ta oldukça yaygın bu tarz paylaşımlar.

M.Tuna2013-09-19 23:23:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2013 14:01
Mahmut Ağabey çok hassas bir konuya değinmişsiniz. Forumumuzda da akvaryum yanında köpek besleyen çok fazla üyemiz var inşallah görüler de birazcık faydası olur. Sizi de duyarlılığınızdan dolayı kutlarım.

Mektup sanırım ABD'de yazılmış bir mailin çevrisi.
Adana'da durum aynı  şu an hayvan barınağı dolmuş durumda insanlarda (belediyelerde aynısını yapıyor) doğal barınak Çukurova Üniversitesi kampüsüne bırakıyorlar. 3-4 Köpek bir çöp bidonlarının olduğu yeri sahipleniyor. Durumları çok kötü. üçlü olan yer kapmak için güçsüz olanı öldürüyor.

Yerini aşırı sahiplenen köpekler gece insanlara saldırıyor (eşimde bu saldırıya maruz kalanlardan Allahtan arabaya yakınmış). Köpekleri küçük haldeyken hep öyle kalacaklarını sanarak (ilerisini düşünemeyecek zekadakiler de diyebiliriz) alan insanlar tarafından ortaya bırakılan zavallı hayvanları gördükçe çok üzülüyorum.
omardaing2013-09-20 14:02:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2013 00:49
Üzüntünü hissedebiliyorum Ömer.
İnsanlar kendini avukat tutup savunuyor,hastalanınca derdini konuşuyor ya da polise gidiyor başı beladayken,ama sokaktaki terk edilmiş hayvanların tek yaşama gücü bizleriz.
Son haftalarda bazı ''sahipsiz hayvan'' dernekleriyle çalışıyor ve bilgiler topluyor , gözlemliyorum inan gördüğüm ve öğrendiğim şeyleri burada ne açıklayabilirim ne de fotoğraflarını yayınlayabilirim çünkü psikolojik olarak forumu takip eden 18 yaş altı arkadaşlarımıza haksızlık olur.
Sokakta yaşayan hayvanların ve sahibi tarafından atılan canlıların nereden nereye geldiklerini görüyorum da çok zor gerçekten.



M.Tuna2013-09-22 02:47:55

Beğenenler: [T]183529,Uzmanarkadas[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183529,Uzmanarkadas[/T]
+1: [T]183529,Uzmanarkadas[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WiesenthalÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2009
İl: Adana
Mesaj: 507
WiesenthalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 14:18
İleride bir kaç kedi beslemek istiyordum ama bu yazıyı okuyunca ileri ki zamanlarda barınaktan bir köpekte alacağım .Faydası olur mu bilmem ama benim fikrimi değiştirdiniz teşekkürler .

Beğenenler: [T]108164,sorceres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 17:56
[QUOTE=TuzRuhu]İleride bir kaç kedi beslemek istiyordum ama bu yazıyı okuyunca ileri ki zamanlarda barınaktan bir köpekte alacağım .Faydası olur mu bilmem ama benim fikrimi değiştirdiniz teşekkürler .[/QUOTE]


Bu hayatı sokak hayvanlarına biz vermedik ki biz alalım.
Değişen ve buna paralel gelişen yeni fikirlerinizden dolayı içten tebrik ederim.
Faydası oldu elbet.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaulosiÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 564
SaulosiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 19:25
Bir köpek annesinden 2 ay önce ayrılmamalıdır. Ne kadar küçük olursa o kadar sevimli oluyor ve kolay satılıyorlar. Satarken aşısı, çiş eğitimi, karnesi var diye satılıyor.(yok) 2 ay'dan önce ayrıldığı içinde ölümü kolaylaşıyor. 1419oguzhan2013-09-25 08:20:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2013 16:04
İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ İŞİ CİDDİYE ALMIYOR

Türkiyede günde ortalama 500 köpek satılıyor. 
Üretim çiftlikleri ve yurda kaçak olarak giren hayvanlar denetlenmiyor.
 Yeni yönetmelik ve 5199 sayılı kanun yükümlülükler getirmiş olsa da, denetim olmadığından ya da denetimler rüşvet ya da eş dost ilişkisi ile by pass edildiğinden bu kanlı pazar bitmez.
 Petshop sahipleri 30-50 dolara vergisiz, menşei şehadetnamesiz, sağlık denetimsiz aldıkları hayvanları kolayca satıyor.
 Buralardaki veteriner denetimi göstermelik. İl Tarım Müdürlüğü yapılan tüm ihbarları ciddiye almalı ama almıyor.
 Petshoplar hakkında yüzlerce şikayet geldiği halde Tarım İl Müdürlüğü hálá sessiz. Böyle yerlerin doğrudan ruhsat iptaline gidilmesi gerek. 
(Hepsi alıntıdır)

Bu arada yukarıda belirtmeyi unuttum sevgili arkadaşım Ömer Kaya eşine sokak köpekleri saldırdığı halde bu köpeklere kin,nefretle yaklaşmayıp bunun sebeplerini çok doğru bir tespitle bize aktarmış.
Bu yüzden Ömer Bey'in bu yaklaşımını çok erdemli bir hareket olarak değerlendiriyorum.





M.Tuna2013-10-29 20:22:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hidayetdÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1
hidayetdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2016 11:13
Benimde hazırlamış olduğum bir liste

[URL]http://www.haber34.com/istanbul-hayvan-barinaklari-4370.html[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4095
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2016 11:26
Güncel kalması gereken bir konu. Duyarlılığınız için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat93Çevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 164
Murat93Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2016 16:29
Böyle bir konu açtığınız için çok teşekkür ederim barınakların bilinmeyen yada bilinipde bilinmeyen yonlerini ortaya koymussunuz umarım daha duyarlı olunur kendi facebook hesabımdada paylaştım kaynak belirterek umarım daha fazla insana ulasabiliriz cidden çok duygulandım saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir